Trest za neúmyselné zabitie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
TK1991
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Trest za neúmyselné zabitie

Príspevok od používateľa TK1991 »

zdravim, co si myslite o trestoch za neumyselnu vrazdu v trvani napr. 5 rokov? Preco v tom justicia vidi spravodlivost? Preco staci 5 rokov ked niekomu niekto vezme cely zivot?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Trest za neumyselnu vrazdu

Príspevok od používateľa javatar »

Lebo sa to nevola neumyselna vrazda ale neumyselne zabitie. Napr. autonehoda, zanedbanie starostlivosti a podobne.

Ty by si za to ludi odsudil za dozivotie alebo rovno vesal?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

musis si uvedomit preco sa ludia trestaju. trest nie je na to aby si sa ty ako obet citil dobre alebo dosiahol odplatu. trest je prvorade aby cloveka donutil sa zamysliet co spravil a aby si uvedomil zavaznost jeho cinu. v druhej rade, pokial sa jedna o trest odnatia slobody tak je to za ucelom chranenia spolocnosti pred trestanym.
ked niekto niekoho zabije, tak ho zavries aby nezabil uz nikoho dalsieho. pri neumyselnej vrazde ale neocakavas ze to bude vinnik opakovat.

skus sa vzit do toho trestaneho, neumyselne znamena ze to nespravil naschal, ze za jednalo o chybu. chcel by si kvoli jednej chybe trest na cely zivot? (a ver mi ze pokial to nie je sociopat, tak trest na cely zivot mat bude, lebo cely zivot bude mat na svedomi zivot niekoho ineho)
neumyselna vrazda sa moze stat komukolvek, kludne aj tebe, chcel by si byt za do smrti vo vezeni? mam znameho co jazdil v dodavke, isiel odniest nejaku zasielku, sadol do dodavky, zacal cuvat a zrazil dedka. nesiel rychlo, nepresiel ho kolesami, ale dedko padol, udrel sa a uz to nerozchodil. neumyselna vrazda. mal by za to dostat trest? asi hej, mohol si davat vacsi pozor, pred nastupenim sa mohol pozriet dozadu. ale mal by za to ist na 20-30 rokov do vezenia? mal nieco cez 20 vtedy, ozaj si zasluzi kvoli jednej chybe stravit vacsinu zivota vo vezeni aby mohol ist na slobodu v 50 rokoch a zobrat niekam na ulicu?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Neúmyselná vražda. Pekný oxymoron. :)
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

S nazvom temy som to pekne prestrelil :D
aacid: rozumiem naco narazas ale je ine ked niekoho pripravim o zivot a ine ak o auto. Citil by si spravodlivost kebyze dostanem 5 rokov za zabitie tvojej zeny? Je to hrozne nefer podla mna voci usmrtenym aj napriek tomu ze ide o neumyselne zabitie.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

TK1991: skús si položiť otázku kus inak.. Napr. Citil by si spravodlivosť, ak by tvoja žena cestou z práce autom, dostala šmyk a a niekoho by zabila (nedajbože) a dostala by 20 rokov alebo smrť......
hughito
Redeemer
Redeemer

Rozdiel medzi vraždou a zabitím musí byť značný. Zabitie je skrátka neúmyselné. Ale aj v jeho prípade existujú viaceré stupne podľa miery zavinenia. Môžeš niekoho zabiť a neniesť na tom žiadnu vinu, ale môže to byť aj opačne (zabitie z nedbanlivosti).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Najprv som myslel, že narážaš na prípad hokejistu Sčurka, ktorý je podľa jeho súčasných spoluhráčov "fasa chalan do partie". Ten dostal 5 rokov za úkladnú vraždu a odsedel si necelé 3 roky. To bol ale špecifický prípad. Strašne to posral vyšetrovateľ aj prokurátor, takže právne ani neviem za aký trestný čin ho nakoniec odsúdili, pretože za úkladnú vraždu je minimálna sadzba 20 rokov.
TK1991 napísal:Citil by si spravodlivost kebyze dostanem 5 rokov za zabitie tvojej zeny? Je to hrozne nefer podla mna voci usmrtenym aj napriek tomu ze ide o neumyselne zabitie.
Na Slovenku za neúmyselné zabitie dostaneš väčšinou podmienku, pokiaľ si bezúhonný a nemáš priťažujúce okolnosti. Aby pozostalí "viac cítili", že spravodlivosti bolo učinené za dosť, tak sa väčšina normálnych ľudí snaží finančne odškodniť pozostalých. Súd na to zároveň aj prihliada. Podľa mňa by odškodnenie malo byť povinné, najmä v prípadoch, ak sa jednalo o osobu v produktívnom veku (kto sa postará o rodičov na dôchodku? alebo o syroty?). Ak niekto zrazí 100ročnú babku celú v čienom, ktorá išla v noci z kostola po vozovke, tak tam to už je podľa mňa jedno...

Okrem toho existuje aj trestný čin zabitia. To je napr. vtedy keď sa rozhodneš niekomu fyzicky ublížiť a ten niekto zomrie na následky zranení, ktoré si mu spôsobil. Sadzba potom záleží od toho, koho si napadol, ako si útočil, či si bol sám, aký si mal motív... Taký posledný diskutabilný prípad bol, keď páchatel nezniesol rozchod a išiel dobodať svoju bývalú s jej frajerom. Plánoval to. Mal na hlave kuklu. Každému zasadil okolo 20 bodných rán. Snažil sa ničiť dôkazy a unikal pred spravodlivosťou. Obete prežili iba vďaka tomu, že sa aktívne bránili a mali veľkú dávku šťastia, lebo aj zásah lekárov bol expresne rýchly. A naše súdnictvo páchatela namiesto dvojnásobnej obzvlásť závažnej vraždy v štádiu pokusu odsúdilo iba na zabitie... V USA by dostal 2 doživotné tresty alebo 2 tresty smrti.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ako uz hughito pise vyssie a nepriamo, nemyslim si, ze nieco ako "neumyselna vrazda" existuje

doporucil by som premenovat temu na "neumyselne zabitie" a "umyselna vrazda" alebo nieco podobne
hughito
Redeemer
Redeemer

Mňa dnes dostal nájomný vrah v správach na RTVS.. dohoda o vine a treste a za 5 vrážd (a ďalšie sú premlčané) dostal 12 rokov. :lol:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Neúmyselnú vraždu podľa jedného náboženstva páchajú matky, ktoré patria do toho % tehotenstiev, že spontánne potratia. :hehe:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ja by som cloveka, ktory pred 10 rokmi zo svojej nedbanlivosti usmrtil moju rodinnu prislusnicku rad videl za mrezami. no jeho zamestnavatel (ZSSK) ho dobre kryje a (z)mari(l) vysetrovanie

a podla mna to jedno nieje, lebo nikto si nezasluzi zomriet roztahany po kilometrovom useku zmiesany so splaskami zo zeleznicnych zachodov. ci mal 30, 50 alebo 80.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

hughito napísal:Mňa dnes dostal nájomný vrah v správach na RTVS.. dohoda o vine a treste a za 5 vrážd (a ďalšie sú premlčané) dostal 12 rokov. :lol:
Nebude to tym, ze trest sa dava podla zakonov v case spachania tr. cinu a v tomto pripade bola kratka premlcacia doba a tak ho mozno sudili len za jednu vrazdu a v tej bol v tom case tiez nizsi trest + dohoda ho este znizila?

Vivat Amerika, tam by dostal 348 rokov a bol by pokoj.
hughito
Redeemer
Redeemer

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Lebo tam ide o to, aby sa uz nikdy z vazenia nedostali objednavatelia tych vrazd. Plus by ma zaujimalo, ake maju voci nemu dokazy, pravdepodobne dost chabe a hrozilo by, ze sa im ho nepodari odsudit.
Pri tom Sčurkovi bol cely pripad postaveny na jeho priznani a rekonstrukcii, kde presne popisal, co a ako urobil...potom si najal lepsich pravnikov a ti mu poradili svoju vypoved odvolat. Tak nakoniec bol prokurator rad, ze Sčurko dostal tych 5 rokov, z ktorych si odsedel 3. A to mu hrozilo povodne dozivotie. Tak to je casto aj v USA, ten kto ma peniaze na kvalitnych pravnikov, lepsich ako je statny prokurator alebo vysetrovatelia, tomu sa aj vrazda prepecie. A naopak, nevinny clovek, co nema peniaze na pravnika, tam moze dostat aj trest smrti, ak narazi na horliveho prokuratora a dostane statom prideleneho pravnika, ktory s trestnym pravom napriklad nema vobec ziadne skusenosti.

Moja teta zomrela pri autonehode. Na rovnej ceste okolo obeda uprostred dediny za slnecneho dna, zastavila pred domom, vyhodila smerovku a chcela odbocit do dvora domu po lavej strane. Ako zabacala, tak v tom momente do nej zozadu narazila sanitka, ktora isla v tom istom jazdnom pruhu. Cely naraz bol do dveri vodica, moja teta bola v podstate na mieste mrtva, inak sa nikomu nic nestalo, ani jej spolujazdkyni. Sanitak opakovane na sudoch tvrdil, ze isli na vyjazd a ze mali zapnute majaky aj so zvukom. Viacero svedkov na sude vypovedalo, ze majak na sanitke zapol az vtedy, ked uz ludia z okolitych domov boli pri autach a pomahali. A ze sa tomu cudovali. Tiez sa lahko dalo zistit, ci naozaj isli na zatah a nie, neprevazali pacienta a nemali vyjazd. Podla sudneho znalca isla sanitka okolo 130km/h uprostred dediny a kvoli neprimeranej rychlosti vodic sanitky nedokazal vcas zareagovat na zmenu smeru jazdy vozidla pred nim. Potom sanitak zacal tvrdit, ze moja teta odbocila bez smerovky. Co znalec opat vyvratil. Ten clovek sa snazi tendencne klamat a vinu cely cas zvaluje na mrtvu, lebo mrtvy sa uz branit nemoze. Taha sa to po sudoch 9 rokov... Mne osobne by stacilo, kebyze sa aspon nesprava ako chrapun a uzna, ze za smrt mojej tety moze on. Kebyze uz viac nemoze pracovat ako profesionalny vodic. Financne odskodni deti pozostalej. Ale kedze sa sprava ako chrapun, tak by som ho kludne poslal na 1-2 roky do vazenia.

A ako taky bonus k tomu ako tento stat funguje, tak tej mojej 9 rokov mrtvej tete dosiel par mesiacov dozadu doporuceny list z danoveho uradu. Nejaka vyzva na zaplatenie dane, inak exekucia a taky paragraf a taky paragraf...lebo ze za rok 2016 nezaplatila jej firma dan. Podnikatelska cinnost tej firmy zanikla smrtou mojej tety, bolo to riadne odhlasene. Tak ujo volal tej uradnicke, co bola na tej vyzve podpisana, ze co to ma znamenat a ze ci im za rok 2009, 2010, 2011 atd. danove priznania nechybaju a ci to ma medializovat...tak mu tam potom ta uradnicka hystercila, ze ona tam robi len par mesiacov a ze tu vyzvu zrusi, len nech to nemedializuje.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Máte v tom zmätok.

Vražda - chcem niekoho zabiť a zabijem ho (útok nožom do krku). Úkladná - dlho to plánujem (bomba v aute).
Zabitie - Chcem niekoho zraniť, nie zabiť, ale zabijem ho (dám ti po hube, ty padneš a zlomíš si väz).
Usmrtenie - nechcem nič zlé spraviť, ale niekoho zabijem (autonehoda).

Vďaka bohu, že žiaľbohu, zákony musia platiť pre všetkých. Preto je potrebné aby obsiahli všetky situácie. Aplikácia práva je samozrejme vždy druhá vec.
Nemyslím si, že máme na slovensku v tomto smere zákony zle nastavené. Ako tu niekto písal vyššie. Každý z nás môže niekoho zraziť autom a zabiť. Alebo aj na bicykli, keď trafí kočík/malé dieťa. Aby kvôli tomu niekto išiel na desať rokov sedieť je nezmysel. Zákon nie je o pomste, ale ochrane spoločnosti. Trest sám o sebe nemá byť pomstou, ale ochranou ostatných členov spoločnosti (izolovaním a prevýchovou páchateľa). Spoločenská zodpovednosť bežného človeka nie je taká aby bolo ho treba izolovať a prevychovávať len preto, že nezvládol zákrutu a niekto iný bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste, alebo mu niekto vošiel do cesty, alebo dostal šmyk atď.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Ma to byt napravno vychovne zariadenie. Ak to bola nehoda, tak clovek to asi nespravil umyselne. Pobyt v base ho moc nevylepsi a slusi len ako trest.

ephramko: 9 rokov, to je smutne. Tie sudy uz maju potom taku vypovednu hodnotu ze az, ked si uz nikto nic aj tak nepamata.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pascalwb: A pobyt v napravno-vychovnom zariadeni ta ako vylepsi v pripade takej autonehody, ze ako vodic si nevinny, ale zial, nie je na to nejaky dokaz (napriklad ti chodec skoci do cesty - spacha samovrazdu, ale nie je ziadny svedok pri tom)???
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Hojko,
asi tak Ťa to zlepší, že odtiaľ vyjdeš ako kvalitne preskoleny vagabund, až máš teda "šťastie" na ostatných chovancov ústavu :D.... de facto je to ale v prípade neúmyselného usmrtenia asi fakt o tom, "aby sa nepovedalo" že sa Ti to prepečie....
dudo64
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dudo64 »

Akurat som na tuto temu (co zo slusneho cloveka spravi vazenie) pozeral film shot caller s plochonosým kralokatom v hlavnej ulohe. Bol trosku americky nafuknuty, ale inac celkovo odporucam :-) A k teme bohuzial, no je to tak nastavene...mozes byt uplne vzorny obcan, prejdes ozrateho/zdrogovaneho cloveka a je uplne jedno ze on ti tam vletel, ze bol pod vplyvom cohokolvek, ze bola tma a on bol v ciernom...a aj ked mas kameru a natocis si to... nebodaj ak ot bolo este na prechode...mal si to proste ty predvidat ze sa to moze stat...a dostanes rok za neumyselne zabitie v elitnej spolocnosti zmieneneho vraha Scurka a podobnych :-) A pokial naturou medzi takych ludi nezapadas...rok je strasne dlha doba :-) Poznam cloveka, ktorému len mesiac vo vysetrovacej vazbe spravil strasne sramy na psychike
Napísať odpoveď