Připadá mi, že ti lidé tady jsou trošku zlí a trošku, jak to říct, neschopní. Kongo je totiž objektivně nesmírně bohaté. Je plné nerostného bohatství, je tu ovoce, zelenina. Je tu vláha. Ale lidi nějak nevědí jak na to. Dělá to na mne dojem, že by ta země potřebovala pár chytrých, asi bílých lidí, aby začala nějak fungovat.
Kongo trpí, ostatne ako iné africké krajiny, najmä na zhubné následky kolonializmu (druhou vecou sú geografické podmienky, ktoré nie sú dobré). Nerastné bohatstvo je v tomto zmysle dvojsečná zbraň, lebo je príčinou aj toho všetkého zlého, čo si Afrika prežila a prežíva. Čo im to je platné, že ho majú, keď ho fakticky ovládali a ťažili z neho len koloniálne mocnosti a dnes, inými spôsobmi, najmä USA a Čína + úzka vládnúca elita. A práve Kongo je najtypickejším príkladom celého tohto. Kongo fakticky ako celok ani neexistuje, umelé hranice, ktoré rysovali od stola kolonialisti, vytvorili podmienky pre rôzne problémy. Žije tam extrémne veľa etnických skupín, čerešničkou na torte je história tohto územia pod správou Belgicka.
Aj kvôli tomu, že ľudia ako ty existujú, samozrejme, aj v Afrike. Ďalej sa táto sféra zámerne využívala/podporovala zhora v zmysle destabilizácie regiónov, ktoré boli z nejakého hľadiska cenné.
hughito napísal:Aj kvôli tomu, že ľudia ako ty existujú, samozrejme, aj v Afrike. Ďalej sa táto sféra zámerne využívala/podporovala zhora v zmysle destabilizácie regiónov, ktoré boli z nejakého hľadiska cenné.
Momentálne nemám na programe riešenie problémov Afriky.
Za ideálneho stavu, po vyriešení domácich záležitostí, by som tam vyslal kontingent s tebou na čele, aby si im vysvetlil nezmyselnosť ich etnických, kmeňových a iných rozdielov.
tak ty si to objednal, v pripade, ze nastanu pre teba optimalne podmienky. ja nie som Kalinak, aby som faktury posielal firmam tvojich rodinnych prislusnikov
z mojej moralnej povinnosti? nech boli moji predkovia z akychkolvek modernych narodov, jazykovych, kulturnych a nabozenskych skupin, tak nemali nic spolocne s tym, ako dnes vyzera mapa Afriky a co to sposobuje.
pre mna je tvoja ponuka obchodom. je to to cim sa zivym: klient ma problem. analyzujeme co sa deje, odporucime riesenie s vyhladom do buducnosti ale ci sa tym bude riadit nie je nas problem. zaplatil a sviecka zhasla.
niekto si objednal ludi zo Syrie, Bangladesu a Afriky?