PC zamrza, funguje iba Power button

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
AXO
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

PC zamrza, funguje iba Power button

Príspevok od používateľa AXO »

Nazdar, po dlhsom case sa opat obraciam na hojko, problem je nad moje sily.

Cez hladanie mi to naslo par tem, avsak vsetko stare a ludia nemaju radi zmrtvyvstanie starych tem. Takze otvaram novu temu, prosim o prepacenie a zaroven pomoc. Dakujem.

Po bezproblemovom pouzivani pc sa mi vyskytla chyba. Pri zatazi počítač zamrzne nefunguju ziadne skratky nereaguju, iba hardwarovy reset cez tlacidlo.

Teploty su ok, prach povysavany, ovladace aktualizovane, na grafike je tlacidlo na prepinanie biosu legacy/uefi - problem sa vyskytuje na oboch, bios zakladnej dosky tiez resetnuty, operacny preinstalovany.
Diagnostika na ram a disky neregistruje chybu.

Problem som zredukoval na graficku kartu, pretoze na inej je vsetko ok. Kedze je po zaruke, snazim sa vyskusat vsetky dalsie moznosti okrem reklamacie, na ktoru uz nemam narok.

Skusal som viac moznosti na riesenie, ktore som nasiel na internete, avsak stale marne. V device manager vypnut a odinstalovat AMD High Definition Audio Device.
V registroch editovat
  • You can disable them by editing two registry keys.
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\HDAudBus\Start=4
    This value disables the High Definition Audio Controller in the device manager > system devices, it needs to be disabled.
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\HdAudAddService\Start=4
    This value disables the High Definition Audio Device/ATI HDMI Audio Device. You don't have to uninstall the devices first and this will also free up an IRQ. After a reboot the devices will show a yellow exclamation point but you can ignore that.
Nahodit starsie drivere. Vymazat vsetky AMD subory zo zlozky system32/drivers a nainstalovat.

Zostava je:
  • MB:
    ASUS H97M-E
    CPU:
    Intel Xeon E3-1231 v3
    RAM:
    Kingston HyperX 2x 8GB
    GPU:
    AMD R9 390 8GB
    SSD:
    Kingston HyperX Fury 240GB
    HDD:
    WD Green 1TB
    PSU:
    Enermax MaxPRO 600W
Zatial mi viac nenapada co k tomu dodat. Na dodatocne otazky rad odpoviem.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: PC zamrza, funguje iba Power button

Príspevok od používateľa Hegy »

1) windows event viewer nenapovie viac?
2) takyto hard-lock mi pride skor ako problem niekde od CPU resp. RAM.
3) cim si diagnostikoval tie ramky - ak nie memtestom tak skus ten, za mna by som to tipoval najskor na RAM

Nedavno som mal v rukach laptop, tiez 2-3x denne random hard lock ale ked som spustil memtest tak vzdy okamzite.
Dal som to na reklamaciu a vratilo sa to opravene vymenou dosky. Neviem ale ci ten laptop nemal natvrdo napajane ramky na doske.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

- windows event viewer som neskusal, teraz som mimo, skusim neskor
- cpu aj ram som vylucil pretoze s inou grafikou mi to nespravi, ramky som prestriedal (vybral jednu, potom vymenil medzi sebou, problem ostal - dual channel, bez dual channel, ram1 only, ram2 only... stale zasekne)
- ramky som skusal cez windows memory diagnostic tool, vysledok bol no hardware problem detected

Ja som vlastne neuviedol ako sa prejavi po zamrznuti. Obrazovka ostane podsvietena, ale je cierny obraz(nevypne sa uplne) a zvuk ostane zacykleny na poslednom vystupe, ktory presiel sluchatkami/repro(ta-ta-ta-ta, alebo ni-ni-ni-ni) :D

//Tak sa mi podarilo cez remote desktop dostat na pc. Priznam sa, ze sa v event viewer nevyznam. Su tu nejake errory, aj critical, ale co je pre mna/teba dolezite?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pamate otestuj cez MemTest86.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Event viewer:
Kernel-Power. The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.
Ak spravne chapem, tak to je error, ale dovod je moje hw vypnutie nasilu.

Vyexportoval som logy(txt a xml, nedovoli mi to pridat subor do prispevku, tak je to v zipe). Critical error, error a administrative events, ak budes mat cas a chut, skus sa na to mrknut. Zatial dakujem moc za pomoc, mozno sa niekam hybeme s riesenim.
Prílohy
Event viewer.zip
(45.46 KiB) 50 stiahnutí
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

no to co si popisal s tym blackscreenom a loopom zvuku uz je podobne problemu s grafikou a aj by som to na nu tipoval.
A jo, event len popisuje vlastne to ze to ztuhlo a ty si tomu dal dirty shutdown.
Mozes skusit este testovat tak, ze si prejdi ten memtest ak nepadne/nebudu chyby tak pusti nejaky cisto cpu intensive task ak nepadne, skus nejaky cisto gpu intensive task ak sa to prejavi smeroval by som to na grafiku a/alebo zdroj.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Takze memtest86 dobehol do konca. Nevyhodnodnotilo ziadnu chybu. Vyskusam aida 64, prime 95.... poruchu zdroja dokazem preverit?
Problem s vymenou hw je u mna v tom, ze na miesto tej 390 som daval gtx 560, co nema taky odber energie a moja 390 kurevsky velka, nikto z okolia ju do bedne nenapcha(zeby som skusil kartu u ineho, tym by som vylucil/potvrdil gpu problem.)

Na starom pc mam 525W zdroj, asi skusim ci to utiahne tu R9 390.

Kazdopadne sme asi na konci s moznostiami. Dakujem za pomoc a ochotu.

//Este mi napadlo si pozicat z alzy nejaku rozbalenu/zanovnu gtx 1060/1070 a ak to bude pretrvavat, je to PSU(vratim grafiku alze), ak nie, je to GPU.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Skus pustit pocitac iba s jednou RAMkou ci to bude tiez zamrzat
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

S jednou ramkou som skusal, a potom aj s druhou a oboma. Neni su to ramky.

Takze aby sme to uzavreli.

Skusal som nahodit starsie ovladace, podtaktovat grafiku, znizit napatie. Podla informacii, ktore sa ku mne dostali, podla serioveho cisla, dodavatel pamati mal nejaku vadnu seriu a prejavilo sa to napriec R9 seriou. Niekomu sa to prejavilo po dva a pol roku, niekomu po troch mesiacoch. Nie vsetky karty su zle, je to iba hod mincou, ktoru ste dostali. :(
Napísať odpoveď