Mliecna kriza

Diskusie na politické témy...
TK1991
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Mliecna kriza

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, cerpal som z tohto zdroja aby som pochopil o co pri tomto probleme vlastne ide:
https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clan ... cna-kriza/

Vyslo mi z toho ze obrovsky prebytok mlieka na trhu prinutil vyrobcov predavat mlieko pod vyrobnu cenu. Co mi nie je jasne na tomto probleme preco vyrobcovia neznizia produkciu aby sa nemuseli nutne zbavovat mlieka pod cenu ale namiesto toho ziadaju od statu peniaze? Ako tie prispevky statu mozu vyriesit problem? Vobec mi to nedava logiku, co mi unika? Dakujem
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Mliecna kriza

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dobre dojnice su drahe zvierata a ked nemozes z nich predavat mlieko tak ich moze dat akurat tak na maso ale to je strata.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

nemoze na to mat vplyv aj to ze maslo zdrazelo?
mozno ze sa menej predava resp. zacalo sa nakupovat lacnejsie z dovozu a zrazu slovensky vyrobcovia nepotrebuju nakupovat az tolko mlieka
inak v obchode som žiadne zlacnenie mlieka nezaznamenal
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to ci cena mlieka ci mliecnych vyrobkov ide mierne hore ci dolu je v podstate irelevantne. Preco? pretoze bezne ludia jedia iba malo tychto vyrobkov takze vplyv na spotrebitelske vydaje su nizke.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

1. Clanok je z roku 2015, dnes uz vieme, ako to dopadlo.
2. Producentov mlieka v EU su tisicky. Oni medzi sebou nemaju kartelovu dohodu, aby sa mohli dohodnut na tom, ze budu teraz produkovat menej mlieka, co vytlaci ceny mlieka nahor.
3. Bez dotacii by v EU polnohospodarska vyroba uz davno neexistovala. Maximalne by tu boli 1-2 mega velke korporacie, ktore by obrabali vacsinu poli vo vsetkych krajinach EU. Problemom je, ze kedze sme mala a velmi skorumpovana krajina, tak si nasim farmarom nemozeme dovolit dat take velke dotacie, ako napr. Francuzsko, ale zaroven francuzski vyrobcovia maju pristup na nas trh za rovnakych podmienok ako lokalni producenti.
4. Spotreba mlieka v EU kazdorocne klesa. Cenu tlacia dole aj firmy, ktore mlieko nakupuju na druhotne spracovanie. Vedia, ze dopyt klesa a mozu si dovolit nadiktovat farmarom nizsie ceny.
Napísať odpoveď