Hovädzí plátok za dolár: umelé mäso v reštauráciách sľubujú do troch rokov
"Ekológovia však varujú, že rastúca spotreba mäsa vo svete, najmä v rozvíjajúcich sa krajinách ako je Čína, nie je udržateľná. Hovädzie, bravčové a hydinové mäsá totiž vyžadujú oveľa väčšie zdroje než rastlinné bielkoviny. Kravy tiež produkujú obrovské množstvo skleníkových plynov, ktoré prispievajú ku globálnemu otepľovaniu.
Vyrábať mäso, ktoré vyzerá, vonia a chutí ako skutočné mäso, je veľká výzva. Mosa Meat využíva malé vzorky buniek odobratých zo živých zvierat. Tieto bunky sú kŕmené živinami tak, aby sa rozvinuli a vytvorili sa z nich vlákna svalového tkaniva. Firma tvrdí, že z jednej vzorky môže vyrobiť až 80-tisíc takzvaných „štvrťlibrákov“, ako sa označujú hamburgery, ktoré pred spracovaním vážia štyri unce (113 gramov)."
Stale bude nutne chovat zvierata, no v ovela mensom mnozstve, neviem ci po odobrani vzoriek to zviera prezije, zrejme by malo, no je to urcite aj eticky problem, aj ked je to ovela prijatelnejsie ako sucasny stav.
V clanku sa spomina aj nazov, neviem ci je termin "umele maso" spravny, kedze ide vlastne o maso ktore chuti a vonia rovnako, nejde teda len o nejaku sojovu ci inu nahradu ochutenu tak aby to chutilo ako prave maso.
Ludia pojem "umele" ci zo skumavky nemaju radi, aj ked jedia mnoho takych veci, len o tom nevedia, viac napr. aj v temach "Najlepsie dokumentarne filmy" ci "Dokumenty o svinstve na zemi".
Co si o tom myslite, presli by ste na taketo maso, resp. ak ste vegetariani alebo vegani, zacali by ste (opat) jest taketo "ciste/umele" maso - a preco?
Mozno by sa mohla spustit anketa, doteraz boli realne len 2 moznosti, som za konzumaciu masa, som proti, no teraz tu je dalsia moznost, takze navrhujem 4 odpovede, podla toho ci je niekto vegan alebo nie, lebo to by bolo zaujimave.
Kód: Vybrať všetko
Jedli by ste tzv. "ciste/"umele" maso?
( ) Ano (teraz maso jem)
( ) Ano (som vegetarian/vegan)
( ) Nie (teraz maso jem)
( ) Nie (som vegetarian/vegan)