Mrznutie Notebooku

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
sano456
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Mrznutie Notebooku

Príspevok od používateľa sano456 »

Zdravim borci, mam taky problem, strasne dlhu dobu mi mrzne moj notas. Jedna sa o Asus F555LB (+ SSD namiesto DVD Rom) .
Neviem najst pricinu tohto mrznutia . Windows nehodi ani BSOD, proste iba zamrzne obraz na obrazovke v takom stadiu v akom je a nic viac sa nestane, ani sa nevypne ani nic. Este ked je tam aj zvuk, tak ten ostane v kratkej smycke co vytvara dojem bzucania .
Ramku som prebehol MemTestom a vtedy to nevyhodilo chybu ( a za celu noc ani nezmrzol) . Takisto som si zaobstaral chladiacu podlozku, cize teplotami to nebude, lebo su nizsie a stale to mrzne . Takisto som skusal aj Stress Testy rozne, no tie to nespustaju.
Mrznutie sa javi byt nahodne, ako aj v hrach, tak aj v idle stave vo Windows. Nejake rady?
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

Re: Mrznutie Notebooku

Príspevok od používateľa kzS^ »

Skus preinstalovat win a hlavne ho hod na to SSDcko....
sano456
Medium Star
Medium Star

Windows samozrejme na SSD mám :) A myslim, teda na 90 % ze tento problem mi robilo aj pred preinstalovanim windowsu
/Ešte dodám, disky majú SMART hodnoty v poriadku a aj sektory su všetky ok
// ovladace aj bios su taktiez najnovsie
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Tiez mam skoro rovnaky problem, notebook (Lenovo B51-80) mi uplne nahodne zamrza. Rozdiel je akurat v tom ze zamrza ako keby postupne. Prve zamerznu okna, potom sa zastavi video, potom zvuk a nakoniec mys. Pomoze az hard reset.
Tento problem sa mi objavil po upgrade komponentov.

Vymenil som hdd za ssd (Kingston KC400).
Dokupil som dalsiu ram (Crucial 8GB DDR3L 1600)
A preinstaloval som windows.

Nakolko som spravil tieto 3 kroky spolu, tak neviem zistit, ktory z tychto troch veci to robi. Ci to je novou RAM, SSD-ckom alebo windowsom.
Nemas niektory komponent rovnaky? Mozno je chyba v nom :)

Riesim to tak, ze prechadzam na Linux tam to zatial, chvalabohu nespravilo a dufam, ze ani nespravi.
Este som na nejakom fore cital, ze doska? system? BIOS? moze mat problem ak mas 2 moduly RAM. Tak az budem kupovat KIT 2x8GB ram. Tak vyskusam prve nechat iba jeden modul, ak to pojde mesiac dva bez zamrznutia, tak pridam druhy modul a uvidim ci sa to znovu objavi.

Kazdopadne ak by si prisiel na pricinu co to robi v tvojom pripade daj vediet.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Môj názor je, že to robí Win10 s kombinácii s na hovn@ ovládačmi od výrobcu.

Čo s tým spravíš? Môžeš skúsiť stiahnuť všetky najnovšie ovládače zo stránky výrobcu, potom ešte môžeš skúsiť nejakú aplikáciu na aktualizáciu ovládačov, ako napr. Driver Booster (stačí free verzia).

Ale dávam len malú šancu tomu, že sa to zlepší.

Možným riešením je používať nejakú Linuxovú distribúciu ALEBO Windows 7, aj s PC, kde bol k nemu Windows10 lepšie funguje Windows7 resp. nejaký Linux.

Keby si mal problém s hardvérom, tak by sa toto dialo aj na Linuxe ale keďže nie, tak chyba je vo Windowse 10 a v ovládačoch.

Aj ja som mal podobný problém, namiesto Win10 som nahodil Win7 a Linux a obidva fungujú bez jedinej chyby.

Píšu všeličo na nete som skúšal ale nič nepomáha. A zaujímavé je aj to, že sa tieto problémy vyskytujú predovšetkým od w10 verzie 1803 čiastočne s 1709, predtým žiadne problémy neboli.

Možno by si mohol ešte pozrieť Windows LOG ale mne pri mrznutí tam nikdy nebola žiadna udalosť, vždy len hláška o tom, že sa počítač spustil po nesprávnom vypnutí.

A vypínať počítač nasilu ti aj zničí pevný disk (SATA), SSD neviem, či vydrží brutálne vypínania odpojením napájania počas mrznutia systému.

Možno ešte aktualizovať bios, no len opatrne, lebo keby sa to nepodali správne, že ti zamrzne počas toho, tak počítač môžeš vyhodiť do smeti, takže najprv by som skúsil menej riskantné riešenia.
sano456
Medium Star
Medium Star

Bios aktuálny mám, a mrzol ako aj na predoslom, tak aj na aktuálnom. A kedze memtest nezamrzol celych neviem kolko desiatok hodin, mam podozrenie , ze to bude tak ako vravis nieco s Win10 + ovladacmi . A v tom logu je len ta chyba, ze windows bol spusteny po neocakavanom vypnuti .
Skusim asi nahodit linux, a pustit nejake stress testy a dam vediet (mozme vylucit chybny hardware) .
A ten driver booster, tomu veris? Neobsahuju tieto baliky vacsinou nejaky malware?
Cesar
Addict
Addict

Nič nepomohlo s Windows10 v1709 a hlavne v1803. A to už som vyskúšal všetko so safe boot bez safe boot, bios legacy aj UEFI, GPT aj MBR systém, rôzne nastavenia cez registry a nastavenia napájania, ja som to už vzdal.

Driver Booster mne zatiaľ problémy nespôsobil nikdy, no pri tomto ani nepomohol, ale za pokus nič nedáš, ja ale tipujem, že to nepomôže.

Widnows 7SP1 a Linux funguje bez problémov. Veď nahoď Windows7 aj nejaký Linux do dualbootu, keď si doteraz nepoužíval Linux tak to bude dosť drsné zo dňa na druhý úplne prejsť. :D
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Driver Booster? Vazne? Zo vsetkych odpadov, ktore IObit vyprodukovala, je to jeden z najvacsich, hned po Advanced SystemCare. Ale ak sa niekto chce dokopat k cistej reinstalacii Windowsu, tak kludne.
Cesar
Addict
Addict

Ja som pár takýchto už skúsil (na ovládače), zatiaľ bez problémov, no možno, že už aj niekto s ním problém mal, neviem či je to také zlé, možno, nikto nič nemusí, jasne, najmä preto, lebo uvedený problém aj tak nijako neovplyvnil.

Čo je podľa teba najlepšie na aktualizáciu ovládačov? (Okrem manuálneho stiahnutia alebo toho, čo si windows stiahne cez update.)
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Nic. Ovladace sa, tak ako pises, stahuju zo stranky vyrobcu daneho HW a nie cez taketo pofiderne programy.
sano456
Medium Star
Medium Star

Tiež som toho názoru , ale ako poradiť si zase nechám .
A kým s sa dostanem k tomu, že budem mat čas skúsiť tam nahodit linux, nejaké iné rady by ste nemali k tomu? Ideál by bol mat tam funkčný win10, keďže na win 7 nemám drivre
kzS^
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kzS^ »

ja pri win7 pouzivam uz dlho advanced driver updater a pohoda... vzdy najde vsetko a neje problem
Cesar
Addict
Addict

Ja by som aj tak skúsil nahodiť windows7.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Kolko mas RAM modulov? Pri mojom notebooku som trochu googlil a dogooglil som sa na lenovo forum kde par ludi malo podobnny problem (v eventvieweri chyba 13, nieco s EC) a chyba sa vyskytovala ak mas 2 RAMky.. Ze ak odstranili jeden modul, tak sa ani raz notebook nezasekol.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nieco podobne som riesil na starom ntb Asus ci Acer. Predaval som ramky z pokazenehi ntb, boli to 2x4GB. Dosiel chlapik, rozobrali sme, doplnili ram a nic. Win nenabehol. Moje ramky boli ok, testovane MemTestom v inom ntb. Mal som aj foto. Chlapik vravi, ze bezna vec, ze ide o odlisny modul a starsie ntb su nachylne na to, vybral tu jeho ramku, nechal jeden moj modul a islo pridal druhy moj a islo. Tak vzal oba a ze ten jeho modul preda.

To ale nevylucuje, ze problem nebude niekde vo Win, ovladacoch, hw chyba radica alebo co.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

SSD ,na ktorom je OS ,by som nedával na miesto DVD.
sano456
Medium Star
Medium Star

Mám len jeden Ram modul - 1x4Gb. A áno , mám SSD v DVD Rom slote, kde je SATA 3 .
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Či je tam Sata3 , je jedno.Hlavný disk ,má svoje miesto.
sano456
Medium Star
Medium Star

Ako poradit si necham, ale aka je pravdepodobnost, ze zrovna toto by zapricinovalo problem? :?
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Vyskúšaj a uvidíš, či bude zmena.
Napísať odpoveď