Andi:
Človek bol, je a aj bude len zvieraťom. Možno trochu chytrejším a šikovnejším, ale stále len zvieraťom.
Vidno to všade okolo nás aj podľa toho aká spoločnosť je okolo nás rozvinutá. Ľudia reagujú pudovo a chovajú sa ako zvieratá, stačí si otvoriť hocjaké spravodajstvo, napr. prvá stránka idnes.
A vzťahuješ to aj na seba?
A téza, že človek je zvieraťom, je oxymoron. Keby bol zviera, tak je zviera, nie človek. Človek je vlastný rod: a jediný svojho druhu. Má inteligenciu, vie hovoriť, abstraktne myslieť, kreatívne tvorí, organizuje sa vo veľkých spoločenstvách, ale napr. aj vie držať vzpriamené telo.
Chápeš? Toto zvieratá nevedia a nedokážu. Alebo ma chceš presvedčiť o opaku? Poukazom na "pudové správanie" to urobíš ťažko.
Aj tam bola hierarchia. Možno ak zdochli tí, čo nechceli kooperovať a spolupracovať, tak ich dostihol hlad/choroby/vylúčenie zo spoločnosti a spoločnosť sa potom javila ako nehierarchická, keď museli zdieľať ohnisko alebo mamuta z ktorého si zobkali mäso po kúskoch.
Tieto laické opisy môžeme nechať tak, kedysi som sem dával veci od antropológa Graebera napr., ale aj kopu iných vecí. Dôležté je, že postupným vývojom, vznikom deľby práce a ďalšími faktormi začala hierarchia dominovať.
Otázne ale je, či je toto argument pre nekonečné trvanie hierarchie. Je? Lebo aj jej stupeň, forma a úrovne sa časom menia; opäť sa to odvíja od rôznych faktorov. Podstatné je, že sa s týmto aspektom dá pracovať, dá sa posúvať, hierarchia sa dá nahrádzať, prekonávať. A nie je to samoúčelné: hierarchia a jej fungovanie má nespočetne veľa negatívnych dopadov. Zaujímavé, že na to nepoukazujú napr. tí, čo tak radi rátajú obete toho či oného režimu. Lebo vždy je v tom zakotvená hierarchia a následky vyplývajúce z nej.
Ľudia celé veky žili v rôznych "nemenných pravdách." V stredoveku by si ani nevedeli predstaviť dnešnú mieru sekularizácie, ten stav, resp. ten slabý vplyv náboženstva na životy a fungovanie ľudí. To isté platí pre hierarchiu. Nič nie je nemenné.
Pretože ľudia sú stále len zvieratá.
Nie sú. A ako píše javatar, opakovaním to nezmeníš.
Nič také ako spravodlivosť neexistuje.
Samozrejme, že existuje. Existuje veľa empirických výskumov, filozofických a ideových sústav zaoberajúcich sa touto problematikou. Dával som sem príklad prof. Kanovského, keď o tomto hovoril. Javatar sa vtedy dožadoval dohliadania pôvodného výskumu, na čo som žiaľ nemal čas. Zase by som to ale musel linkovať a hľadať a opakovať sa... skrátka sa ukazuje, že sociálne komunity (až z evolučného hľadiska) fungujú vtedy, keď sa vynucuje férovosť, resp. spravodlivosť. To tvrdí on. Ja by som dodal, že sa to samozrejme dá "ustrážiť," a na to slúži, nadstavba. Dnešný systém zjavne nie je férový ani spravodlivý, ani moc stabilný nie je, ale relatívne funguje a nejako ide. Za to vďačí vplyvu ideológie, masmédií, ale aj výchove, či už od rodiny až po školský systém atď.