Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa hojko »

nejakymarko: Na to ti netreba mini pc za 600 eur, ale postaci aj nieco lacnejsie. Napriklad: https://www.alza.sk/lenovo-thinkcentre- ... 497167.htm Ma to SSD, 4GB RAM postacia a k nejakym prezentaciam ci datam budes zrejme aj tak pristupovat v ramci siete.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Pomaličky rozmýšľam nad upgradom, resp. výmenou zostavy, to sa ešte uvidí, čo z toho, takže ocením aj nejaké názory na to, či má zmysel robiť upgrade, alebo už rovno kúpiť novú zostavu. Skôr sa však prikláňam k nejakému upgradu, resp. aspoň zdroj a skrinku by som rád recykloval, aby som predsa len čosi ušetril.

Včera som si skúsil zahrať A Plague Tale: Innocence a nepotešilo ma, že som musel dať nízke až stredné nastavenia grafiky, už sa aktuálna zostava nedrží s dobou.

Plánujem to upgradovať alebo vymieňať až niekedy na jeseň, september alebo október, nie hneď, takže by som rád zohľadnil aj či možno dovtedy nebudú výrazné zmeny na trhu v tom, čo sa oplatí kupovať a teda zatiaľ sa chcem len cca zorientovať v tom, čo by sa mohlo vyplatiť :)

Momentálne mám zostavu:
Zdroj: Corsair VS650 650 W, 80 Plus
Skrinka: https://www.alza.sk/zalman-z1-neo-d3755502.htm
CPU: Intel Core i5-4460 https://www.alza.sk/intel-core-i5-4460-d1481050.htm
Chladič mám základný z balenia CPU, nikdy som nemal s teplotami problém, netaktujem
Doska: GIGABYTE B85M-DS3H-A https://www.alza.sk/gigabyte-b85m-ds3h-a-d2854332.htm
GPU: ZOTAC GeForce GTX 1060 AMP Edition https://www.alza.sk/zotac-geforce-gtx-1 ... 399564.htm
HDD - nerelevantné, tu chcem dokúpiť nejaký SSD okolo 500 GB
RAM - momentálne tam mám 2x 4 GB DDR3 a 2x 2 GB DDR 3, teda 12 GB.

Rozpočet na to plánujem vyhradiť tak do 1000 €. Nejaké názory, rady či tipy? :)
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

Z tvojej by som vyhodil zdroj, dosku+cpu+ram a GPU.

A pri kúpe, MB a CPU pre Rezeň 3000 (vyjde v júli), DDR4 pamäte (zatiaľ sa nehovorí o zdražovaní, takže super). Kartu potom podľa toho, čo a ako bude dostupné, AMD predstaví RX5700, ktorá má byť na úrovni RTX2070 (kde je rumor, že zlacnie a nVidia predstaví 2070Ti). Zdroj nájdeme niečo za babku v pohodke (post2171218.html#p2171218).

Do 1000€ s prstom v nose. ;)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, čo je prioritou pri práci s raw fotkami v Lightroome? Predpokladám že rýchle SSD a Cpu? Alebo je tam potrebna aj grafika? Ak Cpu, tak aké? Viec jadier, alebo väčší výkon na jedno jadro?
Inak včera v Saturne som našiel Samsung 860 pro 1T, za 197 evri. Bude to čo sa rýchlosti týka postačujúce nie?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

lukas9206: Kedze v Lightroome robis aj tak vacsinou fotku po fotke, mozno hromadny autotune, pripadne hromadny export, tak su to chvilkove zalezitosti a nic extra ti netreba. Na Lightroom ti postaci lubovone SSD, k tomu 8GB RAM a normalny procesor. Neni problem s tym pracovat aj na notebooku. Bolo by vhodne spresnit v akej miere to budes pouzivat, ako casto, kolko fotiek a aky mas rozpocet na kupu pocitaca. Graficku kartu na bezne veci netreba, len niektore pluginy dokazu vyuzit CUDA jadra grafickych kariet nVidia, ale podla mna pre bezneho cloveka je to zbytocna investicia.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Lightroom ma tu nevyhodu, ze je extremne zle optimalizovany na novsie vykonnejsie PC. Najvacsiu zataz robi cpu, ked exportuje fotky.. Grafika ti nepomoze, lebo na tu nie je prisposobeny uz vobec.. Ked si Lightroom spravne nastavis, tak editovanie fotiek pojde velmi rychlo(je jedno ci budes mat 25 alebo 50Mpx raw fotky) a export je uz uplne jedno, ci budes cakat 10 alebo 20 minut.. Cize, usetri na grafike, CPU neviem, asi podla rozpoctu.. Intel by som bral, keby chcem spravit hackintosh, ak uz pouzivas mac, ak nie, asi potom nejaky Ryzen, kedze su lacnejsie a vykonnejsie.. (ak sa nemylim)
lukas9206
Addict
Addict

Pred nedávnom som sa tuna už pýtal na zostavu. Takže nejaký nastrel už mám. Akurát mi do toho prišla dovolenka a keďže v júli (ak sa nemýlim) majú vyjsť nové Ryzeny, tak som si povedal, že ešte počkám. Ak to bude aktuálne, tak sem ešte hodím svoju zostavu. A popri čakaní, som sa chcel len informovať do čoho by bolo lepšie investovať pri úprave fotiek. Ale PC bude v podstate na všetko, takže aj GPU plánujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ale stale nepises ako casto to budes vyuzivat, aky mas rozpocet atd... Takze je tu zbytocne nieco pisat k tomu, kedze vsetko aj tak zalezi od rozpoctu.
lukas9206
Addict
Addict

Ako často, to momentálne neviem. Zatiaľ som amatér a len sa učím. Rozpočet je cca 1000€ aj z klávesnicou a myšou. Pred dvoma mesiacmi som kúpil 2k monitor. Takže ten mi netreba. Ale keďže ešte nevieme ceny nových Ryzen cpu na SK, tak ťažko niečo skladať nie? Či sa mýlim?
DropDead
Addict
Addict

Ja preskočím noty a prejdem rovno na toto "Samsung 860 pro 1T, za 197 evri", preboha, len to nie, veď za trošku viac už kúpiš 1 tero NVMe diskov.

Inak, zase nezabúdaj, že k Rezňu by si potreboval dedikovanú grafárňu a to je investícia navyše. Ja by som sa nejako nebál do toho ísť aj teraz a stavať to okolo Rezňa 2400G, je ale pravda, že asi polacnie, keď prídu 3XXXká.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

2400G ma plne postacujuci vykon a nie je vobec drahy. K tomu 16GB RAM, okolo 130 eur pytaju za 1TB SSDcko ADATA XPG SX6000 Pro... Podla mna by sa cela zostava dala zlozit za 550 eur a zvysok radsej investovat do LCDcka.
DropDead
Addict
Addict

Pokiaľ fotky netlačí, tak mu stačí dobrý moňas (tipujem, že to v pohode spĺňa to, čo kúpil), nemusí to hrotiť, kedže 95% publika bude na nekalibrovaných displejoch a bližšie k ich vkusu to bude pri upravovanom na obdobnom štýle moňasu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

To je mozno pravda. Ale od PS sa moze casom dostat k Photoshopu a tam uz oceni mys, klavesnicu, velky displej, moznost dokupit vacsi disk, rozsirit ram... Ale tak je to vec vkusu co chce a vyuzije.
DropDead
Addict
Addict

Aha, už vidím, kde je problém, moňas nie je notebook, to je monitor. :D Ospravedlňujem sa, zlý zvyk z iného fóra.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

DropDead napísal:Z tvojej by som vyhodil zdroj, dosku+cpu+ram a GPU.

A pri kúpe, MB a CPU pre Rezeň 3000 (vyjde v júli), DDR4 pamäte (zatiaľ sa nehovorí o zdražovaní, takže super). Kartu potom podľa toho, čo a ako bude dostupné, AMD predstaví RX5700, ktorá má byť na úrovni RTX2070 (kde je rumor, že zlacnie a nVidia predstaví 2070Ti). Zdroj nájdeme niečo za babku v pohodke (post2171218.html#p2171218).

Do 1000€ s prstom v nose. ;)
Vďaka za reakciu, pozerám akurát, že RX5700 ale bude stáť 450 dolárov, teda pravdepodobne aj rovnako €, to nevyzerá, že zapasujem do rozpočtu, keď budem meniť všetko ostatné. Plus predpokladám, že tam už treba rátať aj s nejakým chladičom, ak budem kupovať Ryzen, či nie je treba? Taktovať sa nechystám.

A prečo meniť aj zdroj? Tento čo mám je ešte v záruke, tuším mám tam aj okamžité vymenenie keď sa pokazí alebo čosi také, som sa nechal nahovoriť vtedy pri kúpe :D
DropDead
Addict
Addict

Ani nie, stock pri stock prevádzke u Rezňou bude fajn. GPU cenu nerieš, uvidíme, keď to tu bude, skôr ide o to, že nVidia podľa všetkého bude zlacňovať takú RTX2070 a tá karta je vynikajúca a ešte za menej peňazí? Tak to ou jééé.

Ten zdroj...dajme tomu, že by som ho nikdy nikomu do zostavy nedal, nové VS so striebornou nálepkou by som už prežil ale to nie. Za mňa určite odporúčam ho zameniť.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Mám túto MB https://www.asrock.com/mb/Intel/Z370%20 ... cification ktorá Supports 8th Generation Intel® Core™ Processors (Socket 1151) to znamená že mi pôjde Intel Core i7-9700K aj keď je to CL refresh? Dikičko

E: Ďakujem DD
DropDead
Addict
Addict

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z370%20 ... ex.asp#CPU

Pre takéto otázky vždy odporúčam pozrieť stránku dosky a v jednej zo "Support" záložiek bude určite list podporovaných CPU.
peto277
Expert
Expert

Príspevok od používateľa peto277 »

Ahojte,

čo vy na to?
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... E706D6A776

kontext: PC do 1000€ ktoré vydrží bez problémov 3-4 roky. Výkon hlavne na občasné hranie hier, príp. render videa (FHD).
Na case by sa dalo ušetriť, ale táto mi bola navrhnutá a teraz sa jej už nechcem zrieknuť. :smt059

Vďaka. :)
DropDead
Addict
Addict

Nič nekupuj, Rezeň 3 je v obchodoch o pár dní, nVidia prišla so "Super" kartami. Ceny pôjdu ešte dole. Ja by som teraz nekupoval nič.
Napísať odpoveď