Spoiler
Reprezentačný futbalista Hodúr manipuloval zápasy, teraz robí na stavbe: Syn snáď bude mať viac rozumu
Michal ČervenýMichal Červený
Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Za slovenskú futbalovú reprezentáciu odohral 12 zápasov, získal dva české tituly, no ľudia si ho navždy budú pamätať ako hráča, ktorý manipuloval zápas Nitry a Dunajskej Stredy.
Ivan Hodúr (39) je bez futbalu už šesť rokov. Po kritickom období sa pozviechal a splatil dlhy. Pracuje na stavbe a dodávkou roznáša letáky pre obchodný reťazec.
V septembri začína s prednáškami po slovenských kluboch, na ktorých bude súčasným profesionálnym hráčom hovoriť, ako prepadol gamblingu a následnému manipulovaniu zápasov. Aj vďaka tomu verí, že mu to Slovenský futbalový zväz zohľadní a odpustí mu časť trestu a bude sa môcť stať aspoň trénerom.
[ TIP: Čítajte nové vydania Športového Newsfiltru priamo vo vašom e-maili. Pre aktiváciu stačí raz kliknúť. ]
23. septembra o 20.00 bude hosťom diskusie Denníka N, v Novej Cvernovke bude o svojich skúsenostiach hovoriť s Petrom Dedíkom, vedúcim Oddelenia integrity SFZ, a Antonom Siekelom, prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru.
Viac informácii nájdete vo facebookovej udalosti, lístky sa dajú zakúpiť tu.
Ivan Hodúr (39)
sa narodil v Seredi, je 12-násobný slovenský reprezentant. Ako 15-ročný prestúpil do Nitry, odkiaľ ho o šesť rokov získal český Liberec, s ktorým dvakrát získal titul. Počas pôsobenia v Liberci prepadol závislosti od automatov a narobil si dlhy. Následne hrával za Mladú Boleslav, Ružomberok, Nitru, Zagalebie Lubin (Poľsko) a za Dunajskú Stredu. Počas angažmánov v Nitre (2011) a v Dunajskej Strede (2013) pomáhal s manipulovaním dokopy šiestich zápasov. V roku 2014 dostal trojročnú podmienku, trojročný probačný dohľad a pokutu tritisíc eur. SFZ mu zakázal akúkoľvek činnosť spojenú s futbalom na 25 rokov.
Okrem neho súd potrestal aj troch jeho spoluhráčov Michala Diana, Mareka Božoňa a Tomáša Hubera. Objednávateľmi manipulácie boli Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach, ktorí komunikovali s ázijskou stávkarskou mafiou. Potrestali aj ďalšieho slovenského futbalistu, Martin Trančík dokonca skončil na pol roka vo väzení.
Od nedobrovoľného konca vašej kariéry uplynulo už šesť rokov. Čomu sa venujete?
S kamarátom pracujem na stavbe a raz za týždeň na dodávke vozím letáky pre jeden obchodný reťazec. To je asi všetko.
Futbal ste hrali naposledy v roku 2013, potom vám ho na 25 rokov zakázali. Kedy ste začali pracovať?
Bolo to veľmi náročné obdobie, nevedel som sa zaradiť do života. Nevedel som, čo robiť. Dosť mi pomáhali rodičia, teraz som sa zamestnal a je to lepšie. Bavilo ma trénovať deti, ale pre zákaz som to nemohol robiť. Dostal som ho však vlastnou vinou, zaslúžil som si ho.
Vo futbalovom klube som nemohol byť zamestnaný ani v ňom vykonávať žiadnu funkciu. Sem-tam som individuálne trénoval deti, keď za mnou prišli ich rodičia.
Po treste to boli dva-tri roky veľkého trápenia.
Mohli by ste robiť nejaké pomocné práce na štadióne?
Možno aj áno. Aj mi ponúkali, či sa nechcem starať o štadión, ale bol by som tam celé dni a nemal by som čas chodiť sa pozerať na syna.
Nezohral úlohu pocit hanby za vaše činy, že by vám to ľudia z futbalového prostredia pripomínali?
To nie. Možno zo začiatku to bolo čudné, no časom to prešlo a teraz je to v pohode.
Hovoríte, že ste mali problém zaradiť sa do života po športovej kariére, to však počúvame aj od športovcov, ktorí ju ukončili sami a dobrovoľne. Myslíte si, že problémy by prišli, aj keby ste skončili dobrovoľne?
Bolo by to rovnako náročné. Bohužiaľ, futbalu som nedával všetko, venoval som sa aj iným veciam okolo ako hazard či diskotéky. Nič som si neušetril, všetko som buď prehral, alebo dal na zábavu. Po ukončení kariéry som to preto mal veľmi ťažké.
Poznáte viacero športovcov, ktorí prežívali náročný prechod do života po kariére?
Určite. Hlavne na Slovensku sa futbalista nevie zabezpečiť finančne a po kariére musí každý rozmýšľať, čo ďalej – či bude tréner, funkcionár, alebo si nájde nejakú robotu.
Ako vyzeral váš typický deň počas prvých rokov po ukončení kariéry?
Prvé dva-tri roky som si nevedel nájsť prácu, ani som si nevedel predstaviť, že by som išiel robiť niekam do fabriky. Bolo to veľmi ťažké. Čisté trápenie.
Ako sa zachovalo vaše najbližšie rodinné okolie?
Už počas angažmánu v Poľsku (rok 2012, pozn. redakcie) som sa rozviedol s manželkou. Dôvodom bolo, že som robil hlúposti, šancí mi dala dosť. Nevážil som si to a bol som zaslepený hazardom a zlými vecami okolo. Po treste mi deti sem-tam povedali, že ich spolužiaci mali na moju adresu hlúpe narážky, ale počas pol roka-roka to prešlo.
Rodičia pri mne stáli stále, aj keď mi mama nadávala za to, čo som spravil. Bola tam však pre mňa.
S manželkou máte deti v striedavej starostlivosti?
Nie, rozumiem si s ňou veľmi dobre. Deti si beriem, keď chcem ja alebo ony.
Váš 14-ročný syn hráva za Nitru, podobá sa na vás, aj hrá na rovnakom poste.
Ešte má aj rovnaký štýl behu. Dúfam, že bude mať viac rozumu ako tatko.
Začínajú sa už okolo neho motať futbaloví agenti?
Zopár ich už bolo, ale pribrzdilo ho zranenie a štvrť roka nemohol hrať. Znova sa do toho dostáva, musí makať.
Aj s ohľadom na vašu minulosť: kedy sa váš syn môže prvýkrát dostať na cestičky, ktoré ho dovedú k vášmu osudu?
Prichádza to vo veku 17 či 18 rokov, keď partie futbalistov začínajú chodiť na diskotéky. V tom veku už dostanú menšie zmluvy a zarábajú. Chcú byť frajeri, užiť si to a chodia po kasínach.
Snažia sa tak napodobniť svoje vzory, ktoré majú v starších spoluhráčoch?
Je to tak, sám som to zažil. Keď som prišiel do Liberca, rýchlo som chcel zapadnúť do kolektívu a všade som s nimi chodil.
Začínali ste v Nitre. Už tam sa chodilo po kasínach?
Áno.
Môžu mať športovci sklon k hazardu aj vďaka súťaživosti? V kolektíve sú bežné stávky o čokoľvek či hry pokru o peniaze. Môže to byť spúšťač závislosti?
Myslím si, že áno. Športovec možno v sebe potrebuje mať stále nejaký adrenalín.
Dá sa zápasový adrenalín, keď vás sledujú tisíce ľudí, porovnať s adrenalínom počas hry na automate?
To nie. Počas zápasu sa sústredíte na hru a v kasínach či na diskotékach sa chcete odreagovať.
Nič nepopierate, otvorene hovoríte o svojich chybách. Bolo to tak vždy?
Áno.
Aj svojej žene ste priznávali, že robíte chyby, keď ste hrávali automaty?
Nie, keď sme sa pre to hádali, vždy som si niečo vymýšľal. Klamal som, hovoril som, že nechodím.
Slovenská futbalová jedenástka pózuje pred začiatkom kvalifikačného stretnutia o postup na MS s Ruskom 12. októbra 2005 v Bratislave. Dolný rad zľava: Martin Škrtel, Radoslav Zabavník, Peter Hlinka, Ivan Hodúr a Szilárd Németh. Horný rad zľava: Miroslav Karhan, Radoslav Kratochvíl, Jozef Valachovič, Marián Had, Robert Vittek a brankár Kamil Čontofalský. FOTO TASR – Pavel Neubauer
Stačí hodiť euro a som v tom znova
Ako sa začala vaša kariéra v Nitre?
Prišiel som tam ako 15-ročný, pochádzam zo Serede. Bol som tam ďalších šesť rokov, potom som prestúpil do Liberca, kde som bol ďalších sedem rokov. Počas pôsobenia v Nitre som sa dostal do reprezentácie do 21 rokov a už tam sa hrávali karty a robili aj ostatné veci.
Dalo sa v Nitre zarobiť?
Môj prvý plat bol približne osemtisíc korún (približne 266 eur). Problémom je, že futbalisti majú veľmi veľa voľna, v ktorom si chcú užívať peniaze.
Existovala voči tomu vtedy prevencia alebo vzdelávanie vo finančnej gramotnosti?
Vôbec nič. Nemal nám kto poradiť, ale niektorí hráči by rady asi ani neprijali. V tom veku si chce každý užívať a machrovať, že je futbalista a má peniaze. Potom to vždy zle dopadne.
Po prestupe do Liberca ste začali zarábať viac?
Áno, aj keď spočiatku som tam hrával len za béčko. Časom som sa vypracoval. Začalo sa nám dariť, chodili sme po všelijakých akciách, do kasín. Dvakrát sme vyhrali titul.
Zahrali ste si aj proti AC Miláno, na štadióne San Siro ste v predkole Ligy majstrov podali jeden zo životných výkonov. Napokon ste však nepostúpili, no AC Miláno vyhralo celú Ligu majstrov.
Ani som tam nemal hrať, no zranil sa Samo Slovák a tréner ma postavil namiesto neho. Bol som úplne uvoľnený a hovoril som si, že nemám čo stratiť.
V kariére som však nemal šťastie na poriadneho manažéra, ktorý by ma dostal niekam vyššie, keď som mal najlepšiu formu. Ale Pán Boh mi asi vrátil to, že som futbalu nedával všetko.
Bolo to tak, že lídri kolektívu v Liberci chodievali hrávať?
Áno, chodili do kasín, bola tam veľká eufória, možno každý týždeň sme boli na nejakej akcii, po ktorej sme skončili v kasíne. Veľa spoluhráčov hrávalo.
Začali ste hrávať aj sám? Kedy sa to zlomilo a začalo to byť nebezpečné?
Prvé dva roky som hral sem-tam, potom ma to lákalo viac a aj doma som klamal, že idem niekam inam, ale v skutočnosti som išiel do kasína. Hrával som automaty. Akoby som mal v sebe niekoho, kto mi hovoril, aby som išiel hrať. Vôbec som nemyslel na to, čo sa môže stať.
Hrali ste len automaty?
Áno.
Boli ste závislý?
Určite. Človek párkrát vyhrá a potom ho to stále láka. Je to rovnaké ako drogy. Každý deň vás to láka hrať.
Český brankár Miloš Buchta v texte pre bezfrazi.cz priznal, že nielen prehrával celú svoju výplatu, ale sa aj dostal do dlhov. Je to aj váš prípad?
Áno. Stávalo sa to a dosť často, chvalabohu už žiadne dlhy nemám. Dlhy som si vyplácal dlhmi.
Buchta hovoril o pocite, že výhrou na automate dokáže splatiť dlh.
Presne, je to tak.
Keď sa pozriem na vašu kariéru cez váš životopis, vyzerá to, že k zlomu prišlo okolo roku 2008, keď ste po siedmich rokoch odišli z Liberca do Mladej Boleslavi. Potom ste v žiadnom klube okrem Nitry nevydržali dlhšie ako rok. Bolo to spôsobené problémami mimo ihriska alebo problémami na ihrisku?
Bolo to športovou formou. Keď som prestúpil do Boleslavi, do kasín som už vôbec nechodil. Nesadlo mi prostredie, mysleli si, že som podobný typ hráča ako Marek Matějovský, ktorý prestúpil do Readingu v Premier League.
On hral pozične nižšie ako vy.
Áno, presne. Potom som išiel do Ružomberka, kde sa stalo to isté. Nesadlo mi mesto, trénovalo sa na umelej tráve alebo po dedinách. Zarábal som tam slušné peniaze, ale išiel som za majiteľom, že chcem odísť. Prišiel som do Nitry, kde som to poznal a vedel som, že sa odtiaľ môžem niekam vyšplhať, aj keď som išiel rapídne dole s platom. Riskol som to, znova sa mi začalo dariť, išiel som na rok do Poľska.
Hovoríte, že v Mladej Boleslavi ste už nehrávali na automatoch.
Možno som ešte hral, ale nechodil som tak často, bolo to viac kontrolované. Ľudia ma hocikedy mohli natrieť na klub, kde by som dostal pokutu.
V Liberci si na to klub nedával pozor?
Dával, boli ľudia, ktorí donášali majiteľovi, že chodíme po herniach. Keď som s ním rokoval o novej zmluve, povedal mi, že počul, že chodím hrávať.
Pre závislosť od automatov ste vyhľadali aj odbornú pomoc. Kedy to bolo?
Už som bol na Slovensku (do Ružomberka prestúpil v roku 2009, pozn. redakcie). Chodil som k psychiatrovi Patrikovi Strhanovi do Galanty. Najskôr som išiel do Piešťan, kde mi však lekár chcel dávať tabletky ako Xanax, toho sa bojím. V Galante som potom mal štyri alebo päť sedení a keď som si spätne uvedomil, čo som mohol mať, keby som nehral, a ako som stratil rodinu…
Od návštev psychiatra ste ešte hrali?
Nie.
Vnímate sám seba ako abstinujúceho závislého? Keby ste si zahrali len raz…
Tak začnem znova. Stačí, keď raz hodíte euro a znova ste v tom. Mal som okolo seba kamarátov, ktorí chodili hrávať. Tomu sa treba vyhýbať.
Z Nitry ste potom prestúpil do Lubinu. Hovorí sa, že v poľskej lige sa dá pekne zarobiť.
Dá, aj keď som nemal lukratívnu zmluvu, plat som nemal výrazne iný od toho, aký som mal v Ružomberku. Vtedy som však ešte splácal dlhy. Nemal som požičané z bánk, ale od kamarátov. Niekedy sa stalo, že sme sa pre peniaze pohádali, no myslím si, že teraz proti mne nikto nič nemá a nerozpráva o mne niečo zlé. Ľudia si povedia, že ‚aha, čo spravil so svojím životom‘. Ja som však salamista, hodím to za hlavu.
Ivan Hodúr v drese Nitry v roku 2010 v zápase proti Banskej Bystrici. Foto – archív tasr
Vedel som, kto do toho tiež pôjde
Vašim posledným klubom bola Dunajská Streda, do ktorej ste prestúpili v roku 2013. Vtedy ho ešte vlastnil Khashayar Mohseni z Iránu a fungoval úplne inak ako v súčasnosti pod vedením Oszkára Világiho.
Bola to jedna katastrofa. Hráčom klamali do očí, neplatili nám.
Vedeli ste to dopredu? Hráči si to medzi sebou zvyknú komunikovať…
Práveže som to nevedel. Mal som tam zmluvu, ktorá nebola veľká. Dochádzal som tam štvrť roka každý deň autom, no výplata nechodila, neviem, či som nebol v mínuse, pokiaľ išlo o náklady na cestovanie. Chalani, čo bývali na štadióne, pomaly ani nemali čo jesť.
Začína sa napĺňať typický scenár. Hráč je v zlej finančnej situácii, tak je ochotnejší prijať ponuku na korupciu.
Je to pravda. Ľudia, ktorí to robili, alebo ešte aj robia, vedia, kto má finančné problémy či kto je gambler.
Prvýkrát ste manipulovali zápasy v roku 2011, išlo o prípravné stretnutia vašej Nitry proti MTK Budapešť a Bohemiansu Praha.
Musím povedať, že som to robil len v dvoch kluboch, v ktorých mi nechodila pravidelne výplata. V tomto období v Nitre nechodila. Zrazu prišla ponuka, že sa dajú zmanipulovať prípravné zápasy a niečo si môžeme zarobiť. Išli sme do toho.
Kto vás kontaktoval?
Človek mimo futbalového tímu. Už ani neviem, o koho išlo.
Čo od vás chcel?
Pýtal sa, či môžeme zmanipulovať zápas, koľko gólov má padnúť a koľko za to dostaneme. Išli sme do toho.
Vy ste boli ofenzívny hráč, ako ste mohli prispieť k tomu, aby váš tím dostal góly? V roku 2013 ste pre denník Šport povedali, že ste napríklad pri štandardkách nebránili natesno.
Hráči sú voľnejší a aj keď to vyzerá, že hráča bránim, v skutočnosti je voľný.
Človek si to predstaví tak, že stratíte ľahkú loptu pri rozohrávke.
To by bolo príliš okaté.
Zmanipulovali ste teda dva zápasy a potom ste to už nerobili?
Už ma nekontaktovali. Až potom v Dunajskej Strede.
Zostalo to vo vás, ten pocit, že ste podvádzali?
Odišiel som do Poľska, kde som nad niečím takým vôbec nerozmýšľal.
Nebáli ste sa, že vás chytia?
Bol som taký zaslepený, že som si myslel, že mi na to nikdy nemôžu prísť. Myslel som si, že po niečom takomto vôbec nejdú. Bol som úplne pokojný.
Ako vyzeral prvý kontakt s manipulátormi v Dunajskej Strede v roku 2013?
Vedeli, že je to tam tragédia a že nám nechodia výplaty. Opäť sa ozval človek mimo tímu, išli sme do toho traja alebo štyria.
Koľkým hráčom sa manipulátor ozve?
Jednému.
Čiže vy ste tých zvyšných zorganizovali.
Áno.
Ako ste vedeli, koho osloviť?
Za tri mesiace, ktoré som v klube strávil, som vedel, kto by do toho mohol ísť alebo kto má problémy. Asi boli aj takí, ktorí odmietli. V situácii, ktorá tam bola, by podľa mňa do toho išla polovica mužstva.
Čiže sa to môže stále diať v kluboch, ktoré neplatia načas?
Určite áno.
Mysleli ste pri výbere hráčov aj na ich posty?
Boli tam dvaja obrancovia a jeden záložník.
Hodúr v drese Dunajskej Stredy v roku 2013 krátko pred tým, ako ho zadržala polícia. Foto – archív tasr
Išlo o ligové zápasy. Čo ste v nich mali zmanipulovať?
Väčšinou sa podávali stávky na počet gólov, aby padli minimálne tri. Táto ponuka sa v online stávkovej kancelárii objavila vždy až po 15. až 20. minúte zápasu a na ihrisku sme čakali na signál z tribúny, či do toho ísť.
Už nešlo len o prípravné zápasy, na ligových bolo viac kamier aj divákov. Mysleli ste viac na to, že musíte byť viac nenápadný?
Ani nie. Chyby väčšinou vyplynuli z hry.
Dopadli by tie zápasy výrazne inak, keby ste sa nesnažili ich ovplyvniť? Napríklad v jednom zo zmanipulovaných zápasov ste v Trenčíne prehrali 0:6.
Neviem, či by sme dostali menej gólov. Trenčín bol vo forme a my sme na tom neboli dobre. Keby sme sa to nesnažili zmanipulovať, možno by sme prehrali len 0:4.
Stalo sa nám aj to, že nám snaha o zmanipulovanie nevyšla. Nasledujúci zápas bolo treba vrátiť, znova niečo spraviť, ale zadarmo.
Čiže peniaze ste dostávali vopred?
Nie. Až po zápase. Ak sa nám to nepodarilo, ľudia nad nami prišli o veľké peniaze, za ktoré podali stávky. Ďalší zápas sme preto museli zmanipulovať bez toho, aby sme dostali peniaze.
Takže ste sa pokúsili zmanipulovať jeden zápas, nepodarilo sa, tak ste nedostali peniaze. Za trest ste teda museli zadarmo zmanipulovať ďalší zápas.
Áno. Nebola to sranda. Človek, ktorý sa do tohto dostane, z toho veľmi ťažko vychádza.
Práve mi prebehol mráz po chrbte, to už znie mafiánsky.
Boli aj výhražné telefonáty.
Báli ste sa?
Možno raz. Mám však takú povahu, že mi je akoby všetko jedno. Bol som pokojný, aj keď ma zobrali policajti do cely predbežného zadržania. Síce som rozmýšľal, čo všetko môže prísť, ale prespal som tam asi 20 z 24 hodín.
Pokiaľ ide o vyhrážky, do telefónu mi hovorili, že mám niekam dôjsť, no nešiel som tam. Bolo to veľmi dávno, už si na to veľmi nespomínam.
Policajti u vás zazvonili 11. septembra 2013 o šiestej ráno. Čo ste si pomysleli, keď niekto zvonil tak skoro?
Bol som rozospatý, pozrel som sa cez priezor a zbadal som troch ľudí, neboli v uniformách, ale mali pásky na rukávoch. Vedel som, že je zle. Otvoril som dvere, správali sa veľmi slušne. Jeden z nich sa ma opýtal, či viem, prečo tam sú, odpovedal som, že asi viem. Umyl som sa a išiel som, v aute mi nasadili putá.
Čo sa dialo na polícii?
Vypočúvali ma, zavolal som rodičom, kde som, a na druhý deň som išiel po ďalšom výsluchu domov.
Ivan Hodúr na zasadnutí Disciplinárnej komisie SFZ 26. septembra 2013. Foto – archív tasr
Hanbil som sa, ale už to prešlo
Keď sa v roku 2013 prevalila korupčná kauza, vy ste ako jediný jej aktér komunikovali s novinármi či s futbalovým zväzom. Prečo?
Mali dosť dôkazov, aby som si niečo vymýšľal.
Čo vám prebiehalo hlavou, keď vás pustili?
Išiel som do Dunajskej Stredy hore do kancelárie, bol tam tréner Miki Radványi a generálny manažér Dušan Chytil. Pýtali sa, či je to pravda, povedal som, že áno. Tým pádom som v klube skončil. Ani sme tam nemali zmluvu, možno nejaký papier, ktorý však nebol zaregistrovaný na zväze. Bordel, katastrofa.
Vtedy už o tom vedeli aj médiá?
Volali mi, v novinách som väčšinou bol len ja. Spočiatku som sa aj trochu hanbil, ale už to prešlo.
Komunikovali ste vtedy so zvyšnými tromi spoluhráčmi, ktorých mená tiež vyšli na verejnosť?
Nie, nerozprávali do novín ani so mnou nekomunikovali. Vtedy sme už aj mali zákaz stretávať sa.
A zrazu ste boli prvýkrát v živote bez futbalu.
Ako som už povedal, prvé dva-tri roky to bola strašná tragédia, nevedel som sa zaradiť do života.
Aký verdikt ste čakali?
Myslel som si, že keď budem spolupracovať so zväzom aj s políciou, zohľadnia to a dajú mi menší trest, napríklad dvojročný. Nečakal som však až taký vysoký, aj keď viem, že som spravil hlúposť.
To je športový trest, no čo ste čakali na súde? Hrozilo vám, že vo väzení strávite tri až osem rokov.
Čakal som hocičo, aj to, že pôjdem sedieť. Prvýkrát som však spravil niečo zlé, preto som uvažoval aj o tom, že dostanem len podmienku. Keď som zistil, že nepôjdem do väzenia, padol mi kameň zo srdca.
Mali ste niečo usporené?
Nie, pomáhali mi rodičia. Bohužiaľ, 35-ročnému museli rodičia pomáhať. Už je však toho menej, aj keď mi sem-tam chýbajú peniaze. Mám však dve roboty, zarobím si.
Nedostali ste len podmienku, ale aj pokutu tritisíc eur. S tou tiež pomohli rodičia?
Rozdelili mi to na desať splátok, rodičia mi veľmi pomohli.
Ako ste sa dostali k práci?
Kamarát má stavebnú firmu, chodíme stavať domy. Plus každý utorok v noci rozvážam letáky na dodávke. Dostanem adresy a roznesiem tak tri tony papiera.
V septembri začínate s prednáškami po fortunaligových kluboch, kde budete futbalistom rozprávať svoj príbeh. Už viete, čo im budete hovoriť?
Aby zbytočne nerozhadzovali peniaze a vyhýbali sa herniam a podobným veciam. Futbal nebudú hrať do smrti, treba myslieť na zadné vrátka, aby sa nedostali do problémov ako ja.
Predstavte si, že znova máte 22 rokov, príde k vám do klubu rozprávať šikovný reprezentant, ktorý spadol do automatov a korupcie, zamysleli by ste sa nad jeho slovami?
Myslím si, že áno. Vtedy sa nikto nestaral, čo robíme po futbale, mali sme veľmi veľa času. Doobeda sme mali jeden tréning a poobede už nebolo čo robiť. Dvojfázové tréningy boli len raz do týždňa.
Chceli by ste, aby sa váš syn stal profesionálnym futbalistom?
Áno, ale hlavne nech je zdravý. Talent má, ale musí na sebe makať. Či dopadne ako ja? Myslím si, že je rozumný, a má živý príklad vo svojom otcovi a moja exmanželka ho dobre vychováva, otca mu stále dáva za príklad.
Stanovisko Slovenského futbalového zväzu
SFZ venuje problematike manipulácie futbalových stretnutí náležitú pozornosť a aj naďalej bude aktívny v oblasti prevencie, ako aj súčinný pri vyšetrovaní konkrétnych prípadov. S radosťou sme privítali spoločne s Úniou ligových klubov podporu našich vzdelávacích aktivít nášho partnera projektu, spoločnosti Fortuna. V spolupráci s ÚLK pripravujeme sériu školení a kampaň „Fortuna liga hrá fér“. Prevencia je v tejto oblasti veľmi dôležitá, preto hráčov oboznámime s novými trendmi, vysvetlíme im zmeny v predpisoch v oblasti integrity a na nových praktických príkladoch ich upozorníme na techniky manipulátorov. Vítame aktivitu pána Hodúra, ktorý na vlastnom príklade a negatívnych dôsledkoch tohto konania môže ovplyvniť myslenie a konanie hráčov do budúcnosti. Veríme, že tieto naše spoločné aktivity pomôžu k budovaniu integrity futbalu a v čo najväčšej miere predídeme možným podobným prípadom.