Investovanie cez Finax

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Investovanie cez Finax

Príspevok od používateľa matoa »

Ahojte.
Nedávno som našiel podcasty od tejto spoločnosti.
Sú celkom zaujímavé, tak som si pozrel čo vôbec ponúkajú.
A dáke super čuper investovanie :D
https://www.finax.sk/
Poznáte ich niekto, máte skúsenosti?
Čo si o tom myslíte?
Nemám s nimi žiadne skúsenosti, tak by ma zaujímali informácie od niekoho iného.
Ďakujem :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Investovanie cez Finax

Príspevok od používateľa Pilifo »

Vyzerá to legitímne, ale nevidím dôvod investovať do ETF cez Finax, ktorý má 1% ročný poplatok za správu, pričom cez iného brokera to môžeš mať úplne bez poplatku alebo s oveľa nižšími poplatkami.

Ja používam Degiro brokera a vybrané Vanguard ETFs (napr. S&P 500) môžem raz mesačne nakúpiť bez poplatkov a neplatím ani žiadny percentuálny ročný poplatok za správu.

V dlhom časovom horizonte aj to 1% ročne spraví strašne veľký rozdiel vo výkonnosti...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

osvedceny a lacny je tiez https://www.lynxbroker.cz/ nema ani poplatok za neaktivitu
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

Páni, ďakujem pekne za odpovede.
Pozriem sa na to.
Akurát som videl video, kde tetuša ukazuje rozdiel v 1% poplatku.
Ak je to správne vypočítané, tak je to ale, že dobre veľký rozdiel po pár rokoch.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Je to tak, ako to bolo popísané na tom videu. No a ak chceš investovať pravidelne, napr. raz mesačne, tak sa ten rozdiel len stále zvyšuje.

Takže Finax rozhodne nie, na trhu sú lacnejšie alternatívy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

A hlavne BEZPEČNEJŠIE.
Pravda - rád by som mal za posledný rok 500% no aj za tých zhruba 16 sa nesťažujem :)
No a aby to nevyznelo divne - keď bol celosvetový prepad nie tak dávno - bolo to za rok iba slabých 7.
Inde...
VilkovTato
Novice
Novice

Príspevok od používateľa VilkovTato »

ahojte,
tiez rozmyslam o investovani.
mate niekto skusenosti s etoro?
su tam nejake vazne proti?
diky
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

S odstupom casu zareagujem na tuto temu.
Napriek nie malemu poplatku som si vo Finaxe zalozil ucet. Netreba nic riesit, sledovat. Peniazky sa zhodnocuju klasicky podla svetovej ekonomiky. Budem to ale pouzivat len na pravidelne mesacne sporenie.
Na jednorazove prilezotostne sporenie budem pouzivat LYNX kedze jednorazovy nakup konkretneho ETF stoji 6€, inac nic. A raz za dlhsie obdobie presuniem uspory z Finaxu do LYNX.

Degiro by to zjednodusovalo ale kedze sa vykaslali na zaprdene slovensko....
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Lynx si si zalozil este ked bol povinny vklad 2k, alebo niekedy teraz, ked je minimum 4k? Respektive kolko je poplatok za vyber penazi z Lynx-u na svoj ucet v banke? Ide mi o to ci je mozne zalozit ucet, vlozit pociatocny vklad 4k a potom si to vytiahnut spät na ucet a na Lynx si nechat len pozadovane prachy... :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Teraz, 4k. Neviem ci sa to tak da. Ale poplatky za vyber nemaju.
gogo956
Redeemer
Redeemer

myslim ze zadarmo je jeden vyber mesacne viacej je spoplatnene
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Mám účet vo finaxe a myslím, že pre ľudí, ktorí sa nejako nevenujú investíciam, nemajú naštudované ako to funguje aby si sami vedeli nakupovat/investovať, tak je to dosť dobré a lepšie ako by peniaze mali ležať na účte v banke.

Na druhej strane nevylučujem, že sa niekedy na to samostatné investovanie pozriem. Keby, že mám nejakú jednoduchú príručku o investovaní, nákupoch, predajoch atd, teda reálne step by step guide ako sa to robí, tak by som si to naštudoval. Ale keď si predstavím, že mám stráviť niekoľko hodín/dní googlením a hľadaním správnych zdrojov a návodov, prakticky študovaním tejto oblasti tak na to nemám chuť keďže sa venujem niečomu inému momentálne.

Ten finax, mi príde ako fakt jednoduché investovanie, chalani z finaxu majú dobre videá kde vysvetľujú ako sa veci majú, nejaké mudrovačky, vidno, že ich to baví.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale to nie je o niekoľkých hodinách alebo dňoch študovania. Pri investovaní nemusíš nutne kupovať individuálne akcie spoločností, stačí ti pravidelne kupovať index, ktorý trackuje napr. S&P500 alebo ak chceš byť diverzifikovaný aj mimo USA, tak sú aj ETF, ktoré pokrývajú 95% market capu na svete, takže lepšiu diverzifikáciu, čo sa týka akcií, asi nenájdeš.

Ja používam Degiro, v ktorom mám nákup takýchto ETF bez poplatkov raz mesačne. Takže keď si mám vybrať, či by som zaplatil niekoľko stoviek ročne za správu portfólia Finaxu alebo za tie peniaze išiel radšej na dovolenku, tak je odpoveď jasná :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Lenze tuto na SVK Degiro nema podporu a pravidelne mesacne nakupovat ETFko v LYNXe sa neoplati (6€). Samozrejme z dlhodobeho hladiska je lepsi LYNX (jednorazove vacsie investicie) kde poplatky vyjdu menej nez polovicu poplatkov oproti Finaxu
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak namiesto Lynxu napr. eToro, ktoré ma nulové poplatky za obchod?

https://uspesnynaburze.sk/najlepsi-etf-broker/
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

A z čoho potom žijú tie free systémy? Za čo sa tam platí? Ja ešte nemám prehľad, ani som neinvestoval zatiaľ, ale cez leto doriešim zariadenie bytu a konečne si snáď začnem odkladať bokom, tak by som ich chcel zhodnotiť. Finax poznám z podcastov, viem, že pri nákupe nad 1000€ nemajú poplatok, akurát majú 1,2% ročne za správu.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Ja nehovorím o študovaní smotných spoločnosti ale o systéme toho investovania. Napríklad Pilifo hovoríš, že investuješ cez Degiro a hned na to wladas pise, ze to na SVK nema podporu. Ja ako laik už som zmätemy a potreboval by som si naštudovať oboch brokerov a zistovať, vyhody, nevyhody, poplatky, atd. Plus samotný system od založenia účtu až po samotný vklad penazi na investicny účet.

Nehovorím, že je to zložité ale náročné na čas.

Čiže ak by existovala nejaka step by step guide ktorá je aktuálna tak sem s nou. Inak finax to spravil dobre, ze to jednoducho vysvetlil pre ludi a tam clovek naozaj pochopi, že držať peniaze v banke je zbytočnosť. Ciže finax pre mna zakladny level a kto investuje sam je další level na ktory by som sa chcel dostať.

Plus dalšia vec ako Pilifo spomínaš tu diverzifikáciu. Vzhladom na moje slabe investične skúsenosti ja neviem ako silno musim byť diverzifikovany, či staci to alebo to a nepoaznam rizika, statistiku, grafy za posledne roky atd. Čiže z môjho pohľadu ak človek chce citiť pohodu v tom investovaní tak musí si o tom dosť naštudovat
gogo956
Redeemer
Redeemer

Laik, ktory nema nastudovanu znacnu cast patricnej literatury, by sa mal vyhnut nakupu jednotlivych akciovych titulov. Najlepsie urobi, ked si kupi nejake rozumne ETF a to bude drzat povedzme 10 a viac rokov. Za druhe, vzdy investujte iba tolko penazi, kolko vam nebude chybat ked o ne nahodou pridete.
Burza nikomu negarantuje, ze budeze zarabat, naopak, kedykolvek mozu ist ceny akcii dolu, dokonca sa moze v buducnosti stat, ze aj ETFka vyrazne stratia na hodnote. Nikto, ani ten najvacsi guru nepozna buducnost, moze sa stat cokolvek.
Na burze sa daju lusknutim prsta zarobit znacne peniaze alebo rovnako rychlo sa da prist o vela, ci vsetko. Toto treba mat na pamati..
Napísať odpoveď