Eutanazia

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste za povolenie eutanazie

Ano
118
81%
Nie
22
15%
Co je eutanazia?
5
3%

Celkom hlasov: 145

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Eutanazia

Príspevok od používateľa hughito »

Presne tak by to aj bolo a tak to aj je tam, kde je eutanázia legálna. Úplne prísne podmienky celého procesu, viacero doktorov, oboznámenie pacienta so všetkými inými možnosťami atď.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ephramko »

btw. eutanazia je pomerne bezna aj v nasich nemocniciach, len sa o tom velmi malo hovori...onkologickym pacientom v terminalnom stadiu su podavane vysoke davky morfia proti bolesti, iste viete, ze morfium je navykova latka so silnymi vedlajsimi ucinkami a neustale je potrebne zvysovat davky, aby mali aspon rovnaky "protibolestny" ucinok ako predosla davka...to samozrejme nie je mozne robit donekonecna...preto je pomerne bezne, ze onkologicki pacienti umieraju na zlyhanie zivotne dolezitych organov, nie ako nasledok rakoviny, ale ako nasledok podania smrtelnej davky morfia...
samozrejme, take davky u nas lekari podavaju len v pripade, kedy uz je pacient naozaj v koncoch a zostavaju mu mozno uz iba minuty, hodiny alebo dni...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

vytahujem zo zahrobia temu kvoli tomuto clanku: https://dennikn.sk/154512/tazko-chora-z ... ia-jej-to/

skoda tohto nasho pseudokrestanskeho Slovenska, teta uz mohla byt na druhej strane
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Myslim ze v Belgicku alebo Svajciarsku ti vykonaju eutanaziu aj ked si "cudzokrajny" ak nato mas dovod:to znamena nevyliecitelna choroba kde len cakas na smrt ci uz v bolestiach alebo nie. T Pratchett mal na tu temu uzasny dokument.
Nejako mi nejde do hlavy nepovolenie eutanazie aj u nas ak nato mas opodstatneny dovod ako uvedene. Ved nejde o rozmar emo dievcatka ze ju nebavi zivot. Zena bude len a len trpiet a uz len viac a viac. Vie co je pred nou a nieje to nic pekne. Mne pride rychla bezbolestna smrt KCN alebo co to pouzivaju nato ovela humannejsia ako toto.
Osobne si nezelam, aby ma ak to bude mozne neudrziavali umelo na pristrojoch ale ak sa nieco stane moje organy hned pouzili na transplantaciu.

/tu cast som si nevsimol... kazdopadne to nase poistovne asi nebudu pokryvat
beardie
Redeemer
Redeemer

O tom Svajci tam píše, stojí to 10k a tie nemá
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ja by som doprial odporcom eutanazie, trebars politikom z KDH, aby takehoto pacienta mali doma v opatere, aby pochopili, ze co to je.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Istý člen fóra, ktorý sa podľa jeho mena nevie(nechce) učesať má nejakého postiha doma a nevie si to vynachváliť. :)
Ktovie koľko by zniesol. :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

veru lahko sa moralizuje ked si tym nikto nepresiel.
ja by som to nedoprial nikomu, ale keby na to prislo a mali by niekoho s vleklou tazkou a nevyliecitelnou chorobou, kde kazdy den clovek vidi ako jeho blizky trpi, asi by zmenili nazor
beardie
Redeemer
Redeemer

zase je rozdiel byt postihnuty a degenerovat, ked viem, ze sa neda prezit a bude to len horsie
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som si nejak nikdy nevedel vysvetlit, ze preco ked chorym, starym alebo zranenym zvieratam pichame inekcie a ukoncujeme ich zivot, lebo je ho humanne, tak sa rovnako nechovame k ludom v podobnej situacii a stave?
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Zatiaľ čo Jozef Mikloško zdieľa putinisticko-katolibanskú propagandu o údajnej holandskej firme, ktorej stačí dať objednávku a za týždeň vás zbaví babky, ktorá má pekný dom a ešte ho aj vymaľuje, reálne sa „eutanázia“ odohráva v Domovoch „sociálnych služieb“ na našom bohabojnom kresťanskom Slovensku. Prečítajte si článok a opýtajte sa Jožka, čo okrem tárania o Holandsku urobil pre to, aby to u nás nevyzeralo takto: http://lenkafodorova.blog.sme.sk/c/3005 ... uzieb.html
12345651_885541674827038_6597372785112962372_n.jpg
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Jozko uz je sam zrely do nejakeho domova seniorov. A nie do parlamentu.

Temu zneuzivania seniorov dost dobre rozobrali aj v Pološeru. Ja osobne by som si uz radsej vybral tu eutanaziu, ako sa dostat do ruk podobnym hyenam, ktore by ma obrali o vsetko a potom ma pomaly nechali skapat v ich "zariadeni", kde by ma este aj psychicky a fyzicky tyrali.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1031 ... ene-stari/
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

ephramko napísal:Ja som si nejak nikdy nevedel vysvetlit, ze preco ked chorym, starym alebo zranenym zvieratam pichame inekcie a ukoncujeme ich zivot, lebo je ho humanne, tak sa rovnako nechovame k ludom v podobnej situacii a stave?
V suvislosti s aktualnou pandemiou som chcel vytvorit tuto temu, ale nasiel som tuto existujucu.

Chcel som pridat prave tento priklad. :plus: Domace zviera, ak trpi, pomozeme mu od bolesti, ale cloveka nechame trpiet, to je absurdne! Polovnik tiez zabije postrelene zviera, ci zviera v pasci od pytliaka. Zviera si ludia vazia viac, ako cloveka.

Som za eutanaziu - a to v akomkolvek veku, ak sa jedna o nevyliecitelnu chorobu, ta trva urcity cas a suhlasi s tym dany clovek, prip. jeho rodic. Urcite to ma mat pravidla, ale nesuhlasim s obmedzenim veku - tyrat stareho cloveka je nehumanne, ale tyrat dieta ano?

Dnes sa zabuda na to, ze lieky a pristroje dokazu drzat pri zivote - a pri bolestiach cloveka aj vtedy, ked by uz normalne omdlel a zomrel. Neviem ake je byt v bdelej kome, udajne cast pacientov neciti nic a cast citi vsetko, ale nevieme, ci a ake bolesti maju, z tvare sa to neda vzdy vycitat, je mozne, ze receptory bolesti dorazia do mozgu, ale prejavy sa uz nedostanu dalej.

Mozno to nie je o tom, ci moze clovek rozhodovat o smrti ineho, ale ci moze rozhodovat o zivote, mozno sa organizmus chrani bolesti prave smrtou, ale clovek mu v tom zabrani liekmi a pristrojmi, sposobuje mu tym obrovske bolesti, mozno aj v kome ma nocne mory.

Takze ak ma platit, ze clovek nemoze rozhodovat o smrti, tak nech nerozhoduje ani o zivote.

BTW Zakladne ludske prava:

https://www.vop.gov.sk/zakladne-prava-a-slobody
zákaz mučenia, krutého, neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestu
Co ine je udrziavanie cloveka na pristrojoch v bolestiach ako "mucenie a krute, neludske a ponizujuce zaobchadzanie"?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Eutanazia v miernejsej forme existuje uz aj dnes. Je to tak, ze stari ludia, kde uz nie je sanca na zlepsenie zdrav stavu, dostavaju defacto iba paliativnu liecbu a caka sa na ich smrt. Len sa o tom velmi nahlas nehovori.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

dreamer
Čo to zase meleš. Si tetraplegik napojený na umelú plucnu ventiláciu, alebo máš niekoho blízkeho ktorý by chcel eutanaziu? Ak nie tak sa prosím nevyjadruj a rieš si tam svoj program na klávesové skratky.
Ja som tetraplegik a poviem ti ze drvivá väčšina z nás má väčšiu chuť žiť ako zdravý! A to poznám rôzne prípady. Keď ťa tak trápi eutanazia chod na hociktore geriatricke oddelenie a uvidíš ako dobre funguje eutanazia u nás u ľudí, ktorí ešte by chceli žiť ale musia tam hniť za živa.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Eutanazia v miernejsej forme existuje uz aj dnes. Je to tak, ze stari ludia, kde uz nie je sanca na zlepsenie zdrav stavu, dostavaju defacto iba paliativnu liecbu a caka sa na ich smrt. Len sa o tom velmi nahlas nehovori.
1. Paliatívna liečba určite nie je "miernejšia forma eutanázie".
2. Paliatívna liečba je o pomoci nevyliečiteľnému človeku (akéhokoľvek veku), aby mohol zomrieť v dôstojných podmienkach, ideálne doma v kruhu svojich najbližších. Pod paliatívnou liečbou sa rozumie nielen podávanie liekov, ale aj psychologická pomoc pre chorého a jeho rodinu (pre rodinu aj po úmrtí blízkej osoby). Dovolím si povedať, že paliatívna liečba naopak predlžuje život nevyliečiteľne chorému človek. Venuje sa tomu napr. https://www.plamienok.sk/
3. Na čo zrejme narážaš, ako aj mikioko, je žalostný stav slovenských domovov seniorov a na to, že seniori, ktorí by si kľudne mohli ešte požiť 5-10-15 rokov, sa po príchode do domova sociálnych služieb natoľko "zhoršia", že za pár mesiacov zomrú. Toto ale opäť nemá nič spoločné s eutanáziou a ani s paliatívnou starostlivosťou.

O čom sa veľmi nehovorí, je skutočnosť, že naši lekári zvyknú zomierajúcemu podať nadlimitnú dávku morfia, čím v podstate vykonajú nelegálnu eutanáziu. Napr. mojej babke takto podali 2-3x väčšiu dávku morfia, keď už mala metastázy všade a bola na smrteľnej posteli. Skrátili jej utrpenie možno o pár hodín, max. dní.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vecsinou sa im naordinuje nejaky kokteil antidepresiv / opioidov/ liekov na spanie z ktorych cele dni a noci spia nie su prilis aktivni a skor ci neskor z toho fyzicky este viacej zoslabnu. Z mojho pohladu je to tak trochu vlastne pomala forma eutanazie.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Tu v Holandsku je eutanázia legálna. Nedávno som pozeral Belgicko/Holandský dokument (síce od VICE, ale niekedy sa im aj podaria) práve o mladých ľuďoch ktorí chcú alebo už sú v procese podstúpenia eutanázie.

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Len na okraj - niekedy napriek výbornej starostlivosti penziónu človek v ňom starne rýchlejšie, než doma. Osobná skúsenosť - nebohá mama mala psychickú poruchu, po rokoch sa ju podarilo dostať na liečenie, po vyliečení si sama našla penzión. Chodili sme za ňou poctivo raz-dvakrát do týždňa, bola spokojná no napriek tomu tam začala rýchlejšie starnúť...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:Som za eutanaziu - a to v akomkolvek veku, ak sa jedna o nevyliecitelnu chorobu, ta trva urcity cas a suhlasi s tym dany clovek, prip. jeho rodic. Urcite to ma mat pravidla, ale nesuhlasim s obmedzenim veku - tyrat stareho cloveka je nehumanne, ale tyrat dieta ano?
Ja som tiez za eunaziu, aj vdaka osobnej skusnosti.
Ale s detskou vidim problem - dieta nerozhoduje samo za seba ale rozoduje zan zakonny zastupca, druha vec je, ci dieta (8-13r.) dokaze o nej rozhodnut, uvedomit si dosledky, alebo vediet o co vlastne ide.
Podla mna by mala byt eutanzia na slobodnom rozhodnuti cloveka, ktoreho sa to tyka.
Napísať odpoveď