Investovanie - podielové fondy

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Investovanie - podielové fondy

Príspevok od používateľa wladas »

Pozor, Degiro na Slovensku nema podporu.
kutya
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kutya »

A to je problem ? Aky to ma vplyv na mna ? Okrem toho, ze to nebudem mat v slovencine.
wladas
Redeemer
Redeemer

No taky ze ak nemas trvale bydlisko v niektorej z podporovanych statov tak smola.
kutya
Medium Star
Medium Star

Aha uz chapem, cital som totiz v diskusii, ze par ludi tu Degiro ma, ale az teraz som sa docital, ze ucet sa u nich neda pre Slovakov otvorit az cca od minuleho roku.

Takze ostava asi len Lynx. Alebo je este nejaka lepsia alternativa ?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Lynx je vyborna osvedcena volba.
kutya
Medium Star
Medium Star

Mam este par otazok, ak by sa niekomu chcelo odpovedat :)

1. Lynx nema nejake poplatky za dlhsiu neaktivitu ? Kedze sa plati 2%, alebo minimalne 5 USD za kazdu transakciu, tak keby som tam kazdy mesiac daval nejake peniaze, to mam 12*5=60 USD za rok, 600 USD za 10 rokov. To nie je celkom zanedbatelna ciastka (alebo ano?). Tak rozmyslam, ze by som skor daval do toho peniaze nepravidelne, napriklad kazde 3 mesiace po vacsej ciastke. Cize namiesto napr. 100 EUR kazdy mesiac, by som tam dal raz za 3 mesiace 300 EUR. Co poviete na takuto strategiu ? Ci je to takto nevyhodne?

2. Co sa tyka minimalneho vkladu, ktory je 2000 USD. To znamena len tolko, ze si tam musim poslat na zaciatku minimalne tych 2000? A tie potom postupne mozem investovat, spravne to chapem ? Ked ich neinvestujem tak ich normalne viem nazad vybrat ?

3. Je dobry napad davat vsetko len do jedneho ETF, a teda napr. toho Vanguard - VOO, ktory kopiruje S&P 500 ?

4. Nie je pre mna viac vyhodne ist do toho Finaxu, kedze nemam momentalne vela vedomosti z tejto oblasti? Tam su tie poplatky tiez dost nizke, len 1% z transakcie a ked ma niekto odporuci tak do 10 000 mi spravuju portfolio zdarma. Aj ked je otazne aky by bol vynos v porovnani s S&P 500, kedze finax tam ma viac nakombinovanych ETF.

Dakujem
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

1. Zodpovie časť otázky a to ma keď tak opravte. Samozrejme vieš to spraviť aj tak že dáš každé 3 mesiace väčšiu čiastku ale nevýhodu to môže mať tú že zrovna v ten mesiac ktorý sa rozhodneš investovať budú ceny vyššie a síce z dlhodobého hladiska to nebude až tak vadiť ale tie predchádzajúce 2 mesiace mohla byť cena akcií nižšie a teda nakúpil by si viac.Takže otázka je že či za tých 10 rokov ti to nepokryje aj tieto poplatky.

2. Malo by to tak byť (Lynx nemám nejak naštudovaný) ale treba si pozrieť aké sú poplatky za neaktivitu ale myslím že väčšina brokerov to má až po niekoľkých mesiacoch.

3. Lepšie je mať portfólio diverzifikované čiže osobne by som to nedával len do jendého fondu. Ja by som možno kľudne kúpil aj nejaké akcie.

Inak budem rád ak ma opravíte / doplníte keďže tiež som celkom v začiatkoch a skôr teoretik.

Inak nedávno som našiel na youtube Martin Babocký vysvetľuje ako investovať, do čoho, atď odporúčam pozrieť.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Na pravidelné investovanie 50-100€ (malých súm) bude podľa mňa lepší ten Finax :)
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

Možno by som skúsil pozrieť sem Admiral Markets majú aj typ účtu Invest kde je minimálny vklad 1€ a komisie "Akcie a ETF - od 0.01 USD za akcii“
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

My bojazlivejší radšej "kolektívne investovanie" v podielových fondoch.
Za minulý rok (než to korona posrala) mi to spravilo 16% :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Lynx je vyborny v tom ze nema poplatok za neaktivitu. Na druhej strane poplatky za nakup akcii nie su uplne najnizsie. Ale pre buy and hold investora to vychadza asi najlepsie..
kutya
Medium Star
Medium Star

@gogo956, a pri ETFku akym je napr. VOO je podla teba dobry takyto priatup, ze buy and hold ? Mne to skor vychadza ze nie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A prečo ti to nevychádza? Podľa Warrena Buffetta je to najefektívnejšia stratégia pre retail investorov, takže čo sa ti na tom nepozdáva?
kutya
Medium Star
Medium Star

Tak co som cital nejake clanky, skor odporucali castejsie nakupovat a mensich sumach v pripade akciovych fondov. Ale nie som ziadny odbornil, takze nehadam sa.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Áno, častejšie, to znamená ideálne v pravidelných intervaloch bez ohľadu na cenu a využiť metódu Dollar cost averagingu.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:Lynx je vyborny v tom ze nema poplatok za neaktivitu. Na druhej strane poplatky za nakup akcii nie su uplne najnizsie. Ale pre buy and hold investora to vychadza asi najlepsie..
Cize ako pisal ArAsHiD tak Finax je lepsie riesenie ak chcem pravidelne mesacne posielat?
starysomar napísal:My bojazlivejší radšej "kolektívne investovanie" v podielových fondoch.
Za minulý rok (než to korona posrala) mi to spravilo 16% :)
Len ta troska musim skrotit. Zisk z podielovych fondov sa zdanuje. Aby si nebol neskor prekvapeny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas

neviem co presne chces kupovat pravidelne? samostatne akcie,ci cele Etf? ten Finax ja nepoznam, len Lynx a s nim su ludia co poznam spokojni. Porovnaj si cenniky podla toho co presne chces robit.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ak som tomu spravne pochopil tak akcie sa nekupuju po 30-40€. Skor ETFka su lepsie na pravidelne sporenie. Oprav ma ak sa mylim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

pozeram ze https://www.finax.eu/sk finax ma poplatok 1percento za spravu uctu a ak dobre chapem tak robia iba Etf indexy.
Do akcii ani indexov sa neoplati investovat nizke sumy, ale povedzme od 10K vyssie.
Ja ETFka nedrzim, ani som nikdy nerobil, viem ze je to asi najbezpecnejsi a najjednoduchsi sposob ako zhnodnocat investiciu, ale pre mna to nie je, ja mam rad risk, aj vysoky, je to zaujimavejsie, preto robim samostatne akcie.
Etfka mozes myslim vyhodne dokupovat priebezne aj po malych sumach, v tomto sa prilis nevyznam.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Pokiaľ chceš investovať mesačne povedzme 50€, tak Lynx sa ti pre poplatky veľmi neoplatí. Za zmienku stojí možno eToro.
Pokiaľ to chceš mať bez starostí a bez daní (na rozdiel od investovania do podielových fondov), tak je fajn ten Finax. Účtujú si 1,2% za spravovanie čo je cca o 50-100% menej ako si účtujú banky. Pokuaľ by ste chceli, tak viem poslať odporúčací kód a za prvých investovaných 500€ nebudete platiť ani tento poplatok.
Napísať odpoveď