Prechod na živnosť
-
daniel.daniel
Medium Star
Re: Prechod na živnosť
Jednu chybu by som nasiel. za rok 2020 uz plati 15% dan..takze 88,83€baldorex napísal: Základ dane mínus nezdaniteľná čiastka je: 5006,40-4414,20=592,20 z toho 19% daň je 112,51€.
Nájdi mi tu niekde prosím chybu. Stále neviem z toho urobiť daň 5€...
Dobrý postreh díky 
Nenech se sebou vydrbávat! Kolik doopravdy stojí hodina práce freelancera?
https://youtu.be/2wmi-9J6em4
https://youtu.be/2wmi-9J6em4
Ty čo vlastne riešiš? Myslel som že riešiš prechod zo zamestnania na živnosť a zrazu tu porovnávaš iné firmy....freelancer ty rozhodne nebudeš, takže o čom to je?
Neriešim nič, hodil som to sem len pre zaujímavosť k téme.
Rátaj s tým, že ako zamestnanec pracuješ len 11 mesiacov (ak máš 4 týždne dovolenku).
Takže ak chceš mať rovnaký "komfort", mal by si tvojú ročnú zamestnaneckú mzdu zarobiť ako živnostník už za 11 mesiacov.
Podobne je to aj s bonusmi a 13. platom...
Takže ak chceš mať rovnaký "komfort", mal by si tvojú ročnú zamestnaneckú mzdu zarobiť ako živnostník už za 11 mesiacov.
Podobne je to aj s bonusmi a 13. platom...
To už som mu písal v príspevku 14 o tej dovolenke.
Čo sa týka trinásteho platu a vianočných prémií, to sa rieši faktúrou navyše.
K bežným 12tim faktúram sa urobí ešte ďalšia zvyčajne s textom: nad rámec zmluvy vám po dohode fakturujem sumu xy€.
Prípadne sa tento text a suma uvedie už vo faktúre c11 splatnej v decembri.
Čo sa týka trinásteho platu a vianočných prémií, to sa rieši faktúrou navyše.
K bežným 12tim faktúram sa urobí ešte ďalšia zvyčajne s textom: nad rámec zmluvy vám po dohode fakturujem sumu xy€.
Prípadne sa tento text a suma uvedie už vo faktúre c11 splatnej v decembri.
Ak ti to akceptuju, co vacsina nebude chciet.
Je to bežná prax pri takýchto živnostníkoch a keď mal takéto benefity ako zamestnanec, tak nevidím problém v tom dohodnúť si to aj teraz.
Ja využijem tému na rýchlu otázku. Teraz som si nahlasoval živnosť od 1.7., online cez slovensko.sk. IČO mi bolo živnostenským úradom pridelené do pár dní, našiel som si tlačivo priamo v e-schránke. Pri žiadosti som zaškrtol, nech mi všetko (zdrav., soc., daňový úrad) nahlásia za mňa, lebo tam bola taká možnosť. Neviete, v akej lehote mi bude pridelené DIČ? Príde mi tiež do e-schránky? Neviem do akej miery to funguje, a do akej miery to majú úrady navzájom prepojené.
Ď.
Ď.
-
daniel.daniel
Medium Star
nemyslel si nahodov DIČ?
Jop, samozrejme preklep. Opravené.
-
yoggy
Pride ti taka karticka zvacsa do troch mesiacov. + zoznam uctov na ktore mas posielat uhrady atd.
To čo budú robiť štvrť roka? 
Čakal som tak pár dní. Lebo na každej stránke sa píše len o tom, že mám 30 dní na registráciu o pridelenie, ale to, koľko budem čakať ja nepíše nikto a nikde.
Čakal som tak pár dní. Lebo na každej stránke sa píše len o tom, že mám 30 dní na registráciu o pridelenie, ale to, koľko budem čakať ja nepíše nikto a nikde.
-
yoggy
Cela ta vec ohladom lehot je fraska. Tak ako sa na to kasle zo strany statu, tak isto sa na to kasle aj zo strany obcanov. 
(Vynimka je platenie dani, podavanie danovych priznani, vykazov atd.)
(Vynimka je platenie dani, podavanie danovych priznani, vykazov atd.)
Podla mna na DIC a aj IC DPH maju max mesiac. A tie lehoty dodrziavaju.
Este by som sa opytal. Ja som pri ohlasovani zivnosti tusim uvadzal aj svoj IBAN, bezny osobny ucet v SLSP.
Teraz ma ale napadlo, ci si zakladat aj osobitny ucet na podnikanie alebo netreba. Ak ano, ci nejaky podnikatelsky, alebo druhy osobny. Faktur zo zaciatku nebude vela, 1-2 mesacne na pravidelnej baze, a X dalsich dodatocne.
Je pripadne mozne zacat so svojim osobnym a potom to pripadne rozdelit az neskor?
Teraz ma ale napadlo, ci si zakladat aj osobitny ucet na podnikanie alebo netreba. Ak ano, ci nejaky podnikatelsky, alebo druhy osobny. Faktur zo zaciatku nebude vela, 1-2 mesacne na pravidelnej baze, a X dalsich dodatocne.
Je pripadne mozne zacat so svojim osobnym a potom to pripadne rozdelit az neskor?
Neni nutnost samostatneho uctu. A dobrovolne uz vobec nie je nutnost ked budes mat len 2 faktury mesacne a bez nakladov.
Zvlášť účet (podnikateľský netreba, stačí bežný osobný) odporúčam v prípade že na tej živnosti budeš uplatňovať reálne výdaje - účtovníčka by sa zbláznila hľadať medzi 10x nákupom v Billa jeden nákup v Ševt.
Ak budeš uplatňovať paušál, tam ti stačí evidovať príjmy za faktúry a to v pohode ide aj na aktuálnom bežnom účte.
Ak budeš uplatňovať paušál, tam ti stačí evidovať príjmy za faktúry a to v pohode ide aj na aktuálnom bežnom účte.