Okamžitý prevod peňazí na bankové účty
Okamžitý prevod peňazí na bankové účty
Už koncom roka 2021 majú byť elektronické prevody peňazí v reálnom čase normou. To je cieľom novej stratégie pre platby v maloobchode, ktorú chce Európska komisia schváliť v stredu 23. septembra...
https://e.dennikn.sk/minuta/2046907
https://e.dennikn.sk/minuta/2046907
-
kuric99
Re: Okamžitý prevod peňazí na bankové účty
takže chceš povedať že vykonám SEPA alebo SWIFT prevod okamžite ?
LUL . takže zeus,qbot atd a phising gangy budú mať radosť že oslíkovi pošlú transakciu okamžite bez toho aby niekto v banke kontroloval pôvod transakcie . mne to príde ako blbosť presne kvôli bezpečnosti , dnes ak prejde podozrivá transakcia swiftom tak prejde na cieľovú banku Swiftová správa "FRAUND ANAUCMENT" , tieto swiftové správy sú čítané okamžite a peniaze sa stále môžu stihnúť zablokovať . Okamžité prevody bez kontroly si neviem predstaviť , a som zvedaví ako sa k tomu bude stavať poistovna banky keď bude banka žiadať poistné plnenie za "újdené peniaze" , poistovna ju pošle tak do prdele.. SEPA a SWIFT nikdy nebudú na cudziu banku okamžité (podla mňa) .
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
kuric99: A v com je problem??? Ved ak dnes poslem platbu cez internet banking a zistim, ze som miesto 40 eur poslal 400 eur, tak mam smolu. Mozem zavolat okamzite na hotline a tam mi povedia, ze mam spolu, ze platba sa stopnut neda a ze mam kontaktovat banku s tym, ze isla platba omylom, moja banka kontaktuje banku prijemcu a nasledne kontaktuju prijmatela. A cele to bude trvat mesiac, kym sa to vyriesi, ak sa to vyriesi. Je to v niecom inom ako to, ze ta platba prijde okamzite, ked tie peniaze aj tak odosielatel nedokaze stopnut??? Jediny problem moze byt tak pri financovani terorizmu a podobne, kde si tie peniaze druha strana moze hned vybrat.
pre kontrolu platieb su aplikovane filtre a limity, okamzite platby v desiatkach tisic euro a viac budu urcite kontrolovane viac ako platba 2,40 za rozky s treskou v tescu
Hojko: Dnes sa dá platba do cca 10 min ešte stopnúť,neodíde to okamžite,zaradí sa to na nejaký čas do "čakajúcich platieb"...
kuric99: Isto tam bude nejaký limit,do ktorého platby sa budú odosielať okamžite a nad nejakú sumu to ešte pôjde na overenie
kuric99: Isto tam bude nejaký limit,do ktorého platby sa budú odosielať okamžite a nad nejakú sumu to ešte pôjde na overenie
zalezi od banky, u csob aj sporitelne su okamzite platby okamzite do par sekund
-
kuric99
Jasne keď tam budú limity a automatické filtre tak no problem , len som si myslel že niekto verí že všetky transakcie prejdu na cieľovú banku okamžite . Napríklad ak niekto zadá transakciu nad 10.000€ tak banka väčšinou vykoná bezpečnostnú procedúru ktorá sa volá štandardne "Call Back" to znamená zavolá klientovi a overí si či pokyn zadal on . Tá čakacia doba pri medzi bankovom prevode dosť veľa ľudom zachránila peniaze keďže si tento neoprávnení pokyn na transakciu môže klient všimnúť a nahlasiť ako podvod. . čo je smutné je to že mnohé banky nemajú automatizované základné bezpečnostné filtre ako Blacklist Fingerprintu , Blacklist open proxy či ip blaclist to znamená manuálne niektoré veci musia kontrolovať (raz som si nechal zapnutú VPN a v pohode cez zahraničnú VPN transakcia prešla nič okrem 2FA po mne nechceli takže nič navyše) takže zrejme nedisponujú všetky banky automatickým systémom ktorý by kontroloval alebo nahlasoval podozrivé transakcie . ďalej pre cyber criminals je krytická informácia vedieť kedy príde Mulici (money mules) peniaze na účet aby ich mohol vybrať a cez WU alebo cez crypto poslať zločincovi , takto by mohol interneotvý zločinec kontaktovať mulicu a povedať jej že dnes 12:30 vám dojde 10.000€ na účet do 12:45 to vyberte . .. To sú naozaj krytické informácie a fraundstera by to bolo len jednoduchšie (keby tam neboli žiadne limity) .
nepises blbosti, ale zameraj sa na gramatiku, lebo to zbytocne znizuje tvoju kredibilitu
-
hojko
Site Admin
tyler91: SLSP ani VUB sa platba nedala stopnut, hoci to bolo nahlasene hned po stlaceni tlacitka na poslanie platby v internet bankingu.
kuric99: Kde chodis na tie pojmy, ze "FRAUND ANAUCMENT" alebo "Call Back"??? Neviem co je fraund, poznam iba fraud a znamena to podvod, no a co je anaucment tiez netusim, poznam iba announcement a znamena to oznamenie. Cize fraund announcement je nieco ako oznamenie podvodu. Call back, akoze volaju spat??? Posielal som daleko vyssie sumy ako 10 tisic eur a ani raz, opakujem, ani raz mi nikto z banky nevolal, ani zo strany mojej banky, ani zo strany banky prijemcu. Co je blacklist fingerprintu, je to nieco ako cierna listina odtlackov prsta??? Ak ano, tak nie vsetci maju iPhone a musia zadavat odtlacok prsta, na Androide staci pin kod, na pocitaci tiez pin kod, grid karta ci sms notifikacia, pripadne citacka. Proxy servre vznikaju a zanikaju, VPN pravdepodobne nejde ani identifikovat a nic by tym nedosiahli, ved peniaze mozem poslat hocikde z kaviarne kde je wifi, mnohe vacsie mesta maju bezplatne wifi po celom meste, taktiez letiska, plaze alebo napriklad take metro v New Yorku ma bezplatnu wifi.
Aby som to zhrnul, podla mna tu taras dve na tri
kuric99: Kde chodis na tie pojmy, ze "FRAUND ANAUCMENT" alebo "Call Back"??? Neviem co je fraund, poznam iba fraud a znamena to podvod, no a co je anaucment tiez netusim, poznam iba announcement a znamena to oznamenie. Cize fraund announcement je nieco ako oznamenie podvodu. Call back, akoze volaju spat??? Posielal som daleko vyssie sumy ako 10 tisic eur a ani raz, opakujem, ani raz mi nikto z banky nevolal, ani zo strany mojej banky, ani zo strany banky prijemcu. Co je blacklist fingerprintu, je to nieco ako cierna listina odtlackov prsta??? Ak ano, tak nie vsetci maju iPhone a musia zadavat odtlacok prsta, na Androide staci pin kod, na pocitaci tiez pin kod, grid karta ci sms notifikacia, pripadne citacka. Proxy servre vznikaju a zanikaju, VPN pravdepodobne nejde ani identifikovat a nic by tym nedosiahli, ved peniaze mozem poslat hocikde z kaviarne kde je wifi, mnohe vacsie mesta maju bezplatne wifi po celom meste, taktiez letiska, plaze alebo napriklad take metro v New Yorku ma bezplatnu wifi.
Aby som to zhrnul, podla mna tu taras dve na tri
-
kuric99
Mam Hardcore ADHD a som nevyspatý (slabé kognitívne funkcie) , takže som moc lenivý a k tomu kripeľ na to aby som v neformálnej diskusii ovládal gramatiku a štylistiku viet , nad tým sa mi hlava lámať teraz nechce . Ale dík za radu .
Autoeditácia príspevku po 10 min 43 sek:
áno myslel som fraud announcement , keď ti banka nevolala pri 10K transakcii a používaš osobný účet nie firemný tak by si mal zrejme vymeniť banku alebo požiadať aby ti zavolali pri transakciách nad 10 tisíc . Fingerprint pri všetkej úcte naozaj nemyslím otlačok prsta ale browser fingerprint . O 2FA ktorú rozoberate vy pán admin vôbec nebola reč , ja som naozaj nemyslel 2fa fingerprint ale browser fingerprint but chápem že sa vám to splietlo . Ano Proxy vznikajú a zanikajú ale existuje automatické riešenie aby to bolo zistiteľné že sa jedná o free/open proxy server , napríklad wikipédia blokuje tor,i2p a proxy servery a tiež ich nemá na blackliste.. K VPN Ano banka skutočne nemôže vedieť že sa jedná o VPN server , tam ide skôr o to že celý život používaš Slovenskú IP a zrazu sa pripojíš cez Ruskú a banke to nepríde absolutne podozrivé čo je podľa mňa relatívne čudné , verím že sa to deje iba u mojej banky .
Autoeditácia príspevku po 15 min 58 sek:
Ešte k vete "tyler91: SLSP ani VUB sa platba nedala stopnut, hoci to bolo nahlasene hned po stlaceni tlacitka na poslanie platby v internet bankingu.
"
Zrejme neexistuje procedúra ktorá by zastavila pokyn na transakciu pokiaľ sa preklikneš/prepíšeš a zadáš nechcené údaje do inputboxu , je to samozrejme smutné že banka nemá na to procedúry ale je to tak .
pokiaľ sa však jedná o podvod a peniaze stále ležia na cieľovom účte tak sa dajú zablokovať SWIFT správou "fraud announcement " potom sa kľúdne stáva že peniaze zostanú zaseknuté na cielovom účte aj vyše roka ale aspoň sa "nestratia". Preto je tlačené zo strán kriminálnikov na mulice(money mules/smurfers) aby peniaze vybrali do 24 hodín , aby sa jednoducho nezablokovali .
Autoeditácia príspevku po 10 min 43 sek:
áno myslel som fraud announcement , keď ti banka nevolala pri 10K transakcii a používaš osobný účet nie firemný tak by si mal zrejme vymeniť banku alebo požiadať aby ti zavolali pri transakciách nad 10 tisíc . Fingerprint pri všetkej úcte naozaj nemyslím otlačok prsta ale browser fingerprint . O 2FA ktorú rozoberate vy pán admin vôbec nebola reč , ja som naozaj nemyslel 2fa fingerprint ale browser fingerprint but chápem že sa vám to splietlo . Ano Proxy vznikajú a zanikajú ale existuje automatické riešenie aby to bolo zistiteľné že sa jedná o free/open proxy server , napríklad wikipédia blokuje tor,i2p a proxy servery a tiež ich nemá na blackliste.. K VPN Ano banka skutočne nemôže vedieť že sa jedná o VPN server , tam ide skôr o to že celý život používaš Slovenskú IP a zrazu sa pripojíš cez Ruskú a banke to nepríde absolutne podozrivé čo je podľa mňa relatívne čudné , verím že sa to deje iba u mojej banky .
Autoeditácia príspevku po 15 min 58 sek:
Ešte k vete "tyler91: SLSP ani VUB sa platba nedala stopnut, hoci to bolo nahlasene hned po stlaceni tlacitka na poslanie platby v internet bankingu.
"
Zrejme neexistuje procedúra ktorá by zastavila pokyn na transakciu pokiaľ sa preklikneš/prepíšeš a zadáš nechcené údaje do inputboxu , je to samozrejme smutné že banka nemá na to procedúry ale je to tak .
pokiaľ sa však jedná o podvod a peniaze stále ležia na cieľovom účte tak sa dajú zablokovať SWIFT správou "fraud announcement " potom sa kľúdne stáva že peniaze zostanú zaseknuté na cielovom účte aj vyše roka ale aspoň sa "nestratia". Preto je tlačené zo strán kriminálnikov na mulice(money mules/smurfers) aby peniaze vybrali do 24 hodín , aby sa jednoducho nezablokovali .
Minule som v UniCredit dokázal stopnúť platbu, vyžadovalo to autorizáciu ako pri zadávaní platby
-
kuric99
"Minule som v UniCredit dokázal stopnúť platbu, vyžadovalo to autorizáciu ako pri zadávaní platby
"
Takže to bude asi záležať na banke
pokiaľ sedia peniaze stále na účte klienta tak nechápem prečo niektoré banky nevedia zrušiť pokyn k transakcii . Takže ty si vlastne zadal 2FA a prípadnú kontrolnú otázku a pokyn na transakciu sa zrušil , to je fajn .
"
Takže to bude asi záležať na banke
Každá medzibanková a zahraničná platba sa dá zrušiť do momentu zaradenia do spracovania, cca 20-30 min pred odoslaním do clearingu NBS.
VÚB ako veľká banka má počas dňa 3 takéto dávky: 9:30, 12:30 a 16:30.
Mbank ako malá banka iba jednu o 8:00 a zrušiť cez IB sa to dá dokonca až do 7:59.
Zrušiť platbu cez IB sa určite dá vo VÚB, mBank a UniCredit. Ostatné banky možno nemajú v produkcii takýto proces, no to je problém banky a jej klientov, že to akceptujú.
VÚB ako veľká banka má počas dňa 3 takéto dávky: 9:30, 12:30 a 16:30.
Mbank ako malá banka iba jednu o 8:00 a zrušiť cez IB sa to dá dokonca až do 7:59.
Zrušiť platbu cez IB sa určite dá vo VÚB, mBank a UniCredit. Ostatné banky možno nemajú v produkcii takýto proces, no to je problém banky a jej klientov, že to akceptujú.
Bývalá kolegyňa mi poslala peniaze z Fio banky dnes v noci okolo 01:45 a prišli mi na účet Tatra banky až dnes okolo desiatej..ako je to možné? Pritom z Fio a do nej fungujú už okamžité platby.
išlo o vyššiu sumu?
10 eur len, ale bol som v mínuse, tak možno kvôli tomu.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 40 min 39 sek:
Už mám e-mailovú odpoveď z Fio...
Dobrý deň,
posledný clearing Fio banky je do 00:00 hod, ak to nestihnete platby sa
spracovávajú až následujúci deň.
S pozdravom
Autoeditácia príspevku po 1 hod 40 min 39 sek:
Už mám e-mailovú odpoveď z Fio...
Dobrý deň,
posledný clearing Fio banky je do 00:00 hod, ak to nestihnete platby sa
spracovávajú až následujúci deň.
S pozdravom
-
kukiak
Addict
Pretoze vo Fio je defaultne nastavena standardna platba a na okamzitu sa musis rucne prekliknut, az potom to dojde ihned.
Presne tak. Pravdepodobne nezvolila okamzitu blatbu.
Okamžité platby sú samozrejmé, aké zvolenie?
)