Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa ropman »

Hensym napísal: 08 jan 2021, 17:44 A keď ti tá dávka nepríde v druhej vlne zo stovky rôznych možných príčin? Napríklad takej, že sa v niektorej krajine/krajinách spravia ohniská, kde sa to začne šíriť 2x viac ako minulý mesiac (stávalo sa v 2020 pravidelne) a bude ich treba urgentnejšie dodať tam?

Ja všade čítam takéto komenty, aké je to zlé, neefektívne a pod. od ľudí, ktorí si nevedia bez cestovky ani booknuť lietadlo a pobyt na dovolenku, ale idú riešiť logisticko-zdravotnícku operáciu spoza klávesnice (nenarážam na teba, ale je ich plný facebook).
Takze chces povedat ze krajiny EU kde je zaockovanych viac ludi ako na slovensku tak je to len preto ze nesetria na druhe davky a potom na to doplatia? No uvidime tak o dva tyzdne ci to je pravda alebo nie.

Autoeditácia príspevku po 5 min 19 sek:
A znova opakujem, ja nepindam ze to robia uplne zle, ja mam len vysoke ocakavania. Teda ocakavam ze budeme v EU co sa tyka vakcinacie na prvom mieste - a to preto, ze dokazali zorganizovat celoplosne povinne testovanie, co sa nikde inde v EU nestalo.
sharky-no
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa sharky-no »

nezabudaj na fakt, ze tu je plno ludi ktori sa ockovat ani nechcu.. dokonca ani niektori mladi zdravotnici si ju nechcu z roznych (hlupych) pricin pichnut.. takze jedine co sa da vycitat matelkovi a vlade je, ze nedokazu prerazit HOAXy ohladom vakcin s peknou kampanou aby ludia prestali verit blbostiam
ropman
Medium Professional
Medium Professional

No to ze nedokazu vyvratit hoaxy a dezinformacie by som prave vlade ani matovicovi nevycital. Tu je zasadny problem v tom ze slovaci su jednak geneticky hlupy narod (asi jediny slotov vyrok s ktorym suhlasim) a velky podiel na tom ma aj extremne slaby vzdelavaci system (to sa ale neda vyriesit za rok a uz vobec nie v case pandemie)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ropman napísal: 08 jan 2021, 17:42 Alebo rozdiel moze byt aj v tom ze to nejde tak efektivne ako by mohlo. Ked ine krajiny rataju ze pride 2. davka v dalsej varke tak preco s tym neratame aj my ? Ci my si tie davky nechavame len tak pre istotu hoci vieme ze nam vcas budu dodane dalsie?
Ak by sa cokolvek pokazilo, hned by bol kazdy general a mali by sme titulky, ze sa s tym malo pocitat, ved na co su tam zodpovedni ludia?

Uplne suhlasim s Hensym a sharkim.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ja s tym suhlasim tiez, len si dovolim mierne pochybovat ci je to naozaj len ten jediny dovod ktory sposobuje, ze nie sme prvi v EU co sa tyka poctu zaockovanych osob na pocet obyvatelov.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Hoaxy kampanou neporazis, to hoaxerov len utvrdi v tom, ze im tu vakcinu chcu nanutit. A uz len z principu sa nepojdu ockovat.
Ako bolo spomenute, dovera v hoaxy plynie zo slabeho vzdelavania a ludia najviac veria hoaxom v krajinach so slabym skolstvom. Na hoaxerov plati len osobna skusenost a aj to nie vzdy. Ked mate takych rodinnych prislusnikov alebo znamych, treba ist prikladom. Dat sa zaockovat a hovorit o tom ze ste zaockovani a nemate ziadne vedlajsie ucinky. A to plati o vsetkych vakcinach, nie len o tejto.
Treba o tom hovorit preto lebo vdaka internetu sa teraz budu velmi rychlo sirit hlavne negativne skusenosti. Ak je napriklad pravdepodobnost negativnych vedlajsich ucinkov 0.5 %, tak pri 1 000 000 zaockovanych na Slovensku to bude 5000 negativnych pribehov. Staci ze jeden taky pribeh nazdiela Kotleba, Blaha alebo Bukovsky a bude toho plny Facebook. A na tych uspenych 995 000 sa lahko zabudne.
PS: a ked viete o zdravotnikoch, ktori popieraju bezpecnost vakcin, tak ich s pokojnym svedomim nahlasujte zamestnavatelom, aby sa nestalo toto: https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... i-40346956
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Pozrel som si tú mapku EU a zatiaľ ten rozdiel v zaočkovanosti nie je nejaký dramatický a počíta sa v desatinách alebo stotinách percent. Holandsko napríklad začalo očkovať len predvčerom (zaočkovalo politikov a známe osobnosti), Francúzsko má tiež menej zaočkovaných ako my. A videl si, ako očkovanie prebiehalo v Bulharsku a Rumunsku? V jednej krajine prvú dávku vakcíny dodali v dodávke na hotdogy (pochybujem že sa hotdogy mrazia na -80 stupňov) a v druhej krajine ju do nemocníc nosili v krabiciach na pizzu. :D Maďarsko dostalo Sputnik od Rusov, ale asi nikto rozumný si to nenechal pichnúť. Aktuálne u nás očkujeme v 60 zdravotníckych zariadeniach, pričom sa čaká na ďalšie dodávky, aby sme okrem zdravotníkov mohli zaočkovať aj sociálnych pracovníkov. Máme vakcíny zazmluvnené, ale to neznamená, že naozaj prídu. Podľa mňa je zatiaľ rozumné, keď si proste vytvárajú rezervu a šetria dávky na 2. preočkovanie a teoreticky počítajú s tým, že by ďalšie dodávky mohli meškať.

Ja fakt nechápem, v čom máš teraz problém. Sme v 1. fáze. K dnešnému dňu malo Slovensko 10,000 dávok.

Kebyže nám dnes leží na sklade pol milióna dávok a ty sa sťažuješ, že to ide pomaly, tak to by som bral. Ale aktuálne je bitka v každej poliklinike o dávky. Našťastie sa chce dať zaočkovať len asi 60% zdravotníkov, teda neviem, či to je našťastie, lebo 30% malo covid a 10% sú proste ko*ot, aj keď priamo v nemocnici vidia zomierať ľudí a nenechajú sa zaočkovať...takže momentálne sa nám podarilo rozdeliť vakcíny po celom Slovensku medzi zdravotníkov a keď oni chcú, tak sa už môžu zaočkovať.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Určite sa už očkuje v 60 zariadeniach? Momentálne vo formulári na očkovanie na korona.gov.sk je zatiaľ len 27 očkovacích miest.

//ok, teraz som našiel na health.gov.sk, že aktuálne sa očkuje na 55 miestach. Som milo prekvapený.. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Každý deň pribúdajú nové nemocnice/polikliniky, tak sorry ak ich neni aktuálne 60. Ja som len pred 3 dňami videl v správach, že ich je teraz 59, ktoré očkujú svojich zdravotníkov a v ďalších fázach sa tieto miesta majú zmeniť na očkovacie centrá. Asi je otázka, kedy im to ITčkar zapíše aj na web. :D Ale v praxi je tých centier už fakt veľa u nás a to som bol sám jeden z tých, ktorí pi*****, že by sa vláda radšej mala pripraviť na distribúciu vakcíny (keďže som vedel, že tie vakcíny nevie skladovať len tak hocikto).
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Už je jedno, či 55/59/60.. ja som bol v tom, že sa to stále pohybuje len okolo 20 miest. Mojich 55 bolo zo včera: https://health.gov.sk/Clanok?Registracn ... e-profesie
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pokial viem, tak mrazena ma byt pri transporte na teplotu -70C, pri teplote 2-8 sa moze potom skladovat 5 dni a pri izbovej teplote moze byt niekolko hodin, takze toto je pre nasich momentalne asi najvecsia vyzva.

Dovezených má byt do konca januara vraj cca 200tisic davok vakcin, tak budu mat co robit, normalne tak nachripku zaockuju rocne 300tisic ludi a to nemusia mrazit na -70c.

Anglicania maju mat uz aj tretiu vakcinu a to od moderny, no vraj prve davky im pridu az v marci, zeby eu jednala skor?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tak dnes som aj ja prispel do statistiky pozitivnych. :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Hensym napísal: 09 jan 2021, 15:58 Tak dnes som aj ja prispel do statistiky pozitivnych. :D
ake su prejavy?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

kiš, kiš :D
Tak já Ti tedy nevim, Karle - no mám taký blbý pocit, že si tiež paril tak trocha ku spochybňovačom :D
Ono byť pozitívny je super (teda nie tak celkom v súvislosti s chorobami) no práve "v rámci" tohoto "čínskeho zmrda" fakt ide mnohým o život...
Nemôžem aj keby som chcel - posunúť info a skúsenosti, ktoré má moja z jarnej aj terajšej práce v coronovom oddelení jednej z nemocníc...
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Starysomar: to bolo na mna? Kedy som ja konkretne patril k spochybnovacom prosim ta?

gogo: zatial ziadne, mierna bolest hlavy. Siel som na PCR na zaklade kontaktu s nakazenym 1.1., tak sa asi este len prejavia, uvidim.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ze mas pozitivny PCR test neznamena, ze budes mat priznaky, skor je to okolo 7/10, ze ziadne mat nebudes
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hensym - možno len nestíham sledovať všetky fóra, v ktorých reagujem - v reálnom čase...
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

beardie napísal: 09 jan 2021, 16:37 ze mas pozitivny PCR test neznamena, ze budes mat priznaky, skor je to okolo 7/10, ze ziadne mat nebudes
ako si to o myslel, ze 7 z 10 pozitivnych nebudu mat ziadne priznaky?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

je to bezne uvadzana hodnota pomeru asymptomatickych pacientov
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ako to je po prekonaní Covidu? lebo počul som také veci, že a prekonáš Covid tak sa 3 mesiace nemôžeš nakaziť. Ako to je keď má človek pomalší priebeh a rýchlejší priebeh Covidu ? je šanca, že koho to prešlo rýchlejšie, že jeho telo nebude produkovať protilátky ? napr. niekto má všetky príznaky a následne mu spravia test na protilátky a má 2 čiary, a ten kto mal napr. dva dni horúčku a dvakrát zakašlal, tam sa tie protilátky neprodukujú a má len jednu čiaru ?
Napísať odpoveď