Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa ephramko »

Tých PCR testov robíme teraz nejako menej. Pre ľudí je asi pohodlnejšie ísť na antigén, ako riešiť covidpass alebo si platiť 70€.

Plus ministerstvo zaviedlo limit na PCR na osobu, lebo ľudia, čo chodia robiť do zahraničia, ale cez víkend sa vracajú domov, proste povedali, že boli v kontakte s niekym pozitívnym a takto chodili na PCR testy "zadarmo" aj viackrát za mesiac.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Počkať, čiže ten PCR zadarmo bude aj tak zadarmo iba ak ma pošle lekár/príznaky/kontakt s pozitívnym? Bol som v tom, že každý bude mať nárok na 2x PCR grátis, aj keď mu nič nie je. Nikde som viac info nenašiel.

Inak Alpha Medical mal celý január akciu PCR za 50€, možno to predĺžia.
https://lab.online/produkt/koronavirus- ... -2-rna-pcr
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Myslim, ze zalezi aj na tom, aky je pomer povodneho a noveho / britskeho variantu, ten sa siri az o 70% rychlejsie.

Teraz by mali pozitivnych antigenom testovat aj PCR, aby zistili prave ten pomer povodneho a noveho variantu.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Smutné na tom je len to, že reálne náklady na jeden PCR test je 20 centov... Takže asi 350x nadhodnotená cena testu...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

NHISPVM napísal: 31 jan 2021, 12:43 Smutné na tom je len to, že reálne náklady na jeden PCR test je 20 centov... Takže asi 350x nadhodnotená cena testu...
Len potrebuješ labák, prístroje a vedcov. Plus logistika. To nie sú najlacnejšie položky.

Ale tak smial som sa, keď mi na FB vyhodilo reklamu, že PENTA ponúka antigénové testovanie za 30€. :D
brm napísal: 31 jan 2021, 12:28 Počkať, čiže ten PCR zadarmo bude aj tak zadarmo iba ak ma pošle lekár/príznaky/kontakt s pozitívnym? Bol som v tom, že každý bude mať nárok na 2x PCR grátis, aj keď mu nič nie je. Nikde som viac info nenašiel.
Tak ako doteraz, stále platí, že PCR zadarmo (zo zdravotného poistenia) máš len ak ti to predpíše lekár (čiže tzv. covidpas). Predpisujú to len v prípade, že si chorý alebo človek, ktorý s tebou žije je chorý.

Inak si PCR musíš zaplatiť sám alebo ísť na antigénový test do MOMky, čo je zadarmo.

No a teraz zaviedli to obmedzenie, že ti lekár môže dať covidpas maximálne 2krát zo mesiac. Čiže ak ochorieš a už si si v ten mesiac vyčerpal 2x PCR test, tak ti poisťovňa ďalší test nezaplatí a musíš si ho zaplatiť sám.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

20 centov ale len za testovaciu sadu, že? ...pretože výsledky z PCR idú do labáku, teda v cene sú zohľadnené aj náklady na laboranta, atď. aspoň podľa mňa.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 31 jan 2021, 12:55 No a teraz zaviedli to obmedzenie, že ti lekár môže dať covidpas maximálne 2krát zo mesiac. Čiže ak ochorieš a už si si v ten mesiac vyčerpal 2x PCR test, tak ti poisťovňa ďalší test nezaplatí a musíš si ho zaplatiť sám.
Aspon ja som to chapal tak, ze doktor ti da spravit ten bezplatny test iba vtedy ak pocitujes nejake priznaky ochorenia a on ta potom indikuje na test, a nie ze mas iba nejake podozrenie na kontakt, vtedy si to hradis sam, pripadne zamestnavatel, ak je taka moznost. No mas smolu ak sa citis blbo viac ako 2x do mesiaca, lebo potom si to musis fakt hradit z vlastneho vrecka, neviem vsak ako to je ak je niekto chory v domacnosti, mozno aj vtedy to vypisuje doktor.

Celkovo sa mi ale nezda ten denny pocet Ag testov, to cislo vyzera dost nafuknute, bezne tam denne svieti 50-70 tisic, co je docela dost. V cechach je to cislo niekolkonsobne nizsie a pritom maju menej umrti nez my a nerobia ani celoplosne skriningy, a pritom su to cesi :) A to cislo je trochu imaginarne, lebo predsa by sa mala zobrazovat aj statistika v ktorych okresoch su ty pozitivny z tych antigenov, no zobrauju sa iba pripady z pcr testovania.
brm
Darca
Darca

Prehľad Ag po okresoch sa dá stiahnuť z githubu.. následne cez kontingenčnú tabuľku si vieš spraviť rýchly prehľad a rôzne to filtrovať podľa potreby.
https://github.com/Institut-Zdravotnych ... vid19-data

Mne tam skôr chýba počet PCR testov po okresoch, nie iba pozitívne výsledky. S počtom testov by sa dala sledovať pozitivita za jednotlivé okresy.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

brm
Darca
Darca

retkvic napísal: 31 jan 2021, 15:05Aspon ja som to chapal tak, ze doktor ti da spravit ten bezplatny test iba vtedy ak pocitujes nejake priznaky ochorenia a on ta potom indikuje na test, a nie ze mas iba nejake podozrenie na kontakt
S podozrením na kontakt ďaleko nezájdeš, ale ak máš meno hocijakej pozitívnej osoby, môžeš sa prihlásiť na PCR testovanie cez korona.gov.sk, tam ako dôvod testovania napíšeš kontakt s pozitívnou osobou, vypíšeš jej meno a dátum, kedy si s ňou bol v kontakte. Po piatich dňoch ťa zavolajú na PCR zadara a tvoj lekár o ničom nemusí vedieť.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

retkvic napísal: 31 jan 2021, 15:05 Celkovo sa mi ale nezda ten denny pocet Ag testov, to cislo vyzera dost nafuknute, bezne tam denne svieti 50-70 tisic, co je docela dost. V cechach je to cislo niekolkonsobne nizsie a pritom maju menej umrti nez my a nerobia ani celoplosne skriningy, a pritom su to cesi :)
Akurát som sa dnes o tom bavil s kamošom a sa čudoval, prečo my chodíme každý týždeň na testy. Že v ČR sa na to kašle a na testy chodia len chorí a ani tí často nejdu, lebo niekde je situácia naozaj kritická a testovacie miesta sú vybookované až do konca februára. Že tam skôr zháňajú dobrovoľníkov, čo budú v nemocniciach "zatlačovať očičká babkám".

Takže podľa mňa tá situácia v ČR bude asi ďaleko horšia, ako to vyzerá podľa testov. Skôr asi treba sledovať počty ľudí na JISke a počty úmrtí.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

No a asi presne preto dali ten limit 2 bezplatne pcr testy mesacne. Ja som napr. bol v tom ze na bezplatny pcr test ma moze objednat iba obvodak.

Autoeditácia príspevku po 20 min 19 sek:
ephramko napísal: 31 jan 2021, 15:39Takže podľa mňa tá situácia v ČR bude asi ďaleko horšia, ako to vyzerá podľa testov. Skôr asi treba sledovať počty ľudí na JISke a počty úmrtí.
No v cesku to robia tak, ze sa uvadza pocet urobenych Ag testov, no uz sa neuvadza kolko z nich bolo pozitivnych, akurat sa uvadza cislo pozitivnych pcr testov, lebo ludia co vysli pozitivny na Ag idu vraj automaticky na kontrolny pcr test. Ak by bolo v populacii viac nakazenach, tak by sa to preukazalo na podieli v pocte pozitivnch voci poctu testov a tam to nadalej klesa. Tak bud falsuju statistiky alebo im to tam naozaj klesa, hoci nejde o uplny pokles, skor zastabilizovanie na vyssej poklesnutej urovni, ktora je vsak stale relativne vysoka, skratka ak by teraz zacali uvolnovat, tak maju este stale plne nemocnice, hoci menej ako u nas. Pocty mrtvych im klesaju od zaciatku januara.
NHISPVM
Star
Star

mLuks a ephramko - áno 20 centov stojí test a teda všetky náklady od skúmaviek, po sadu na výter až po techniku na ktorom sa test vyhodnocuje. Teda nie sú tam zarátaní ľudia a logistika. Avšak pochybujem, že že zvyšných 69,80€ sú tie ďalšie veci. Ak by dostal človek čo berie testy a vyhodnocuje po 5€, tak PCR test vyjde na 10 eur a 20 centov. Ok, ak zarátame nejakú logistiku 50 centov a 4,50€ čistý zisk pre majiteľa, tak aj tak sa do tých 15€ musíme zmestiť. Neexistuje aby to stálo toľko. Si zober, že zisk 5€ na každý test, ak spravia len v takom Prešove denne cca 120 PCR testov, tak má každý zúčastnení cez 500€ denne. A to sa stále bavíme o 15€ / PCR test. Rovnaký príklad s antigenovými testami. Štát nakupuje 1 test za 3,50€ aj s dopravou z júžnej kórei (a to niektorí politici kričia, že to je predražené) a potom lekárne predávajú jeden antigenoví test po 30 - 40€ :D ) Ale keď niekto šikovní skúpil rúška na začiatku padnémie, tak boli reči ako zarába na nešťastí.... V 2014 som si dával na vlastnú žiadosť v sukromnej ambulacii vyšetriť krv a som platil 18€ :D A to sú náklady na materiál vyššie ako pri PCR teste a okrem toho z toho sa platila sestrika, lekár, jeho súkromna ambulancia, preprava aj vedec v labáku, ktorý ten test spravil + určite ešte mali z toho dobrý zisk. A stálo to 18 a nie 70
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

PCR od Biosensor, ktory sa pouziva aj u nas, stoji okolo 7 eur v Indii: https://www.indiamart.com/proddetail/rt ... 39033.html Samozrejme k tomu treba pripocitat dopravu, clo, DPH..., ale nech sa to dostane na 15 eur... Vyssia cena vysledneho testu bude aj kvoli nakladom na zamestnacov na techniku, pretoze sa to vyhodnocuje v laboratoriu a trva to dlhsie. A samozrejme aj zisk firiem, ktore na tom zarabaju. Na zaver prikladam video z testovania. Cenovo sme vsak na tom este prijatelne, v inych statoch su ceny aj trojnasobne vyssie ako u nas: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jsou ... cim-118215

A nechapem preco si doktorovi platil 18 eur za vysetrenie. Ved stacilo, aby napisal, ze ti treba vysetrit krv kvoli podozreniu problemom s oblickami a mas to zadarmo.

mLuks
Addict
Addict

NHISPVM: môžeš uviesť zdroj tej ceny 20 centov za celú sadu, skúmavky aj techniku na vyhodnocovanie.

lebo aj napr. obyčajná preventívka z krvy a moču stojí 30€
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

mLuks
Addict
Addict

ty si si náhodou nepomýlil diskusné fórum so svojou FB nástenkou? diskutovať nevieš, ale hovadiny tu postovať budeš
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

On je autista tak bud troska tolerantny :)
NHISPVM
Star
Star

mLuks napísal: 31 jan 2021, 16:53 NHISPVM: môžeš uviesť zdroj tej ceny 20 centov za celú sadu, skúmavky aj techniku na vyhodnocovanie.

lebo aj napr. obyčajná preventívka z krvy a moču stojí 30€
Síce nemám rád Pekovú, a ani jej vyhlásenia veľmi nemusím. Ale ona presne vravela na začiatku pandémie, že robí testy bez svojho zisku (teda iba za cenu použitého materiálu) a proste to robila za nejakých pár desiatok korún. A to nie je proste štát, ktorý objednáva milióny tých testov, kde po prepočte je cena nato úplne nízka
hojko napísal: 31 jan 2021, 16:46 PCR od Biosensor, ktory sa pouziva aj u nas, stoji okolo 7 eur v Indii: https://www.indiamart.com/proddetail/rt ... 39033.html Samozrejme k tomu treba pripocitat dopravu, clo, DPH..., ale nech sa to dostane na 15 eur... Vyssia cena vysledneho testu bude aj kvoli nakladom na zamestnacov na techniku, pretoze sa to vyhodnocuje v laboratoriu a trva to dlhsie. A samozrejme aj zisk firiem, ktore na tom zarabaju. Na zaver prikladam video z testovania. Cenovo sme vsak na tom este prijatelne, v inych statoch su ceny aj trojnasobne vyssie ako u nas: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jsou ... cim-118215

A nechapem preco si doktorovi platil 18 eur za vysetrenie. Ved stacilo, aby napisal, ze ti treba vysetrit krv kvoli podozreniu problemom s oblickami a mas to zadarmo.

Samozrejme preprava, clo atď. niečo stojí, ale stále sa bavíme o hodnote pár centov za test. Pretože to kupuje štát vo veľkom, atď. Takže ak v indií stojí PCR 7€ a u nás to je 70€, tak rozdiel sumy je len v prirážke, ktorú laborátoria inkasujú naviac. Pretože keď sa dajú otestovať 5ti ľudia po 70€, tak to im určite už zaplatí úplne všetky náklady... Takže ako vravím 15 - 20 € je reálne cena za PCR aj s veľkým ziskom... A prečo som platil sám za vyšetrenie ? Lebo môj "lekár" je asi taký ako ja. Predpíše antibiotika na všetko a dovidenia...
brm
Darca
Darca

Čo si myslíš, aký plat berú ľudia, ktorí na mieste zabezpečujú odber vzoriek? Koľko stoja ochranné pomôcky? Koľko ich tam je? Koľko stojí prenájom priestoru alebo nejakej búdky, kde robia odber? Koľko stojí plat zamestnanca, ktorý tie vzorky vozí do labáku (niekedy 100ky kilometrov)? Koľko stojí auto, na ktorom to vozí? Koľko stojí plat laboranta, ktorý vyhodnocuje vzorky? Koľko stoja prístroje, vďaka ktorým to vyhodnocuje? Prenájom/režijné náklady? A je tam x iných nákladov. Aha, vlastne to je všetko grátis, čiže máš pravdu, malo by to stáť tých 0,20€/pcr.
Napísať odpoveď