Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
retkvic
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa retkvic »

Na pcr test by som chcel objednat moju babku a potom s nou ist na odberne miesto autom. To po nahlaseni na tej stranke babku objednaju na test do 8 dni? Ved dovtedy moze aj exitovat. Ak by sme zavolali jej obvodnemu, tak by to bolo skôr?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak má babka príznaky, určite treba volať obvodného. Predpokladám, že v prípade príznakov testujú aj skôr ako po 8 dňoch - uvidíš, čo vám povie obvoďák.

Autoeditácia príspevku po 2 min 6 sek:
Ak pôjdeš s babkou s príznakmi na odber, určite zostaň aj ty v karanténe pre dobro svojho okolia - kým babka nebude mať negatívny výsledok. Ak bude mať pozitívny, automaticky si kontakt a šup do karantény a postup, ako som písal v predchádzajúcom príspevku. Tých 8 dní platí pre bezpríznakové kontakty.
retkvic
Addict
Addict

Rozmýšlal som ísť s babkou aj na ag test, ale jeho vypovedna hodnota je otazna, lebo chodime jej nakupovat len my, davame sa raz tyzdenne testovat ag testami a z bytu nevychadza, jedine este tak na chodbu si vzdy chodi notoricky kontrolovat merace, co sme jej viac krat prikazali aby nerobila, lebo to moze byt nebezpecne.
brm
Darca
Darca

Ag test je taký, že buď jej vyjde pozitívny test a oficiálne sa bude liečiť ako pozitívny pacient, alebo jej vyjde negatívny test a vy budete tam kde na začiatku = naďalej v neistote.

Ak má príznaky, určite volať obvodného, nech ju skúsi objednať na PCR. Ak sa nebudete vedieť dovolať, objednajte ju cez koronaweb.... ak má príznaky, podľa mňa ju vezmú skôr.
retkvic
Addict
Addict

Obvodnemu som volal a ze najlepsie bude ak si kupime niekde v lekarni alebo obchode domaci ag test, ze medikamenti na liecbu ma doma a ze to bude tak najrozumnejsie, ak s nou chodit na odberne miesto a ze pcr zatial nie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Dvaja z partie kolegov s v karanténe. My našťastie...stále čistí napriek tomu, že manželka už rok maká v špitáli na koronovom.
Očkovať sa dám, no zatiaľ nemôžem - 60 bude až v auguste a ako kritickú infraštruktúru sa akosi neviem zaregistrovať. Ani firme sa nepodario vybaviť pre nás starších...
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Pri vakcíne Pfizer je druhé očkovanie bežne po akom čase po prvej dávke? Mám v rodine osobu 70+, mierna bolesť tej ruky po prvej dávke, kde to pichli ale nič vážne.

Ani mail ani sms-ka neprišla zatiaľ, pri registrácii to prišlo hneď. S tým covid pass číslom sa to nedá zistiť?
brm
Darca
Darca

retkvic.. tak snáď obvoďák vie čo robí. Musíte vy zvážiť, či výsledok testu nejak ovplyvní babkinu liečbu. Ja si myslím, že ani nie. Jedine či to nepotrebujete kvôli sebe alebo jej spolubývajúcim - v tom prípade ešte furt môžete skúsiť obísť obvoďáka cez oficiálny web alebo potom pre kľud na duši zaplatiť 50-70€ za PCR. Držím palce!

starysomar... aký august? Veď termíny na 60-69 sa rozdávajú už od minulého víkendu. Smelo do toho! ;)

Cesar.. druhá dávka pfizerky sa podáva po 4 týždňoch / 28 dní. Mojim rodičom presne po 2 týždňoch od prvej dávky prišli sms+email s termínom druhého očkovania - čiže presne 2 týždne pred druhým termínom.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

este ma len 59

55-59 budu imho spustene niekedy v priebehu buduceho mesiaca
brm
Darca
Darca

Som zvedavý, ako potom posunú používanie vakcín, či 55-59 bude iba Astra a 60+ bude pfizerka... alebo ako.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Mojej babke pre zmenu prišla teraz sms, že jej zrušili 2.termín očkovania pfizer v Nitre. Dúfam, že čoskoro príde teda sms s novým termínom, inak budem musieť dakam zavolať.
brm
Darca
Darca

Článok o novej čakárni, ktorú mali pôvodne dnes spustiť. Vraj sa budú môcť hlásiť iba ľudia v rámci uvoľnených skúpín a s náhradníkmi sa nepočíta. Poradie bude určované podľa veku resp. podľa rizikovosti zamestnania - nie podľa toho, kedy sa registruje. Dobrá správa je, že sa bude dať nahlásiť na viac vakcinačných centier. Som zvedavý na limit, lebo ja by som nemal problém zaškrtnúť aj polku Slovenska. Termín určia najneskôr 48hod pred očkovaním.
https://dennikn.sk/2311950/ockovacia-ca ... mestnania/
Spoiler
V novej registrácii si budú môcť ľudia vybrať, či chcú vypísaný termín alebo sa prihlásia do čakárne. Znamená to, že sa registrujú a keď sa termín uvoľní, bude im pridelený cez SMS a email – najskôr o 48 hodín.
Nateraz len starší ako 60 rokov a zdravotníci či sociálni pracovníci

Ministerstvo s Národným centrom zdravotníckych informácií v pondelok ukázali, ako by mala fungovať čakáreň. Bude len pre skupiny, ktoré sa teraz môžu očkovať – teda iba ľudia starší ako 60 rokov či zdravotníci.

Nateraz sa tak nebudú môcť prihlásiť mladší ako 60 rokov, ktorí by si počkali na termín aj o pár mesiacov – ako to funguje napríklad v Rakúsku.

Pri registrácii si človek najskôr vyberie skupinu, do ktorej sa hlási – teda 60 – 70 rokov, 70+ alebo zdravotníci a sociálni pracovníci (skupina z 1. fázy).

Zadá rodné číslo, meno a iné potrebné údaje, napríklad svoju zdravotnú poisťovňu. Napíše aj telefónne číslo či email, ktorý nie je povinný, a z obrázka odpíše bezpečnostný kód.
Viac očkovacích miest, prednosť podľa veku

Druhý krok je zadanie miesta na očkovanie. V tomto kroku si ľudia môžu zvoliť nielen jedno, ale viacero vakcinačných centier či nemocníc. Ak niekto žije napríklad v Martine a neprekáža mu cestovanie, môže sa nahlásiť na očkovanie v Martine aj v Žiline. Termín dostane podľa toho, kde bude voľný skôr.

V treťom kroku si človek zvolí, či si chce vybrať daný termín alebo chce byť zaradený do čakárne – ak mu napríklad voľné termíny nevyhovujú. Následne dostane PIN kód do SMS a emailu a čaká na termín.

Keď sa termín uvoľní, dostane čakateľ informáciu najmenej dva dni vopred.

Systém nebude určovať poradie očkovania podľa toho, kto sa zaregistruje skôr, ale podľa danej skupiny. Prednosť majú ľudia, ktorí idú na druhý termín očkovania. Uprednostnia tých, ktorí pracujú v rizikovom prostredí – teda zdravotníkov či sociálnych pracovníkov, a v skupinách 60 – 70 rokov a 70+ sa bude rozhodovať podľa veku.

Ľudia neuvidia, ako vysoko sú v poradí.
Nie pre náhradníkov, termín bude možné zmeniť

Nový systém by mal podľa Národného centra zdravotníckych informácií zvládnuť aj taký veľký nápor, ako bol po uvoľnení termínov pre ľudí nad 60 rokov. Vtedy systém padal a ľudia sa nemohli prihlásiť. Po zlyhaní musel odstúpiť aj vtedajší riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Bielik. Nový riaditeľ Suja centrum vedie od minulej stredy a k situácii z minulého týždňa sa vyjadrovať nechcel. Kým v najväčšom nápore bolo na stránke 70-tisíc ľudí, teraz by podľa neho mala zvládnuť 750-tisíc ľudí za hodinu.

Ľudia sa budú môcť z termínu aj odhlásiť, a to cez stránku alebo call centrum, dostanú na to verifikačný kód.

Postupne môžu cez systém kontrolovať aj to, v ktorých skupinách sa ľudia neprihlasujú, a tam môžu spustiť kampaň.

Systém nebude riešiť náhradníkov, len skupiny, ktoré sa môžu na očkovanie prihlásiť. Náhradníkmi môžu byť aj mladší ľudia s chronickými ochoreniami, hlásiť sa môžu iba mimo štátneho systému – napríklad Banskobystrický kraj spustil web nahradnici.sk, kam sa môžu hlásiť obyvatelia tohto kraja; Bratislavský kraj bude v spolupráci s lekármi aktívne oslovovať chorých a volať ich. Miesta pre náhradníkov priebežne otvárali aj nemocnice, tie sa však rýchlo obsadili.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Velmi zvlastna cakaren, kde pustia len zopar ludi
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Keď sa bude dať registrovať bez termínu tak sa zaregistruje povedzme 500 tisíc obyvateľov a bude sem-tam 15 tisíc termínov, to bude ako vakcinačná lotéria.

Ba možno aj hrošie ako lotéria, bude to ako pri náhradníkoch pri očkovaní, kde mi niekto akurát hovoril, že jeho známy mu povedal, že ani raz sa nestalo, že by ako náhradníka zavolali niekoho "náhodou", už sa vie vopred, kto bude zavolaný, rodina, známy a pod.

Tá čakáreň bude priestor pre manipuláciu, rodinkárstvo a korupciu. Ako všetko. Nehovorím, že teraz je to v poriadku, že šikovnejší sa dostane a ostatní majú smolu, ani toto nie je dobré ale tu dobré riešenie ani nie je.

Jediné dobré by bolo, keby bolo dosť vakcín, to ale nebude, toto sú len rozprávky, už v decembri tvrdili, že od januára sa bude očkovať vo veľkom a už je marec zaočkovali možno 7% obyvateľstva a z toho len zlomok má obidve dávky.

Tu podľa mňa bude trvať do konca roka, pokým vakcínu dostane každý, čo chce.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

Moja babka sa prihlasila ako nahradnicka a do 4 dni jej napisali ze sa ma prist ockovat, nikto jej to nebybavil. Ak by spravilo prihlasovanie, ze sa tam mozeme prihlasit hocikedy a vsetci. Software by mal zadane ze kolko mate rokov, aka rizikova skupina ste, a podla toho by vas hodil na nejaky termin. Ak sa niekto ockovat nepride, zavola dalsieho v poradi. Kazdemu registrovanemu by mohlo hodit priblizne tyzden v ktorom sa bude ockovat, to sa da vyratat podla poctu ocakavanych dodavok vakcin. Takto by to vlialo optimizmus vela ludom, ked by videli ze uz maju termin kedy sa dostanu z tychto sraciek von. Ak toto vsetko bude robit software, nevidim priestor na rodinkarstvo. Jedine zeby si software zavolal rodinu google chrome, winrar ci vlc player :). Tiez na spravenie cakarne mojho typu treba dopredu vediet poradie v akom chceme ockovat a rozpocitat v ktorom tyzdni kolko ludi zaockujeme. Co su pre Slovensko neprekonatelne problemy.
retkvic
Addict
Addict

Sice je to z pred tyzdna ale na informaciach by sa nemalo zasadne nic menit, hovori sa tam, ze za marec by sa malo spustit ockovanie pfizerom aj kategoria 60+ a v priebehu aprila 50+
A ta aplikacia cakaren by mala predsuvat na ockovanie podla veku a nejakych dalsich kriterii rizikovosti, to presne neviem ako by sa dalo vyzistit iba okrem veku pacienta, jedine ze by clovek do tej cakarne este zadaval nejaky svoj chorobopis.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

brm
Darca
Darca

gorsche.. aj pamätáš, koľko dní vopred dali babke vedieť, že sa má dostaviť na to očkovanie ako náhradníčka?

Moji rodičia sa tiež ešte koncom januára nahlásili do zoznamu náhradníkov v miestnej súkromnej nemocnici. Podmienkou bolo dostaviť sa do 60min od zavolania. O týždeň im zavolali a dali im termín - ale nie o 60min, ale až o 5 dní! Do dnešného dňa netušíme, na základe akého kľúča vybrali práve ich. V tej nemocnici nemáme žiadne známosti, jedine ak spomedzi náhradníkov vyťahovali svojich vlastných pacientov, ktorí majú u nich zriadené karty.

Inak rozpis vakcín ešte zo začiatku marca, ktoré majú prísť na Slovensko - ešte bez Sputnika...
https://databezpatosu.sk/2021/03/04/aka ... slovensko/
Ono to nevyzerá až tak zle, som zvedavý, kde je pravda ohľadom tej včerajšej pfizer aféry.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

S tym Pfizerom to nevyzera tak zle ako popisuju HN:
Prílohy
image_2021-03-15_21-16-55.jpg
Napísať odpoveď