Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
zuzanuska
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Môj zubár za 10eur test robil. Určite mal dosť prípadov, že ľudia to nečakali a nemali 1 dňový test alebo ak prišli ráno s bolesťou zuba, nestihli by sa niekde otestovať.

Autoeditácia príspevku po 2 min 4 sek:
Mek napísal: 16 apr 2021, 10:17 Od toho 19-teho by sa mali otvorit aj kadernictva. Ale kozmetiky napriklad nie. Vraj len to sa moze otvorit, kde nemusi clovek dat dole respirator. Povinny bude negativny test s platnostou podla farby okresu. Znie to logicky, konecne :)
Myslím, že dĺžka testu podľa okresu sa týka len povinnosti testu do práce. Inak všade inde, kde je vyžadovaný test, tak musí byť 7 dňový. Fakticky to rozdelenie okresov podľa farieb až taký rozdiel pri ničom nerobí (hádam teraz je zmena v tom, že v ružových sa 26.teho otvoria aj stredné školy a ostatné vyššie ročníky ZŠ v červených a ružových, ale bordových nie).
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

datum - aktualne pocty hospitalizovanych - JIS - ventilator
16.3. - 3834 - 331 - 374
03.4. - 2590 - 244 - 338
16.4. - 1946 - 180 - 272

16.3. som pisal, ze k 1.5. ocakavam - <1000 - <75 - <80, som zvedavy ako velmi sa netrafim
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mozno blba otazka. Je nejaky specialny dovod preco je na ventilatoroch viac ludi nez na JIS ?
beardie
Redeemer
Redeemer

domnievam sa, ze na JISke lezia tazsie pripady s problemamy nielen dychacej, ale i obehovej sustavy
na ventilatory su napojeni len ludia, ktori potrebuju lepsie zasobenie pluc kyslikom
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Mek napísal: 16 apr 2021, 10:17 Od toho 19-teho by sa mali otvorit aj kadernictva. Ale kozmetiky napriklad nie. Vraj len to sa moze otvorit, kde nemusi clovek dat dole respirator. Povinny bude negativny test s platnostou podla farby okresu. Znie to logicky, konecne :)
V dnešnom uznesení vlády je nakoniec natvrdo napísané, že do novootvorených predajní/prevádzok sa bude vyžadovať negatívny test nie starší ako 7 dní bez ohľadu na farbu/stupeň okresu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Na JIS je to zlé (ťažký priebeh, s podporou kyslíka, no dýchajú sami, hoci pod maskou), na ventilátore veľmi zlé - sú vlastne uspatí, zaintubovaní a dýcha za nich prístroj.
Pre čo je ich na ventilátoroch viac - možno pre to, že ak už to niekto (aj mladší) zchytá "poriadne", je horší priebeh.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

zuzanuska napísal: 16 apr 2021, 10:01Kaderníctva sa asi ešte neotvárajú či áno? Resp. neotvára sa len to, kde je možné nosiť respirátor? Pri strihaní vlasov (ak má človek dlhé vlasy) by to dosť zavadzalo.
Kadernictva ano, kozmetika nie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mne mnohé z toho za ten rok pripomína nám starým dobre známy "súbor nedopatrení".
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Asi je každému jasné, že zákazník u kaderníčky si ten respirátor musí dať dole, pokiaľ chce mať normálny účes. :D Dnes som volal kaderníčke a vysvetlila mi, že teraz sú také podmienky, že môže mať max. 1 človeka, následne všetko vydezinfikuje, vyvetrá, dá si pauzu a bude mať ďalšieho človeka. S tým, že ona bude v skafandri so všetkými ochrannými prostriedkami a ja nebudem mať nič, aby ma vedela normálne ostrihať. Presne tak to robila už na jeseň, keď sa zhoršila situácia.

Akurát nikto nechápe, prečo to takto nemohlo fungovať aj doteraz. Prečo povolili kaderníčkam chodiť domov k zákazníkom, keď tam majú oveľa vyššiu šancu nakaziť sa, ako keď takto pracujú u seba v salónoch. A teraz zase nechápeme, prečo takto nemôžu pracovať kozmetičky...však by tiež boli v skafandroch a z jebákov sa covid neprenáša. :D

A hlavne všade je podmienka test. Tak v čom je problém? Žeby v tom, že vedia, že test nemá platnosť 7 dní, ale je platný maximálne v momente, keď sa človek otestuje?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Prvýkrát počujem o kaderníčke/holičovi v skafandri! :) Neviem, či je to nové opatrenie, ešte som nečítal nové pravidlá, ale 99% kaderníkov/holičov/kozmetikov sa na skafander vyserie - bude každý deň kupovať nový? Keď sa pred rokom otvorili holiči, moja mala na sebe akurát rúško + štít, avšak ja ako zákazník som si furt musel držať rúško pred ústami. Pri ďalšom strihaní už mala iba rúško, ale ja som si to svoje musel držať pred ústami až do jesene, kým sa to opäť všetko nezavrelo. Predpokladám, že aj teraz bude v podobnom režime.
gorsche
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa gorsche »

brm napísal: 13 apr 2021, 6:52 Včerajší príspevok Data bez patosu na FB:
https://www.facebook.com/databezpatosu/ ... 2213032580
Chápu to rovnako ako ja - tj. prehodnocovanie každý týždeň. K nedeli sme mali pod 2500 pacientov, čiže ak toto vydržíme 2 týždne, od 26.4.2021 by sme mali prejsť opäť o stupeň nižšie do čevenej farby - pripomínam, že do bordovej prechádzame od 19.4.2021. Uvidíme, ako zajtra upravia automat...
A 3.5. (ak sa trend udrzi) uz budeme ruzovi. Cize behom 2 tyzdnov z ciernej->bordova->cervena->ruzova. Vobec som covid automat nepochopil a ani mi nepride ze sa tam pise ze zlepsenie moze prist kazdy tyzden :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Lancet a nie spravy.seznam na temu ziskanej imunity po prekonani. Comu verit viac a praco prave Lancetu?
https://www.thelancet.com/action/showPd ... %2900675-9
beardie
Redeemer
Redeemer

co presne hovori clanok zo spravy.seznam nespravne?
jackb
Redeemer
Redeemer

tebe sa tam zda nieco v poriadku? vies aku velku skupinu pozorovala? ma tam nieco presne o reinfekciach okrem vagnych pojmov? je to vsetko hmla.

Lancet ma presne cisla a vysledky ine ako pani docentka. preco sa teda mame mat vyssie jej vysledky?
beardie
Redeemer
Redeemer

mozes konkretizovat citaciou co je na seznamspravy clanku odporujuce lancetu?
jackb
Redeemer
Redeemer

napr. reinfekcia. pani docentka mava rukou a tvrdi, ze vlastne vzdy ide len o primarnu infekciu a z poprednych pracovisk v UK povazuju reinfekciu za skutocnu a dokonca vycisluju jej incidenciu prepocitanu na 100 000 osob.
dokonca v Lancete tvrdia:
The median interval between primary infection and reinfection was more than 200 days.
Takže většina pacientů podle vás měla nejspíš dobrou imunitu i 9 měsíců po nemoci.
Ano
The incidence density was 7·6 reinfections per 100000 person-days in the positive cohort.
I my jsme zachytili reinfekce, ale musím říct, že to šlo ruku v ruce s tím, že to, že vám někdo na sliznici identifikuje virus, vůbec neznamená, že jste nemocný.
tak asi v UK nevedia nic o slizniciach. a su taki heretici, ze davaju mieru vyssiu ako desationy percenta asymptomatickej infekcii.

ale hej, 16 krajin sa nemoze mylit a preto je pravda u pani docentky a nie v Lancete.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Neviem či to tu už bolo, ale v Lancete vyšla pred mesiacom aj táto štúdia o imunite/ochrane po prekonaní COVID-19 na základe dát z Dánska: https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 4/fulltext
Zhodou okolností o nej bol článok aj na seznamzpravy.cz
Vyplýva z nej napríklad, že ochrana pred opätovným nakazením sa po prekonaní COVID-19 je cca 80 %, ale v prípade seniorov >= 65 rokov je to už iba cca 47 %.

Ja samozrejme nie som expert, takže budem rád, ak by ma niekto vedel opraviť, ale vyzerá to (teda aspoň mne sa to zdá :D), že ich výpočet [(3.27-0.65)/3.27 ≈ 80 %] je podobný vzorcu na výpočet účinnosti vakcín. Takže teoreticky by sa týchto ~80 % dalo porovnávať s účinnosťou vakcín (ktorá sa v prípade Pfizeru a Moderny pohybuje okolo 95 %)?
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

ephramko napísal: 17 apr 2021, 0:15 A hlavne všade je podmienka test. Tak v čom je problém? Žeby v tom, že vedia, že test nemá platnosť 7 dní, ale je platný maximálne v momente, keď sa človek otestuje?
Záleží aký test. Antigen určite, ten má zmysel používať akurát tak hneď pred vstupom, keďže ten testuje, či si teraz infekčný.

Ale PCR testuje, či si nakazený - to zn. vie zachytiť infekciu pred tým než si infekčný. Avšak to len 2-3 dni pred tým než začneš byť infekčný. 7 dní však aai ťažko.

Preto tie ďalšie opatrenia, podľa mňa je to smart nakopiť viacero vrstiev ochrany pred infekciou, keďže nič nie je 100%né.

To ale neznamená že niektoré vrstvy tejto ochrany nefungujú vôbec.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

jackb napísal: 17 apr 2021, 13:48 Lancet a nie spravy.seznam na temu ziskanej imunity po prekonani. Comu verit viac a praco prave Lancetu?
https://www.thelancet.com/action/showPd ... %2900675-9
Dobra otazka. Lancet nie je nahodou ten casopis kde kedysi zverejnili studiu ze ockovanie sposobuje autizmus a spustili tak globalnu antivax kampan?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ano, to je ten.
Napísať odpoveď