Podstatné je si uvedomiť, že tie asistenty sú stavané pre bežnú premávku. Strihanie jazdných pruhov (pípanie a mykanie volantom na prekročenie čiar), lepenie sa na vozidlo pred tebou (vystraha čelnej zrážky alebo priamo núdzové brzdenie), cielené riadené šmyky (ESP, ASR), obiehanie bez smeroviek (pípanie a mykanie volantom pri prekročení čiar) a pod nie sú priejavy bežnej premávky, resp. v bežnej premávke tieto prvky jazdy nemajú čo hľadať. Čiže áno ak jazdíš takto a máš zapnuté všetky asistenty, tak ti všetko píska, pípa, kričí, zasahuje do jazdy a je to otravné. Ak však toto počas bežnej premávky nerobíš, tak ani o jednom z tých asistentov nevieš, že je vôbec zapnutý.starysomar napísal: 28 júl 2021, 12:36 Na "technologickú šikanu" na spôsob aby mi auto skočilo na brzdu, vyrovnávalo mnou cielený riadený šmyk alebo mykalo volantom, keď má "pocit", že idem zle mám však svoj názor a ten sa nezmení žiadnou argumentáciou o jej výhodách...
Ak náhodou ideš po peknej prehľadnej okreske, či si v zime na letisku či parkovisku a chceš sa vyblázniť, či užiť si jazdu, tak vo väčšine áut sa asistenty dajú vypnúť, či jednoducho tlačitkom, alebo cez menu.
Na každý jeden z tých asistentov čo mám by som ti dokázal napísať reálne, výhodné a praktické využitie za tie dva a pol roka jazdenia s autom.
ľudia nevedia jazdiť a to z veľa dôvodov. Zastaralá/nedôsledná výučba v autoškolách. Ľudia ktorí robia autoškolu v menších mestách a následne aj jazdia poväčšine v menších mestách majú problém sa adaptovať na premávku vo väčšom meste, ak do neho prídu. Či už je to hustotou premávky, väčším počtom jazdných pruhov, "komplikovaniejšie" riešenie križovatiek, električka. Všeobecne ľudia nevedia používať správne svetlá (aha hmla, treba zapnúť hmlovku a je mu jendno, že ide v meste a za ním je 10 metrov ďalšie auto), zipsovať sa, egoisticky neuhnúť z ľavého pruhu v meste aj keď do ľava vôbec nepotrebuje odbočiť. A kpec ďalších vecí. Za toto nemôžu ani automobilky, ani asistenti v aute.Trochu zle som sa k tej technike vyjadril - samozrejme uznávam užitočnosť rôznych fičúr aj zvýšenie bezpečnosti. Ak tvrdím, že čoraz menej ľudí nevie jazdiť, technika za to nemôže. Je to podľa mňa jednak systémom výučby v autoškolách, zčasti tým, že výrobcovia presviedčajú ľudí o dokonalosti svojej techniky... no a z nemalej časti niečim, čo ja definujem ako "ľudstvo všeobecne osprostieva".
A čo sa týka jazdných asistentov, tak väčšina ľudí ani nevie ako zvládať šmyk, alebo čo robiť v krízovej situácii. Preto je dobré, že v dnešných autách sú a pribúdajú. Mohli by sme dať ku vodičáku povinné absolvovanie kurzu bezpečnej jazdy (škola šmyku), ale to by tých centier muselo byť ďaleko viac a zároveň by to predražilo aj samodný vodičák.
Všeobecne by som dal vodičáky na 10 rokov a pri predĺžení platosti povinné preskúšanie z vyhlášky, čiže test. Ak nespravíš jeden opravný pokus, ak ani ten nespravíš. vodičák ti nepredĺžia. Vyhláška sa pravidelne mení a niektorí ani nemajú šajnu ako.