Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Čím si vysvetľujete, že v Čechách - na Slovensku je minimálny nárast, na rozdiel od mnohých iných krajín?
Ktoré krajiny? Zrejme hustotou obyvatelstva.starysomar napísal: 04 sep 2021, 11:25 Čím si vysvetľujete, že v Čechách - na Slovensku je minimálny nárast, na rozdiel od mnohých iných krajín?
ja by som sa pozrel na to, kedy sa zacina/konci skolsky rok. v Skotsku na zaciatku augusta, v Anglciku zacne 6.9.,... takze ak v Izraeli ci na Vychodnom pobrezi USA zacal v auguste, alebo skor, tak deti virus roznosili domov. Vychadzajuc z porozorovania pri variante alfa.
Podla mna ludia privelmi spekuluju s tymi krivkami z roznych krajin/statov a skusaju z toho odvodit nejake silne zavery. Aj vyssie v tejto diskusii Florida, Izrael atd. Virusy sa proste siria vo vlnach medzi regionmi a v roznych ohniskach. My mame zatial stastie ze ku nam tretia vlna neprisla (podobne ako nas napr. skoro uplne obisla prva vlna). Je ale pokojne mozne, ze sa to ku nam (asi s najvacsou pravdepodobnostou z Balkanu) do mesiaca presiri a nebudeme musiet riesit, preco u nas tretia vlna nie je.starysomar napísal: 04 sep 2021, 11:25 Čím si vysvetľujete, že v Čechách - na Slovensku je minimálny nárast, na rozdiel od mnohých iných krajín?
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Na navstevu papeza budu moct ist aj neockovani. Budu mat vlastny sektor.
Vidno, ze ked vlada dostane vela naliehania a hejtu na fejsbucikoch, pravidla sa daju ohnut podla toho ako sa chce. Vcera este vsade pisali, ze pravidla sa menit nebudu, a zrazu to mozne je. Ved predsa nie sme horsi ako Orbanovo Madarsko. O dva tyzdne teda mame tretiu vlnu
Pozitivum je, ze sa chysta aj protest za odluku cirkvi od statu (dosial nesplnena poziadavka z 89teho) a za diskusiu s obetami sexualneho obtazovania zo strany cirkvi. Sam som zvedavy, ci papez niektoru z tychto tem otvori, ale skor si myslim, ze nie.
Vidno, ze ked vlada dostane vela naliehania a hejtu na fejsbucikoch, pravidla sa daju ohnut podla toho ako sa chce. Vcera este vsade pisali, ze pravidla sa menit nebudu, a zrazu to mozne je. Ved predsa nie sme horsi ako Orbanovo Madarsko. O dva tyzdne teda mame tretiu vlnu
Pozitivum je, ze sa chysta aj protest za odluku cirkvi od statu (dosial nesplnena poziadavka z 89teho) a za diskusiu s obetami sexualneho obtazovania zo strany cirkvi. Sam som zvedavy, ci papez niektoru z tychto tem otvori, ale skor si myslim, ze nie.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Zial ono to funguje, len ked si Cirkev. Aj minuly rok sme jej robili ustupky v decembri aj na velku noc sme otvorili kostoly a vieme ako to dopadlo. Teraz to ideme robit zas.Mek napísal: 06 sep 2021, 22:56 Vidno, ze ked vlada dostane vela naliehania a hejtu na fejsbucikoch, pravidla sa daju ohnut podla toho ako sa chce. Vcera este vsade pisali, ze pravidla sa menit nebudu, a zrazu to mozne je.
Zaujem o papeza je maly? No a? Mozno slovensko nie je taka katolicka krajina ako sa nam snazia politici nahovorit.
https://www.facebook.com/kulkovskymilan ... 5643828654Už za súčasných podmienok je návšteva pápeža z epidemiologického hľadiska mimoriadne riziková. Ak však štát podľahne tlaku z cirkevných a politických kruhov a uvoľní kritéria účasti, urobí obrovskú a nezvratnú chybu.
Pravidlá boli dané a každý mal dosť času na to, aby sa im prispôsobil. Prípadná nízka účasť na stretnutiach s pápežom nie je dôsledkom prísnych a potrebných opatrení ale reality, ktorú si niektorí z nás nechcú priznať. Tou realitou je fakt, že Slovensko nie je až tak silne veriacou krajinou za akú sa chceme považovať. Mnohí sa na vieru farizejsky obracajú len vtedy, keď od Boha potrebujú pomoc alebo im vyhovuje spoločenský obraz “slušného” kresťana ovešaného krížmi. Od slušného človeka sú ale nekonečne vzdialení. Nie je pokrytectvom, ak chcete ísť na stretnutie s pápežom, ktorý považuje očkovanie za akt lásky k blížnemu, no vy nie ste ochotní tento akt podstúpiť? Ak by niečo mohlo byť skúškou viery, otázkou toho, čo ste ochotní pre vieru podstúpiť, nie je to práve ten akt lásky o ktorom František hovorí? Ak slepý neverí svojmu sprievodcovi, radšej zostane doma. Ak neveríte pápežovi a jeho slovám, tiež zostaňte radšej doma…
Autoeditácia príspevku po 23 hod 2 min 44 sek:
Kedy lodia konecne pochopia, ze diskusia typu 5 minut zid a 5 minut Hitler nikam nevedie, vzdy sklzne do demagogie a "alternativny odbornici" vtakmer vzdy vyhravaju diskusiu vdaka tomu, ze nevahaju klamat a zavadzat.
https://www.aktuality.sk/clanok/9etp5tl ... u-maduaru/
Takmer rok nam tu tlacia do hlav, ze vo Svedsku ziadne opatrenia nie su.
https://www.reuters.com/world/europe/sw ... 021-09-07/
Tak co to idu zrusit? A preco nie vcera, hned teraz, ale az 29.9.? Ved Slovaci a Cesi vedia, ze vo Svedsku virus nie je. A maju graf!
Tiez pocuvam o este mensich opatreniach v zime. V clanku je fotka, ake plne boli ulice a nakupne centra. UK nemala pocas decembra ziadne opatrenia, ludia nakupovali na Vianoce ako normalne.
A na koniec ockovanie a premorenie. Ak uz vsetci Svedi virus prekonali a bude sa im do smrti tvorit dost protilatok, preco je tam zaockovanych 70% ludi? Ved obcania CR videli tazke stavy po tom, ked sa ockuje clovek po prekonani.
Takze bude klame Reuters, alebo niekto iny. Otazka znie: preco?
https://www.reuters.com/world/europe/sw ... 021-09-07/
Tak co to idu zrusit? A preco nie vcera, hned teraz, ale az 29.9.? Ved Slovaci a Cesi vedia, ze vo Svedsku virus nie je. A maju graf!
Tiez pocuvam o este mensich opatreniach v zime. V clanku je fotka, ake plne boli ulice a nakupne centra. UK nemala pocas decembra ziadne opatrenia, ludia nakupovali na Vianoce ako normalne.
A na koniec ockovanie a premorenie. Ak uz vsetci Svedi virus prekonali a bude sa im do smrti tvorit dost protilatok, preco je tam zaockovanych 70% ludi? Ved obcania CR videli tazke stavy po tom, ked sa ockuje clovek po prekonani.
Takze bude klame Reuters, alebo niekto iny. Otazka znie: preco?
Martin Smatana na FB za posledne dni linkoval par clankov a pisal podla mna zaujimave statusy. Jednym z nich je skolsky rok a skacuca krivka: https://www.facebook.com/martin.smatana1 Aj o antivaxeroch z Bulharska pisal, ale Buhlarsku sa venovalo viacero medii, teraz zhodou okolnosti som narazil na tento clanok: https://www.startitup.sk/dovolenkovy-ra ... lockdowne/ V Bulharsku uz zavadzaju opatrenia, napriklad nocny zakaz vychadzania, sport bez divakov a tiez sa zvazuje distancne studium.
Mam v bulharsku kamosa a on my pisal first hand, ze to tam nie je take zle ako sa to vykresluje v mediach, navyse aktualne tam maju mozno o 10% mensiu zaockovanost prvou davkou ako mame mi u nas, takze ak by som sa mal obavat, tak aj tych nasich cisiel, ked uz tak.
Nizku zaockovanost ma vraj za nasledok viac mrtvych po astra zeneka vakcine, kedze pfizer tam zo zaciatku vobec nemali, ale kolko ich tam mali som sa nedozvedel. Do zimi sa tam hadam cisla zaockovanych zdvihnu, otazka je ci nas nakoniec v zaockovanosti nepredbehnu, ked teraz ockujeme tak ako ockujeme.
Nizku zaockovanost ma vraj za nasledok viac mrtvych po astra zeneka vakcine, kedze pfizer tam zo zaciatku vobec nemali, ale kolko ich tam mali som sa nedozvedel. Do zimi sa tam hadam cisla zaockovanych zdvihnu, otazka je ci nas nakoniec v zaockovanosti nepredbehnu, ked teraz ockujeme tak ako ockujeme.
Lebo zavádzas a nerozumies
Počas chillovania na lehatku som ochotný napísať ešte 2 body:
1. Každý z nás bez selektivnej pamäte si pamätá otočenie voľného režimu v UK, keď im začali umierať tisíce dôchodcov (jeseň 2020?) a výsledok pri porovnaní celkového počtu mŕtvych v UK a SE
2. https://www.cnbc.com/2021/09/07/who-say ... inish.html
KEY POINTS
Covid-19 is likely “here to stay with us” as the virus continues to mutate in unvaccinated countries across the world and previous hopes of eradicating it diminish, WHO officials said.
“People have said we’re going to eliminate or eradicate the virus,” Ryan said. “No we’re not, very, very unlikely.”
Ešte dodám, že bude mutovať aj keby bol svet plne zaockovany, lebo medicína, fyzika a logika, všetko viackrát vysvetlené
retkvic.. a v čom to nie je také zlé? Oficiálne ku koncu augusta vykazovali niečo cez 3000 covid pacientov na 7mil. obyvateľov. Tiež vykazujú 7dňový priemer 53 úmrtí (SR aj ČR je na úrovni 0,57 úmrtia). Tie čísla sú chybné?
Takze mame tu lzi o "ziadnych opatreniach vo Svedsku" a neockovani ludi po prekonani a reakcia su fabulacie o porovnani grafov.
peknu dovolenku prajem.
UK mohla mat prve opatrenia uz na zaciatku oktobra, ale populisticky politik pockal kym prejdu jesenne prazdniny (polka oktobra), Halloween a parodia na lockdown prisla az 5.11.. co je den kedy sa vecer odpaluju ohnostroje a ludia sa schadzaju pri ohnikoch (heslo Guy Fawkes do google) a vsetci mali opatrenia na haku.
peak "tisicov dochodcov" bol az 609 24.11. (zdroj reuters).
kto neignoruje spravy a to co pisem ma v kratkodobej pamati, vie, ze tato parodia na opatrenia trvala styri tyzdne, aby mali ludia peknu predvianocnu a vianocnu atmosferu. takze Svedsko bolo az do 5.1. viac uzatvorene ako UK. a Svedsko rusi opatrenia az viac nez dva mesiace po nej.
"[SARS2] is likely going to stay with us". Ak by som bol z relevatneho odboru, tak by som aj na tie fatalisticke reci povedal aj "Hold my beer"
peknu dovolenku prajem.
UK mohla mat prve opatrenia uz na zaciatku oktobra, ale populisticky politik pockal kym prejdu jesenne prazdniny (polka oktobra), Halloween a parodia na lockdown prisla az 5.11.. co je den kedy sa vecer odpaluju ohnostroje a ludia sa schadzaju pri ohnikoch (heslo Guy Fawkes do google) a vsetci mali opatrenia na haku.
peak "tisicov dochodcov" bol az 609 24.11. (zdroj reuters).
kto neignoruje spravy a to co pisem ma v kratkodobej pamati, vie, ze tato parodia na opatrenia trvala styri tyzdne, aby mali ludia peknu predvianocnu a vianocnu atmosferu. takze Svedsko bolo az do 5.1. viac uzatvorene ako UK. a Svedsko rusi opatrenia az viac nez dva mesiace po nej.
"[SARS2] is likely going to stay with us". Ak by som bol z relevatneho odboru, tak by som aj na tie fatalisticke reci povedal aj "Hold my beer"
samozrejme čítanie s porozumením ako obvykle, "žiadne opatrenia" bola pravdepodobne hyperbola na porovnanie UK ci európskych pravidiel v porovnaní so SE
Kde, ako som x-krát napísal, majú adekvátne opatrenia vzhľadom na veľkosť hrozby, takže ak sa tvaris, že opatrenie typu "nie viac ako 5000 ľudí na jednej akcii" alebo "odstupy 3 metre a nie 2" sú porovnateľné s "ak susedovi pipne smska, tak idem povinne do karantény automaticky aj ja, napriek tomu, že som sa s ním len pozdravil a sedel pri nom cez stenu", pokojne v tom ži
huh?neockovani ludi po prekonani a reakcia su fabulacie o porovnani grafov.
Neboj, tie "konspiracie", čo som sem písal, sa až priveľmi vyplnuju, ved vakcína je sloboda, či?
Zase dalsie fabulacie? Ake sms? Preco by niekto daval vlade svoje telefonne cislo? To v com zijes?
Appka, ktora by si veselo sla aj bez SIMky, lebo cez BT pinguje zariadenia, ktore ju tiez maju. Internet of things. Je zaujimave, ze cela susedova rodina SARS2 mala a appke to bolo celkom jedno, nechcela, aby som sedel doma. Ale este, ze ty vies. Tak ako vsetky tie strasne neludske a nekonecne opatrenia v UK vs. dlhodoba a uplna sloboda vo Svedsku.
To som snad na dovolenke bola ja, ked si postoval vyjadrenia obyvatelov CR na temu ockovanie po prekonani SARS2. No a o Svedsku sme poucani, ze tam uz vsetci davno virusove ochorenie prekonali. A napriek tomu maju zaockovanych 70% ludi. Preco nepocuvaju obyvatelov CR a neodmietaju ho?
Ano, najma na tej Floride to je presne tak ako si ty aj cesky onkolog povedali. A tusim aj na detskych lozkovych to ide presne podla tabulky, ktorou si maval a prepocitaval precenta z prercent
Si proti opatreniam, ktore ti pridu neadekvatne a preto si si vytvoril svet, kde vsade kde su je horsie prave kvoli nim. Ale to, ze Svedsko ma opatrenia ovela dlhsie a vela krat prisnesie ako UK uz nemozes vnimat. Lebo by si musel prist s novym vysvetlenim udajov z neho.
Appka, ktora by si veselo sla aj bez SIMky, lebo cez BT pinguje zariadenia, ktore ju tiez maju. Internet of things. Je zaujimave, ze cela susedova rodina SARS2 mala a appke to bolo celkom jedno, nechcela, aby som sedel doma. Ale este, ze ty vies. Tak ako vsetky tie strasne neludske a nekonecne opatrenia v UK vs. dlhodoba a uplna sloboda vo Svedsku.
To som snad na dovolenke bola ja, ked si postoval vyjadrenia obyvatelov CR na temu ockovanie po prekonani SARS2. No a o Svedsku sme poucani, ze tam uz vsetci davno virusove ochorenie prekonali. A napriek tomu maju zaockovanych 70% ludi. Preco nepocuvaju obyvatelov CR a neodmietaju ho?
Ano, najma na tej Floride to je presne tak ako si ty aj cesky onkolog povedali. A tusim aj na detskych lozkovych to ide presne podla tabulky, ktorou si maval a prepocitaval precenta z prercent
Si proti opatreniam, ktore ti pridu neadekvatne a preto si si vytvoril svet, kde vsade kde su je horsie prave kvoli nim. Ale to, ze Svedsko ma opatrenia ovela dlhsie a vela krat prisnesie ako UK uz nemozes vnimat. Lebo by si musel prist s novym vysvetlenim udajov z neho.
Tak si tu sms vymen za appku s BT, princíp je rovnaký, za mylku sa ospravedlňujem
Na vyjadrenia z ČR si nespomínam, určite rád objasnis
Ci vo Švédsku všetci covid prekonali neviem, skôr pochybujem, ale excess mortalitu tam nemaju už pekne dlho, nepredpokladám, ze si na tom mentálne dostatočne tak, aby si to rozlíšil
K Floride sa vyjadrím najskôr o týždeň, snáď dovtedy všetci nevymru
K opatreniam, som za tie, ktoré rešpektujú desaťročiami preverené nariadenia, nie totalitne z prsta (rozumej Číny) vytiahnute protiústavné nezmysly neadekvátne veľkosti hrozby
Určite rád vymenujes všetky aktuálne zákonom ci vyhláškou vyzadovane švédske opatrenia, sam som zvedavý, môžeme ale na túto požiadavku zabudnúť, ak sa v tom nechceš ďalej z istých dôvodov vŕtať
Na vyjadrenia z ČR si nespomínam, určite rád objasnis
Ci vo Švédsku všetci covid prekonali neviem, skôr pochybujem, ale excess mortalitu tam nemaju už pekne dlho, nepredpokladám, ze si na tom mentálne dostatočne tak, aby si to rozlíšil
K Floride sa vyjadrím najskôr o týždeň, snáď dovtedy všetci nevymru
K opatreniam, som za tie, ktoré rešpektujú desaťročiami preverené nariadenia, nie totalitne z prsta (rozumej Číny) vytiahnute protiústavné nezmysly neadekvátne veľkosti hrozby
Určite rád vymenujes všetky aktuálne zákonom ci vyhláškou vyzadovane švédske opatrenia, sam som zvedavý, môžeme ale na túto požiadavku zabudnúť, ak sa v tom nechceš ďalej z istých dôvodov vŕtať
Appku, ktoru mat nemusis a vela ludi si ju po druhej davke odinstalovalo, porovnat s nemoznostou ist na festival ci povinne trojmetrove odstupy.
Daval si vyjadrenia z CR, ktori vedci su, no nie vsetci odbornici v relevatnej oblasti.
post2382660.html#p2382660
No maju nizsiu excess mortalitu, ale vysvetlenie preco je, nie je. Lebo ak "nemaju ziadne opatrenia a ziju svoje nudne zivoty", tak sa predsa respiracny virus musi lepsie prenasat. Takze bud im tie adekvatne opatrenia zaberaju a virus sa az tak nesiri alebo sa podla vyssie citovanych vyjadreni vystavuju riziku istej smrti pri ockovani po prekonani.
Pockaj, ako je to s tou Cinou? Lebo opatrenia su podla WHO a ty si dnes WHO citoval. Tak UV KSC si vymyslel, ze virus tu ma byt a to je dobre, ale opatrenia uz nie? Tymi protiustavnymi myslis preklepy a nejasne definicie? Ustavna je ochrana zdravia a zivota, ked uz o tom chces hovorit.
Chces opat vydierat, preto, aby sa neukazalo, ze opat nemas pravdu?
https://www.krisinformation.se/en/hazar ... mendations
TL:DR
Daval si vyjadrenia z CR, ktori vedci su, no nie vsetci odbornici v relevatnej oblasti.
post2382660.html#p2382660
No maju nizsiu excess mortalitu, ale vysvetlenie preco je, nie je. Lebo ak "nemaju ziadne opatrenia a ziju svoje nudne zivoty", tak sa predsa respiracny virus musi lepsie prenasat. Takze bud im tie adekvatne opatrenia zaberaju a virus sa az tak nesiri alebo sa podla vyssie citovanych vyjadreni vystavuju riziku istej smrti pri ockovani po prekonani.
Pockaj, ako je to s tou Cinou? Lebo opatrenia su podla WHO a ty si dnes WHO citoval. Tak UV KSC si vymyslel, ze virus tu ma byt a to je dobre, ale opatrenia uz nie? Tymi protiustavnymi myslis preklepy a nejasne definicie? Ustavna je ochrana zdravia a zivota, ked uz o tom chces hovorit.
Chces opat vydierat, preto, aby sa neukazalo, ze opat nemas pravdu?
https://www.krisinformation.se/en/hazar ... mendations
Spoiler
Current rules and recommendations
Here you find a summary of the advice, recommendations and prohibitions that are in effect at the moment because of the pandemic. You will also find links to more detailed information. In the summary, we have selected the advice and recommendations that affect you as an individual.
UPDATED 5 SEP 2021 12:34
Statutory restrictions and prohibitions
Size of general gatherings and public events
The number of people that may participate in a general gathering or public event depends on whether the gathering will take place indoors or outdoors and whether the participants have designated seats:
Indoor arrangements without seating: 50 participants.
Indoor arrangements with seating: 300 participants. Parties of maximum eight people must be able to keep a distance of at least one meter sideways, forwards and backwards from other parties.
Outdoor arrangements without seating: 600 participants.
Outdoor arrangements with seating: 3 000 participants. Parties of maximum eight people must be able to keep a distance of at least one meter sideways, forwards and backwards from other parties.
Races: 900 participants.
Private events in rented premises: 50 people.
20 participants are always allowed on funerals. That is regardless if the rules of a certain distance between parties would otherwise limit the number of people further.
If the organiser divides the area the into sections, the limits are valid for each section.
Shops, gyms and sports facilities
Businesses with premises that are so large that they can let in 500 or more customers or visitors should perform a special risk assessment to determine whether there is a risk of crowding in the business premises, parts of the premises or close to the premises. The businesses should take special infection control measures to reduce the risk of crowding in such places.
Venues serving food and drink
Must take measures to prevent the spread of infection. For example, no more than eight people may be allowed to sit at the same table.
Travel bans]
Travellers from Denmark, Finland, Iceland, and Norway are exempt from the requirement for Covid-19 testing.
Entry ban to Sweden for non-essential travel from most countries outside the EU/EEA. The ban does not apply to Swedish citizens, citizens of another EU/EEA country or citizens from a number of exempt countries.
Read more on the web page International travel where you will also find information about which countries are exempt from the entry ban and which other exemptions there are.
National recommendations
Everyone in Sweden must follow the national recommendations on, for example, staying at home if symptoms arise, keeping your distance and working from home.
If you are vaccinated
Two weeks after the second dose you can leave home even if another person in the household is infected with covid-19.
However, vaccinated individuals should otherwise follow the basic advice to stay at home if they are unwell, wash their hands and keep their distance from others.
Read more about what to consider after vaccination (WHO)
Face masks
The Public Health Agency of Sweden no longer recommends that face masks should be used on public transport.
How to use face masks safely
Schools
The Public Health Agency of Sweden considers that onsite teaching in schools is the main rule in all forms of schooling for children and young people in the autumn term of 2021. However, preventive work against the spread of infection is still very important, especially in connection with the start of the term.
Graduation ceremonies and similar events connected to upper-secondary education can be carried out if this can be done in a Covid-secure manner.
Read more on the web page Schools and childcare.
If you have been abroad
The Public Health Agency of Sweden recommends that those who have traveled outside the Nordic region take a PCR test when returning to Sweden. This applies even if you do not have any symptoms. Exceptions are made for people who have been fully vaccinated for two weeks or are under six years old. People who have been diagnosed with COVID-19 in the last six months are also exempt.
People who have been to countries outside the Nordic Region should also be extra careful in their social interactions and not spend time with people in risk groups, for example.
Here you find a summary of the advice, recommendations and prohibitions that are in effect at the moment because of the pandemic. You will also find links to more detailed information. In the summary, we have selected the advice and recommendations that affect you as an individual.
UPDATED 5 SEP 2021 12:34
Statutory restrictions and prohibitions
Size of general gatherings and public events
The number of people that may participate in a general gathering or public event depends on whether the gathering will take place indoors or outdoors and whether the participants have designated seats:
Indoor arrangements without seating: 50 participants.
Indoor arrangements with seating: 300 participants. Parties of maximum eight people must be able to keep a distance of at least one meter sideways, forwards and backwards from other parties.
Outdoor arrangements without seating: 600 participants.
Outdoor arrangements with seating: 3 000 participants. Parties of maximum eight people must be able to keep a distance of at least one meter sideways, forwards and backwards from other parties.
Races: 900 participants.
Private events in rented premises: 50 people.
20 participants are always allowed on funerals. That is regardless if the rules of a certain distance between parties would otherwise limit the number of people further.
If the organiser divides the area the into sections, the limits are valid for each section.
Shops, gyms and sports facilities
Businesses with premises that are so large that they can let in 500 or more customers or visitors should perform a special risk assessment to determine whether there is a risk of crowding in the business premises, parts of the premises or close to the premises. The businesses should take special infection control measures to reduce the risk of crowding in such places.
Venues serving food and drink
Must take measures to prevent the spread of infection. For example, no more than eight people may be allowed to sit at the same table.
Travel bans]
Travellers from Denmark, Finland, Iceland, and Norway are exempt from the requirement for Covid-19 testing.
Entry ban to Sweden for non-essential travel from most countries outside the EU/EEA. The ban does not apply to Swedish citizens, citizens of another EU/EEA country or citizens from a number of exempt countries.
Read more on the web page International travel where you will also find information about which countries are exempt from the entry ban and which other exemptions there are.
National recommendations
Everyone in Sweden must follow the national recommendations on, for example, staying at home if symptoms arise, keeping your distance and working from home.
If you are vaccinated
Two weeks after the second dose you can leave home even if another person in the household is infected with covid-19.
However, vaccinated individuals should otherwise follow the basic advice to stay at home if they are unwell, wash their hands and keep their distance from others.
Read more about what to consider after vaccination (WHO)
Face masks
The Public Health Agency of Sweden no longer recommends that face masks should be used on public transport.
How to use face masks safely
Schools
The Public Health Agency of Sweden considers that onsite teaching in schools is the main rule in all forms of schooling for children and young people in the autumn term of 2021. However, preventive work against the spread of infection is still very important, especially in connection with the start of the term.
Graduation ceremonies and similar events connected to upper-secondary education can be carried out if this can be done in a Covid-secure manner.
Read more on the web page Schools and childcare.
If you have been abroad
The Public Health Agency of Sweden recommends that those who have traveled outside the Nordic region take a PCR test when returning to Sweden. This applies even if you do not have any symptoms. Exceptions are made for people who have been fully vaccinated for two weeks or are under six years old. People who have been diagnosed with COVID-19 in the last six months are also exempt.
People who have been to countries outside the Nordic Region should also be extra careful in their social interactions and not spend time with people in risk groups, for example.
podciarknute a scitane: Svedsko ma len tri tyzdne pred otvorenim krajiny ovela prisnejsie opatrenia ako malo Anglicko. takze ak tie odporucania a nariadenia Svedi dodrziavaju tak sa nemozeme divit, ze maju nizsiu excess mortalityNational recommendations
...
...
Schools
Takže kvôli odinstalovanej appke mate pingdemiu a malo tovaru v obchodoch? To mi nejak nesedí
Aký problém vidíš v (ne)očkovaní po covide v ČR? Niečo mi uniká?
K Švédsku si zase vybral 2 extrémy a nechápeš, že existujú aj ďalšie možnosti, napríklad postupná imunizacia spoločnosti malými dávkami, aj o tom som písal
K tej ďalšej časti - ty musíš byť asi fakt debil, jasne som písal o ADEKVATNYCH opatreniach, rozumieš významu toho slová?
K poslednej časti - fakt je tam len umývanie rúk a dodržiavanie vzdialenosti a nejaká nedefinovana aktivita proti nešíreniu?
To sú tie oveľa prísnejšie nariadenia?
Aký problém vidíš v (ne)očkovaní po covide v ČR? Niečo mi uniká?
K Švédsku si zase vybral 2 extrémy a nechápeš, že existujú aj ďalšie možnosti, napríklad postupná imunizacia spoločnosti malými dávkami, aj o tom som písal
K tej ďalšej časti - ty musíš byť asi fakt debil, jasne som písal o ADEKVATNYCH opatreniach, rozumieš významu toho slová?
K poslednej časti - fakt je tam len umývanie rúk a dodržiavanie vzdialenosti a nejaká nedefinovana aktivita proti nešíreniu?
To sú tie oveľa prísnejšie nariadenia?
Nie. Moznost si appku odinstalovat znamena, ze nie je je povinnost ju mat. Musiet si vo Svedsku vybrat sedem dalsich kolegov, s ktorymi pojdem na obed po uspesne dokoncenom projekte je povinnost.
Obcania CR pisu, ze ludia, ktori maju v tele protilatky po ockovani by sa nemali ockovat, lebo boli pripady, kedy taky pacienti zomieraju.
Ak maju Svedi 70% ludi zaockovanych, tak sa podla obcanov CR vystavuju smrti, lebo zaroven sa veri, ze Svedi maju dost protilatok.
Ja nevidim dalsie moznosti? Podla teba za neexistujucu excess mortality moze premorenie. Ziadne ine vysvetlenie mozne nie je. Imunizacia malymi davkami virusu sa vola "ockovanie vektorovou vakcinou". Je to celkom bezny druh vakcinacie.
Povazujes za adekvatne limitovat outdoor aktivity? A ako ide ruka v ruke s "premorenie malymi davkami" ci "virus tu bude stale, vsetci to vedia" limitovanie ludi v miestnosti na 50 stojacich ci 300 sediacich?
Vzhladom na to, ze v UK sa nikto nepozastavil nad tym na aku vzdialenost sa ludia stretavaju od 29.3., tak o polroka neskor vo Svedsku "ktore nema opatrenia" to teda prisne je
Obcania CR pisu, ze ludia, ktori maju v tele protilatky po ockovani by sa nemali ockovat, lebo boli pripady, kedy taky pacienti zomieraju.
Ak maju Svedi 70% ludi zaockovanych, tak sa podla obcanov CR vystavuju smrti, lebo zaroven sa veri, ze Svedi maju dost protilatok.
Ja nevidim dalsie moznosti? Podla teba za neexistujucu excess mortality moze premorenie. Ziadne ine vysvetlenie mozne nie je. Imunizacia malymi davkami virusu sa vola "ockovanie vektorovou vakcinou". Je to celkom bezny druh vakcinacie.
Povazujes za adekvatne limitovat outdoor aktivity? A ako ide ruka v ruke s "premorenie malymi davkami" ci "virus tu bude stale, vsetci to vedia" limitovanie ludi v miestnosti na 50 stojacich ci 300 sediacich?
Vzhladom na to, ze v UK sa nikto nepozastavil nad tym na aku vzdialenost sa ludia stretavaju od 29.3., tak o polroka neskor vo Svedsku "ktore nema opatrenia" to teda prisne je
čísla mierne rastu ... čoskoro príde pápež a ten to dokoná
vyskuša sa učinnosť vakcín
verme že funguju spravne a tak ako maju
skôr či neskôr by muselo dojsť k podobnej situacií tak prečo sa tomu braniť
dôjde nasledne k premoreniu a potom bude hadam dobre 
Neviem ci tie cisla su chybne, no podobne cisla sme mali aj my na zaciatku novembra a ci to bolo take zle neviem. Zle by bolo ak by sa dostali na nase cisla z januara, v podstate su to aj ich cisla, lebo podobny peak mali aj oni. Teraz maju zaockovanych prvou davkou okolo 33%, plus aktualne sa tam ockuje asi 1,5-2x rychlesjie ako u nas, no neviem ci je to prave vyhra.brm napísal: 08 sep 2021, 17:38 retkvic.. a v čom to nie je také zlé? Oficiálne ku koncu augusta vykazovali niečo cez 3000 covid pacientov na 7mil. obyvateľov. Tiež vykazujú 7dňový priemer 53 úmrtí (SR aj ČR je na úrovni 0,57 úmrtia). Tie čísla sú chybné?
Len som chcel povedat, ze z toho co mi hovoril nebolo badat, ze situacia je tam nejak dramaticka alebo zla.