Jazda na letnych pneu
Jazda na letnych pneu
Ahojte, trochu divna tema. Som v brne, kde studujem, a kvoli skuskam sa mi nepodarilo ist naspat na slovensko, aby som prezul (kde mam zimne pneu). Nikdy som v zime na letnych pneumatikach nejazdil, takze nemam sajnu ako sa to sprava. Moja otazka znie, myslite si, ze je rozumne ist na letnych pneumatikach na vychod slovenska (michalovce), alebo je to samovrazda? Myslim si, ze ak pojdem pomaly, budem dodrziavat odstup tak by to malo byt v pohode za predpokladu, ze nebude suvisla snehova pokryvka na ceste. Vtedy mi je jasne, ze to bude pruser. Zvazujem aj juznu cestu cez bratislavu, predsa by tam mohlo byt trochu idealnejsie pocasie. Co myslite? Je to velmi debilny napad?
Re: Jazda na letnych pneu
Ja by som nešiel. Teraz je počasie, že na väčšine slovenska sú stále pozostatky snehu a aj keď nie sú dáke extra zrážky, tak sa striedajú plusové a mínusové teploty, sneh sa pomaly topí a v noci to zamŕza. Väčšinou kým v noci nie je voláke mrholenie to nie sú dáke extra poľadovice, no každé ráno v rádiu počúvam o úsekoch, kde je to na zabitie. Ak by bola suchá zima tak môže byť aj -15 a v pohode, ale takto by som to neriskoval. Tam ide aj o to, že ty v tom 6 hodinovom úseku Brno - Michalovce môžeš natrafiť na rôzne lokality, v 99% to môže byť pohodička, ale jeden úsek s hmlou a poľadovicou a nazdar. Pomaly sa dá ísť vždy, ale vezmi si pár týždňov dozadu, keď boli na SK tie brutálne poľadovice, len u nás v ZV a BB boli desiatky nehôd za pár hodín, v meste, kde išli tie autá doslova 20.
druhá vec pokiaľ dobre pamätám tak v ČR sú povinné zimné od 1.11. (teda aspoň v 2015 tomu tak bolo, ak to nezmenili) čiže na trase brno - hranica by som sa obaval aj hliadky.
A zase na druhú stranu, inú možnosť asi nemáš než ísť na letných do MI. Pravdepodobne auto ti bude treba aj na SK, teda vlakom/busom nepojdeš a ine zimne asi kupovať nebudeš, ked doma máš sadu. Čiže ti ostava možnosť risknúť to, aj keď to nie je rozumné. Šiel by som spodkom a s kľudom.
A zase na druhú stranu, inú možnosť asi nemáš než ísť na letných do MI. Pravdepodobne auto ti bude treba aj na SK, teda vlakom/busom nepojdeš a ine zimne asi kupovať nebudeš, ked doma máš sadu. Čiže ti ostava možnosť risknúť to, aj keď to nie je rozumné. Šiel by som spodkom a s kľudom.
Prípadne ak niekto ide opačný smer, tak nech ti dovezie pneu za dáke symbolické peniaze
Je to ozaj na tych letnych az take zle, aj ked pojde clovek ovela opatrnejsie? Skutocne nemam skusenosti, a neviem posudit, no myslim si, ze to nemoze byt az taky problem. Ale je mozne, ze sa mylim
keby aspon tie autovlaky z Prahy neboli vypredane, sice by to bolo naokolo, ale do Prahy by som nejak dosiel.
Za seba môžem povedať, že ak narazí na poľadovicu, tak mu ani zimné gumy nepomôžu. Mám doma jedno SUV so 4x4 a keď je proste ľad, tak si skončil či máš letné alebo zimné.Hensym napísal: 16 dec 2021, 22:08 Väčšinou kým v noci nie je voláke mrholenie to nie sú dáke extra poľadovice, no každé ráno v rádiu počúvam o úsekoch, kde je to na zabitie. Ak by bola suchá zima tak môže byť aj -15 a v pohode, ale takto by som to neriskoval.
Za sucha, je to ok ako vravíš. Tam na určitých letných gumach je brzdna drahá aj lepšia ako na zimných. Ale aj tu treba dávať pozor, lebo pri športovej jazde to zase až tak nedrží.
Súvislá vrstva snehu je podľa mňa to, kde sa láme chleba. Rozdiel na medzi letnými a zimnými je tu najväčší. Ale zase úprimne, kedy naposledy bolo toľko snehu aby sa na ceste držal viac ako týždeň do roka? Ja si takú zimu už ani nepamätám. V okolí BJ sa soli tak intenzívne, že sneh na ceste je len v najodľahlejšich dedinách na konci sveta.
Autoeditácia príspevku po 1 hod 4 min 48 sek:
Len ak je súvislá vrstva snehu. Čiže tak isto ako to platí aj na SK.mLuks napísal: 16 dec 2021, 22:29 druhá vec pokiaľ dobre pamätám tak v ČR sú povinné zimné od 1.11. (teda aspoň v 2015 tomu tak bolo, ak to nezmenili) čiže na trase brno - hranica by som sa obaval aj hliadky.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nie je to tak zlé. Zimné pneu sa preceňuje.driver napísal: 17 dec 2021, 1:17 Je to ozaj na tych letnych az take zle, aj ked pojde clovek ovela opatrnejsie?
Treba ísť pomalšie a opatrnejšie a vybrať si trasy a časy, kedy bude menšia premávka a menšia pravdepodobnosť vlhkosti / námrazy na ceste. Spustil by som z pneu tak 0.3 až 0.5baru a musí to držať. Spotreba pojde hore tak o 2L/100 a trasu, ktorá mi obvykle trvá 3 hodiny pojdem 4.5hodiny.
Vyskúšaj si jazdu na parkovisku na Olympii alebo na ceste medzi okruhom a Žebětínom.
Popr. si nájdi v inzercii friško sadu kolies so zimným pneu a prehodím ti to, mám garáž v Starom Lískovci.
Myslím si, že veľa záleží aj od auta a type a stave letných gum. Pri 180 konovej štvorkloke a obutymi novými Continentalmi premium Contact v teplotách okolo nuly som nemal problém jazdiť ani za dažďa.
Ale momentálne mám 450 konovu zadnokolku na nej Michelin Pilot Sport 4S, a už pri 10-tich stupňov som mal za mokrá problém. Tie gumy majú 2 roky a 7mm. Prezul som na zimné Nokian ktoré majú v zadu len 4mm a ten rozdiel je extrémny. Sám som tomu neveril.
Takže to je podľa mňa silné individuálne.
Ale momentálne mám 450 konovu zadnokolku na nej Michelin Pilot Sport 4S, a už pri 10-tich stupňov som mal za mokrá problém. Tie gumy majú 2 roky a 7mm. Prezul som na zimné Nokian ktoré majú v zadu len 4mm a ten rozdiel je extrémny. Sám som tomu neveril.
Takže to je podľa mňa silné individuálne.
Nie su. Len v pripade suvislej vrstvy snehu alebo ladu na vozovke. Povinne su len v usekoch s dopravnou znackou C15a, ktory medzi Brno - TN nie je ziadny.mLuks napísal: 16 dec 2021, 22:29 druhá vec pokiaľ dobre pamätám tak v ČR sú povinné zimné od 1.11. (teda aspoň v 2015 tomu tak bolo, ak to nezmenili) čiže na trase brno - hranica by som sa obaval aj hliadky.
Vytipuj si teplejsi den a kludne chod, Buchlov a Hrozenkov opatrne, inak nevidim problem. Letne gumy sa pri plusovych teplotach spravaju minimalne tak dobre ako zimne (pokial nie je sneh alebo lad samozrejme).