Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
Kontakt si moze vymysliet. Staci uviest dake najcastejsie priezvisko na Slovensku, teda Horvath a k tomu dake meno, napriklad Jozef. Je istez ze takato osoba bola nakazena aj teraz. Okrem toho si myslim, ze to aj tak nekontroluju, pretoze je to kapacitne asi nemozne pri dnesnych 20 tisic pozitivnych denne.
A ako si vlastne dopadol s tym PCR testom? Najprv ti ho zamietli.
-
starysomar
Hardcore addict
Na radu lekára som sa objednal znova s uvedením nejakých príznakov 
Výsledok - POZITÍVNY
Volal mi pán z Ministrerstva zdravotníctva, že vzhľadom k veku, anamnéze atd. mám kontaktovať lekára - Molnupiravir.
Pohľadal som si (nie na FB ani Modrom Koníkovi) informácie o tom lieku, obzvlášť ma zaujalo toto:
"Nakoľko ide o neregistrovaný liek, kto zodpovedá za jeho podanie?
Zodpovednosť lekára je len za indikáciu liečby a spôsob podania (t.j. technikália
správneho podania lieku – napr. vpich injekcie subkutánne, intramuskulárne a pod.,
v prípade molnupiraviru sa jedná len o vydanie lieku)
Tu nie je zmena oproti všetkým ostatným liečivám nezávisle od toho, či sa jedná
o registrované, alebo neregistrované lieky.
V prípade poškodenia zdravia pacienta, ktoré vzniklo v príčinnej súvislosti s použitím lieku
bolo v zmluve medzi MZ SR a výrobcom dohodnuté nasledovné:
• MINISTERSTVO sa zaväzuje zbaviť zodpovednosti a odškodniť spoločnosť MSD, jej
pridružené spoločnosti, subdodávateľov a následných nadobúdateľov licencie,
vrátane zmluvných partnerov zapojených do výskumu, vývoja (vrátane predklinického
a klinického skúšania), výroby a/alebo dodania; a predstaviteľov, členov štatutárnych
orgánov, zamestnancov a iných splnomocnencov, zástupcov a poskytovateľov
služieb každého z nich (ďalej spolu len „Odškodnené osoby“) za zodpovednosť, ktorá
im vznikla a ktorú obvykle znášajú v súvislosti s ujmou, škodami a stratami (spolu
ďalej len „Škoda“) vyplývajúcimi z používania a nasadenia Produktov dodaných
MINISTERSTVU na základe tejto Zmluvy, a to bez ohľadu na to, kedy škoda vznikne ".
Hmmm... Nie celkom chápem, kto za čo prípadne zodpovedá - asi klasika - ak sa niečo stane - nikto za nič.
Lekár je toho názoru, že to nepotrebujem skúšať
Ďalší zaujímavý text:
Molnupiravir vyrába farmaceutická spoločnosť Merck Sharp & Dohme. Funguje ako takzvaný syntetický nukleozid – umelá náhrada základného stavebného materiálu vírusovej RNA. Nahradí klasický nukleozid a spôsobuje chyby v genetickom kóde vírusu pri RNA replikácii. Tým bráni ďalšiemu množeniu a šíreniu sa vírusu.
Molnupiravir bol pôvodne vyvinutý na liečbu klasickej chrípky a v laboratóriách vykazoval aktivitu aj proti vírusom ako ebola, chikungunya alebo rôzne koronavírusy. Medzinárodný názov molnupiravir bol inšpirovaný menom Thorovho kladiva – Mjölnir.
Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patrí hnačka (2 %), nevoľnosť (1 %) a závraty. Molnupiravir nie je odporúčaný na liečbu detí ani tehotných žien.
Avšak oproti Paxlovidu znižuje riziko hospitalizácie a smrti podľa najnovších dát iba o 30 % (oproti predpokladaným 50 %), čiže jeho účinnosť je podstatne nižšia. Navyše ešte nie je známa jeho účinnosť proti novému variantu omikron.
Výsledok - POZITÍVNY
Volal mi pán z Ministrerstva zdravotníctva, že vzhľadom k veku, anamnéze atd. mám kontaktovať lekára - Molnupiravir.
Pohľadal som si (nie na FB ani Modrom Koníkovi) informácie o tom lieku, obzvlášť ma zaujalo toto:
"Nakoľko ide o neregistrovaný liek, kto zodpovedá za jeho podanie?
Zodpovednosť lekára je len za indikáciu liečby a spôsob podania (t.j. technikália
správneho podania lieku – napr. vpich injekcie subkutánne, intramuskulárne a pod.,
v prípade molnupiraviru sa jedná len o vydanie lieku)
Tu nie je zmena oproti všetkým ostatným liečivám nezávisle od toho, či sa jedná
o registrované, alebo neregistrované lieky.
V prípade poškodenia zdravia pacienta, ktoré vzniklo v príčinnej súvislosti s použitím lieku
bolo v zmluve medzi MZ SR a výrobcom dohodnuté nasledovné:
• MINISTERSTVO sa zaväzuje zbaviť zodpovednosti a odškodniť spoločnosť MSD, jej
pridružené spoločnosti, subdodávateľov a následných nadobúdateľov licencie,
vrátane zmluvných partnerov zapojených do výskumu, vývoja (vrátane predklinického
a klinického skúšania), výroby a/alebo dodania; a predstaviteľov, členov štatutárnych
orgánov, zamestnancov a iných splnomocnencov, zástupcov a poskytovateľov
služieb každého z nich (ďalej spolu len „Odškodnené osoby“) za zodpovednosť, ktorá
im vznikla a ktorú obvykle znášajú v súvislosti s ujmou, škodami a stratami (spolu
ďalej len „Škoda“) vyplývajúcimi z používania a nasadenia Produktov dodaných
MINISTERSTVU na základe tejto Zmluvy, a to bez ohľadu na to, kedy škoda vznikne ".
Hmmm... Nie celkom chápem, kto za čo prípadne zodpovedá - asi klasika - ak sa niečo stane - nikto za nič.
Ďalší zaujímavý text:
Molnupiravir vyrába farmaceutická spoločnosť Merck Sharp & Dohme. Funguje ako takzvaný syntetický nukleozid – umelá náhrada základného stavebného materiálu vírusovej RNA. Nahradí klasický nukleozid a spôsobuje chyby v genetickom kóde vírusu pri RNA replikácii. Tým bráni ďalšiemu množeniu a šíreniu sa vírusu.
Molnupiravir bol pôvodne vyvinutý na liečbu klasickej chrípky a v laboratóriách vykazoval aktivitu aj proti vírusom ako ebola, chikungunya alebo rôzne koronavírusy. Medzinárodný názov molnupiravir bol inšpirovaný menom Thorovho kladiva – Mjölnir.
Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patrí hnačka (2 %), nevoľnosť (1 %) a závraty. Molnupiravir nie je odporúčaný na liečbu detí ani tehotných žien.
Avšak oproti Paxlovidu znižuje riziko hospitalizácie a smrti podľa najnovších dát iba o 30 % (oproti predpokladaným 50 %), čiže jeho účinnosť je podstatne nižšia. Navyše ešte nie je známa jeho účinnosť proti novému variantu omikron.
Pekny odrb
Tak ked mas priebeh nadchy az skoro chripky tak nechapem dovod ho brat.
Tak ked mas priebeh nadchy az skoro chripky tak nechapem dovod ho brat.
-
starysomar
Hardcore addict
Večer som mal zimnicu, teplotu nad 38, no to som zažil už veľakrát.
Pokračujem po svojom - cesnak, Céčko, D3, Zinok a tak.
Pokračujem po svojom - cesnak, Céčko, D3, Zinok a tak.
Ako to tu tak čítam sme tu hned niekolkí behom chvíle čo sme infikovaný covidom 
No chlapi ja som mal teplotu v noci cca o 23 tej 38,6°. Skusil som sa vypotiť ani trt mi to nepomohlo ale inak som sa citil ako keby mi nic neni.
Dal som si na skušku urobiť studený zábal mokrých uterákov na hodinu. Tak som lezal a teplota mi klesla z 38,6° na 37,6°.
Dneska som si meral zase teplotu, a zase 37,6°. Tak dneska skusim ten zábal znovu nech mi tá teplota klesne pod 37°.
S kašlom to u mna vyzerá tak, že už skoro nekašlem, ráno som dal zo seba hlieny.
Siel som na AG test kde mi hned vyšlo pozitivny behom pár sekund, že mám vysokú virusovú nálož, za ktorí som platil 5 eur.
Hned ma poslali vedla na PCR test zadarmo, výsledok mi príde zase sms-kou. Uvidím ci tam mi zase ukaze pozitivny alebo negatívny.
Uz som sa teraz niekedy chystal ist na 3 dávku očkovania, no ak budem mat protilátky po prekonaní covidu tak to nechám zatial tak.
No chlapi ja som mal teplotu v noci cca o 23 tej 38,6°. Skusil som sa vypotiť ani trt mi to nepomohlo ale inak som sa citil ako keby mi nic neni.
Dal som si na skušku urobiť studený zábal mokrých uterákov na hodinu. Tak som lezal a teplota mi klesla z 38,6° na 37,6°.
Dneska som si meral zase teplotu, a zase 37,6°. Tak dneska skusim ten zábal znovu nech mi tá teplota klesne pod 37°.
S kašlom to u mna vyzerá tak, že už skoro nekašlem, ráno som dal zo seba hlieny.
Siel som na AG test kde mi hned vyšlo pozitivny behom pár sekund, že mám vysokú virusovú nálož, za ktorí som platil 5 eur.
Hned ma poslali vedla na PCR test zadarmo, výsledok mi príde zase sms-kou. Uvidím ci tam mi zase ukaze pozitivny alebo negatívny.
Uz som sa teraz niekedy chystal ist na 3 dávku očkovania, no ak budem mat protilátky po prekonaní covidu tak to nechám zatial tak.
-
starysomar
Hardcore addict
Podľa môjho laického názoru voči Omikronu očkovanie stráca zmysel.
Zarazilo ma však toto (známa z dovoleniek má dosť problém):
- "Zdá sa, že sa stanem prvou ženou v histórii ľudstva, ktorá umrie na soplík."
- "Ja som mala už párkrát na mále - keď soplík pochádza z populácie škôlkového veka. Ak je z dospelej populácie, dá sa to prežiť."
Pred chvíľou mi volal môj lekár. Po odpovedi na otázku, aké iné lieky beriem mi nakázal brať denne po jednom Acylpiríne 100 mg. Pre istotu, na riedenie krvi.
(Večer som zhltol 500-ku, asi preto som do rána prepotil, čo sa dalo. Zatiaľ dnes úplne bez teploty.)
Zarazilo ma však toto (známa z dovoleniek má dosť problém):
- "Zdá sa, že sa stanem prvou ženou v histórii ľudstva, ktorá umrie na soplík."
- "Ja som mala už párkrát na mále - keď soplík pochádza z populácie škôlkového veka. Ak je z dospelej populácie, dá sa to prežiť."
Pred chvíľou mi volal môj lekár. Po odpovedi na otázku, aké iné lieky beriem mi nakázal brať denne po jednom Acylpiríne 100 mg. Pre istotu, na riedenie krvi.
(Večer som zhltol 500-ku, asi preto som do rána prepotil, čo sa dalo. Zatiaľ dnes úplne bez teploty.)
Presne nad týmto akurát rozmýšlam či mi vobec pomože si dať Paralen 500 alebo skorej Acylpirin. Aj som samizdá niekde zachytil, že Acylpirín lepšie funguje na horučku pri covide, že sa človek rýchlejšie a lepšie spotí. Inak aj tá lahšia zimnica ma chytila tú viac pocitujem ako horučku.
-
starysomar
Hardcore addict
Pri nástupe klasickej chrípky mne osobne veľmi dobre pomáha(la) obyčajná sóda bicarbona. Zvažujem skúsiť aj dnes večer. Neche sa mi aj zajtra trčať doma. Už som dlho - na kríže. Potrebujem pohyb, chodil som denne niekam - ak počasie dovolilo prejsť minimálne dva kilometre, ak nedovolilo - aspoň sa povoziť po okrese. Vyše 30 rokov robím vonku, pre mňa je za trest nemôcť aspoň na dve-tri hodiny mimo.
či Paralen, Acylpirín alebo čokoľvek iné - treba pozrieť nežiadúce účinky, ako dlho sa smie, zvážiť, rozhodnúť sa. A čo dobre zaberie jednému, nemusí druhému a naopak.
či Paralen, Acylpirín alebo čokoľvek iné - treba pozrieť nežiadúce účinky, ako dlho sa smie, zvážiť, rozhodnúť sa. A čo dobre zaberie jednému, nemusí druhému a naopak.
Tak mame na slovenku prve antivirotikum na covid a starysomar da radsej na c-cko a d-cko, ved predsa nebude pokusnym kralikomstarysomar napísal: 14 feb 2022, 9:24 Volal mi pán z Ministrerstva zdravotníctva, že vzhľadom k veku, anamnéze atd. mám kontaktovať lekára - Molnupiravir.
Ak by vsetci rizikovi uvazovali rovnako, tak tych 15 tisic baleni mozu zase pred expiraciou poslat na skladku do Nigerie, ako tam poslali aj vakciny AZ.
Taktiez uzivat by sa to malo do 7 dni od nastupu priznakov, potom je to uz zbytocne.
V britanii z neho mali v novembri trochu vecsiu radost
The tablet - molnupiravir - will be given twice a day to vulnerable patients recently diagnosed with the disease.
In clinical trials the pill, originally developed to treat flu, cut the risk of hospitalisation or death by about half.
Health Secretary Sajid Javid said the treatment was a "gamechanger" for the most frail and immunosuppressed.
In a statement he said: "Today is a historic day for our country, as the UK is now the first country in the world to approve an antiviral that can be taken at home for Covid."
Pokial viem tak aj antibiotika na chripku/predusky sa predpisuju ak ma clovek vaznejsie priznaky. Nepredpisuju sa preeventivne.
U tohto by som to videl rovnako.
U tohto by som to videl rovnako.
Az na to ze chripka, ako aj covid je virove ochorenie, anibiotika sa predpisuju az ked sa rozvinie nasledny bakterialny zapal, povedzme pri zapale pluc, priedusiek, etc.
Ak mam bakterialne chorenie predpisu mi antibiotika, ak mam chripku, nepredpisu mi nic, akurat nieco na zmiernenie priznakov, tu je liek antivirtikum, co by malo fungovat ako antibiotikum pri bakterialnej infekcii.
Ak mam bakterialne chorenie predpisu mi antibiotika, ak mam chripku, nepredpisu mi nic, akurat nieco na zmiernenie priznakov, tu je liek antivirtikum, co by malo fungovat ako antibiotikum pri bakterialnej infekcii.
No nie som si isty tym co tvrdis ale logiku to ma.
Kazdopadne ako decko som do seba sypal tabletky na kila, dokonca aj homeopatika.
Teraz odmietam hltat vsetko ked zafuka vetrik. V tomto smere moc neuznavam nasu zapadnu medicinu. Skor sa priklanam k tej cinskej.
Kazdopadne ako decko som do seba sypal tabletky na kila, dokonca aj homeopatika.
Teraz odmietam hltat vsetko ked zafuka vetrik. V tomto smere moc neuznavam nasu zapadnu medicinu. Skor sa priklanam k tej cinskej.
Oba extremy su nezdrave. Tiez som uzival davnejsie antibiotika a na jednej strane mi pomohli, na druhej strane mi ponicili crevnu floru, vsetko s mierou.wladas napísal: 14 feb 2022, 16:32 Kazdopadne ako decko som do seba sypal tabletky na kila, dokonca aj homeopatika.
Teraz odmietam hltat vsetko ked zafuka vetrik.
-
starysomar
Hardcore addict
V zdraví sa držím toho, čo mi odporučí môj lekár. Pozná môj zdravotný stav roky. Nie fóra.
Ak sa tomu niekto čuduje, jeho vec. Mám tendenciu postupne sa už nepotrebných liekov zbavovať. Bolo ich moc. Ostal jeden na ráno, iný na večer. Podľa posledných rozborov krvi mám všetky výsledky v poriadku.
Som trikrát očkovaný. Na Omikron má síce slabšiu účinnosť, mal večer teplotu. Dnes trošku cítim hrdlo. Zajtra sa uvidí.
Molnupiravir je zadarmo, avšak podľa posledných údajov serióznych zdrojov má na Omikron malú účinnosť. Co "sa nakúpilo", kde to skončí a ako kto uvažuje ma nezaujíma.
Ak sa tomu niekto čuduje, jeho vec. Mám tendenciu postupne sa už nepotrebných liekov zbavovať. Bolo ich moc. Ostal jeden na ráno, iný na večer. Podľa posledných rozborov krvi mám všetky výsledky v poriadku.
Som trikrát očkovaný. Na Omikron má síce slabšiu účinnosť, mal večer teplotu. Dnes trošku cítim hrdlo. Zajtra sa uvidí.
Molnupiravir je zadarmo, avšak podľa posledných údajov serióznych zdrojov má na Omikron malú účinnosť. Co "sa nakúpilo", kde to skončí a ako kto uvažuje ma nezaujíma.
urob ako myslis a ako ti radi doktor, na internetoch sa toho popise. Ty a on pozna najlepsie tvoj zdravotny stav.starysomar napísal: 14 feb 2022, 18:06 Molnupiravir je zadarmo, avšak podľa posledných údajov serióznych zdrojov má na Omikron malú účinnosť. Co "sa nakúpilo", kde to skončí a ako kto uvažuje ma nezaujíma.
Máme nižšiu mortalitu ako mnohé okolité krajiny. Naši západní susedia museli zaviesť brutálny lockdown a po ňom povinné očkovanie. Slovensko išlo cestou miernejších, no dlhších opatrení. Ale efekt v oboch prípadoch bol dobrý, zastavilo sa plnenie nemocníc.
Po dvoch rokoch vidíme, že letiská sú naozaj veľmi problematické. Hovorili sme to už začiatkom pandémie a vyzeralo to, že niečo predpovedáme. Ale keď sledujete epidémie dlho, nie je to predpovedanie, už vidíte, ako fungujú. Ak to postrážime, vieme zabrániť vírusu prísť z najľudnatejších častí sveta ako Čína, India, Európska únia či východné pobrežie USA, Kanada a Brazília. Dá sa to, no musíme sa na to dobre pripraviť.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/koronavirus/clanok/ ... _clipboard
z kanala vyliezol najlepsi odbornik, zhovadil sa a moze zase zaliezt
ze tymto kreaturam vobec davaju priestor...
Ako sa to da uz krcmery ukazal v lete minuleho roku, ked alarmoval ze musime zacat kontrolovat hranice aby sa sem nedostala delta. Tak sa v lete zaviedla nezmyselna sikana na hraniciach, kde kazdeho strasil ze z dovolenky sa moze stat horor. A ani nie o mesiac na to sa uz na slovensku zacala delta veselo sirit aj komunitne, nie len importom zo zahranicia.
17. jun -> alarmovanie a vyzyvanie na sikanu na hraniciach od krcmeryho
https://slovensko.hnonline.sk/3496134-k ... o-cestovat
https://slovensko.hnonline.sk/3501531-k ... -krajinach
21. jun -> zavedenie sikany na hraniciach
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... od-21-juna
21. jul -> potvrdene komunitne sirenie delty na slovensku
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... Itemid=153
A to s tou nizsou mortalitou ako okolite krajiny je uplne zavadzanie, mame cca rovnaku mortalitu ako Polsko, ktore nemalo ziadne opatrenia a Polsky podnikatelia dakovali nasej vlade ze slovaci idu k nim lyzovat a ze maju vdaka tomu najlepsiu sezonu ever.
17. jun -> alarmovanie a vyzyvanie na sikanu na hraniciach od krcmeryho
https://slovensko.hnonline.sk/3496134-k ... o-cestovat
https://slovensko.hnonline.sk/3501531-k ... -krajinach
21. jun -> zavedenie sikany na hraniciach
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&spr ... od-21-juna
21. jul -> potvrdene komunitne sirenie delty na slovensku
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... Itemid=153
A to s tou nizsou mortalitou ako okolite krajiny je uplne zavadzanie, mame cca rovnaku mortalitu ako Polsko, ktore nemalo ziadne opatrenia a Polsky podnikatelia dakovali nasej vlade ze slovaci idu k nim lyzovat a ze maju vdaka tomu najlepsiu sezonu ever.
lenze tak, ako sa virus nesiri vdaka respiratorotom, tak delta neprisla na Slovensko kvoli kontrolam negativnych testov.
ked respirator nosia ludia zle, tak sa nakazia. ked budu kalamat, aby dostali vyninku z testovania pred vstupom, alebo sa testuju napr. v Chorvatsku, potom idu na XY benziniek a negativny vysledok ukazu na Slovensku, aj ked sa medzi tym mohli mnoho krat infikovat, tak deltu doviezli. jednoduche
no ale co teda ten clanok, ktory rozobral tie bludy o nefungujucich lockdownoch na subnuklearne castice, ktore CERN este nema vsetky pomenovane? nebude sebareflexia?
ked respirator nosia ludia zle, tak sa nakazia. ked budu kalamat, aby dostali vyninku z testovania pred vstupom, alebo sa testuju napr. v Chorvatsku, potom idu na XY benziniek a negativny vysledok ukazu na Slovensku, aj ked sa medzi tym mohli mnoho krat infikovat, tak deltu doviezli. jednoduche
no ale co teda ten clanok, ktory rozobral tie bludy o nefungujucich lockdownoch na subnuklearne castice, ktore CERN este nema vsetky pomenovane? nebude sebareflexia?
Vobec ma nezaujima, v com konkretne bol problem, mna zaujimaju len vysledky. Ak sa zavadza nejake opatrenie tak musi priniest benefity. Ak neprinesie ziadny benefit, tak niekto za to ma niest zodpovednost.