Mechanicka klavesnica

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Mechanicka klavesnica

Príspevok od používateľa aacid »

Hladam kompaktnu mechanicku klavesnicu, teraz mam logitech g413, neni zla aj ked ludia moc tie switche nevychvaluju ale moj hlavny problem je velkost. Numericke klavesi skratka nepotrebujem.

Moje poziadavky su teda:
  • TKL (ci 80%, mam v tom trochu chaos ci je medzi tym rozdiel
  • podsvietenie (nemusi byt rgb)
  • velky enter (toto je pre mna dolezite), teda asi US layout
  • preferujem kablovu, aj tak bude iba na stole
  • MX brown switche alebo ekvivalent
  • cena do 100 eur, idealne menej
Nevyznam sa do mechsnickych klavesnic, snazil som sa studovat /r/mechanicalkeyboards ale popravde mam z toho len vacsi bordel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Mechanicka klavesnica

no tak si odpoviem aj sam. trochu som dalej skumal, tiez som diskutoval s kamaratom co si prave na mechanikach ujizdi (aktualne ma nejaku 300 eurovu diy klavesnicu)

musel som upustit od toho velkeho enteru, v tom som mal tiez trochu chaos, US klavesnice maju ANSI layout a ten ma prave maly enter. velky enter ma ISO layout ale to je to dost problem zohnat hlavne pri lacnej klavesnici (inak mi to pride chore trvdit ze 100 eur je lacna klavesnica ale ked som vcera pozeral video ze "your first diy keyboard, BUDGET FRIENDLY" a diely boli dohromady cez 300 dolarov tak zial je to tak).

v nejakom uzsom vybere mam aktualne Hyper-X Alloy Origins Core, co vsetci pisu ze je super klavesnica za tu cenu, akurat sa stazuju na soft ktory je stale v beta verzii a nie je zrovna najlepsi. ma nejake ich aqua switche ktore by mali byt nieco medzi brown a red co by mi asi vyhovovalo.

no a potom tu tam Womier K87 co cista cina ale zase vypada kvalitne ma vymenitelne switche a videl som rozne videa ako si ju ludia moduju a su s nou celkom spokojni.. nevyhoda je ze to treba objednavat z ciny samozrejme.
Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Steju »

Ak si upustil od veľkého enteru môžem doporučiť napr. Keychron K8 (prípadne inú od nich). Úprimne povedané na samotnej klávesnici až tak nezáleží, dôležité je vybrať správne switche, a to sa nedá inak ako vyskúšať, ktoré ti sadnú. "na diaľku" si môžeš akurát tak vybrať či chceš klikacie, tiché apod.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik za doporucenie. Ta K8 vypada ozaj dobre a ked si ju natukam v ziadanej konfiguracii tak je stale do 100 (neviem ci chcem/potrebujem aluminum frame alebo nie).. Aj ked postovne 20 k tomuale vypada ze z polska by to mohlo byt za menej.
Paci sa mi trochu viac ako ten womier (biela klavesnica nie je pre mna nic moc)..

K switchom... V robote mam klavesnicu s cherry mx red (viem, nic moc na kodenie) a prave by som chcel nieco viac tactile a aspon papierovo tie browny vypadaju idealne. Doma mam aktualne logitech klavesnicu a tam su tie ich romerony a aj ked vsetci hovoria ze nie su nic moc ja s nimi problem nemam... Nie som nejaky narocny uzivatel.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Ten alu frame je nanič, vyhodené peniaze. Naopak možnosť hot-swap je dobrá vec (tj switche môžeš len vytiahnuť a nasadiť tam iné, inak by si to musel pájkovať). Konkrétne K8 je trochu vyššia takže na kódenie by možno bolo treba aj nejaký palm rest, ťažko povedať.

Ja mám gateron blue a na písanie sú dobré, no viem si predstaviť aj lepšie, tak práve rozmýšľam, čím ich nahradiť... ale keď si nenáročný brown by mali byť OK.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

tak nakoniec mala zmena. kedze som skrob a chcel som usetrit (a BT mi je ozaj na 2 veci k desktopu) tak som objednal Keychron C1. jediny problem ze kedze je to asi popularna klavesnica tak nemali hot swappable browny. tak som zobral red switche ale su hot swappable. akoze pajkovat viem, ale 87 klaves sa mi teda moc nechce pajkovat.

kedze na desktope aj tak hlavne hrajem tak red by mohli byt fajn a do buducna mam moznost vyskusat nejake ine switche.

pozrel som par videi asi bude nutne sa pohrat s tou klavesnicou trochu, hlavne ze stabilizatory by bolo treba modovat ale to by nemal byt problem. uz sa tesim.
dakujem za rady zatial.
ibidaba
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa ibidaba »

Zavidim vam, tu K8 by som hned bral, ale priatelka mi nedovoli kvoli hluku :/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

cervene switche nie su nejake hlucne mam ich v praci v openspace a nikomu to nejak neprekaza. urcite su aj menej hlucnejsie alternativy ale tie uz treba dokupit samostatne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Niekto ma skusenosti so silikon modom? Vacsina ludi doporuca si odhlucnit vnutro klavesnice aspon penovou foliou ale videl som si ludia zaleju vnutornu cast silikonom. Pride mi to take elegantnejsie a zaroven aj zvysi vahu klavesnice. Len nejak netusim kde zohnat taky silikon. Nasiel som odlievaci silikon na nete ale to je minimalne kilo a chcu za to 20 eur.
Klasicky sanitarny silikon asi nebude mat dostatocnu tekutost aby to pekne vyplnil...
X-Pa3k
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa X-Pa3k »

Zdravím, nechcem zakladať novú tému tak to dám sem.

Zháňam mechanickú klávesnicu, no s tým že s nimi mám nulové skúsenosti. Snažil som sa naštudovať si všetko načo treba pri výbere brať ohľad (tipy switchov, full-size(tkl,60%...), wireless/wired, hluk, RGB, ...). Videí o rôznych konkrétnych klávesniciach som si tiež pozrel moc, no nič mi to pri rozhodovaný nepomohlo.

Na začiatok by som vás poprosil mi upresniť niektoré veci. :
  • Oplatí sa priplatiť (dať za klávesnicu 150€+) ?
  • Je Razer kvalitná značka ? (každý píše niečo iné, "človek platí iba za značu pričom kvalita je nič moc" a tak rôzne.) Alebo je lepšie ísť radšej do Corsair, Logitech, HyperX, SteelSeries...
A teraz k mojim požiadavkám :
  • Full-Size (čiže aj numerickú časť)
  • podsvietenie áno (RGB ?, nastavím biele a som vybavení)
  • cena max. 250€ (samozrejme ak by bola lacnejšia a kvalitná nenahnevám sa)
  • vzhlaď Logitech G915, Razer Huntsman V2... (v skratke čistý vzhľad)
  • Multimediálne klávesy (mute, stop/play...) môže byť ale aj nemusí (nezáleží)
  • poteší veľký enter, sk lokalizácia (no to je asi nemožné)
  • najlepšie aby sa na nej dobre hralo i príjemne písalo
Ďakujem za pomoc.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

musis si hlavne ujasnit co chces. tym myslim hlavne switche. to je idealne si niekde vyskusat v nejakej predajni. niekde by si mal vediet objednat aj taky testovaci set kde ti pride taka mini klavesnica kde kazdy switch bude iny. ale mozno by stacilo si popocuvat nejake videa.
dalej si dal linky na 2 klavesnice z ktorych ta logitech ma low profile tlacitka (podobne ako na notebooku) a razer ma klasicke vysoke. na tom tiez zalezi a je to o preferenciach, nie je lepsie a horsie.

co znamena kvalitna znacka? pokial nebudes kupovat nejaku najlacnejsiu cinu kvalita spracovania bude dost podobna a tazko sa to nejak generalizuje lebo mozes mat aj drahe "znackove" klavesnice ktore budu mat horsie spracovanie ako tie lacne cinske, to skor uz zalezi od konkretnych kusov.

ja som si ako prvu mechanicku klavesnicu kupil logitech g413, lebo bola presne jednoducha, cisty vzhlad, logitech mam aj ine zariadenia a bola relativne lacna. ale teraz by som to uz nespravil. logitech (aj razer) maju vlastny typ switchov, neviem ako na razer ale na logitech nepasuju bezne klavesy, takze ked sa mi napriklad zlomil tabulator tak mam smolu, bud si objednam komplet set klavesov od logitechu (a zaplatim polovicu ceny novej klavesnice) alebo mozem rovno kupit novu klavesnicu.
za tu cenu si mozes vybrat hromadu kvalitnych klavesnic, kde budes mat bezne switche (gateron, cherry mx), mozno aj vymenitelne (ked sa nejaky pokazi len vymenis, ked zistis ze ti konkretny typ switchov nevyhovuje, kupis novy set a vymenis), na ktore si budes vediet dat akekolvek klavesy co ta napadnu (povodne sa vysuchaju, zlomia alebo si proste povies ze by si chcel nieco ine).
drahe znacky ako logitech a razer maju ale vyhodu vo vacsinou dobrom softwari. ale to tiez zalezi co potrebujes, pokial neplanujes preprogramovavat klavesy si nastavovat kadejake makra, tak kazda klavesnica je plug and play a netreba k nej ziadny software.

skus napriklad pozriet na gmmk:
https://www.alza.sk/glorious-gmmk-full-size-gateron-brown-us-cierna-d6448828.htm

je to super znacka (gmmk pro je jedna z najpopularnejsich mechanickych klavesnic vobec medzi nadsencami), ma vymenitelne klavesy, minimalisticky dizajn, podsvietenie a aj celkom dobry software. a stale usetris oproti logitechu ci razeru.
nevyhody ze nema samostatne multimedialne klavesy, iba cez fn klavesovu kombinaciu.
tiez nema velky enter, ale to je na samostatnu diskusiu. je to velky problem u tychto klaves. ISO layout sa moc nepouziva (ta gmmk z oficialnej stranky sa da objednaj aj ISO ale stale nebude mat SK lokalizaciu) a do slovenciny lokalizuje malokto a ked aj hej tak je to vo forme nalepiek na klavesy, co je tragedia.
ja som velmi chcel velky enter, tu logitech co mam teraz som objednal z nejakeho divneho obchodu lebo prave mala velky enter a az doma som zistil ze je to nemecka lokalizacia a to nechces.
tak som si povedal ze si radsej zvyknem na maly enter a budem mat klud do smrti.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dnes mi dorazila ta Keychron. vdaka Steju za doporucenie, som ozaj spokojny. posobi velmi kvalitne, pise sa na nej super a aj znie celkom dobre. posielal som video kamaratovi a bol sam prekvapeny ako dobre to znie hned z krabice.
uz som objednal potravinarsky silikon aby som ju utlmil a keby som vedel ze bude takto dobre zniet rovno tak sa na to asi vykaslem.

spatne (a mozno doporucenie ked bude niekto objednavat) by som asi ozelel RGB podsvietenie, samozrejme za tych 10 dolarov hore dole je to asi jedno, ale popravde je to taka skor srandicka ako nejaka ozajsna feature. detom sa to velmi paci. ale v praxi budem asi vyuzivat jednu farbu a tam ma trochu mrzi ze keychron stale nema aplikaciu na ovladanie a teda si tam vies nastavit iba zopar predvolenych farieb. radsej by som ozelel rozne diskotekove rezimy a prijal viac stupnovania odtienov.
aj take decentnejsie rezimy su skor na zabavu. paci sa mi ked sa klavesy rozsvietia iba ked na ne tuknes, ale v realite chces podsvietenie aby si videl na co ides tuknut, nie na to aby si videl na co si tukol. je tam aj reverzny rezim teda ze svietia vsetky a tie ktore tuknes na chvilu zhasnu a postupne sa rozsvietia, to je asi top, ale trochu ma napadla security issue ze ti tak vie lahsie niekto odkukat heslo ked ho zadavas :D ale to ma netrapi ked ju mam doma.

celkovo velka spokojnost.
aj red switche su ok a nebudem ich tak skoro menit. mozno ked ma o rok zase pochyti tuzba po niecom novom tak kupim nejake holy pandy a vymenim.
alfaomega
Expert
Expert

Príspevok od používateľa alfaomega »

Nu že daj potom vedieť ako ten silikón. To je nejaký dvojzložkový? Lukopren ma nejaké ale ako vravíš... cena.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

silikon uz dorazil ale este cakam, ked uz ju budem rozoberat tak chcem aj nalubrikovat stabilizatory a najprv som si hovoril ze pouzijem nejaku vazelinu co mam doma ale nakoniec som si povedal ze pouzijem nieco co odporucaju a kamarat sa ponukol ze mi da g-lube co ma doma naviac, len pride sem az o 2 tyzdne, tak cakam.
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Už si skúšal ten G-lube? zháňam aj ja niečo na stabilizátory ale neviem sa rozhodnúť. Na ten g-lube sú všelijaké ohlasy... Najlepšie mi furt vychádza krytox alebo permatex dielektrická vazelína.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no ja nejak nechapem co moze byt v tych lubrikantoch taky rozdiel. chapem ze dielektricka vazelina nie je vodiva (co ta ale netrapi pri klavesnici) a lepsie si uchovava vlastnosti vo vyssich teplotach, to asi tiez nejak moc nezavazi.
krytox vypada byt rovnakej konzistencie ako g-lube, nemyslim ze medzi nimi moze byt nejaky zasadny rozdiel.

klavesnicu som rozobral, vnutro vylial tym silikonom, jednotlive switche sa mi rozoberat nechcelo a kedze uz lubrikovane boli, tak som ich vzdy len zatlacil a steny presiel stetcom s g-lubom. na toto by bolo lepsie asi nieco tekutejsie, stacilo by injekcnou striekackou rohy trochu nalubrikovat. takto so stetcom to bola trochu viac prplacka.
zial sa mi nepodarilo tie stabilizatory dostat von. pozeral som videa, cital navody a oni sa skratka nechceli ani pohnut, bal som sa ze ich dolamem.
s vysledkom som spokojny, silikon spravil presne co som chcel, utlmil ozvenu a pridal vahu klavesnici.
tie stabilizatory ma mrzia, casom to asi vyskusam znova, lebo mam pocit ze space je teraz extra hlucny oproti zbytku klaves.
Opak
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Opak »

Ja som dnes "modoval" svoju klávesnicu - Yunzii KC68.
Naluboval som stabilizátory, spravil som band aid mod a holee mod. Celkom pekný rozdiel oproti "stock" stabom. Robil som to prvý krát ale dopadlo to celkom dobre. Do vnútra klávesnice som ešte šupol penu. Switche som tiež neluboval, skúsil som dva spraviť ale žiadny rozdiel som tam nevidel. Mali by byť pre-lubed (gateron yellow). Takto nejako to u mňa vyzerá
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ak by niekto stale zhanal mechaniku, tak som menil svoju mrtvu logitech g910 za glorious gmmk full size, gateron brown, nemozem sa stazovat, ovela prijemnejsie pisanie a hranie ako s romer-g spinacom pri logitechu, cena cca 120eur a samozrejme su aj varianty TKL a 60%, rovnako menitelne switche podla potreby
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Vedeli by ste odporucit nejaku mechanicku klavesnicu okolo 100€? Som v tejto teme trocha laik, doteraz som mal iba 20 eurovu ku kompu pred 13 rokmi a normalnu na notebooku. Viem, ze existuje vela switchov, urcite nechcem hlasnu klavesnicu, nieco medzi. Taktiez by som sa tesil aj numpadu. Je 100€ malo na moje poziadavky?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pozri znacku keychron. ja som ju kupil asi pred rokom a som celkom spokojny. maju hromady modelov a vacsinu si vies celkom pekne navyberat (bluetooth alebo nie, rozne switche, rgb podsvietenie alebo nie, priamo naletovane switche alebo plug&play).
ja som objednaval priamo z ich stranky ale nedavno som videl ze ich maju aj na alze napriklad.

ktore switche to je na tebe, tam musis trochu nastudovat. ja som chcel hnede, lebo by mali byt tactile ale nie take hlasne, lenze tu klavesnicu co som chcel s hnedymi nemali tak som zobral cervene, tie su tiche a linearne, zatial som spokojny, casom ked budem mat chut tak vymenim za nejake ine.

potom si este musis nastudovat tie rozne velkosti, ja som numpad nechcel aby som mal viac miesta na mys a 96% mi prislo take dost natlacene. tak som zobral 80%, respektive TKL.
ale napriklad teraz ma keychron novu 100% klavesnicu s numpadom na lavej strane.
Napísať odpoveď