Výber NAS do domácnosti

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
hezo
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Výber NAS do domácnosti

Príspevok od používateľa hezo »

Zdravim,

chcem sa spytat, ci sa oplati priplatit za Synology DS212 alebo postačí aj starší Synology DS211j.

Chcem to hlavne na prehravenie HD filmov cez DLNA (PS3) a tiež pocuvanie hudby.
pripadne ina alternativa

dik

http://www.epicom.sk/detail-produktu/sy ... ion/40493/

http://www.epicom.sk/detail-produktu/sy ... ion/65081/
mobiloman
Light Star
Light Star

Re: Výber NAS do domácnosti

Príspevok od používateľa mobiloman »

ahojte, nechcem zbytočne zakladať novú tému tak skúsim v tejto

plánujem kúpiť NASko, hlavne kvôli zálohe fotiek a videí a prístupu k nim odkiaľkoľvek
kvôli užívateľskému hľadisku a obslužnému SW sa prikláňam hlavne k Synology

12/2022 majú prísť nové Synology tak počkám či to bude stáť zato alebo kúpim starší model ktorý bude možno za lepšiu cenu

môj dotaz:
je možné na 2 šachtových Synology DS nastaviť aby boli vložené 2 disky no aktívny bol iba jeden, s tým že tam bude nastavený nejaký job ktorý bude dajme tomu raz za 3 dni zálohovať dáta z prvého aktívneho aj na ten druhý disk?
Nechcem tam mať live mirrorovanie - chcem mať druhý disk zálohovaný s opozdením + si sľubujem od toho aj nejakú úsporu energie

Ak nie, máte niekto skúsenosť s jednošachtovým Synology DS kde sa do USB portu pripájal ďalší externý disk a rovnako by sa nastavil job každé 3 dni aby obsah interného HDD zálohoval na pripojený externý disk?

prípadne postrehy k inému riešeniu prečo áno prečo nie aj z finančného hľadiska (že by som prišiel o dáta za tie 3 dni neriešim - budú aj tak v zdrojovom zariadení - telefón, gopro...)
inak disky by boli v každom prípade asi zhodné (nejaký WD RED cca 4TB) s tým že pri druhej možnosti by bol v case....

vďaka
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Prečo preboha by si chcel mať oneskorené zálohovanie? Na dvoch diskoch máš identické dáta, tým pádom je aj načítanie dva krát rýchlejšie. A usporíš na tom úplné hovno energie. Energiu ti žerie hlavne Intel procesor. Nasko sa o mirrorovanie stará samo a žltý si zvolíš spôsob ako sa to ma chovať.
disky kupuj len procko, robené pre nas. A kúp aspoň 2x 8tb, nech to nemusíš za rok meniť..
mobiloman
Light Star
Light Star

Cinges: ďakujem za odpoveď, oneskorenú zálohu nechcem mať kvôli energiám - to bude len vítané plus - ako som spomínal bude to primárne na fotky... a je úplne jedno kvôli čomu chcem oneskorenú zálohu - chcem ju tak mať, keby som nechcel moja otázka by nevznikla hodil by som rovno RAID 1...., riešim len "AKO"
otázka bola k tomu ako sa to dá dosiahnuť na Synology DS + či NAS jednošachtové vs dvojšachtové s mojim prvotným návrhom na riešenie...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Aka spotreba? Spotreba disku je okolo 8W za hodinu. Okrem toho v NASku sa do spiaceho modu. Keby aj isiel stale a mal 8W, tak to je 5,76 kWh co pri finalnej cene okolo 0,22 eur/kWh robi mesacne 1,27 eur. Ak by sa aj zdvojnasobila cena energie, tak si niekde na dva a pol eura za mesiac.

Isiel by som skor do 6TB alebo 8TB disku, na zaciatok mozes kupit jeden, neskor dokupis dalsi. Kedze zalohujes data z existujucich zariadeni, tak ti postaci kludne jeden disk na zaciatok, radsej vacsi. Vzdy vies dokupit dalsi disk.

Disky vobec nemusia byt WD Red Pro, ale kludne Purple alebo od konkurencie Ironwolf.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Su to sice drobne ale ono sa to nazbiera pri dalsich zariadeniach a nakoniec je z toho pekny ucet za elektriku :)
Ale ako pises NAS by malo vediet uspat disk a vtedy je uz jeho spotreba zanedbatelna.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Viac zeria NAS ako disk. Ale aj samotne NAS sa asi uspava. Pozeral som take bezne Synology DS216j, tak v idle ma 14,5W, v zatazi 18,5W. Inde pisu 7W v idle stave (pri odpojenom disku) a 15W pri behu. Ak sa aj teda bavime o dakych nonstop 20W prevadzky, tak to su 3 eura mesacne. A to nie je zle. Alebo za tu celu sa da kupit 100GB na Google Disk.
mobiloman
Light Star
Light Star

pani dik ale ešte raz - SPOTREBA JE LEN VíTANÉ PLUS - PROSÍM NERIEŠIŤ SPOTREBU

gro čo som sa pýtal je možnosť oneskoreného backupu z jedného na druhý disk - či má niekto skúsenosť a napadá ho možná výhoda 2 šachtového že ten RAID 1 mirroring sa dá nastaviť aby púšťalo len každé 3 dni / raz za týždeň

alebo to ošéfujem v pohode s jednošachtovým s tým že Ďalší disk bude pripojený cez USB a bude tam bežať job raz za týždeň či sa to takto dá nastaviť - prípadne ak je toto jediná možnosť aj pri dvojšachtovom tak mi je zbytočná dvojšachta - nie, do budúcna nerátam že to budem inak používať, bude to len na zálohu fotiek a videí zo zariadení chcem si urobiť poriadok vo fotkách a mať ich prístupné, keď to budem chcieť na niečo iné kúpim poriadne NAS aspoň 4 šachtové...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

ja mam ako NAS raspberry pi 4 ktore zere max 5W v zatazi a disk mi to uspava ked sa nepouziva
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ako tu uz napisali vyssie, tak je nezmysel riesit tu oneskorenu zalohu. Ked chces zalohovat, tak bud mirror alebo si tam nechaj jeden disk. Synology ponuka synchronizaciu aj na externy HDD, cloud, disk atd...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ale tak aby ti niekto konecne odpovedal na tvoju otazku.
pokial si dobre pamatam synology umoznuje pekne robit particie na diskoch, nemal by byt problem ich nemat v raide ale ako dve samostatne particie. potom bud to pojde cez nejake nastavenia, alebo addonom alebo v najhorsom priamo bashovym scriptom spravit kopirovanie a pustat to kazdych X hodin.
o uspavanie sa diskov sa synology uz nejak postara hadam.
mobiloman
Light Star
Light Star

dik za odpoved,
neviem na zaklade coho usudzujes ze je to nezmysel - ked ma na disk pristup aj niekto dalsi a omylom rozdzube jeden disk (premaze/hocico ine poprehadzuje) alebo mi tam nahra bordel co mi to zasifruje tak budem mat super live mirrorovanu zalohu...
takze mirror nechcem mat live, bud snap s oneskorenim a na iny fyzicky disk alebo mirror oneskoreny cez raid alebo job

ale konecne prvy odpovedal na moju otazku aacid, neviem preco vsetci riesili spotrebu a za kazdu cenu vsetko ine len nie to co som sa pytal, neni hanba nevediet poradit ale nie tocit o niecom inom stale... to ako keby som prisiel do autosalonu ze chcem sportove auto a niekto mi furt bude vraviet ale sak si zoberte toto SUV to mate zbytocne aj tak na slovenske cesty.... a predajca nevie o sportovom aute ani naco ho chcem nic...

NIE nepotrebujem pocut preco je to aj tak naprd - chcel som vediet ako sa to da nie preco si vy myslite ze je to nezmysel :)
peace
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Staci si spravit uzivatelske prava tak, aby ti ten niekto nemohol mazat z toho disku, ale mohol len zapisovat. Nahrat bordel co ti zasifruje, tak to asi tazko, kedze Synology bezi na vlastnom operacnom systeme (upraveny Debian) a pouziva okrem inych file format ext3 a ext4. Ponuka tiez snapshot, takze nejakeho mazania by som sa nebal, vies si predsta prisposobit co a ako.
mobiloman
Light Star
Light Star

dakujem toto je uz hodnotna info (nevedel som ze je to ich linuxova distribucia a tym padom aj file system linuxovy) aj ked nezarucuje ze nie je aj nato nejaky bordel...
v podstate je to len opatrnost z firemneho prostredia kde sa podobne veci stavaju a stali...
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Ahojte, ozivujem temu.

Rad by som si zakupil do domacnosti NASko na nasledovne vyuzitie:

- cloud pre fotky z viacerych mobilov v domacnosti (ja, žena, možno v buducnosti deti)
- datove uložisko pre data ktore tam presuniem z PC a diskov v ňom..
- možnosť prehliadať tieto fotky aj videa na TV v domacnosti (pripojenie možne aj cez LAN)
- možný prístup aj z vonku ? (dá sa bez statickej IP?)
- zrkadlenie diskov (tie fotky maju pre mňa hodnotu, nerad by som o ne prišiel)
- myslim že stačia 2 traye na disky

nepotrebujem žiadne multimedialne appky, streamovanie neviem čoho, ani prehrávanie filmov (iba sem tam dake video .. zaspomínať si)...

Ďakujem za radu
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Myslim, ze tvoje poziadavky splna kazde NAS, ci je to Zyxel, Synology, QNap alebo neviem co dalsie. Kopirovanie do NAS cez Samba/FTP protokol je samozrejmost, nejake webove rozhranie, DLNA ci Media server, iTunes server, okrem toho DropBox, TimeMachine, Flickr, YouTube atd...

Pozeram a tie zakladne za 100-130 eur sa uz ani nepredavaju.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Mam aktualne DS220+ a môžem odporučiť. Na to, čo potrebuješ, bude určite stačiť.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ako už písali, myslím, že na tvoje potreby bude stačiť viacmenej akýkoľvek NAS, ktorý dnes vieš kúpiť.
Dildogripak napísal: 21 jan 2024, 20:11 možný prístup aj z vonku ? (dá sa bez statickej IP?)
Možno JCM01 bude vedieť viac aj prakticky. Synology má QuickConnect, predpokladám že je to dostupné pri všetkých ich NASoch, nie len dražších. Takže toto by si vedel vyriešiť. Predpokladám, že aj ostatní výrobcovia budú mať podobnú službu ale nemám skúsenosti.
Dildogripak napísal: 21 jan 2024, 20:11 zrkadlenie diskov (tie fotky maju pre mňa hodnotu, nerad by som o ne prišiel)
RAID (a mirroring) nie je záloha! Ak ti naozaj záleží na tých dátach, kúp jeden externý disk a pravidelne ich tam zálohuj. Maj ho niekde odložený offline (v ideálnom prípade aj na inom mieste, viď 3-2-1 backup)
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Áno, aj 220+ podporuje quick connect, teda pripojíš sa odkiaľkoľvek.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

tiez uvazujem nad NAS, kedze subezne s tym rozmyslam ako umiestnit kamery na novostavbu - maly rodinny dom, zatial v pocte 2ks, pri NAS som uplny novacik, nikdy som ho nemal no teraz uz uvazujem o zriadeni takehoto vlastneho uloziska, medialneho serveru, pripadne lokalneho cloudu pre fotky z telefonov,
tak isto by som tam chcel nahravat aj video zaznamy z kamier aby som nemusel kupovat dalsi rekorder len pre tento ucel, pouziva niekto NAS prave na tento ucel ?
viem, ze synology by mal ponukat uz v zaklade 2 ip kamery, na dalsie sa dokupuje licencia, tiez uvazujem o uplne najlacnejsom jednodiskovom variante, no tu sa jemne obavam vykonu kedze som viac krat natrafil na to, ze tu uz streaming 4k ripov do tv a inych zariadeni v ramci siete nemusi zvladat kedze ma slaby hw, ma tento model Synology DS120j vobec zmysel na take bezne vyuzitie ? ako nemam problem priplacat, 2x diskovu verziu zas exaktne nepotrebujem, no tu sa skor jedna co vsetko ma vlastne tento najlacnejsi model orezane oproti drahsim viac sachtovym mimo tej sachty, dakujem

pripadne ci maju zmysel aj ine znacky ako wd elements, asustor, qnap, porovnavam cenu, dlzku podpory, UI, moznosti os, pripadne dalsie doinstalovatelne funkcie, vychadza mi, ze za synology si priplatim oproti inym no os maju najlepsie spracovany, ci sa mylim ?
Napísať odpoveď