Kedy ísť na dôchodok?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Kedy ísť na dôchodok?

Príspevok od používateľa starysomar »

Pre to, že sa ma to pomaly týka - aj pre to, že je tu viacero ľudí s o hodne väčším rozhľadom, než mám ja sa pýtam, či by bolo lepšie ísť do predčasného dôchodku ešte tento rok, alebo budúci?
Normálny mi vychádza na 10/2024
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Kedy ísť na dôchodok?

Príspevok od používateľa beardie »

myslim, ze na stranke socialnej je kalkulacka, ak ti tie peniaze nebudu chybat a nutne nepotrebujes ist, tak to este potiahni
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

https://www.facebook.com/10004430875547 ... L5G69ErzOE

Hádam Ti to pojde otvorit. Je to odkaz na stránku “daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála” výslovne o tomto 4dni dozadu písal príspevok. Nechcem sem kopírovať text, lebo by som ho prakticky len vykradol.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám viac dôvodov vydržať čm dlhšie, ak zdravie dovolí. Necítom sa zďaleka na svoj NICK :D
Ráno (už zas) vystrelím z postele na jednej nohe. Aktualizačné prípravy budeme mať po novom roku (viacero školení). Splácame úver, doma sa nudím atd.
Akurát ma skúša majster pomýliť, jemu by bodlo ak by som uvoľnil miesto. A jeden dobrý známy s tvrdením, že môžu dôchodky klesnúť.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ja by som sa bál jediného ... že po odchode na dôchodok môj život stratí zmysel. Nevravím že moja robota je zmysel môjho života .. ale to vstávanie a robenie niečoho cez deň má niečo do seba. Neviem či by ma dokázalo niečo podobne motivovať vstať ráno z postele.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

plus máš pokoj od ženy
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mozu klesnut dochodky? To tvoj kamarat pocul v krcme, vsak? Ak sa nieco meni, tak v prvom rade je to v predstihu a tyka sa to najma terajsich mladych ludi, nie ludi v preddochodkovom veku. Prevlada trend zvysovania dochodkov, nie znizovania.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Niekde som zachytil ze sa malicko oplati pockat na dalsi rok. Ale nic konkretnejsie si nepamatam.
BTW na dochodku moze byt stale na TPP pokial viem
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokoj od ženy nepotrebujem, som rád, keď sme spolu, hoci sme spolu vyše 37 rokov :)
Po odchode na dôchodok môj život nestratí zmysel, venujem sa viacerým veciam, na niektoré však nemám čas. Ani nemienim ostať doma. Teda teraz čas mám, no trčím doma po operácii, vychádzky sú, no pocit určitej neslobody s nimi.
Preto sa pýtam lebo mi tie strašenia pripadajú nepodlžené súčasnou realitou, aká bude v budúcnosti, neviem.
Kedysi som zavadil na krátko o finančné poradenstvo - už vtedy nám hovorili, že bezdetná žena v Nemecku ide v sedemdesiatke. Kupecké počty nepustia pri nejakom demografickom vývoji - alebo klesne suma dôchodkov, alebo sa predĺži vek odchodu.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Život nemá prečo stratiť zmysel. Aj na dochodku sa mozem zamestnat a z vyplaty mi potom ostane viac, ako keby som na dochodku nebol. Ja sa na dochodok tesim prave preto. Budem mat isty príjem a zaroven mozem pracovat, ak sa mi bude chciet.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Dôchodok = koniec tvojho súčasného zamestnania? U nás vo firme máme kopu "presluhovačov", že si vybavia dôchodok a pracujú ďalej na svojej pozícii = majú dva príjmy. Teraz nedávno sme sa lúčili s jednou kolegyňou, ktorá presluhovala minimálne 17 rokov...
wladas
Redeemer
Redeemer

On to riesi kvoli vypoctu dochodku, nie kvoli odideni z prace.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno - lekári a lekárky niektoré pracujú aj 90-ročné.
Mne 33 rokov tvrdej práce celoročne prevažne pod holým nebom - v snehu, brečke, blate, mraze a podobne dalo zabrať - vlastne hlavne posledných 18.
Úvaha s dôchodkom súvisí s nejakými ponukami no nechce sa mi zatiaľ meniť prácu aj pre to, že by mi chýbala. Kedysi som začal "pod strechou" a zrejme by som si zvykol no zas ten pocit voľnosti by mohol chýbať.

wladas - tak
Úvaha smeruje k tomu, aby som nevybabral zo sebou.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

V spravach RTVS som zachytil, ze hrozi, ze ludia budu tusim na konci tohto roka vo velkom odchadzat do dochodku, lebo v buducom roku sa im to tak neoplati.

Neviem najst zdroj, mozno to spominali opozicni politici, mozno este nie je schvaleny zakon, kvoli ktoremu to hrozi, mozno to ani nie je pravda, len strasenie opozicie, ale chcel som to aspon spomenut, pocul som to v RTVS viackrat.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Preto sa pýtam, lebo som dostal protichodné informácie.
wladas
Redeemer
Redeemer

https://www.pepp.sk/je-lepsie-odist-do- ... fe2aDVhISE
Zotrvať v robote o dva mesiace dlhšie tak prinesie pani Timei benefit v podobe dôchodku vyššieho o 30€.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Díky, toho sa budem držať. A ak zdravie akotak vydrží, chcem vydržať do riadneho dôchodku :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

V rámci firmy sa nedá prejsť na inú menej náročnú pozíciu?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Teoreticky áno. Prakticky nie. Čas ukáže. Možno niečo ponúknu, vnútropodnikovú kultúru u nás považujem za jednu z lepších. Som zamestnaný v Žiline - v PD je iná časť firmy, ktorá ma v 2004 "presunula" vtedajšej dcérskej do ZA. Časom to zas spojili. Niektoré "možnosti" by za to nestáli. Ak to bude nutné, radšej si nájdem prácu na doplnenie príjmu popri dôchodku no inú a inde. Zvykli sme si na nejaký štandard - teda míňať :D
Kŕmime 4 mačky, jedného psíka, dva byty, dve autá (tretie do zálohy). Trochu vypomáhame dcére, ktorej zdravie umožňuje robiť len na 4 hodiny. Až budeme na dôchodku, vozidlo bude musieť stačiť jedno. Zvieratká nie :)
Napísať odpoveď