Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
skooty
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Umela inteligencia / Artificial intelligence / AI

Príspevok od používateľa skooty »

https://www.facebook.com/permalink.php? ... id=2247644

Celkom dobrý postreh k ChatGPT od Richarda Kollara. Je naozaj zaujímavé, kde všade ešte môže AI a ML zasiahnúť a aký obrovský to má potenciál do budúcnosti.

Osobne si nemyslím že to nebude mať na človeka existenčný vplyv, ale veľa povolaní počnúc grafikou a software developmentom, cez úradnícku prácu až po rôzne služby budú týmto dosť brutálne zasiahnuté a zmenené na nepoznanie. Je paradoxné že činnosti, ktoré sú považované za tvorivé, budú zasiahnuté AI ako prvé a do najväčšiej miery. Naopak manuálne činnosti, typicky údržbár bude ovplyvnená nástupom AI najmenej...

Zatiaľ si ale neviem predstaviť aký veľký vplyv to bude mať na veľké množstvo "white-collar workers", ale predpokladám že to spôsobí celkom zemetrasenie na trhu práce v relatívne blízkej budúcnosti (tzn. do roku 2030.. ).

Obecne by som to zhrnul do roviny a priamej úmery že čím viacej je notebook/pc tvoj jediný pracovný nástroj a čím viac je výsledok tvojej práce čisto digitálny, tým väčšia šanca je že budeš v priebehu nasledujúcich rokov nahradený/ovplyvnený AI.

Až normálne začínam závidieť mojím rodičom že do akej pokojnej doby sa narodili :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ano, o tomto hovoria viaceri futurologovia, ze paradoxne najviac imunne voci nahradeniu AI budu pravdepodobne jednoduchsie zamestnania, typicky tie ktore vyzaduju vysoky podiel manualnej prace.

Priklad: je lacné a pomerne jednoduche vytvorit nejakeho soft robota ktora zastupi aktivity v roznych kancelarskych aplikaciach namiesto ziveho zamestnanca.
Ale bolo by velmi zložité a naviac drahe, vytvorit fyzickeho robota ktory by zastupil napr robotnika na stavbe /keď berieme co taky pracovnik vsetko dokaze bez nejakeho zloziteho programovania a hlavne v neustale sa meniacom prostredi/

Mam skusenost z prostredia financnych institucii a tam sa uz dlhsie bezne pouzivaju rozni soft roboti a uspesne.
Licencie samozrejme nie su vobec lacne, ale časom, zvysujucou sa konkurenciou a celkovym dalsim vyvojom ich cena pojde dolu a schopnosti hore.

Priklad: zoberu sa nejake konkretne udaje z nejakej databazy, tie sa prezenu cez nejake ine nastroje a s vysledkami sa dalej pracuje v dalsich aplikaciach. Pre ziveho zamestnanca je to dost otravne a naviac je pomalý pri neustalom prenasani nejakyhc udajov do roznych aplikacii, zaroven existuje urcita pochopitelna chybovost. Zatial co soft robot to dokaze robit viac menej bezchybne 24/7 za maly zlomok času.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

harrison314 napísal: 07 dec 2022, 12:02No konecne som sa dostal k strankam gpt3, vyvja to sukromna firma OpenAI, ktora ale nerobi open Ai, nikde som nanasiel, ze by mali zverejnene modely alebo zdrojaky. Iba svoje produkty (napr. aj DALLE2) predavaju ako sluzbu.
mas pravdu, gpt3 nie je opensource, zatial iba gpt2. tie najlepsie veci si viditelne nechavaju pre seba. ale napriklad taky whisper (preklada hovorene slovo do textu) je verejne dostupny, dokonca aj natrenovany model je volne k stiahnutiu.
ale aj ku gpt existuje kopa opensource alternativ aj ked dall-e vydali tak sa hned vyrojila kopa konkurencie.

k tomu ze programatori "nebudou mit co zrat" sa popravde staviam celkom pozitivne. pre spolocnost je to urcite lepsie, lebo myslim ze lahsie sa programator nauci manualne pracovat ako by sa robotnik naucil programovat :D
trh sa bude musiet prisposobit, pokial zrazu zanikne velka cast pracovneho trhu, nejak sa to bude musiet vyriesit. predsalen nemozu byt vsetci robotnici a smetiari. zaroven ludia nemozu byt nezamestnani. zaroven bude obrovsky prival financii na trh, lebo pokial softwarova firma bude moct vyhodit 95% programatorov a zaroven bude stale produkovat rovnakou (ak nie vacsou) rychlostou tak sa bude za chvilu topit v peniazoch.
proste pre programatora to bude vlhky sen lebo bude moct skoncit s pracou a zacat robit nieco extra hipsterke a zit z toho (vyrabat luxusne cokolady ci prevadzkovat zabavny park pre psov), lebo kde je vela penazi tam je velky dopyt po luxusnych statkoch.

ja by som aj teraz isiel robit nejakeho zahradnika ci automechanika keby som takym sposobom vedel pohodlne zarobit to co teraz programovanim :D
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono ci sa skor nestane to, ze soft firma ktora vyhodi 90percent zamestnancov sa premiestni do nejakeho danoveho raja, pretoze nema dovod byt v state kde je vysoke danove zatazenie, ked nepotrebuje defacto ziadnych zaetsnancov. Uvidime, nejako sa to riesit bude musiet.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

jasne to sa iste stane, ale to nevadi lebo ti majitelia a zbytok zamestnancov bude stale minat peniaze tam kde zije.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dnes som si skusal gpt3, sokuje ma ako dobre to vie slovencinu (a vie sa to aj pekne vyhovarat, ked daco nevie :D).
Co sa tyka kodu, tak mam pocit, ze to az taka slava nie je, proste na otazku dostanes kod v kvalite bezneho StackOwerflow prispevku. Takze o pracu sa zatial nebojim.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

sa dnes hram s tym ChatGPT a bat o zivot by sa mal skor ten stackoverflow a vacsina tech support sluzieb.

co sa programovania tyka, tak podla mna dost solidna pomocka co dokaze googlenie a stackoverflow uplne nahradit (sak odtial to asi tie informacie aj vycickalo) ... vie to hladat chyby v kode, vysvetlovat, vie to prepisat kod medzi roznymi jazykami ..

a co sa netyka programovania, tak ma to prekvapuje este viac :D

Autoeditácia príspevku po 1 hod 9 min 13 sek:
len skoda, ze ma trochu problem s pamatou, resp s informaciami nadobudnutymi pocas rozhovoru. ked sa dohodneme na nejakom fakte, tak aj ked tomu evidentne porozumie, o 2 spravy neskor uz si ten fakt nepamata :( chapem, ze sa na zaklade konverzacii s ludmi neuci, ale minimalne na tu jednu moju sessionu by si tie veci mohol pamatat
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 08 dec 2022, 17:01 co sa programovania tyka, tak podla mna dost solidna pomocka co dokaze googlenie a stackoverflow uplne nahradit (sak odtial to asi tie informacie aj vycickalo) ... vie to hladat chyby v kode, vysvetlovat, vie to prepisat kod medzi roznymi jazykami ..
To napadlo aj mna, len je to dvojsecna zbran... z kade sa to bude ucit nove frameworky a postupy, ked uz ludia nebudu chodit na stackoverflow?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

napr. z dokumentacie. aj keby dostal len nazov funkcie, parametre a vystup, asi by uz aj teraz vedel pochopit, co to robi a vedel si to namapovat na nejake slovne zadanie od uzivatela.

navyse si to moze aj sam "skusat" pouzivat, sledovat vstupy, vystupy .. proste brute forcom volat kombinacie funkcii novych kniznich, skusat si implementovat nove frameworky sam a tak nejak si to explornut .. a nie len novy framework, ale aj novy jazyk .. ale to moze byt len moja naivna predstava, urcite su tam problemy o ktorych netusim :p

asi by na to ale ucenie chybal ten ludsky faktor kvoli chybam. urcite budu v tej kniznici/frameworku miesta, ktore budu tazsir na pochopenie alebo nachylnejsie na chybu pre ludskych programatorov (=> stackoverflow), zatial co pre AI nie. a ked sa ho budu pytat, tak asi nebude vediet tak dobre diskutovat. ale tak aj to moze byt len otazka mnozstva dat, kym sa to nauci identifikovat sam ..

len taky rychly test :D:
1.
Ja:
How can I implement this interface?

Kód: Vybrať všetko

<?php

interface Resolver{
   function ResolveCurrentHTTPRequest() : stdClass;
}
On:

class MyClass implements Resolver {
  function ResolveCurrentHTTPRequest() : stdClass {
    // code to resolve the current HTTP request
    $request = new stdClass();
    $request->method = $_SERVER['REQUEST_METHOD'];
    $request->uri = $_SERVER['REQUEST_URI'];
    // other request properties...

return $request;
  }
}
2.
Ja:
But if it is afternoon, the stdClass property "afternoon" should be true.
On:

class MyClass implements Resolver {
  function ResolveCurrentHTTPRequest() : stdClass {
    // code to resolve the current HTTP request
    $request = new stdClass();
    $request->method = $_SERVER['REQUEST_METHOD'];
    $request->uri = $_SERVER['REQUEST_URI'];

// check if it is afternoon
    $currentHour = date('H');
    if ($currentHour >= 12 && $currentHour < 18) {
      $request->afternoon = true;
    } else {
      $request->afternoon = false;
    }

return $request;
  }
}
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

fildinko napísal: 06 dec 2022, 11:38

Ako si vytvorím za pomoci AI profilovku?
Aplikácia Dawn AI (od vývojara Splice Video Editor, android/ios).

Je tam aj subcription ale treba to skipnúť a nahrať minimálne 8 selfiečok a vygeneruje celkom zaujímavé profilové obrázky.

Včera večer mi to nevygenerovalo ale dnes ráno za pár minút.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

*****HERO***** napísal: 08 dec 2022, 22:38 napr. z dokumentacie. aj keby dostal len nazov funkcie, parametre a vystup, asi by uz aj teraz vedel pochopit, co to robi a vedel si to namapovat na nejake slovne zadanie od uzivatela.
....
Skor si myslim, ze scrapuje cely Github. Skusal som aj menej zname kniznice a nieco to napisalo, hoci to nebolo dobre.

Pri par veciach to vyslovene napisalo blbosti.

Hovoris o pochopeni kodu, lenze tu ide o jazykovy statisticky model - ono to nechape jazyku ani tomu kodu, len velmi dobre statisticky sklada otazku s kontextom a vygeneruje odpoved.

Ked som sa s tym zacal hrat, tak som si povedal, ze "Person of interest" je tu, lebo pri kratkych veciach sa to chovalo uchvatne, no pri dlhsich sa zacali objavovat chyby a vyslovene blbosti, podobne ako v texte, a cim to bol kod alebo otazky specifiskejsie tam bol vysledok viac nezmysleny.

Takze, ked sa clovek zivi pisanim niecoho co uz niekto iny napisal tisickrat, tak by som sa o pracu bal.

Ja riziko skor vidim, ze toto je uplne super vec na generovanie bulvarnych clankov a hlavne dezinformacnych, uz teraz dokazal jeden clovek spravovat desiatky dezinfo webov, popripade tu budeme mat tisicky FB botov co budu sirit "skutocnu pravdu".
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

hral sa s tym kamarat co robi v reklamke a hovoril ze je vec co budu realne pouzivat na generovanie roznych generickych textov... samozrejme to nie je nic narocne ale zaroven je to otravna praca ktoru kazdy rad odovzda botovi...
Prílohy
Capture.PNG
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Je to obrovsky skok oproti terajsim asistentom. Ale myslim si ze programatori, ktori robia na vacsich/zlozitejsich projektoch, maju skill a skusenosti z toho profitovat moc nebudu, maximalne sa im nepatrne zvysi produktivita. Najvacsi benefit z toho budu mat ti co sa ucia, alebo potrebuju urobit nieco trivialne jednoduche. Mysliet si ze toto nahradi developerov je este vacsie scifi ako to ze sucasne humanoidne alebo ine roboty nahradia manualne pracujucich.

Ako prve to nahradi vacsinu ludi, ktori robia na supportoch.

Autoeditácia príspevku po 4 hod 37 min 35 sek:
Tak som sa s tym dalej trochu viac pohral a normalne mi to postupne spravilo cely frontend jednoduchej blog appky v reacte, s viacerymi komponentami, routingom a ukazkovymi backend API callmi. Nakoniec som povedal nech tam prida nejake CSS-ko aby to vyzeralo pekne a aj to spravil i ked len velmi zakladne ale aj to je nieco na com sa da stavat :) Mozno je to len pociatocne nadsenie ale zacinam pripustat moznost ze to mozno zmeni sposob akym normalne pracujem :) Zaklad je byt co najviac specificky v poziadavkach a postupne ,,pridavat" funkcionalitu.

Autoeditácia príspevku po 2 min 15 sek:
Inak s autorskymi pravami tam podla mna problem nebude pretoze toto generuje vlastny original kod alebo original textovy obsah (clanky, basnicky,...) ktory nikdy nebol nikde zverejneny... Tak dobry ten model je. Je to takmer az neuveritelne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mna fascinuje myslienka ze by takyto assistent zvladol prerobit aplikaciu z jedneho frameworku/jazyka na iny. toto je problem strasne vela projektov v korporaciach ze maju 10-20 rokov, stale sa tam nabaluje a nabaluje nova funkcionalita ale nikto ti neda zdroje na to aby si celu appku prerobit do niecoho modernejsieho a vhodnejsieho, pretoze by to trvalo strasne dlho a pre zakaznika to nema ziadnu okamzitu pridanu hodnotu.
pokial by takato prerabka odhadnuta ze bude trvat 500MD vdaka AI trvala iba 100MD (lebo AI ti to preklopi za par minut a sa potom uz len postaras aby to ozaj fungovalo) tak by to mohlo byt zaujimave...
samozrejme nie v aktualnom stave ale mozno o 10 rokov to AI zvladne.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

mna fascniuje, ze v niektorych veciach vie byt extra sofistikovany, ze clovek ma pocit, ze ho uz nijak nenachyta a potom randomne zlyha v absolutnych zakladoch :D
simpleton.jpg
ale asi len slabsia chvilka, vacsinou sa mu dari.

a ako spomenul harrison, tak co sa programovania tyka, tiez som akurat pracoval s nejakymi menej znamymi kniznicami/API a vedel poradit, co ma teda prekvapilo, lebo sam neviem najst materialy, na zaklade ktorych by cerpal
gogo956
Redeemer
Redeemer

Jak CHYTRÁ je umělá inteligence? | PROTI VĚTRU s Danem Vávrou #19 - YouTube
gogo956
Redeemer
Redeemer

Konečně přistáli. „Umělá inteligence“ změní život jinak, než se čekalo - Seznam Zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech ... .seznam.cz
gogo956
Redeemer
Redeemer

Společnost kontrolovaná umělou inteligencí zde bude tak do deseti let.
Z Evropy se stane jen skanzen pro turisty z Asie, říká vědec Stanislav Komárek - iDNES.cz
https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/sta ... =LN_banner

Autoeditácia príspevku po 2 dni 23 hod 19 sek:
NERUDACAST 21: VEDÁTOR_SK - ŽIJEME V MATRIXE? - YouTube
gogo956
Redeemer
Redeemer

Chatovací robot OpenAI složil zkoušky na právnické fakultě - Novinky
https://www.novinky.cz/clanek/internet- ... -internetu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Četbot by zmaturoval na dvojku. Päť slovenčinárov nerozoznalo umelú inteligenciu od žiaka
https://dennikn.sk/3206758/cetbot-by-zm ... -od-ziaka/

Inak toto podľa mňa viac hovorí o spôsobe hodnotenia výsledkov v školskom systéme ako o inteligencii AI.
Napísať odpoveď