Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa beardie »

pripomina mi to moju pokutu za 120 euro o 4:30 rano na prazdnej ceste, kde som pred koncom intravilanu zrychloval na(d) 70ku a fotili presne 80 metrov pred cedulou, siel som 72 na 50ke
spolocenska nebezpecnost obrovska
https://www.google.com/maps/@48.909676, ... 384!8i8192
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nj no, potvrdzuje sa to, že policajti väčšinou merajú len na bezpečných úsekoch, kde vyberú dosť pokút a nie na tých skutočne nebezpečných, kde by speeding mohol ohroziť okoloidúcich, pretože tam by skoro nič nevybrali.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Vcelku racionálne uvažovanie. Toto však nie:
"to, že niekto sa rozhodne si ho nezapnúť, je jeho slobodné rozhodnutie"
Pokutovať je na mieste - v prípade havárie s nezapnutým bezpečnostným pásom ho môže Airbag zabiť alebo vážne zraniť.

K tým rýchlostiam na diaľnici - osobne som tiež za vyššie limity - príklad kde sa spoza nás prirútil šialenec bol PRÁVE o tom, že bežne človek nepočíta s tak veľkým rozdielom rýchlosti. Ak bude - prispôsobí tomu správanie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No ale ak vodič počíta s tým, že ho môže airbag zabiť alebo zraniť pri havárke a napriek tomu sa rozhodne nezapásať, tak je to dôvod na pokutu? Prečo by mal štát a polícia zasahovať do slobodného rozhodnutia človeka?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Clovek bez pasu nemusi zabit len seba, ale aj spolucestujucich. Typicky pri celnej zrazke leti nepriputany cestujuci zo zadnej sedacky rovno na vodica/spolujazdca.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Toto už je na dohode spolucestujúcich, či sú s nepripútanou osobou OK alebo im to vadí. Polícia by podľa mňa do toho nemala zasahovať.

Napríklad ja ako šofér nikdy neberiem ľudí, ktorí sa odmietajú pripútať (aj vzadu). Je to ich slobodné rozhodnutie rovnako ako aj to moje, keď ich odmietnem za nepripútanie odviesť.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

nemoze sa stat ze nepriputany clovek pri havarii vyleti z auta a sposobi tak dalsiu nehodu?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Jj, tiež sa môže stať, že za jazdy vodič jedného auta vyhodí z okna ohorok z cigarety, to vykoľají vodiča oprotiidúceho auta a ten kvôli tomu havaruje :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

za prve, ta pravdepodobnost je asi trochu niekde inde, za druhe, ohorky z cigariet, rovnako ako akykolvek iny odpad by si z okna auta vyhadzovat nemusel...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Podľa mňa oveľa viac ľudí vyhadzuje ohorky z cigariet z okna svojho auta ako množstvo ľudí, ktorí vypadávajú z auta pri havárke. To, že vyhadzovanie ohorkov je chrapúnstvo, je druhá vec.

Namiesto toho si ale môžeš vymyslieť hocičo - rana z kamienka, ktorý vyletí spod kolies iného auta, ktorá môže rozhodiť menej skúseného vodiča. To sa mi stáva niekoľkokrát za zimnú sezónu...
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

rane z kamienka sa ale neda predist tak lahko ako 80kg projektilu letiacemu 90km/h. Ja som plne za dobrovolne sebaohrozovanie, ale zbytocne porovnavas neporovnatelne.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Pilifo napísal: 09 dec 2022, 13:14 No ale ak vodič počíta s tým, že ho môže airbag zabiť alebo zraniť pri havárke a napriek tomu sa rozhodne nezapásať, tak je to dôvod na pokutu? Prečo by mal štát a polícia zasahovať do slobodného rozhodnutia človeka?
No to by sa potom ten človek mohol slobodne rozhodnúť urobiť všeličo a to by potom nemala zasahovať polícia a štát?
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Heh vzdy je to o vybere penazi nejakym smerom...Dobrovolne sebaohrozovanie by mohlo byt, ale viem si predstavit ako poistovne neuhradia liecbu v pripade nehody.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vystreli airbag pri nezapnutom pase? Lebo u niektorych aut zrejme auto, inde zrejme nie. Pouzivaju sa dve technologie, jedna je gulicka v gelovej nadobe, ktora sa pri naraze dotkne steny nadoby a aktivuje airbag. Druha a to novsia technologia je akcelerometer. K tomu su podmienene dalsie veci ako deformacne cidla na aute (za maskou, na zadnom narazniku a na stlpikoch po stranach), ale aj cidla zatazenia na sedadlach a zapnuty/nezapnuty bezpecnostny pas.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

O tom som sa zatiaľ nikde nedočítal, len že sa neaktivuje pri prevrátení vozidla. No práve pozerám nejaké čerstvé crashtesty a v jednom sa naozaj aktivuje iba airbag vodiča (ak nebol spolujazdcov deaktivovaný kvôli kamere).
Samozrejme čelovka bez pásu aj airbagu by bola fatálna.
Poisťovne sa chytia doslova čohokoľvek, aby nemuseli platiť alebo mohli znížiť plnenie...
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

Ako pozeram tak deje sa to aj v praxi.
Poisťovňa zisťuje, či bol zranený nepripútaný

Poisťovne pritom pri každej nehode, pri ktorej príde k zraneniu, prešetrujú, čo presne sa stalo. „Vždy došetrujeme rozsah zranení, ktoré poškodený utrpel, či bol vypracovaný znalecký posudok z odboru zdravotníctva a či sa znalec zaoberal aj otázkou, aký vplyv malo nepripútanie sa poškodeného na rozsah utrpených zranení,“ vraví Juraj Štefanovič z ČSOB Poisťovne. 
Inac kolega mi vravi ze kvoli elektronickej rucnej brzde, bez pasu nepreparkuje Kiu ani o par metrov.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak poisťovne vždy skúšajú, čo im ich klient zožerie a zo začiatku si vymýšľajú plno výhovoriek. Som však presvedčený o tom, že s normálnym právnikom by aj vodič, ktorý bol nepripútaný a pri nehode bol zranený, vysúdil plnenie v snáď plnej výške.

To by si potom mohli zdravotné poisťovne povedať aj to, že nebudú preplácať liečbu rakoviny pľúc fajčiarom alebo infarkty, mŕtvice obéznym ľuďom, pretože svoje zdravotné komplikácie si predsa spôsobili sami svojou nezdravou životosprávou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tvoj večný boj zo systémom má nejaký názov diagnózy?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Zdravý rozum
Nechať si srať na hlavu je diagnóza
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja proti systému nebojujem, to by som musel byť nejaký aktivista.

Len sa len nerád nechávam oje*ávať :)
Napísať odpoveď