Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa harrison314 »

aacid napísal: 14 feb 2023, 18:45 to je ale random informacia... pokial nechces aby zistili tvoju polohu na zaklade vysielania tak budes vysielat falosne signaly zo stoviek miest a teda ten balon realne zachytava iba random sum. pokial je signal zasifrovany tak vies zistit akurat tak frekvenciu a pribliznu polohu ale ci to vysiela tajna raketova zakladna alebo dummy vysielac niekde random v pusti to uz nezistis.
Otazne, ci v dnesnej dobe toto radiove zmetnie nepriatela pouziva USA aj na vlastnom uzemi.
To, ze su data, ktore sa prenasaju zasifrovane, este neznamena, ze s toho nic nezistis, zistis napriklad na kach protokoloch to bezi (tie zasifrovane niesu), zsitis objem komunikacie a vies ju vyfiltrovat od tej beznej (napriklad kvoli inym postupom sifrovania, inym vlnovym dlzkam atd...). To vsteko je vela informacii, ktore vies spracovat.

Kedysi nejaky ex-sef CIA/NSA vykecol, ze zabijali ludi, len na zaklade metadat.
Iny priklad je, Watsapp, sice je end-to-end sifrovany, tak sa nepoklada za bezpecny, prave kvoli tomu, ze Meta moze ukladat a spracovavat metadata okolo tej sifrovanej komunikacie.
aacid napísal: 14 feb 2023, 18:45 toto je samozrejme pravda ale musime tak trochu predpokladat ze americke vojenske zlozky budu pouzivat minimalne dnes odporucany sifrovaci standard ktory proste neprelomis v nejakom realnom case ani keby si zapojil vsetky superpocitace co ma cina k dispozicii. a ked o 10-20 rokov uz na prelomenie technologie mat budu tak tie informacie budu uz 10-20 rokov nerelevantne...
Otazne je, ci to bude 10-20 rokov, moze to byt menej, cina dost pokrocila v kvantovych pocitacoch, aj ked to stale pokladam za hudbu buducnosti. No hovorim o tom pre to, ze NSA robi to iste, uklada velke mnozstva sifrovanej komunikacie, ktoru bude vediet raz rozlusknut. Navyse nemusi ist o utok na samotnu sifru, ale obcas sa da utocit aj na implementaciu.
aacid napísal: 14 feb 2023, 18:45 no a koniec koncov nebolo by jednoduchsie na takuto spionaz mat realnych agentov na pode USA miesto toho aby random vypustali balony?
Tazko povedat. No agent ti tak lahko nepreleti s velkym zariadenim popri vojenskej zakladni bez nasledkov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no nic, su to vsetko spekulacie, hadam zistime raz pravdu. kazdpadne mi to pride velmi primitivny pokus o spehovanie ktory by som uveril skor severnej korei ako cine...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kedze mam predstavu ako velka je krabicka na klasickom meteorologickom balone tak ma dost prekvapilo ze ten cinsky je velky ako autobus a vazi 1 tonu. Tam musela byt kapanek ina technika natrepana.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

wladas napísal: 14 feb 2023, 20:22 Kedze mam predstavu ako velka je krabicka na klasickom meteorologickom balone tak ma dost prekvapilo ze ten cinsky je velky ako autobus a vazi 1 tonu. Tam musela byt kapanek ina technika natrepana.
oni pisali dokonca o velkosti troch autobusov :)

Chinese spy balloon the size of 3 school buses flies over US as government leaders decide its fate – WDBO
https://www.wdbo.com/news/chinese-spy-b ... 7PW4OQTUI/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Uz chapem preco sa to bali odstrelit nad pevninou a pockali na more :D Peknu paseku by to mohlo spravit.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Balon mal mat v priemere uctihodnych 60m a z tych poslednych fotiek vyzerali tie solarne panely na spodu ako taka mensia ISS :)

Cina zase nesklamala
mozno aj pre toto potrebovali vypustat rozne balony aby si svet nevsimol ako Pching rozvija vzajomnu spolupracu s Iranom.
https://www.chinadaily.com.cn/a/202302/ ... aec6c.html
Prílohy
cinsky balon.jpeg
gogo956
Redeemer
Redeemer

Bílý dům prozradil, co měly být sestřelené objekty nad Amerikou - CNN Prima NEWS :D
https://cnn.iprima.cz/prekvapive-prohla ... hp.context
Prílohy
61vk+wW3Y+L._AC_.jpg
61vk+wW3Y+L._AC_.jpg (69.1 KiB) 718 zobrazení
retkvic
Addict
Addict

Ako je to s predajom sluzieb na firmu do zahranicia, ak som zivnostnik a chcem predat svoju sluzbu napr. do Ceska, tak musim byt platcom dph? tam sa nejako musi clovek este registrovat na danovom urade? Tu nejde o fyzicky tovar, cezhranicne, ale dodanie sluzby elektronicky nejakemu ceskemu subjektu.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

https://www.ekonoom.sk/dph/som-zivnostn ... ahranicia/

Platcom DPH nebudes, registrujes sa na Slovensku podla paragrafu 7a a budes to uvadzaj aj na fakture, ze nie si platca DPH, ale si registrovany posla paragrafu 7a. Registracia prebieha na Slovensku, nie v zahranici kam dodavas sluzbu. Tusim tam vznika povinnost podavat suhrnny vykaz (kvartalne) pri prijme zo zahranicia.
retkvic
Addict
Addict

No vyzera to tak, ale ked je to dodanie sluzby jednorazove, ze sa mi v buducnosti nerysuje dodavat nieco dalsie do zahranicia, tak je to na mna az moc papierovaciek a povinnosti.

To ak by som sa registroval a mal by som teraz jeden gig a potom uz nic, tak to by som musel cely rok im tam saskovat s tymi vykazmi? Alebo by sa to dalo zrusit po tom prvom stvrtroku a to by som zase ziadal o zrusenie aj toho ico dph? Nehovoriac este o tej registracii elektronicky a muselo by to byt este pred tym nez vystavim fakturu/objednavku...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mna mas jednoduchsie poprosit dakeho kamarata, ktory ma firmu a je normalne platcom DPH, aby to vzal cez seba a ty mu len vyhodis fakturu na to.
gogo956
Redeemer
Redeemer

vraj priemerna domacnost v Usa ma priemernu dennu spotrebu elektriny 30 kWh.
To je z nasho pohladu velmi vela. Preco? Ze by to robilo ciastocne to, ze vela domov nema zavedeny plyn a teda kuria mnohi elektrinou? /v Usa je elektrina o nieco lacnejsia ako u nas ale nie velmi/
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Asi maju drevene domy, velke tepelne straty, v lete klimatizaciu, v zime kurenie. A ohrev teplej vody.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

vraj?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mek napísal: 22 feb 2023, 11:28 Asi maju drevene domy, velke tepelne straty, v lete klimatizaciu, v zime kurenie. A ohrev teplej vody.
máš pravdu, len tych 30kWh vyzeralo na prvy pohlad dost ohromujuco.. A pritom realne vzhladom k ich prijmom zase az tak vela neplatia, ak je to mesacne 900kWh tak to je zhruba 120-130Usd. :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Dalsia vec moze byt, ze ak 'varia' doma tak rovnako ako vela ludi v UK: mrazene potraviny pripravovane v elektrickej rure. A tie tiez maju svoju spotrebu.
Udavane hodnoty dosahujem ja ked pouzivam akumulacne piecky na vykurovanie. S ohrevom vody a varenim/pecenim tak vysoko neidem nikdy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 22 feb 2023, 11:55 Dalsia vec moze byt, ze ak 'varia' doma tak rovnako ako vela ludi v UK: mrazene potraviny pripravovane v elektrickej rure. A tie tiez maju svoju spotrebu.
Udavane hodnoty dosahujem ja ked pouzivam akumulacne piecky na vykurovanie. S ohrevom vody a varenim/pecenim tak vysoko neidem nikdy.
ked sa kuri elektrinou tak to urcite je realne :) . Zase zohrievanie polotovarov vela elektriny neminie, americania myslim velmi nevaria /v tom zmysle ako to pozname my/ :)

Autoeditácia príspevku po 1 min 33 sek:
jackb
taka otazka na teba, Ty zijes v Uk, tam tiez nie su domy/byty prilis zateplene ze?
A je to pravda aj o tych vodo bateriach kde mas kohutik na teplu a studenu oddelene? :D :)
Jedna znama sa stazovala, ale to bolo pred mnohymi rokmi, ze tam mimo leta, bez sušičky, sa ani neda poriadne vysusit pradlo, lebo je tam stale vlhko a pomerne chladno.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Jedna vec je dat nieco na 2-3 minuty do mikrovnky, druha je vyhriat ruru, dat tam mrazene veci na 20 minut :)

Zvysok suhlasi. Ja mam stastie, ze som v relativne novom (asi 20 rokov starom) dome a tam su plastove okna a neprefukava ich. Mam pocit, ze medzi voknajskom a sadrokartonom vo vnutri bude aj daka izolacia, lebo sice po zimnej dovolenke tam bola zima, ale nie taka zla ako ked som byval roky predtym.
To bol dom asi 70-80 rokov stary so svojpomocnou rekonstrukciou. Tam aj pocas chladneho aprila dokazala teplota padnut na 11°C. Lebo dvere, vratane vchodovych, boli povodne a ked sa zasvietilo, bolo to ako v horore - jasne svetlo robiace obrys dveri. Takze tam bol prievan aj ked okna ci dvere do zahrady boli zatvorene. No aspon tie okola boli dvojite, plastove. Vela ludi kupuje stare byty 90+ rokov stare. Tam maju stare sklene okna. Len tabulka a starucke drievko. Menit to vela krat nemozu, lebo budova je chranena. Ked take okno v zime napuchne, je tazke vysunutim ho otvorit, alebo zavriet naspat. Takze som to asi do konstrukcie asi vychytal, aj ked plynove kurenie a smart termostaty by bolo to co si zelam. Snazim sa pochopit ten moj vykurovaci nezmysel no velmi mi to neide.

Tie kohutiky su. No vela ludi uz ma zmiesavacie pakove baterie, ale napriklad do kupene si na umyvadlo daju historicky vyzerajuce dva kohutiky. Vela krat su take aj na vrejenych WCkach. Takze su, no nie uplne vsade.
Ak by som nemal patio (terasu?) na JZ, tak mam pruser, lebo tam to pradlo refuka aj v zime a potom to vo vnutri uz len doschne. Susicka je vyhoda, ale na jesen bola velka kampan, aby sa nepouzivali, lebo aj to ma extra spotrebu. No je to super pomocka a redukuje vlhkost v byte. Ja som nakupil chemicke lapace vlhkosti a funguju. Ale ak nie perie viac krat denne, nema moznost susit vonku... tak ma asi velky problem s plesnou.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Len pree moje pochopenie, dvoma kohutikmi myslite toto?
scr.png
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

ano, z jedneho ide vriaca a z druheho ladova voda
Napísať odpoveď