Nový externý disk - HDD vs SSD?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Rocker_finck
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Nový externý disk - HDD vs SSD?

Príspevok od používateľa Rocker_finck »

Ahojte, môj súčasný 2TB externý HDD sa mi po 8 rokoch zaplnil a chcem ho nahradiť, resp. doplniť. Používam ho takmer výlučne na ukladanie filmov/seriálov a následne prehrávanie v TV.

Rozhodujem sa medzi 4TB HDD a 2TB SSD (+ starý budem zatiaľ používať a časom kúpim ešte jeden 2TB). SSD samozrejme stojí viac ako dvojnásobok (ak beriem do úvahy, že bude treba 2 kusy), avšak predpokladám, že pri tomto type používania by to mohlo vydržať dlhé roky, keďže dáta sa nebudú prepisovať.

V prospech HDD hovorí cena a tiež, že súčasný HDD mám relatívne dosť dlho a asi tento spôsob používania má dobrý vplyv aj na životnosť. V jeho neprospech je, že výrobca TV odporúča max 2TB, samozrejme na internete veľa ľudí píše že 4TB disky pracujú bez problémov. A predpokladám, že za pár rokov budem mať už novší TV... No a samozrejme potenciálne nižšia životnosť.

Do čoho by ste šli vy?
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Nový externý disk - HDD vs SSD?

Príspevok od používateľa gogo956 »

prenos suborov aj prehravanie, budu komfortnejsie na SSD. AK by to boli disky s ktorymi by som pracoval pravidelne a casto, tak by som siel urcite do SSD. Ak by ale vyuzivane boli iba malokedy, tak by mozno stacil aj iba klasicky hdd.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kuk niekam pre istotu, či telka nebude mať problém so SSD diskom.
Rocker_finck
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Prečo by mala mať?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemala no niečo sa riešilo pri TV SONY so SSD diskami. Tuším so zastavením 4K videa po dlhšej dobe prehrávania. Presne nepamätám už. Samozrejme SSD by malo byť z TV podstatne rýchlejšie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

TV s SSD samozrejme problem mat nebude. Bolo by fajn specifikovat, ze ci sa bavime o disku, ktory je cez USB/ftp pripojeny k TV, ci je pripojeny k NAS, ci ide o disk do NAS alebo co. Lebo sice pises, ze ide o externy disk, takze predpokladam, ze je to disk cez USB alebo nieco na sposob WD MyBook.

Predbezne napisem, ze ti staci externy 2,5 palcovy disk, kedze zvuk TV je vyssi ako minimalny hluk disku. Taky 2TB externy disk kupis za 60-85 eur, 4TB za 100-120 eur. Vzhladom an cenu by som skor volil 4TB disk, klasika je WD Elements: https://www.alza.sk/wd-2-5-elements-portable-4tb-cerny-d5026413.htm Myslim si, ze k pripojeniu TV neni potreba investovat do SSD. To uz skor ist do 6TB disku za tu cenu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiež sa prikláňam ku klasickému externému disku, pretože TV s vysokou pravdepodobnosťou nevie na SSD robiť TRIM. Môže to mať vplyv na rýchlosť aj životnosť. Neviem isto.
Rocker_finck
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal: 06 mar 2023, 22:49 TV s SSD samozrejme problem mat nebude. Bolo by fajn specifikovat, ze ci sa bavime o disku, ktory je cez USB/ftp pripojeny k TV, ci je pripojeny k NAS, ci ide o disk do NAS alebo co. Lebo sice pises, ze ide o externy disk, takze predpokladam, ze je to disk cez USB alebo nieco na sposob WD MyBook.

Predbezne napisem, ze ti staci externy 2,5 palcovy disk, kedze zvuk TV je vyssi ako minimalny hluk disku. Taky 2TB externy disk kupis za 60-85 eur, 4TB za 100-120 eur. Vzhladom an cenu by som skor volil 4TB disk, klasika je WD Elements: https://www.alza.sk/wd-2-5-elements-portable-4tb-cerny-d5026413.htm Myslim si, ze k pripojeniu TV neni potreba investovat do SSD. To uz skor ist do 6TB disku za tu cenu.
Tak ako predpokladáš, disk bude k TV pripojený cez USB. Ide mi hlavne o to, či životnosť nebude podstatne vyššia pri SSD.
starysomar napísal: 07 mar 2023, 7:17 Tiež sa prikláňam ku klasickému externému disku, pretože TV s vysokou pravdepodobnosťou nevie na SSD robiť TRIM. Môže to mať vplyv na rýchlosť aj životnosť. Neviem isto.
Ale TV nebude robiť zápis/vymazávať údaje. To sa bude diať cez PC samozrejme.

Zasa niekde som čítal, že samotné čítanie dát nerobí pre SSD takmer žiadne opotrebenie, kým pre HDD pochopiteľne áno (pohyblivé časti sa hýbu). Ceny mám prezreté tie 4TB HDD sú stále v podobnej cene, kým 2TB SSD som teraz našiel za 145€, čo je výborná cena, tak preto váham.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

4TB HDD cca 100 eur
2TB SSD x 2 cca 300 eur
Výhoda je, ak budeš reklamovať - že len jeden :D
A vážne - práve pe nahratie filmu z TV nevidím výhodu v SSD - inak samozrejme - v kompe mám systé,m na SSD (no dáta by som na ne neulklada, vysvetlenie ďalej).

Nahráš film v TV a prehráš si ho v PC alebo uložíš? Viem, že prv to moc nešlo (až ne najeké čínske veci a/alebo stiahnutím analógového) signálu káblom.

Iste sa javí SSD ako pohodlnejšie riešenie, len mi uniká zmysel - záznam videa nepotrebuje vlastnosti, ktoré sú hlavnou výhodou SSD voči HDD. Rýchlosť, prístupová doba.

No a to oné - NIKDY nebudem dáta, hlavne na účely archivácie ukladať na SSD - drbne na HDD? Obnova možná. Drbne na SSD - po prebehnutom TRIM nereálna, prakticky zrejme nemožná.
Rocker_finck
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Nepochopil si ma. TV nebude zapisovať na HDD nič (žiadne nahrávanie). Film/seriál stiahnem na PC a z PC ho skopírujem na HDD, HDD pripojím k telke a pozriem v telke.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Jo - kapišto :D
Asi som bol nepozorný. Holt - moja blbosť, venujem sa priveľa veciam naraz. V tom prípade je lautrhovnojedno, či to bude HDD, SSD - alebo dostatočne rýchly USB kľúč - sorry :)
V prospch SSD v tom prípade (s výnimkou ceny, no po tom je ma ho...) vraví rýchlosť kopírovania naň :)
Rocker_finck
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Jasné pohodička :D

Ale premyslel som si to, pôjdem do HDD. Asi to fakt nestojí za ten rozdiel, súčasný drží 8 rokov bez problémov a v NTB mám tiež na dáta aj HDD a mám ho skoro 6 rokov, používa sa takmer denne. Na občasné pozeranie filmov a seriálov to bohate stačí. Za pár rokov snáď vyčerpám aj tie 4TB a zasa môžem ísť do nového.
Napísať odpoveď