Aktualizovaný notebook

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Aktualizovaný notebook

Príspevok od používateľa starysomar »

Kto vie, čo robí - nesťahuje a neukladá na C. (A nešifruje, ak nechce prísť o dáta...mne sa tak podarilo)
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

urcite ma zmysel disk delit pokial clovek nema jeden systemovy a jeden datovy disk.
a aj v pripade ze ano ziadne komplikacie to nesposobuje prave naopak....
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ako podelis 120GB SSD v notebooku? Alebo 240GB, co je ten lahsi pripad, hm?
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Mám v jednom NTB rozdelený na C a D Samsung 256GB.A nevidím problém.Win10.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

Tiež v tom nevidím problém ako niekto každý disk sa dá rozdeliť na viac particii……
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

problem nastava presne ked mas mensie disky. niektore neposlusne programy (napriklad visual studio alebo co si pamatam tak hra elite dangerous) sa proste odmietaju nainstalovat na inu particiu ako C. windows tiez lubi rast a rast kazdym updatom. potom sa zrazu stane ze 100GB particia je plna a windows zacne robit problemy.

skor ide o to ze je to zbytocne rozdelovat, respektive skor je to o nejakom zvyku, pretoze rozdiel medzi jednym diskom a dvoma particiami a jednym diskom a jednou particiou nie je ziadny. ci budem mat vsetky subory o ktore nechcem prist na inej particii alebo v jednom adresari, to je uplne jedno. ked ti klakne disk tak si aj v jednom aj v druhom pripade prisiel o vsetko.
preto je lepsie mat subory ktore nechces prist bud na inom disku alebo idealne niekde uplne inde, NASku alebo v cloude.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokial to Déčko nebude primárna partícia alebo kľakne disk ako taký - máš pravdu. Na inom disku a nie jedinom, alebo v cloude (ktorému sa ja bránim - hoci prefajčím mesačne 10-15x viac, než je cena zaň. Nejak sa mi neche naše veci posielať dakam cez net).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja mam privatny cloud :D
ale musim povedat ze ja viac verim poskytovatelovi cloudu ako sebe, preto aj zo svojho servera zalohujem niektore subory na google drive.
skratka sa ovela viac bojim toho ze moj server zomrie, popripade sa nieco pokazi ako toho ze niekto zneuzije moje data.
a teda pokial chce mat clovek extra istotu tak tie najcitlivejsie veci uklada do cloudu uz zasifrovane.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ako sifrujes udaje, mas na to nejaky soft ktory robi iba sifrovanie a ku vsetkym suborom mas nejaky key alebo ako to funguje?
Ja pouzivam 7-zip, sifrovanie AES256 (defaultny ZipCrypto nie je az tak bezpecny) a pouzivam viac menej rovnake heslo k archivom (resp. mam to odstupnovane podla dolezitosti, na najdolezitejsie mam unikatne hesla ktore storujem tiez v sifrovanej kdbx databaze).
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja pouzivam veracrypt. je to jeden subor ktory cez aplikaciu namountujes ako dalsi disk. co chcem tam pridam, unmountnem a syncnem so serverom.
no a k nemu mam unikatne ozaj dlhe heslo ktore nikde inde nepouzivam ani nemam nikde ulozene.
heslo nemusi byt komplikovane, staci ak bude dlhe. terba si vybrat nejaku vetu ktoru si lahko zapamatas. pokial sa chces citit extra bezpecne tak samozrejme mozes vymenit nejake to pismeno za cislo ci znak ale myslim ze je to zbytocnost.

priklad:
heslo vygenerovane cez bitwarden: N7pTixHG#H9#g% (14 znakov, velke male pismena, cisla aj specialne znaky)
cas na prelomenie hesla: 163 trillion years

veta z mojho predchadzajuceho prispevku: MusimPovedatZeJaViacVerim (25 znakov, iba velke a male pismena a aj to len preto aby sa to lepsie citalo :D)
cas na prelomenie hesla: 2 billion trillion years

(pouzil som toto: https://www.passwordmonster.com/)
Marry528
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Marry528 »

Zas sa mi aktualizoval notebook. Zo súborov nič nechýba, ale zas mi zrušilo záložky na google chrome, uložené heslá, nastavené pozadie. Nikdy predtým toto ten notebook nerobil. Takisto nastavené, pripnuté aplikácie na lište mi zrušilo, nastavené pozadie. Dá sa nejako zablokovať aktualizácie? Alebo aspoň aby mi nerušili moje nastavenia??
Marry528
Expert
Expert

Super, ďakujem krásne 🙂 pozriem sa na to :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Toto mi ale nepride, ze by bola chyba aktualizacii Windowsu. Este som sa s tym teda nestretol a to mi daky ten pocitac uz presiel rukou. Skor by som hladal problem v Chrome a s tym ako ma ulozeny profil.

Najrozumnejsie sa mi zda, ze resetnut Chrome, potom ho odinstalovat, rucne docistit subory a profily, ktore ostanuna disku. Restartut pocitac, skusit vyhladat aktualizacie vo Windowse. No a potom nainstalovat Chrome.

Autoeditácia príspevku po 1 min 21 sek:
Edit - Teraz si to citam este raz. No vyzera to skor na problem Windowsu, ako keby doslo k zmene uzivatelskeho profilu alrbo co. To by znacilo tu zmenu pozadia a ikoniek. A kedze dojde k zmene na profile, tak ani Chrome sa nevie dostat k profilu.
Marry528
Expert
Expert

heker napísal: 21 mar 2023, 5:42
Edit - Teraz si to citam este raz. No vyzera to skor na problem Windowsu, ako keby doslo k zmene uzivatelskeho profilu alrbo co. To by znacilo tu zmenu pozadia a ikoniek. A kedze dojde k zmene na profile, tak ani Chrome sa nevie dostat k profilu.
Môže byť problém v tom, že som mala študentský profil? Či ten súvisí iba s balíčkom Word, Excel a Powerpoint?
Ale to by mi asi aj zmizlo prihlasovanie do notebooku. Či to s tým tiež nie je spojené?
Ak splietam viacero nesúvisiacich vecí, tak pardon. Ale nemám až taký prehľad ako som si myslela 🤷🏻‍♀️
Marry528
Expert
Expert

Už zas. Zas sa mi aktualizoval notebook. Súbory zakaždým ostanú. Ale vyčistí sa mi pracovná plocha (čo je na prac. ploche mám nastavené, aby sa ukladalo na OneDrive) a odopnú sa mi záložky na panely úloh. Naposledy mi nešli otvoriť nejaké programy, kalkulačka napr., fotky, nešlo mi ani stiahnuť iný program z obchodu. Teraz mi nechce ani štart otvoriť.
Asi budem musieť dajako prečistiť notebook, že? :/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

odzalohoval by som si veci co potrebujem a spravil cistu instalaciu windowsov. to co sa ti deje je divne a vobec nie nieco bezne.
mozno za to moze to zalohovanie plochy do onedrive, co si pamatam tiez sa mi to raz zaplo a boli s tym nejake problemy, on myslim funguje tak ze mas akokeby dve plochy, jedna onedrive plocha, druha offline plocha, mozno sa ti po update vypne onedrive a zrazu tam mas tu druhu...
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Napadá ma aj možnosť, že sú v ňom dve kontá alebo sa prepína medzi Admin kontom a kontom používateľa.
Marry528
Expert
Expert

No, ja som si zálohovanie zapla sama. Len už neviem ako :/ Počas VŠ som nechcela furt so sebou vláčiť notebook, keď som písala práce. A aby som to nemusela potom preposielať z mobilu, tak som prepojila pc z onedrive. Aby som to otvorila aj z mobilu. A v Pc som potom už len doladila písmo, riadkovanie, stránky... Jasné, potom mi začalo vypisovať, že mám plný onedrive, keďže som mala automatické ukladanie z Pc aj z mobilu. V mobile som to vypla ľahko. Ale na tom Pc som nevedela, ako som to spravila. Tak som v Pc presunula všetko na disk C. Keď ukladám inde ako na C, plocha a podobne, tam to ide aj do onedrivu.
aacid napísal: 18 apr 2023, 10:38 on myslim funguje tak ze mas akokeby dve plochy, jedna onedrive plocha, druha offline plocha, mozno sa ti po update vypne onedrive a zrazu tam mas tu druhu...
Takže tú zmenu plochy už chápem.

Ale neviem, prečo mi nejde otvoriť štart. Ani nastavenia. Dnes som pre istotu presunula veci z C na externý disk. Zrejme budem musieť preinštalovať, že?

Blbé je, že ten notebook nemá ani 4 roky a pracuje horšie ako priateľov 10-ročný 🙄

Autoeditácia príspevku po 3 min 18 sek:
starysomar napísal: 18 apr 2023, 16:12 Napadá ma aj možnosť, že sú v ňom dve kontá alebo sa prepína medzi Admin kontom a kontom používateľa.
Mám pocit, že tam je len jedno konto. Ono to bude zrejme asi tak ako písal aacid s tou plochou.
Len nechápem, prečo mi nejde spustiť niektoré aplikácie 🤷🏻‍♀️
Momentálne ho ani nevypnem. Len nasilu tlačidlom. Alebo proste zaklapnem.
Napísať odpoveď