Co sa mi paci/nepaci na linuxe

Všetko ohľadom Linuxu...
Používateľov profilový obrázok
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Co sa mi paci/nepaci na linuxe

Príspevok od používateľa harrison314 »

Toto je vsobecna tema o nazoroch na Linux.

Moj nazor je tu: post2418350.html#p2418350

Navyse je to pokracovanie temy z post2418470.html#p2418470.
aacid napísal: 28 mar 2023, 15:48 nastastie tu mas 500 dalsich distribucii ktore nie su kontrolovane jednou centralnou spolocnostou. na rozdiel od ostatnych OS.
Ano ale drviva vetcina vychadza z tych, vytvaranymi velkymi firmami, aj prebeaju ich SW vybbavenie a principy. A ten zvysok prakticky nik nepouziva, lebo nan nie je softver, ovladace ani ziadna podpora.
aacid napísal: 28 mar 2023, 15:48 k tomuto len ze SELinux.
Traduje sa, ze Chuck Noris vie nakonfigurovat SELinux :D
aacid napísal: 28 mar 2023, 15:48 ale osobne nikdy nie som ako root, zase je to vsetko iba o tom ako si to nastavis. nikto ta nenuti robit "rm -rf /bin" pod rootom, keby mas spravne nastavene prava na adresari ktory chces vymazat tak nepotrebujes roota ani sudo a nikdy sa ti nestane ze si vymazes nieco systemove.
Toeria vs. prax. Hlavne na sereroch nekonfigurujes pristup do priconkov pre beznych pouzivatelov a tych tam ani nemas.
aacid napísal: 28 mar 2023, 15:48 ide o ten system samotny, princip ze vsetko je subor, ze akekolvek nastavenie, akolvek hardware, akykolvek config vygrepujes jednym prikazom.
Kedysi sa aj mne velmi pacilo, ze vsteko je subor. Pekna myslienka. Je to super, ked si admin a ako vravis, vies si to zobrazit vypisom na konzolu.

Ale to zacne zlyhavat, lebo len malo veci sa da dobre namapovat na subor (od toho HW, cez beziaci process, USB kluc, atd...), ked som s tym zacal robit, tak mi to zacalo pripadat ako ked sa kocku snazis natlacit do okruhlho otvoru, no ked pouzijes dostatocnu solu, tak to spravis.

Ked v tom zacnes programovat tak je to peklo. Jednak tie subory byvaju inde na roznych distribuciach, maju iny format a ty ich musis parsovat ako text a casto uhadnut ktory stlpec to je.
Na druhej strane take WinApi ti vrati rovno datovu strukturu, kde cislo je cislo, kde text je text a ani nemusis hadat endkoding.
aacid napísal: 28 mar 2023, 15:48 ze ked chces aby ti aplikacia bezala ako servis tak si staci par riadkovy subor (.NET7 to podstatne zjednodusil na windowse ale stale to neni ono).
To nie je od .Net 7, to tam bolo uz hodne davno, neviem ci nie od .Net Core 2.1... prosto roky.
Ja chapem, preco je to zlozitejsie (kodom), lebo WIndows sluzby vedia toho trosku viac. Na druhej strane samotna registracia a manazment sluzby je uplne to iste na oboch systemoch.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Co sa mi paci/nepaci na linuxe

Príspevok od používateľa Mek »

Moj nazor na Linux je - kazdemu, co jeho jest.
Windows na domaci PC
Linux na server
Velmi sa mi paci, ze .NET je multiplatformovy - nakodim si konzolovu aplikaciu v mojom oblubenom C# a spustim na linuxovom serveri rovnako ako aj na domacom PC.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

harrison:
viditelne nemas dobru skusenost s linuxom. ja ta presviedcat o opaku nepotrebujem, vacsina veci co si napisal je subjektivna a myslim ze vacsina pouzivatelov linuxu take problemy nema.

za mna najvacsia nevyhoda linuxu je mala podpora vyrobcov hardwaru. vacsina mojich periferii (klavesnica, mys, sluchadla, monitor) sice na linuxe funguju ale akykolvek companion software bude iba na windows.

vela ludi ma strach z toho mas milion distribucii a (ako pisal harrison) ze nieco nebude fungovat tam, nieco hentam, ked sa v to zacnete trochu orientovat, zistite ze realne mas 3 hlavne distribucie (debian, redhat a arch) a vsetko ostatne su len drobne upravy. pokial software a hardware funguje na debiane tak na 99% bude fungovat na ubuntu, minte, popos, elementary, zorin, raspbian a podobne...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, ze linux nemam rad. Ale tiez ma svoje vyrazne nevyhody. Proste v praci casto zabrdnem do nativnych aplikacii (velku cast minuleho roku som stravil nad linuxovymi demonmi (v C), od novembra som zas bol hlboko ponoreny vo WinApi) a tiez sa dlhodobo pracovne venujem bezpenosti.
A tiez mnohe principy co stale vlasnu na linuxe povazujem za prekonane.

Napriklad mnou spominany dependenci hell vidis napriklad na tom, ze Golang aj Rust linkuju vsetko staticky a vznikaju take riesnia ala Snap.

Napriklad na serveoch a Rpi mam linux rad, ale tam cloveku bezi jedna dve aplikacie. No mat v tom pracovny dektop... povedzme skusal som a kedze si vazim vlastny cas a nervy, tak ho nepouzivam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som nedavno skusal 'prejst' na linux na domacom PC (na pracovnom PC by som napr. s Linuxom nemal problem z praktickeho hladiska asi ziaden ale nie je to u nas dovolene).
Prva vec, co ma zradila bola desktop appka Discordu a pokus o sharovanie screenu, screen share isiel (+/-, s viditelne horsou kvalitou ale povedal by som ze dostacujuce) ale bez zvuku - hovorim si ze asi nejaka chu**** idem vygooglit hotfix a po hodine som sa ocitol v klasickej linuxovej rabbit-hole a zabalil som to :lol:
Napísať odpoveď