Ahojte,
Mám tu taku srandu.
Na začiatku stavby PC som si rozdelil 1tb nvm disk na ktorom beží pc na 500/500gb, s tým že 500 ostane na systém a 500 na programy.
Dnes to vyzerá takto:
kde na Dčku sú vo finále len také "prevádzkové" programy ktoré v pohode môžu byť aj v Cčku. Chcel som v tom mať poriadok ale aj tak programy občas v rýchlosti inštalujem aj na samotné Cčko.
Tým že Cčko je plocha, stiahnuté súbory a cache rôzne a kadečo tak sa mi to hneď zaplnilo a rád by som to mal znova zlúčené aby ten PC vedel trochu dýchať.
Viete mi prosím pomôcť ako na to, aby som dačo neposral a prípadne nestratil tie inštalačky na Dčku keď to zĺučim na C?
Ďakujem
Zlučenie hlavného ssd
Re: Zlučenie hlavného ssd
Môžeš si zmenšiť D napr. o 200GB ,ktoré priradíš k C.Zmenšíš D tak,že vytvoríš prázdne miesto pred D, ktoré potom priradíš k C.
Alebo si z D skopíruj,čo potrebuješ a potom odstráň celé D.O to voľné miesto potom rozšíriš C.Ak máš aj teraz za C nejaký oddiel,ktorý zvykne OS vytvoriť,tak ten najskôr musíš odstrániť.Daj sem screen zo Správa diskov.
Alebo si z D skopíruj,čo potrebuješ a potom odstráň celé D.O to voľné miesto potom rozšíriš C.Ak máš aj teraz za C nejaký oddiel,ktorý zvykne OS vytvoriť,tak ten najskôr musíš odstrániť.Daj sem screen zo Správa diskov.
To zmenšenie D dáva zmysel, pretože nestratím tam tie programy ale zároveň si zväčším Cčko..
najjednoduchsie bude skopirovat tych 30gb c Dcka na iny disk, vymazat Dcko a rozsirit Ccko.
pretoze to Dcko ti urcite nepojde zmensit z lavej strany priamo vo windowse. bud na to budes musiet pouzit nejaky iny nastroj alebo to spravit komplikovanejsie (zmensis D z prava, vytvoris novu particiu (X:), tam nakopirujes veci z Dcka, zmazes Dcko, zvacsis Ccko, nakopirujes z Xka na Ccko, zrusis Xko a nasledne rozsiris Ccko.
ja inak na taketo veci mam bootovaci usb kluc s Hiren's BootCD kde je kopa nastrojov na manipulaciu s particiami.
pretoze to Dcko ti urcite nepojde zmensit z lavej strany priamo vo windowse. bud na to budes musiet pouzit nejaky iny nastroj alebo to spravit komplikovanejsie (zmensis D z prava, vytvoris novu particiu (X:), tam nakopirujes veci z Dcka, zmazes Dcko, zvacsis Ccko, nakopirujes z Xka na Ccko, zrusis Xko a nasledne rozsiris Ccko.
ja inak na taketo veci mam bootovaci usb kluc s Hiren's BootCD kde je kopa nastrojov na manipulaciu s particiami.
Tak najskôr odstrániť oddiel 530MB a potom ,ako som písal.https://www.aomeitech.com/pa/standard.html
Najlepšie cez boot ,ak ide o disk s OS.
Najlepšie cez boot ,ak ide o disk s OS.
Nevidim zmysel delenia toho disku. To co mas na D, tak mozes mat predsa aj na disku C a ziadnym sposobom ta to neobmedzuje.
Ďakujem pekne za rady. Nie je problém presunúť tie veci z Déčka preč, skôr vidím problem v tom že tam mám asi 40 takých Béčkových softov, kde sa mi niektoré nechce inštalovať znova, lebo nemám inštalačku a tak..
Bojím sa že windows k ním potom nenájde cestu.. je na toto nejaký fix, alebo to proste treba nanovo preinštalovať na C?
Ďakujem

Bojím sa že windows k ním potom nenájde cestu.. je na toto nejaký fix, alebo to proste treba nanovo preinštalovať na C?
Ďakujem
Su to platene programy? Ak nie, nemal by byt problem to preinstalovat.
Niektore programy budu fungovat, ine nie.
Mozes si to vyskusat, skopiruj ich na C a vyskusaj ich spustit.
Ak budu fungovat, staci len vytvorit nove odkazy pre exe subory, z novej cesty.
Niektore programy umoznuju nastavit si cestu pre nastavenia, takze si to mozes zmenit a zalohovat, len to chce spravit pre kazdy zvlast.
Ja mam portable verzie takmer vsetkych programov, su na C-cku, ale v specialnom priecinku, takze cely ho mam zalohovany, aj nastavenia su tam, takze pri preinstalovani OS staci skopirovat dany priecinok.
Niektore programy budu fungovat, ine nie.
Mozes si to vyskusat, skopiruj ich na C a vyskusaj ich spustit.
Ak budu fungovat, staci len vytvorit nove odkazy pre exe subory, z novej cesty.
Niektore programy umoznuju nastavit si cestu pre nastavenia, takze si to mozes zmenit a zalohovat, len to chce spravit pre kazdy zvlast.
Ja mam portable verzie takmer vsetkych programov, su na C-cku, ale v specialnom priecinku, takze cely ho mam zalohovany, aj nastavenia su tam, takze pri preinstalovani OS staci skopirovat dany priecinok.
Ahojte, konečne som sa k tomu dostal. Celé Dčko je prázdne.
Ako teraz najviac safe prepojiť znova tieto dve partície do 1 ?
Je to 1 spoločný NVM disk, na C je system.
Skúšal som AOMEI ak obolo vyššie poslané, cez to to nešlo
Cez Easeus Partition master by to išlo.. zapnem ešte počítač keď kliknem na to modré apply?
ďakujem
Ako teraz najviac safe prepojiť znova tieto dve partície do 1 ?
Je to 1 spoločný NVM disk, na C je system.
Skúšal som AOMEI ak obolo vyššie poslané, cez to to nešlo

Kedze C su tym padom prevazne 'studene' data, preco ich proste nepresunies na Dcko?
Merge ti nepojde, ak je jedna z particii skoro plna. Kolko presne miesta to potrebuje ti nepoviem ale skusil by som to.
Inac nie som velky fanusik 'bare-metal' realokacii particii, vkladas velku doveru v ten soft, ak ides na ostro a bez zalohy dat tak nakoniec sa ti moze problem vyriesit ultimatne a budes mat uplne cely disk volny

Neuvazoval si nad tym, si ponastavovat default download-pathy na Dcko (s tym ze co som pisal vyssie plati, studene data si presun na Dcko) a nechat to tak?
AOMEI určite zvládne spojiť partície.Ak ide napr. prázdne D pripojiť k C.
Awattar: Ak uz mas Dcko prazdne, tak si spusti windows Disk Management. Tam si na tom NVMe disku oznacis najprv mysou particu D: a ked je oznacena tak tam na nej kliknes pravym tlacitkom na mysi a tam das "Delete Volume". To sa ti po zmazani ma zmenit na "Unallocated". Tak podobne zmazes aj tu * particiu (530 MB velkost), co je na screenshote vyssie medzi C: a D:, po zmazani sa tiez zmeni na "Unallocated". Teraz si oznacis mysou C: particiu a ked je oznacena tak tam na nej kliknes pravym tlacitkom na mysi a das "Extend Volume". Potom tam zadas maximalnu dostupnu velkost co ti system ukaze ako dostupnu a tym padom si rozsiris kapacitu disku C: o to cele "Unallocated" miesto. Potom cez tusim tlacitko "Finish" by sa ti tato zmena mala aplikovat a po zbehnuti by mala mat po novom particia C: taku velkost, ako predtym mali spolu C: + * (530 MB) + D:.
Windows si chráni svoje partície.Tak zrejme ani nebude chcieť zmazať tých 530MB, klasicky cez Správu diskov.