Zlučenie hlavného ssd

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Používateľov profilový obrázok
Awattar
Light Professional
Light Professional

Zlučenie hlavného ssd

Príspevok od používateľa Awattar »

Ahojte,

Mám tu taku srandu.

Na začiatku stavby PC som si rozdelil 1tb nvm disk na ktorom beží pc na 500/500gb, s tým že 500 ostane na systém a 500 na programy.
Dnes to vyzerá takto:
SSD.jpg
SSD.jpg (9.81 KiB) 279 zobrazení
kde na Dčku sú vo finále len také "prevádzkové" programy ktoré v pohode môžu byť aj v Cčku. Chcel som v tom mať poriadok ale aj tak programy občas v rýchlosti inštalujem aj na samotné Cčko.
Tým že Cčko je plocha, stiahnuté súbory a cache rôzne a kadečo tak sa mi to hneď zaplnilo a rád by som to mal znova zlúčené aby ten PC vedel trochu dýchať.

Viete mi prosím pomôcť ako na to, aby som dačo neposral a prípadne nestratil tie inštalačky na Dčku keď to zĺučim na C?

Ďakujem
4040
King
King

Re: Zlučenie hlavného ssd

Príspevok od používateľa 4040 »

Môžeš si zmenšiť D napr. o 200GB ,ktoré priradíš k C.Zmenšíš D tak,že vytvoríš prázdne miesto pred D, ktoré potom priradíš k C.
Alebo si z D skopíruj,čo potrebuješ a potom odstráň celé D.O to voľné miesto potom rozšíriš C.Ak máš aj teraz za C nejaký oddiel,ktorý zvykne OS vytvoriť,tak ten najskôr musíš odstrániť.Daj sem screen zo Správa diskov.
Awattar
Light Professional
Light Professional

To zmenšenie D dáva zmysel, pretože nestratím tam tie programy ale zároveň si zväčším Cčko..
hdd.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

najjednoduchsie bude skopirovat tych 30gb c Dcka na iny disk, vymazat Dcko a rozsirit Ccko.
pretoze to Dcko ti urcite nepojde zmensit z lavej strany priamo vo windowse. bud na to budes musiet pouzit nejaky iny nastroj alebo to spravit komplikovanejsie (zmensis D z prava, vytvoris novu particiu (X:), tam nakopirujes veci z Dcka, zmazes Dcko, zvacsis Ccko, nakopirujes z Xka na Ccko, zrusis Xko a nasledne rozsiris Ccko.

ja inak na taketo veci mam bootovaci usb kluc s Hiren's BootCD kde je kopa nastrojov na manipulaciu s particiami.
4040
King
King

Tak najskôr odstrániť oddiel 530MB a potom ,ako som písal.https://www.aomeitech.com/pa/standard.html
Najlepšie cez boot ,ak ide o disk s OS.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nevidim zmysel delenia toho disku. To co mas na D, tak mozes mat predsa aj na disku C a ziadnym sposobom ta to neobmedzuje.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Ďakujem pekne za rady. Nie je problém presunúť tie veci z Déčka preč, skôr vidím problem v tom že tam mám asi 40 takých Béčkových softov, kde sa mi niektoré nechce inštalovať znova, lebo nemám inštalačku a tak.. :D
Bojím sa že windows k ním potom nenájde cestu.. je na toto nejaký fix, alebo to proste treba nanovo preinštalovať na C?

Ďakujem
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Su to platene programy? Ak nie, nemal by byt problem to preinstalovat.

Niektore programy budu fungovat, ine nie.

Mozes si to vyskusat, skopiruj ich na C a vyskusaj ich spustit.

Ak budu fungovat, staci len vytvorit nove odkazy pre exe subory, z novej cesty.

Niektore programy umoznuju nastavit si cestu pre nastavenia, takze si to mozes zmenit a zalohovat, len to chce spravit pre kazdy zvlast.

Ja mam portable verzie takmer vsetkych programov, su na C-cku, ale v specialnom priecinku, takze cely ho mam zalohovany, aj nastavenia su tam, takze pri preinstalovani OS staci skopirovat dany priecinok.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Ahojte, konečne som sa k tomu dostal. Celé Dčko je prázdne.

Ako teraz najviac safe prepojiť znova tieto dve partície do 1 ?

Je to 1 spoločný NVM disk, na C je system.

Skúšal som AOMEI ak obolo vyššie poslané, cez to to nešlo :(
Bez názvu.jpg
Cez Easeus Partition master by to išlo.. zapnem ešte počítač keď kliknem na to modré apply? :D
easeas.png
ďakujem
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Awattar napísal: 11 máj 2023, 15:57 ...Tým že Cčko je plocha, stiahnuté súbory a cache rôzne a kadečo tak sa mi to hneď zaplnilo a rád by som to mal znova zlúčené aby ten PC vedel trochu dýchať...
Kedze C su tym padom prevazne 'studene' data, preco ich proste nepresunies na Dcko?
Merge ti nepojde, ak je jedna z particii skoro plna. Kolko presne miesta to potrebuje ti nepoviem ale skusil by som to.
Inac nie som velky fanusik 'bare-metal' realokacii particii, vkladas velku doveru v ten soft, ak ides na ostro a bez zalohy dat tak nakoniec sa ti moze problem vyriesit ultimatne a budes mat uplne cely disk volny :D

Neuvazoval si nad tym, si ponastavovat default download-pathy na Dcko (s tym ze co som pisal vyssie plati, studene data si presun na Dcko) a nechat to tak?
4040
King
King

AOMEI určite zvládne spojiť partície.Ak ide napr. prázdne D pripojiť k C.
Pepo79
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Pepo79 »

Awattar: Ak uz mas Dcko prazdne, tak si spusti windows Disk Management. Tam si na tom NVMe disku oznacis najprv mysou particu D: a ked je oznacena tak tam na nej kliknes pravym tlacitkom na mysi a tam das "Delete Volume". To sa ti po zmazani ma zmenit na "Unallocated". Tak podobne zmazes aj tu * particiu (530 MB velkost), co je na screenshote vyssie medzi C: a D:, po zmazani sa tiez zmeni na "Unallocated". Teraz si oznacis mysou C: particiu a ked je oznacena tak tam na nej kliknes pravym tlacitkom na mysi a das "Extend Volume". Potom tam zadas maximalnu dostupnu velkost co ti system ukaze ako dostupnu a tym padom si rozsiris kapacitu disku C: o to cele "Unallocated" miesto. Potom cez tusim tlacitko "Finish" by sa ti tato zmena mala aplikovat a po zbehnuti by mala mat po novom particia C: taku velkost, ako predtym mali spolu C: + * (530 MB) + D:.
4040
King
King

Windows si chráni svoje partície.Tak zrejme ani nebude chcieť zmazať tých 530MB, klasicky cez Správu diskov.
Napísať odpoveď