Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Určite preferovať Trezor, nie Ledger, hlavne kvôli tomu, že ich firmware je open source, takže hocikto si môže skontrolovať, že v systéme nemajú nejaký back door.
V sobotu na BTC konferencii v Liberci som sa rozprával so Slushom z Trezoru ohľadom nejakých detailov a mal som z jeho slov pocit, že feature, ako teraz vypustil Ledger, by ich ani nenapadlo implementovať, keďže to, aby sa nikdy nemohli ako firma dostať k seedom svojich zákazníkov, považujú za prioritu pre ich biznis. Zároveň nikdy ani nechcú mať osobné údaje svojich zákazníkov, čo vysvetľoval Slush hlavne tým, aby nemohli byť prípadne vydieraný nejakým štátom, aby mu odovzdali zoznam ich zákazníkov, keby išlo do tuhého...
V sobotu na BTC konferencii v Liberci som sa rozprával so Slushom z Trezoru ohľadom nejakých detailov a mal som z jeho slov pocit, že feature, ako teraz vypustil Ledger, by ich ani nenapadlo implementovať, keďže to, aby sa nikdy nemohli ako firma dostať k seedom svojich zákazníkov, považujú za prioritu pre ich biznis. Zároveň nikdy ani nechcú mať osobné údaje svojich zákazníkov, čo vysvetľoval Slush hlavne tým, aby nemohli byť prípadne vydieraný nejakým štátom, aby mu odovzdali zoznam ich zákazníkov, keby išlo do tuhého...
Na twitteri bolo, že nevýhoda trezoru je že to nemá žiadny chip na verifikáciu originality či také niečo. A všetci s kým sa bavím vyťahujú nejaké random mená... možno tým že sú to češkovia tak mi trezor dáva dôveryhodnosť ale kto vie no ... príde nejaká regulácia, niečo a uvidíme čo sa z aj z trezoru vykľuje...
Ja považujem za dostatočne dobrú security feature Trezoru aj to, že viem, kde majú tí chalani kancl. Už to nie je úplne malá firma o pár ľuďoch, takže keby sa rozhodli spraviť nejaký exit scam, život ľudí z vedenia by sa veľmi skomplikoval 

hw penazenku nemam, ani len tu papierovu. popravde uz cez 5 rokov mam vsetko krypto na burze. je to jednoduchsie a tak nejak trochu viac doverujem burze ako sebe ze to niekde nestratim 
hlavne teda vacsinu mam v ETH ktore stakujem.

hlavne teda vacsinu mam v ETH ktore stakujem.
Takže si zmierený s tým, že burza môže krachnúť ako FTX v minulom roku a potom sa nemusíš k svojmu kryptu niekoľko rokov dostať a keď už, tak to môže byť len zlomok pôvodnej hodnoty?
presne, rovnako ako som zmiereny s tym ze pokial by som mal krypto na vlastnej penazenke ci uz na papieri alebo v hardware tak to mozem stratit, moze sa to pokazit, znehodnotit, moze mi zhoriet dom a o vsetko pridem...
aj jedno aj druhe ma svoje rizika.
aj jedno aj druhe ma svoje rizika.
Počkať, neviem, či úplne rozumieš konceptu HW peňaženky. Ak ju používaš, tak to neznamená, že tvoje krypto je na nej uložené, ona primárne len drží tvoje privátne kľúče offline. Samotné krypto je stále uložené na blockchaine.
Takže aj keby ti zhorela alebo sa pokazila, tak o svoje krypto neprídeš, ak máš uložené svoje privátne kľúče (resp. seed phrase) na bezpečnom mieste (alebo miestach) a na bezpečnom médiu, ktoré odolá vode a ohňu (napr. oceľové tabuľky).
Takže aj keby ti zhorela alebo sa pokazila, tak o svoje krypto neprídeš, ak máš uložené svoje privátne kľúče (resp. seed phrase) na bezpečnom mieste (alebo miestach) a na bezpečnom médiu, ktoré odolá vode a ohňu (napr. oceľové tabuľky).
neboj sa, viem ako funguje hw penazenka.
a znova ti mozem napisat ze nechavam svoje krypto na burze a neplanujem na tom nic menit.
keby mam v krypte statisice eur tak asi to riesim inak ale na tych par tisic co tam mam si ozaj nebudem kupovat ani trezor ani hw penazenku ani sa naspamat ucit seed a urcite nie si tie slova vybijat do ocelovej tabulky...
riadim sa rovnakym principom ako pri FIATe, tiez si rulicky bankoviek neschovavam do trezoru ani do ponoziek a veru ani nikde po zahrade nemam zakopane krabicky s eurami.
mam to v banke, ktora moze krachnut, navalit mi neuveritelne uroky a neviem co vsetko.
ver mi ze ked raz kraken krachne a ja pridem o vsetko svoje krypto tak to sem napisem a mozes ma vysmiat, ale myslim ze obaja tusime ze je ovela pravdepodobnejsie ze sa to nestane ako ze sa to stane.
a znova ti mozem napisat ze nechavam svoje krypto na burze a neplanujem na tom nic menit.
keby mam v krypte statisice eur tak asi to riesim inak ale na tych par tisic co tam mam si ozaj nebudem kupovat ani trezor ani hw penazenku ani sa naspamat ucit seed a urcite nie si tie slova vybijat do ocelovej tabulky...
riadim sa rovnakym principom ako pri FIATe, tiez si rulicky bankoviek neschovavam do trezoru ani do ponoziek a veru ani nikde po zahrade nemam zakopane krabicky s eurami.
mam to v banke, ktora moze krachnut, navalit mi neuveritelne uroky a neviem co vsetko.
ver mi ze ked raz kraken krachne a ja pridem o vsetko svoje krypto tak to sem napisem a mozes ma vysmiat, ale myslim ze obaja tusime ze je ovela pravdepodobnejsie ze sa to nestane ako ze sa to stane.
No FTX bola 2. najväčšia burza na svete a krachla. Takže po tejto udalosti už na burze nedržím nič viac ako pár minút, pokým sa neprevedie transakcia do mojej HW peňaženky.
Michael Saylor - CEO spoločnosti Microstrategy, ktorej akcie sú po prechode na Bitcoin standard v pluse 145% za cca. 2 a pol roka, v 33 minútach vysvetlil, prečo najdôležitejší asset, ktorý by každý človek mal vlastniť, je práve Bitcoin. Sú tam perfektne porovnané stratégie držania cashu, nehnuteľností, štátnych dlhopisov, S&P 500 a Bitcoinu.
Pred dvoma rokmi som bol dospamovany ku tomu, aby som si kupil BTC. Vraj z pasivneho prijmu krasne pozijem, prenajmem si byt v Dubaji a ja neviem co vsetko. No som -30% z toho, co som do toho dal. Takze kedy zacnem mat ten pasivny prijem a luxus?
Pre dlhodobé investície ako akcie alebo Bitcoin by si mal mať časový horizont aspoň 10 rokov (podľa Warrena Buffetta). Pozerať sa na výnosy za posledný 1 rok alebo 2 je veľmi krátkodobé a častá chyba nováčikov. Netreba panikáriť a proste to vysedieť. Som si takmer istý, že za 10 rokov bude Bitcoin o dosť vyššie ako dnes.
Tu môžeš vidieť výnosy Bitcoinu každý rok, ale samozrejme ak nemáš skúsenosti a nakúpiš na all time high cene, tak výnosy budeš mať nižšie. Každopádne v priemere od vzniku dáva Bitcoin myslím nejakých +73% p.a., čomu sa žiadne iné aktívum ani nepribližuje. Úprimne si však nemyslím, že takéto super výsledky sú reálne aj do budúcnosti, pretože s narastajúcim market capom sa budú asi aj znižovať celkové výnosy a bude klesať aj volatilita.
No a posledná rada na záver - ak si plánoval investovať do Bitcoinu a nakúpil si za všetky peniaze v jednom momente, tak to je samozrejme chyba, špeciálne pre nováčikov. Lepšie je to vo veľa prípadoch rozložiť na viac nákupov v priebehu niekoľkých mesiacov, zrovna v poslednom roku až roku a pol, kedy bolo celkovo krypto (a aj finančné trhy) dosť dolu. Takýmto prístupom sa vyhneš tomu, že nakúpiš v jeden nevhodný moment a tým využiješ odporúčaný dollar cost averaging, ktorá je v dlhodobom horizonte jedna z najlepších investičných stratégií.
Ja DCA stratégiu do Bitcoinu využívam a myslím si, že len vďaka nej som v pluse.
/BTW, z Bitcoinu nikdy nebudeš mať žiadny pasívny príjem, to nie sú dividendové akcie alebo nehnuteľnosti, ktoré by sa dali prenajať. Bitcoin sú (podľa mňa najlepšie) peniaze a tie môžeš buď predať za fiat a tým zrealizovať výnos, alebo ich použiť ako zábezpeku na pôžičku, ale v tomto prípade treba byť veľmi opatrný a musíš fakt vedieť, čo robíš, aby si o ten BTC neprišiel.
Tu môžeš vidieť výnosy Bitcoinu každý rok, ale samozrejme ak nemáš skúsenosti a nakúpiš na all time high cene, tak výnosy budeš mať nižšie. Každopádne v priemere od vzniku dáva Bitcoin myslím nejakých +73% p.a., čomu sa žiadne iné aktívum ani nepribližuje. Úprimne si však nemyslím, že takéto super výsledky sú reálne aj do budúcnosti, pretože s narastajúcim market capom sa budú asi aj znižovať celkové výnosy a bude klesať aj volatilita.
No a posledná rada na záver - ak si plánoval investovať do Bitcoinu a nakúpil si za všetky peniaze v jednom momente, tak to je samozrejme chyba, špeciálne pre nováčikov. Lepšie je to vo veľa prípadoch rozložiť na viac nákupov v priebehu niekoľkých mesiacov, zrovna v poslednom roku až roku a pol, kedy bolo celkovo krypto (a aj finančné trhy) dosť dolu. Takýmto prístupom sa vyhneš tomu, že nakúpiš v jeden nevhodný moment a tým využiješ odporúčaný dollar cost averaging, ktorá je v dlhodobom horizonte jedna z najlepších investičných stratégií.
Ja DCA stratégiu do Bitcoinu využívam a myslím si, že len vďaka nej som v pluse.
/BTW, z Bitcoinu nikdy nebudeš mať žiadny pasívny príjem, to nie sú dividendové akcie alebo nehnuteľnosti, ktoré by sa dali prenajať. Bitcoin sú (podľa mňa najlepšie) peniaze a tie môžeš buď predať za fiat a tým zrealizovať výnos, alebo ich použiť ako zábezpeku na pôžičku, ale v tomto prípade treba byť veľmi opatrný a musíš fakt vedieť, čo robíš, aby si o ten BTC neprišiel.
- Prílohy
-
- BTC_vs_SAP500.png (44.1 KiB) 450 zobrazení
https://e.dennikn.sk/minuta/3447018/Poslanci schválili novelu, ktorá zníži zdanenie kryptomien. Pri jej predaju po roku držania sa bude zdaňovať sadzbou sedem percent, čo je menej ako obvyklá sadzba dane z príjmov. Návrh predkladala SaS, Demokrati a OĽaNO.
Za návrh bola okrem predkladateľov aj Sme rodina či Hlas. Smer sa zdržal.
Oslobodené by príjmy z kryptomien mali byť aj od zdravotných odvodov. Ministerstvo financií vyčíslilo finančný vplyv novely na zhruba 30 miliónov eur ročne. Súčasťou návrhu sú však zmeny v investičnom sporení.
Pozmeňovacím návrhom Jany Žitňanskej tiež poslanci zvýšili hranicu, od ktorej sa oslobodzujú od dane príjmy z charitatívnej reklamy pre neziskovky, a to z 20-tisíc na 30-tisíc eur.
ale toto je skvele, 7% je hadam jedna z najlepsich dani na krypto v eu, nie?
a dolezite je aj toto: "Na základe pozmeňujúceho návrhu Petra Cmoreja (SaS) sa nebudú zdaňovať ani platby kryptomenami do 2400 eur."
tipujem, ze to aj tak nikto doteraz neriesil, ale keby danovaci chceli, tak by si spatne mohli dosliapnut aj na nakupy elektroniky za btc napriklad v alze, takto to uz nehrozi.
a dolezite je aj toto: "Na základe pozmeňujúceho návrhu Petra Cmoreja (SaS) sa nebudú zdaňovať ani platby kryptomenami do 2400 eur."
tipujem, ze to aj tak nikto doteraz neriesil, ale keby danovaci chceli, tak by si spatne mohli dosliapnut aj na nakupy elektroniky za btc napriklad v alze, takto to uz nehrozi.
"hrozi", lebo by to bola retroaktivita, ale samozrejme nikto to riesit uz nebude
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ako vlastne funguje cenzura v Bitcoine spominan tu https://www.lupa.cz/clanky/je-tezba-bit ... st-navrch/ ?
PS: 35% hasrate je celkom dost, nemal tomu volny trh zabranit?
PS: 35% hasrate je celkom dost, nemal tomu volny trh zabranit?
OK, teoreticky je možné transakcie cenzúrovať pri vysokom hashrate nejakého mining poolu, ale prakticky to nedáva žiadny zmysel, ak by takýto mining pool bol obsadený rôznymi záujmovými skupinami a nie iba jednou.
Totiž v záujme minerov je, aby mal Bitcoin čo najvyššiu cenu, keďže potom na miningu aj najviac profitujú. Ak by začal s cenzúrou nejaký veľký mining pool, tak pravdepodobne by začala cena Bitcoinu klesať, keďže by sa začala vytrácať dôvera v decentralizovaný a necenzúrovateľný systém. Takže mineri z veľkého poolu, ktorý cenzuruje, by sa radšej rozhodli prejsť do iného poolu, ktorý sa správa čestne a nerobí takéto nekalosti. Tým by sa pomery síl poolov vyrovnali a ten, ktorý transakcie cenzúroval, by stratil svoju dominanciu. V skratke pozitívna spätná väzba zase v prospech Bitcoinu.
Veď v podstate o tom je písané aj v tom článku. Nejaké pooly skúšali cenzúru, po pár týždňoch zistili, že idú sami proti sebe, tak s cenzúrou prestali...
Totiž v záujme minerov je, aby mal Bitcoin čo najvyššiu cenu, keďže potom na miningu aj najviac profitujú. Ak by začal s cenzúrou nejaký veľký mining pool, tak pravdepodobne by začala cena Bitcoinu klesať, keďže by sa začala vytrácať dôvera v decentralizovaný a necenzúrovateľný systém. Takže mineri z veľkého poolu, ktorý cenzuruje, by sa radšej rozhodli prejsť do iného poolu, ktorý sa správa čestne a nerobí takéto nekalosti. Tým by sa pomery síl poolov vyrovnali a ten, ktorý transakcie cenzúroval, by stratil svoju dominanciu. V skratke pozitívna spätná väzba zase v prospech Bitcoinu.
Veď v podstate o tom je písané aj v tom článku. Nejaké pooly skúšali cenzúru, po pár týždňoch zistili, že idú sami proti sebe, tak s cenzúrou prestali...
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Vyzera, ze nie len teoreticky ale aj prakticky. To je rozdiel medzi teoiou a praxou.
No pokusy o cenzúrovanie tu už boli. Každý mining pool je asi oboznámený s tým, ako to dopadlo, takže ďalšie pokusy v budúcnosti sú stále menej pravdepodobné, pretože tým by sa mining pool sám pochoval...
Poščal som sa od smiechu