Investovanie - podielové fondy
- K-u-b-i-a-k
- Addict
Re: Investovanie - podielové fondy
investujem 8000 a zarobím po 10 rokoch 800€?
P.a. znamena per annum, teda 9-10% je to v priemere ročne.
- K-u-b-i-a-k
- Addict
hodím asi prachy do toho fia. nemám prehľad v investovaní a nerád by som sa natiahol o peniaze
2 percenta urokov pri 15percentnej inflacii, hm, to nie je moc terno 

Lenze to je lepsie dat nieco navyse na hypo nez do fia. Matika.
Tak S&P500 index dáva v priemere 9-10% p.a. Americký akciový trh má za sebou vyše 150-ročnú históriu, prežil 2 svetové vojny, Studenú vojnu, niekoľko veľkých finančných kríz, takže sa dá povedať, že je už dostatočne otestovaný časom. Pri investičnom horizonte 10+ rokov je takmer istota, že budeš v pluse. Ja som touto stratégiou bol v pluse asi 80% za 5 rokov, teraz po spadnutí všetkých trhov je to asi len 55%.
Určite lepšie ako všetky peniaze sušiť na sporiacom účte.
Určite lepšie ako všetky peniaze sušiť na sporiacom účte.
Doporucujem troska dovzdelat zakladne pojmy ako podielove fondy, ETF, kolektivne ivestovanie, najznamejsie indexy ako SP500, MSCI World, Nasdaq 100
Pchanie penazi do vankusa (fio, stavebko) je prezitok z 90tich rokov.
Už sa stalo,mám aj nejaké ETF kúpené. Pôvodne som sa pýtal na 25000 ktoré chcem použiť najneskôr o rok a pól.
Tak pridám otázku,kúpiť teraz ďalšie ETF napríklad za 5000,ktoré viem došporiť kľudne aj do konca roka?
Tak pridám otázku,kúpiť teraz ďalšie ETF napríklad za 5000,ktoré viem došporiť kľudne aj do konca roka?
Ak si OK s tým, že to, čo investuješ, môže ísť aj dolu za toho 1 a pol roka, tak do toho choď.
Ak ale potrebuješ, aby z tých €25 000 za 1 a pol roka bolo aspoň €25 000, tak nič iné okrem sporiaceho alebo termínovaného účtu nedáva zmysel.
Ak ale potrebuješ, aby z tých €25 000 za 1 a pol roka bolo aspoň €25 000, tak nič iné okrem sporiaceho alebo termínovaného účtu nedáva zmysel.
Tých 5k by šlo už na dlhšie obdobie. Na hypo by som odložil s budúcich výplat. Ak hodím do ETF napríklad 10k a o pol roka ich budem potrebovať. Bude tam zisk možno 300eur. Tak vyberiem len 10k a tých 300eur tam nechám aby som neplatil daň? Alebo môžmem vybrať všetko,keďže do 500€ sa zisk nemusí zdaňovať? To že to môže klesnúť beriem tiež na vedomie.
Máte skúsenosti s 3AngleFX (https://3anglefx.com/sk)?
Zaregistroval som sa tam a klientská časť vyzerá trochu ako z Wishu (napr. oproti etoru).
Firma je z Cypru ale sú zaregistrovaní v EU/SK (https://subjekty.nbs.sk/entity/3351/). Stačí to ako dôkaz, že je to legitímna platforma?
Zaregistroval som sa tam a klientská časť vyzerá trochu ako z Wishu (napr. oproti etoru).
Firma je z Cypru ale sú zaregistrovaní v EU/SK (https://subjekty.nbs.sk/entity/3351/). Stačí to ako dôkaz, že je to legitímna platforma?
na čo konkretne to potrebujes?Spixy napísal: ↑27 máj 2023, 19:56 Máte skúsenosti s 3AngleFX (https://3anglefx.com/sk)?
viem si kupit napr akcie ČEZu ktore na etore nie su
A viem o nich pretože ma kontaktovali telefonicky (asi
)
A viem o nich pretože ma kontaktovali telefonicky (asi
Spixy
a prečo nejdes napr cez osvedcenych Interactive brokers? cez nich vies CEZ kupit tiez.
Nejaka mrnava spolocnost z Cypru za ktorou stoji ktovie kto.
Nepoznam nikoho kto by cez tuto spolocnost nieco trejdil ci investoval ani na forach ktore sa tomuto venuju nie je o nich ani jedna zmienka.
Co ti slubili - zlatu tehlu?
To je bezne ze taketo spolocnosti si telefonicky nahanaju klientov, to uz sa stalo asi kazdemu. Nevidim ani jeden dovod preco vyuzivat ich sluzby, ked je tu kopec dlhorocnych osvedcenych, velkych brokerov s velmi nizkymi poplatkami..
a prečo nejdes napr cez osvedcenych Interactive brokers? cez nich vies CEZ kupit tiez.
Nejaka mrnava spolocnost z Cypru za ktorou stoji ktovie kto.
Nepoznam nikoho kto by cez tuto spolocnost nieco trejdil ci investoval ani na forach ktore sa tomuto venuju nie je o nich ani jedna zmienka.
Co ti slubili - zlatu tehlu?

Uf, tak mám za sebou so ženou trochu nedobrovoľne 3 sedenia s Partners. Bohužiaľ môj dobrý kamoš sa k nim pridal a bol veľmi neoblomný, čo sa týka predstavenia strategického plánu pre moje investície napriek tomu, že som mu spomínal, že ja si investície spravujem individuálne, a preto nie som ideálny klient pre Partners. No nechcel som ho rovno vyfuckovať, tak som si povedal, že mu dám šancu. Prvé sedenie boli klasické omáčky o tom, ako sú pre spokojný a finančne úspešný život dôležité piliere ako ochrana príjmu (životko), investície (Partners odporúčajú aktívne spravované fondy, väčšinou Conseq), renta (dôchodkové pripoistenie).
Po prvom sedení sme dostali ťažký kaliber - kamošov manažéris, ktorý mal certifikácie od ČNB zo všetkých možných produktov a pravdepodobne mal za úlohu ma svojím skillom closenúť. Najprv to začalo tým, že mi naznačil, že moje životko je úplne na nič a ponúka mi alternatívu s 5-násobne vyšším poistným, ktoré mi pokryje aj prípad, keby som si prdol a náhodou by ma pri tom roztrhlo. Potom sme sa dostali k jadru pudla, kedy sa ma snažil presvedčiť, že aktívne spravované podielové fondy od Consequ ponúkajú lepšiu dlhodobú stratégiu ako pasívne ETF fondy, ktoré preferujem ja. To, že aj jeden z najlepších investorov na svete Warren Buffett odporúča pre retail investorov ideálne S&P 500 ETF ako najlepší nástroj pre dollar cost averaging nebral ako argument a išiel si svoje, že v Partners majú tím profesionálov, ktorí dosahujú podobné výnosy, ale navyše dokážu oveľa rýchlejšie reagovať na zmeny na trhu a tým byť pre klienta pružnejší. Nuž v duchu som si hovoril, že poslať Buffettovu stratégiu a odporúčanie takto do koša chce veľkú kuráž. Samozrejme presvedčený som nebol. Dôchodkové pripoistenie bola klasika, ktorú neviem, z akého dôvodu by som mal chcieť riešiť cez Partners. Tretie sedenie dnes bola ešte posledná snaha ma presvedčiť, či som si to fakt nerozmyslel...
No neprekvapivo sme sa so ženou nestali ich klientami a naďalej sa budem venovať svojej stratégii dollar cost averagingu do S&P 500 ETF a Bitcoinu. Do všelijakých investičných all-in-one produktov sa príliš nevyznám, ale nejaký Finax mi na prvý pohľad príde ako o dosť lepšie a hlavne lacnejšie riešenie ako to, čo ponúka Partners.
Po prvom sedení sme dostali ťažký kaliber - kamošov manažéris, ktorý mal certifikácie od ČNB zo všetkých možných produktov a pravdepodobne mal za úlohu ma svojím skillom closenúť. Najprv to začalo tým, že mi naznačil, že moje životko je úplne na nič a ponúka mi alternatívu s 5-násobne vyšším poistným, ktoré mi pokryje aj prípad, keby som si prdol a náhodou by ma pri tom roztrhlo. Potom sme sa dostali k jadru pudla, kedy sa ma snažil presvedčiť, že aktívne spravované podielové fondy od Consequ ponúkajú lepšiu dlhodobú stratégiu ako pasívne ETF fondy, ktoré preferujem ja. To, že aj jeden z najlepších investorov na svete Warren Buffett odporúča pre retail investorov ideálne S&P 500 ETF ako najlepší nástroj pre dollar cost averaging nebral ako argument a išiel si svoje, že v Partners majú tím profesionálov, ktorí dosahujú podobné výnosy, ale navyše dokážu oveľa rýchlejšie reagovať na zmeny na trhu a tým byť pre klienta pružnejší. Nuž v duchu som si hovoril, že poslať Buffettovu stratégiu a odporúčanie takto do koša chce veľkú kuráž. Samozrejme presvedčený som nebol. Dôchodkové pripoistenie bola klasika, ktorú neviem, z akého dôvodu by som mal chcieť riešiť cez Partners. Tretie sedenie dnes bola ešte posledná snaha ma presvedčiť, či som si to fakt nerozmyslel...
No neprekvapivo sme sa so ženou nestali ich klientami a naďalej sa budem venovať svojej stratégii dollar cost averagingu do S&P 500 ETF a Bitcoinu. Do všelijakých investičných all-in-one produktov sa príliš nevyznám, ale nejaký Finax mi na prvý pohľad príde ako o dosť lepšie a hlavne lacnejšie riešenie ako to, čo ponúka Partners.
Pilifo
aky Partners? Partners Investments? ičo 52413179 ?
aky Partners? Partners Investments? ičo 52413179 ?
Partners Financial Services, a.s. , IČO 27699781 - česká spoločnosť
historia jadnoznacne ukazuje, ze z dlhodobeho hladiska aktivne spravovane akciove fondy nemaju lepsiu performance ako pasivne drzane ETF.

,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri hedge fondov,,W. Buffett.