Moj nazor je tu: post2418350.html#p2418350
Navyse je to pokracovanie temy z post2418470.html#p2418470.
Ano ale drviva vetcina vychadza z tych, vytvaranymi velkymi firmami, aj prebeaju ich SW vybbavenie a principy. A ten zvysok prakticky nik nepouziva, lebo nan nie je softver, ovladace ani ziadna podpora.
Traduje sa, ze Chuck Noris vie nakonfigurovat SELinux

Toeria vs. prax. Hlavne na sereroch nekonfigurujes pristup do priconkov pre beznych pouzivatelov a tych tam ani nemas.aacid napísal: ↑28 mar 2023, 15:48 ale osobne nikdy nie som ako root, zase je to vsetko iba o tom ako si to nastavis. nikto ta nenuti robit "rm -rf /bin" pod rootom, keby mas spravne nastavene prava na adresari ktory chces vymazat tak nepotrebujes roota ani sudo a nikdy sa ti nestane ze si vymazes nieco systemove.
Kedysi sa aj mne velmi pacilo, ze vsteko je subor. Pekna myslienka. Je to super, ked si admin a ako vravis, vies si to zobrazit vypisom na konzolu.
Ale to zacne zlyhavat, lebo len malo veci sa da dobre namapovat na subor (od toho HW, cez beziaci process, USB kluc, atd...), ked som s tym zacal robit, tak mi to zacalo pripadat ako ked sa kocku snazis natlacit do okruhlho otvoru, no ked pouzijes dostatocnu solu, tak to spravis.
Ked v tom zacnes programovat tak je to peklo. Jednak tie subory byvaju inde na roznych distribuciach, maju iny format a ty ich musis parsovat ako text a casto uhadnut ktory stlpec to je.
Na druhej strane take WinApi ti vrati rovno datovu strukturu, kde cislo je cislo, kde text je text a ani nemusis hadat endkoding.
To nie je od .Net 7, to tam bolo uz hodne davno, neviem ci nie od .Net Core 2.1... prosto roky.
Ja chapem, preco je to zlozitejsie (kodom), lebo WIndows sluzby vedia toho trosku viac. Na druhej strane samotna registracia a manazment sluzby je uplne to iste na oboch systemoch.