Vojna na Ukrajine

Diskusie na politické témy...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vojna na Ukrajine

Príspevok od používateľa jackb »

Tiez to moze byt pasca na velenie ZSU - ak by udreli vsetko silou na ruske pozicie teraz, tak sa utopia vo svojej krvi.

No a podla telegramoveho uctu Wagnerovcov, sa ‘vojna pre “cho**lov” vojna este zacne’.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Až som prekvapený, že ruská tlač si dovolila aj tieto informácie ohľadom Prigožina, zverejniť.

Mám kamaráta, ktorý sa nedávno presťahoval s rodinou z Ufa do Moskvy. Poznáme sa už od roku 2005 a odvtedy ma zásobuje informáciami, ako to v Rusku (ne)funguje. Dnes som sa ho pýtal, čo je pravda na tom, že Moskva, Rostov na Done, Voronež, zavádzajú protiteroristické opatrenia. Povedal mi, že všade sú vojaci pripravení na stret s PMC Wagner. V centre Moskvy sú ľudia z FSB a rôzna vojenská technika.

Som vážne zvedavý, ako sa toto bude ďalej vyvíjať. Divadlo pre plebs to pravdepodobne nebude (už som čítal na aj také informácie, ale bolo to v diskusii pod článkom).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Vplyv a realna moc Prigozina sa asi dost prehanaju. Putin ma podla vsetkeho stale plne na svojej strane FSB aj Rosgvardiu. V každom pripade je pravda že v Rusku sa niečo deje- stale viacej vplyvnych ludi vidí že Rusko tuto vojnu vyhrať nemôže, iba ju naťahovať až do /ruskeho/ hospodarskeho zrútenia. Mozno ze uz existuje nejaka tichá dohoda medzi Wagner PMC a tymi rusko-ukrajinskymi partizanskymi skupinami ktore utocili pred niekokymi tyzdnami v pohranicnych uzemiach Ruska.
Je to vnutorny boj moc ktory sa aj čakal: špičky ruskej armády sa chcu zbavit Prigozhina a ten zase sa len tak nedá. A Putin na Prigozhinovej strane urcite stáť nebude. Teraz sa hra o to kto uchyti moc aby mohol cely neuspech vojny hodit na niekoho ineho.

Autoeditácia príspevku po 8 min 35 sek:

**
NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦
@NOELreports
A Wagner column on their way to Voronezh. There are preliminary reports that they entered Voronezh region without meeting resistance.
**

NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦
@NOELreports
Wagner fighters declare that Voronezh has fallen, all military facilities are under their control. This has yet to be visually confirmed but it would be the second big city in Russia that would fall under Wagner control.

Autoeditácia príspevku po 11 min :
Do Moskvy z Voronezu po ceste je to do 7hodín.

Autoeditácia príspevku po 1 min 13 sek:

Autoeditácia príspevku po 1 min 41 sek:
NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦
@NOELreports
36m
Russian media report that a counter-terrorist operation regime has been introduced in Moscow and the Moscow Region.

Meanwhile Kremlin Spokesman Peskov says that in the near future, Putin will make an urgent appeal.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

gogo956
Redeemer
Redeemer

ONLINE: Wagnerovci zahájili ozbrojenou vzpouru, upozorňuje Moskva. Nejspíš neuspěje, zní z USA | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rus ... d=21580175
**
Nech uz tento pokus o prevrat dopadne akokolvek, v kazdom pripade je to pre AFU protiofenzivu velké plus a pomoc.
Je skoro isté, že su za tým nejake tajne dohody medzi Prigozhinom a Ukrajinou. Prigozhinove sebavedomie ukazuje ze ma za sebou nejakeho silného podporovatela z mimo Ruska. Money talks. :)

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zatiaľ to vyzerá dosť sureálne. Wagnerovci zaujímajú bojové pozície pri vládnych budovách, vedľa nich stoja miestni občania a točia si to mobilmi a kúsok ďalej stoja ruskí vojaci, ktorí sa tiež len pozerajú. Na hlavnom ruskom TV kanále ide celý čas nejaký koncert, pokiaľ sa tam v mimoriadnom príhovore neobjaví Putin a nezačne trepať o nacistoch. Medzitým sa wagnerovci zašli posilniť do ruského mcdonaldu.

Snáď sa tento chaos a strata velenia čoskoro ukáže aj na fronte.

Poriadok musí byť. :D

Na pobavenie ruské aktuálne správy :D A ohlušujúce ticho slovenských Z kolaborantov, ktorí netušia, čo majú napísať, lebo ešte nedostali poznámky z FSB.
Prílohy
355730116_204647749211602_7885188617829346432_n.jpg
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko
civilistom nezostava nic ine ako snazit sa normalne fungovat. Bežný priemerný Rus ma pravdepodobne este menej informacii ako my a nikto tam nič moc nevie, čo sa vlastne naozaj deje.
**
Ale je dost zvlastne preco sa Prigozhin rozhodol to takto celé eskalovať. Lebo podporu najvyšších šarží ruskej armády jednoznačne nemá a reálna vojenska sila Wagner PMC je síce nezanedbatelná ale zdaleka nemá tolko clenov aby mohol Putina odstranit. Pre porovnanie iba samotna Rosgvardia co je vlastne Putina osobna armada mala v roku 2018 cca 340 000vojakov, zatial co Wagner PMC ma cca 25-30 000. A treba brat do uvahy ze FSB aj vacsina regulernej armady je na strane Putina. Ci to nebude cele zohrané tak, ze Prigozhina Ua/Zapad zaplatil aby urobil v Rusku chaos a ked pokus o puč nevyjde tak Prigozhin už ma zabezpecene nejake bezpecne miesto mimo Ruska.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Zrejme dúfa v nejaký domino efekt, že sa k nemu začne pridávať kde-kto, alebo má proste aj nejakých spojencov na vyšších miestach, o ktorých sa zatiaľ nevie. Podľa mňa hrá teraz all-in.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Muffi napísal: 24 jún 2023, 11:37 Zrejme dúfa v nejaký domino efekt, že sa k nemu začne pridávať kde-kto, alebo má proste aj nejakých spojencov na vyšších miestach, o ktorých sa zatiaľ nevie. Podľa mňa hrá teraz all-in.
ano je mozne ze dufa ze sa k nemu niekto vyznamny pridá, ale tato pravdepodobnost podla vsetkeho nie je velka
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Prve co ma napadlo ze v tom ma prsty CIA a asi na tom nieco bude. Je dolezite aby to dolahlo prave k beznym Rusom, vtedy to zacne mozno mat aspon nejake destabilizacne ucinky.
Taktiez napr. v Rostove sa - ak spravne rozumiem - cele vojenske vedenie pridalo ku kucharovi bez boja - mozno to bolo dopredu dohodnute kto vie ale je mozne ze kym sa dostanu niekde blizsie, bude ich daleko viac ako 30k.

Autoeditácia príspevku po 2 min 7 sek:
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemoze to byt "dymova clona"?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hegy
nepochybne existuje nejaky tajny dohovor medzi Ua/Zapadom a Prigozhinom, lebo taketo načasovanie super výhodné pre AFU nie je náhoda. V kazdom pripade ked sa Wagner PMC clenovia zabarikaduju v tych dvoch velkych mestach ktore uz ovladaju, tak eliminovat ich bude obrovsky problem. Skor to cele skonci nejakou dohodou medzi Putinom a Prigozhinom.

starysomar
ano samozrejme moze. Ale nieco taketo sa Putinovi do kariet urcite nehodí.
Muffi
Addict
Addict

Tak ako tie reči o tiahnutí na Moskvu sú samozrejme hlúposť, to snáď nikto neverí v to, že sa to môže podariť. Ale keby sa pokúsili udržať to, čo zabrali vďaka momentu prekvapenia, možno by mohli úspešne destabilizovať už beztak ťažkú situáciu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale, uz su celkom blizko :-)

Trosku sumu:

Narodna garda to vraj pri prvom clashi vzala spiatockou na dialnici do Moskvy:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Cele to stoji a pada na tom, ze netušíme, či sa niekto nový "v pravu chvilu" k Prigožinovi nepridá.
Ale mozné je aj to, že Prigozhin nič dalšie v "rukáve nemá. Proste možno zistil že tym ze Putina dlhodobo tak kritizoval, tak už sa rozhodlo o jeho odstránení a tým pádom on nemá touto šialenou akciou čo stratit. V Rusku sa bežne vypadáva z okna aj za menšie prehrešky ako je verejná opakovaná kritika Putina..
Analytici hovoria ze Prigozhin je velmi emocionalnyej povahy takze tuto akciu mohol spustit aj bez toho ze by ju planoval viacej do hlbky.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Ruská helikoptéra zasiahla sklad palív vo Voroneži
https://dennikn.sk/minuta/3441164/?ref=mpm

len tak ďalej.

Ak by ten cirkus chcel trvať nejaký ten týždeň, mohlo by to napomôcť k destabilizácii frontu a výraznejšiemu postupu AFU. AFU tvrdí, že zatiaľ vyčkáva, hľadá slabé miesta a hlavný útok ešte len príde.
Muffi
Addict
Addict

No minimálne je to veľký logistický prúser pre okupantov, ťažko teraz budú podporovať vojakov na UA, keď musia riešiť túto vec a vynakladať zdroje na riešenie hrozby :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 24 jún 2023, 12:10...Ale mozné je aj to, že Prigozhin nič dalšie v "rukáve nemá. Proste možno zistil že tym ze Putina dlhodobo tak kritizoval, tak už sa rozhodlo o jeho odstránení a tým pádom on nemá touto šialenou akciou čo stratit. V Rusku sa bežne vypadáva z okna aj za menšie prehrešky ako je verejná opakovaná kritika Putina..
Cital som niekde ze vraj ma Prigozin teraz extremne vela municie lebo uz ked bojovali o Bakhmut mal toto v plane a fejkoval, ze nemaju municiu aby sa mohli co najviac nabalit na tuto akciu.
Teraz bude samozrejme extremne vela sumu a spekulacii takze nitko nevie aka je skutocnost ale je to jedna z moznosti co ma napadla ked hentak tlacil na pilu ze potrebuju surne municiu popri tom ako stale pomali postupovali v ofenzive viac menej bez zmeny rychlosti.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Cirkus je to, ako cely rusky režim, či Putin, alebo Prigožin, jeden lepši cirkusant ako druhy.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Wagnerovci vraj uz v Lipeckej oblasti - plnou parou vpred

Napísať odpoveď