Volkswagen - nemecka e. knizka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
cipadejl
Amateur
Amateur

Volkswagen - nemecka e. knizka

Príspevok od používateľa cipadejl »

Dobry den, priviezol som z Nemecka VW Tiguan 2.0TSI 4x4 07/2017 s najazdom 77 tisic km. Mam par otazok k servisu, verim, ze sa tu niekto najde, kto mi bude vediet pomoct. Auto ma elektronicku servisnu knizku, ktorej vypis aj mam, no informacie v nej mi pridu velmi strohe, a teda neviem, ci je plnohodnotna alebo je to len nejaka light verzia. Je samozrejme po nemecky, no aj po preklade jej uplne nerozumiem. Su tam casti "Inspektion" a "Olweschel-Service (flexibel)". Nerozumiem teda podla coho tam bol meneny olej a aky vlastne.

Vedel by prosim na to niekto mrknut a poradit mi? Hlavne podla coho sa tam meni olej? Vidim len napr. 31.7.23 vymenu "Ol f Allradkupplung" co by mal byt vymena v diferencialoch? Rovnako aj napr 11.8.2020. Potom si myslim, ze pri 55 tisicoch 3.8.21 bol meneny olej v prevodovke - "Getriebeol' je tak? Tomu tiez nerozumiem, auto ma automaticku 7 stupnovu DSG prevodovku, a podla toho, co som predtym cital, tak je tam vraj "dozivotna" napln a VW ju nemeni. Podla odporucani, o ktorych som sa docital, som chcel olej v prevodovke vymenit, ale ak sa to spravilo pri 55k, tak je to asi zbytocne. Cital som, ze sa odporuca menit kazdych 60k. No a naopak o vymene oleja v motore som z tych papierov nevycital, takze vobec netusim, kedy sa menil.

Myslite si, ze ak by som zasiel do VW, vytlacili by mi nejake podrobnejsie informacie? Zisiel by sa mi aj nejaka tabulka, kde je prehlad, co pri akom najazde by sa malo menit. Mam len nemecky navod, ale aj tak som tam nic take nenasiel. Dakujem za pripadnu pomoc.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Používateľov profilový obrázok
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Volkswagen - nemecka e. knizka

Príspevok od používateľa heker »

Chod do VW a daj si vytlacit servisnu historiu z VW, system sa vola vari ELSA ci ako. Tam to budes mat v slovencine, vratanie kazdehe jedneho dielu, servisneho ukonu atd. Staci im ukazat technicky preukaz od vozidla a vytlacia to zadarmo.
cipadejl
Amateur
Amateur

To by bolo fajn, no hovoril som si, ci mi nedaju to iste, co mam. Elektronicka knizka inej znacky, s ktorou mam skusenost bola pekna detailna. Z kazdej prehliadky existoval podrobny protokol nieco ako checklist, co vsetko sa skontrolovalo a spravilo. Tu v tomto mi pride, ze nie je nic. A vobec nerozumiem tym intervalom vymeny.
heker
Redeemer
Redeemer

Hento co mas vytlacene, tak nie je zo systemu VW. Aspon mne ked tlacili, pripadne poslali mailom, ci uz islo o VW alebo skodu, tak to vyzeralo uplne inak. Servisovane to bolo v Nemecku vo VW, potom Porsche Inter auto Bratislava, no forma bola dost odlisna - bol tam datum, servisny ukon, kazdy jeden diel co sa menil, proste vsetko. Vypis tychto servisov mal asi 30 stran, kvoli supisu dielov. Vsade boli uvedene kilometre, co sa robilo a co sa menilo, preco sa to menilo, ze ci islo o reklamaciu, zvolavaciu akciu, zarucny servis, pozarucny servis alebo skodovu udalost/nehodu.

Aj ked sa menil olej, filtre, ked sa menilo svetlo, motorcek, naraznik, vsade bol uvedeny dovod, o co islo, suvisiace diely a tak podobne.

Toto si mozno len niekto spravil sablonu, aby pri predaji akoze dokazal servisnu historiu.
cipadejl
Amateur
Amateur

Tak bol som vo VW, dostal som to iste, akurat v slovencine. :D Ale zaklad viem, ze bol meneny olej aj v haldexe (dokonca 2x), v DSG, trochu ma trapi, ze v motore bol na jeden interval az 22 tisic km, ale snad to bude ok. Stale to nie ja 30 tisic, ako uvadza VW.
heker
Redeemer
Redeemer

Tak potom mozes byt rad, ze to iste sa nachadza aj v systeme a tie veci boli skutocne menene. A co ked bolo na oleji najazdene 22 tisic na jednu vymenu, je to daky problem? Bezne VW predpisuje longlife interval a ten je 30 tisic km. Takze ten lepsi pripad je, ze to ludia menia po 15 tisic a ked sa raz zabudlo alebo nestihlo, mozno kvoli dovolenke a najazdilo sa 22 tisic, tak sa vobec nic nedeje. Kamarat v servise vravel, ze chodili ku nim auta, ktore najazdili 40 tisic kym prisli na vymenu.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

cipadejl napísal: 24 sep 2023, 10:54Stale to nie ja 30 tisic, ako uvadza VW.
Transporter T6 35-40k km :) Asi prehodnotili ze je to troska blbost a pri T6.1 uz len 15k
cipadejl
Amateur
Amateur

heker napísal: 24 sep 2023, 11:07 Tak potom mozes byt rad, ze to iste sa nachadza aj v systeme a tie veci boli skutocne menene. A co ked bolo na oleji najazdene 22 tisic na jednu vymenu, je to daky problem? Bezne VW predpisuje longlife interval a ten je 30 tisic km. Takze ten lepsi pripad je, ze to ludia menia po 15 tisic a ked sa raz zabudlo alebo nestihlo, mozno kvoli dovolenke a najazdilo sa 22 tisic, tak sa vobec nic nedeje. Kamarat v servise vravel, ze chodili ku nim auta, ktore najazdili 40 tisic kym prisli na vymenu.
Predpokladam, ze sa tam olej menil podla toho, kedy to vyhodnotil system v aute, vacsinou to bolo okolo 17-18k km. Ano, VW sice v tomto uvadza 30 tisic, ale podla informacii, ktore som nasiel na internete to je strasne vela a odporuca sa 15 tisic. Cital som aj nejaky test, kde ten olej po 30 tisicoch davali na rozbor a podla parametrov bol za hranicou pouzitelnosti. Neviem, preco to VW robi, napada ma len, aby tie motory mali kratsiu zivotnost a kupil si si nasledne zase nove auto. Ale tak to je uz diskusia na inu temu :)
heker
Redeemer
Redeemer

Auto nic nevyhodnocuje, nastavuje sa tam pevny interval. VW mava dva intervaly na 15 a 30 tisic km, potom na 365 dni. Upozornenie na vymenu oleja zacina okolo 2 tisic km pred vymenou. Takze ak si vymejil olej a resetol sa interval, tak potom najazdis 13 tisic a uz ti pri kazdom starte signalizuje, ze kolko ti ostava do vymeny.
cipadejl
Amateur
Amateur

aha, tak bud som nepochopil majitela, alebo mi rozpraval blbosti. Vravel mi vsak, ze ten interval je flexibilny, a auto si podla stylu jazdenia (mesto, dialnica) samo povie, kedy treba olej vymenit, podla toho to aj menil. Maximum tam je ale tych 30k.
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem o takom intervale. Aj ked je mozne, ze to novsie auta od VW maju.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Ano, maju to min. 6r
heker
Redeemer
Redeemer

Tak som o tom co to pohladal. Nie je to az take jednoznacne, pretoze sa to da nastavit cez diagnostiku na pevny interval. Okrem toho ten dynamicky interval fungoval na zaklade tlaku oleja a este dakeho snimaca, takze podla mna dost nedoveryhodny udaj.
Napísať odpoveď