Po aktualizacii windowsu 7 na windows 10 mi vznikol neprijemny problem a to taky, ze mi absolutne nefunguje klavesnica v ziadnych programoch ani prehliadacoch (prosto zamrznu). Klavesnica mi reagule len ked chcem napr premenovat folder.
Neviem teraz co s tym. Preinstalovat kompletne windows nemozem, lebo ho nedokazem stiahnut bez funkcnej klavesnice windows. Druhy PC nemam cez ktory by som to mohol soravit.
Viete mi teda niekto poradit co by som mohol skusit okrem toho ze pojdem pobocke windowsu vymlatit okna?
Dakujem
Skus inu klavesnicu. Alebo skus tu tvoju pocas behu Windowsu vytiahnut a opat zasunut do portu kontektora. Okrem toho cez ovladaci panel sa da zapnut virtualna klavesnica, nieco ako klavesnica na tablete.
Zdravím v téme vedľa som už síce písal čo sa mi deje ale, ako tu spomínate tú reinštaláciu, tak by ma zaujímala jedna vec. Kedysi som mal Windows na CD-čku a na PC nálepku s kódom. Tento Notebook o ktorý sa jedná bol kupovaný ako nový v obchode s bežnou elektrotechnikou a Windows 10 na ňom už bol. Avšak žiadne CD k tomu neni ani nálepka s kódom. Ja som to vedel robiť ešte po starom, že som nabootoval z CD, a tam ponúklo zmazať hardisk a nanovo nainštalovať. Tuto neviem ako sa to robí. Za ďalšie neni rozdelený hardisk takže výmazom by som prišiel o všetky dáta na tomto PC a sú na ňom komplet veci troch ľudí tak nerád by som mazal či menil dáta. Dá sa to nejako riešiť? Inák Windows ide pekne, neseká, nemrzne, len tie aktualizácie nefungujú. Možno to sa dá riešiť aj bez reinštalácie? Mne na starých počítačoch vždy každý problém vyriešila reinštalácia. Ale tu to robiť neviem ani nechcem.
"Windows ide pekne, neseká, nemrzne" - dokedy pôjde ak už má nejaký problém?
Môže odchádzať disk - potom neprídeš o tie veci?
Je veľký problém všetko odkopírovať a spraviť (najprv opravnú) inštaláciu (a potom si rozdeliť disk)?
Licenčné číslo si Windows nájde sám kdesi, respektíve pri aktivácii overí z hardvéru počítača - nálepky sú v podsate minulosť. Dôležité je len, ay tých reinštalácií a zmien nebolo priveľa - mňa môj pôvodný Windows 7 Pro upgradnutý na 8, 10, 11 po rokoch vypískal, lebo som postupne menil hardwér - grafickú, disk, dosku atd.
Nove pc/notebooky maju kluc k Windowsu ulozeny v biose. Takze po novej instalacii si Windows automaticky nacita kluc a aktivuje sa. Ziadne cd, dvd ani kluc ti netreba.
nemyslim, nemam to overene ale ja som nikdy na ziadnom pocitaci nemal recovery partition a toto mi fungovalo.
respektive ako citam a ak to spravne chapem tak windows 10+ si robi automaticky recovery particiu pri instalacii takze windows reset by mal fungovat vzdy. netreba na to nejaku OEM recovery particiu ako byvali na notebookoch od vyroby.
To je fakt, že je to málo. Tak to spravil Windows pri čistej inštalácii na nový disk. Mám relatívne malý SSD. Či by z toho šiel Windows obnoviť neviem (používam Macrium Reflect ak dačo), no aj v iných zdrojoch nie je nejak veľká:
Oddiel 626MB "Oblasť pre obnovenie", kĺudne zmaž.OS to ani chýbať nebude.Ak bude chcieť,tak si to pri nejakej väčšej aktualizácií zase vytvorí.
@aacid zrejme myslel možnosť v OS v Nastavenia-Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC-Resetovať PC.
Ak to má byť ,ako možnosť mať čistú inštaláciu OS, tak z mojej zvedavosti som to raz spustil a stačilo.
Neskutočne dlho to trvalo a samé reštarty.Čistá inštalácia cez boot je oveľa rýchlejšia.Aspoň, tak to bolo u mňa,pri tej skúške.
Ak si vyberiem druhú možnosť s ponechaním osobných súborov a nastavení,tak to dosiahnem aj pri spustení inštalačky cez OS s možnosťou ponechať osobné súbory a nastavenia.Alebo si vyberiem možnosť neponechať nič a bude to zrejme rýchlejšie,ako cez ten reset v OS.
Nemusíš.Ja som ju vymazal a nielen u mňa.Mám svoju zálohu OS a ani neviem,či v prípade problémov je až tak užitočná,keď v prípade problémov aj tak OS nenabehne.
4040 napísal: ↑31 aug 2023, 22:26
Oddiel 626MB "Oblasť pre obnovenie", kĺudne zmaž.OS to ani chýbať nebude.Ak bude chcieť,tak si to pri nejakej väčšej aktualizácií zase vytvorí.
@aacid zrejme myslel možnosť v OS v Nastavenia-Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC-Resetovať PC.
Ak to má byť ,ako možnosť mať čistú inštaláciu OS, tak z mojej zvedavosti som to raz spustil a stačilo.
Neskutočne dlho to trvalo a samé reštarty.Čistá inštalácia cez boot je oveľa rýchlejšia.Aspoň, tak to bolo u mňa,pri tej skúške.
Ak si vyberiem druhú možnosť s ponechaním osobných súborov a nastavení,tak to dosiahnem aj pri spustení inštalačky cez OS s možnosťou ponechať osobné súbory a nastavenia.Alebo si vyberiem možnosť neponechať nič a bude to zrejme rýchlejšie,ako cez ten reset v OS.
u mna to bola vzdy rychlovka, je mozne ze si nieco stahuje z internetu tak pri pomalom pripojeni to trva dlhsie. mne pride dnes instalacia windowsov extremne rychla (oproti nejakym XPckam ci nebodaj starsie) tak to mozno aj trvalo dlhsie ale som si to neuvedomil. ale urcite som si nikdy nevsimol ze by to bolo "neskutocne dlho" oproti cistej instalacii.
nemam nic proti reinstale z dvdcka zi usb-cka ale nie vzdy ma clovek pri sebe instalacky a nie kazdy clovek si je schopny spravit vlastne instalacne medium. tam bude asi hlavna vyhoda tohto, par klikov v nastaveniach vie spravit kazdy.
Ale ani reinstall windows-u asi nerobíš každý týždeň, tak prečo to nespraviť z usb, že sa na to pripravíš?
Recovery trvalo nekonečne dlho pri starých sata diskoch, kde boli pomale procesory a málo pamäte a ešte si si nedal vymazať celý disk aby ti ostali súbory, vtedy recovery cez menu trvalo kto vie koľko hodín, aj pol dňa, často skončilo aj zlyhaním kvôli tomu, že je málo miesta na disku, keď si mal pomalý internet to ani nehovorím, lebo sťahovalo to celý windows, a už len to trvalo dlho, oproti tomu čistá inštalácia z usb bola raz-dva hotová.
Dnes už sú NVME USB externé disky, kde inštalačné médium spravíš za pár sekúnd a čistá inštalácia na novšom počítači ide ako blesk.
Cesar napísal: ↑18 sep 2023, 22:24Ale ani reinstall windows-u asi nerobíš každý týždeň, tak prečo to nespraviť z usb, že sa na to pripravíš?
aby som nemal zbytocnu robotu aj kedy to bolo iba stiahnut image a skopirovat na usb, stale je to komplikovanejsie a pomalsie ako 3x kliknut v nastaveniach.
porovnavat stare recovery na starych sata diskoch s novymi nvme diskami... ale iba externymi... ved aj ten interny je dnes nvme a to recovery uz funguje rychlo.
ako som pisal, nemam nic proti instalovaniu z USB, mam ventoy USB na ktorom mam vsetky mozne instalacky ale pokial treba preinstalovat windows tak toto recovery je 100% alternativa a podstatne jednoduchsia.