Banka Revolut
Re: Banka Revolut
dalej to je napr CRS /a dalsie/. A to sa neda tak delit ze Fatca je len pre obcanov Usa. Vsetky tieto predpisy maju celosvetovu posobnost, pretoze svetovy bankovy system je globalizovany, vzajomne prepojeny. Zaroven aj kazdy jeden stat ma zaujem kontrolovat penazne toky kvoli kontrole danovych unikov, pranie spinavych penazi, nezakonne obchody a pod.
Realne banka moze ziadat po majitelovi uctu aby jej vysvetlil akukolvek tnx v suvislosti s jeho uctom a skutocne sa to aj preveruje, v kazdej banke su ludia ktori prave toto maju na starosti.
Realne banka moze ziadat po majitelovi uctu aby jej vysvetlil akukolvek tnx v suvislosti s jeho uctom a skutocne sa to aj preveruje, v kazdej banke su ludia ktori prave toto maju na starosti.
Len je smiesne, ak niekto kontroluju alebo vratia transakciu vo vyske 3000 eur, pritom niektore banky ignoruju statisicove transakcie (ako ked posielal Kocner).
hlavne je smiesne ze ked si najdes skusenosti ludi na reddite oni to fakt kontroluju v tom revolute dost random niekto pravidelne vklada cez kreditku niekolko krat mesacne x tisic a niekoho ako ja skontroluju koli par stovkam.
bankove institucie maju povinnost robit taketo kontroly, musia pred regulatorom vykazovat cinnost.
Ked im pride od regulatora pravdelna kontrola musia zdokladovat co za predchadzajuce obdobie robili, kolko akych kontrol kedy vykonali. Ze to nema moc objektivny zmysel? No iste, ale takto to v realite funguje že sa musi podla zakona nieco robit aj ked to moc zmysel nemá. To je to iste ako ked sa napr polícia "hojí" na nejakych banalnych priestupkoch a pritom bohatí vplyvni ludia kradnu obrovske sumy a vsetci okolo nich chodia po špičkách lebo nechcu mat problemy.
Ked im pride od regulatora pravdelna kontrola musia zdokladovat co za predchadzajuce obdobie robili, kolko akych kontrol kedy vykonali. Ze to nema moc objektivny zmysel? No iste, ale takto to v realite funguje že sa musi podla zakona nieco robit aj ked to moc zmysel nemá. To je to iste ako ked sa napr polícia "hojí" na nejakych banalnych priestupkoch a pritom bohatí vplyvni ludia kradnu obrovske sumy a vsetci okolo nich chodia po špičkách lebo nechcu mat problemy.
BTW, na Slovensku majú 204 000 klientov..píše Živé.sk
Gogo a kontrola spociva v com? Pretoze zo zakona su urcene vysky transakcii, ktore sa musia nahlasovat a presetrovat. Ako hotovostne vklady, tak aj bezhotovostne vklady. Teraz vari od oktobra je to ako pri fyzickych, tak aj pravnickych osobach od 15 tisic eur.
to je trochu zlozitejsie ako iba "su urcene vysky transakcii, ktore sa musia nahlasovat a presetrovat".heker napísal: 21 okt 2023, 23:43 Gogo a kontrola spociva v com? Pretoze zo zakona su urcene vysky transakcii, ktore sa musia nahlasovat a presetrovat. Ako hotovostne vklady, tak aj bezhotovostne vklady. Teraz vari od oktobra je to ako pri fyzickych, tak aj pravnickych osobach od 15 tisic eur.
Banka ma povinnost monitorovat a preverovat akekolvek tnx ktore su nejasné, rizikové, alebo teoreticky mozu pochadzat z trestnej cinnosti, zo šedej ekonomiky atd. To by predsa nemalo moc zmysel preverovat iba tnx napr od 15K € lebo kazdy pozna tuto hranicu, tak by sa jej vyhybal napr rozlozenim na velky pocet malych tnx a pod. Na to mozes povedat ale ze tie vase tnx ktore spominate su fakt banálne, ale na to je ta odpoved, ze tie oddelenia ktore zo zakona riesia tuto agendu, musia proste vykazovat nejaku cinnost bez ohladu na to ci to naozaj podozrive tnx su alebo nie. Ti zamestnanci nemozu nic nerobit ak skutocne podozrive tnx napr v ten den nemaju, lebo inac ich ako zamestnancov zredukuju, lebo su nevytazeni. To je to co sa bezne robi a vola sa to vykazovanie cinnosti, pretoze na konci mesiaca ked nadriadeni budu kontrolovat kto co vykonal tak musi sa zdokladovat predpisany pocet ukonov.
Predpokladam, ze pri objeme transakcii v bankach to v prvom rade stoji na pocitacovej analyze, ktora prefiltruje transakcie a mozno tam necha tisic ci dvetisic transakcii, ktore mozu byt vyhodnotene ako podozrive, a az potom sa k tomu dostava zamestnanec. Alebo zle predpokladam?
heker
ano, najprv to prechadza vyhodnocovacim robotom ktory filtruje podla podla zadanych kriterii a to co z toho vyleze uz riesi clovek na to urceny. Tie kriteria moze mat kazda banka nastavene podla potreby, tiez treba brat do uvahy ze kazda takato institucia ma vlastné internal policy ktorych by sa mala drzat.
ano, najprv to prechadza vyhodnocovacim robotom ktory filtruje podla podla zadanych kriterii a to co z toho vyleze uz riesi clovek na to urceny. Tie kriteria moze mat kazda banka nastavene podla potreby, tiez treba brat do uvahy ze kazda takato institucia ma vlastné internal policy ktorych by sa mala drzat.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
ako funguje topovanie Revolut uctu pri prevode meny? pomoze ked napr si chcem na Revolut presunut peniaze z CZK uctu, tak si v Revolute prepnut najprv na CZK ucet, vybrat (cez Google Pay->Debet karta) a potom to az v Revolute prekonvertit na EUR (z hladiska vyuzitia lepsich Revolut kurzov) alebo je to jedno a mozem rovno vybrat na EUR ucet?
ten mesacny bez-poplatkovy limit na konverzie (1000EUR pre free ucty) sa cerpa v oboch pripadoch?
ten mesacny bez-poplatkovy limit na konverzie (1000EUR pre free ucty) sa cerpa v oboch pripadoch?
Btw .Ešte raz by som zdoraznil k diskusii z minuleho roka, že aj keď to vyzerá bizarne, tak v realite na základe platných zákonov, to takto funguje: keď niekto na patričnom oddelení v banke rozhodne, tak banka má právo klientovi zablokovať osobný účet a žiadať od neho vysvetlenie, napr k platbe aj napohlad nízkej. Hoci aj 20€- slovom- dvadsať eur. Asi si teraz 99,9percenta ludi poklopká po čele ale taketo pripady, aj keď statisticky su vzácne, ale stavaju sa.
Vysvetlenie prečo banka rieši aj takuto malu sumu môže byt napriklad v tom, že samotna suma je sice malá, ale osoba ktorá tie peniaze poslala môže byť podozrivá z niečoho väčšieho a banka to nemôže nechať bez aspon formalneho vyšetrenia, pretože môže dostat v buducnosti od regulatora vysoku pokutu. To len aby ste sa necudovali, ak by raz banka po vas chcela vysvetlenie aj pomerne nizkych súm.
Vysvetlenie prečo banka rieši aj takuto malu sumu môže byt napriklad v tom, že samotna suma je sice malá, ale osoba ktorá tie peniaze poslala môže byť podozrivá z niečoho väčšieho a banka to nemôže nechať bez aspon formalneho vyšetrenia, pretože môže dostat v buducnosti od regulatora vysoku pokutu. To len aby ste sa necudovali, ak by raz banka po vas chcela vysvetlenie aj pomerne nizkych súm.
Rata sa skratka ked spravis konverziu meny. Cize ci si to budes konvertovat na ucte medzi uctami, alebo si to vyberies v bankomate v mene inej ako mas na ucte, zarata sa to do konverzie. Konverziu medzi uctami vyuzivam spravidla len ak som v zahranici, aby som stale nemusel prepocitavat zostatky. Tak isto free ucet ma konverzie mien len cez pracovne dni, cez vikend je to za poplatok.*****HERO***** napísal: 25 apr 2024, 16:14 ako funguje topovanie Revolut uctu pri prevode meny? pomoze ked napr si chcem na Revolut presunut peniaze z CZK uctu, tak si v Revolute prepnut najprv na CZK ucet, vybrat (cez Google Pay->Debet karta) a potom to az v Revolute prekonvertit na EUR (z hladiska vyuzitia lepsich Revolut kurzov) alebo je to jedno a mozem rovno vybrat na EUR ucet?
Taky tip - minule som potreboval prijat platbu v USD. Dal som si to poslat na USD ucet, takze mi to prislo v USD na USD ucet. Nasledne som si aktivoval vyssi program bez obmedzeni konverzie, vymenil som USD za EUR a EUR som poslal na SK IBAN. Vyssi program som nasledne na druhy den zrusil - vratili mi cely poplatok (tusim 8,99 alebo kolko to je).
Len pozor, ak to chcete vyuzit, nevyuzivajte ziadne promo typu "premium na 2 mesiace zdarma" - hacik je v tom ze taketo sluzby su vlastne sluzba na rok so skuskou na 2 mesiace. A sice mozno zrusenie do 14d by bolo OK (v ramci zakona), ja som to zrusil az neskor a bol tam poplatok - sankcia za skorsie ukoncenie, tusim vo vyske 2 mesacnych poplatkov.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
diky. takze ma zmysel si tie ucty na Revolute prepinat. nahodou nevies kde by som nasiel informaciu o zostatku toho no-fee conversion limitu? lebo v appke mi pri pokuse o konverziu nejak nezobrazuje "rozpad", ze kolko z toho su fees atd.
inak stale uplne nie som isty, ze kde vlastne prebieha konverzia v pripade, ze mam v Revolute navoleny EUR ucet a davam si tam peniaze cez kartu z CZ banky. lebo na strane CZ banky vidim spomenute EURa, tzn predpokladam ze si to skonvertila CZ banka, ale na to mi pride ten kurz dost dobry (o ~0.5% CZK viac ako ukazuje v https://www.revolut.com/currency-converter/). zatial co ked platim cokolvek v EURach ceskou kartou napr na terminaloch, tak tam to vychadza tak o 3-4% CZK viac ako cez Revolut kurz.
skusim priklad:
1. cez https://www.revolut.com/currency-converter/ ukazuje 50EUR = 1260.15CZK
2. davam si na EUR Revolut ucet 50EUR z CZ bankoveho uctu - z CZ bankoveho uctu strhlo 1263.85CZK (+0.3%)
3. platim 8.29EUR za obed kartou - podla https://www.revolut.com/currency-converter/ 8.29EUR=208.95CZK, no strhlo 216.89CZK (+3.8%)
preco je tomu tak? internet platby vs terminal platby? alebo typ zaplatenej sluzby?
inak stale uplne nie som isty, ze kde vlastne prebieha konverzia v pripade, ze mam v Revolute navoleny EUR ucet a davam si tam peniaze cez kartu z CZ banky. lebo na strane CZ banky vidim spomenute EURa, tzn predpokladam ze si to skonvertila CZ banka, ale na to mi pride ten kurz dost dobry (o ~0.5% CZK viac ako ukazuje v https://www.revolut.com/currency-converter/). zatial co ked platim cokolvek v EURach ceskou kartou napr na terminaloch, tak tam to vychadza tak o 3-4% CZK viac ako cez Revolut kurz.
skusim priklad:
1. cez https://www.revolut.com/currency-converter/ ukazuje 50EUR = 1260.15CZK
2. davam si na EUR Revolut ucet 50EUR z CZ bankoveho uctu - z CZ bankoveho uctu strhlo 1263.85CZK (+0.3%)
3. platim 8.29EUR za obed kartou - podla https://www.revolut.com/currency-converter/ 8.29EUR=208.95CZK, no strhlo 216.89CZK (+3.8%)
preco je tomu tak? internet platby vs terminal platby? alebo typ zaplatenej sluzby?
Limity vidis ked si kliknes na svoj profil (vlavo hore) a nasledne na program. Tam mas pekne vypisane jednotlive limity na vybery ci konverzie.
Co sa tyka tych kurozov tak neviem - vacsinou dobijam vyhradne eura a jednorazovo vymienam za inu menu, pripadne si to zameni revolut ak platim v inej mene. No detaily som nikdy neriesil.
Co sa tyka tych kurozov tak neviem - vacsinou dobijam vyhradne eura a jednorazovo vymienam za inu menu, pripadne si to zameni revolut ak platim v inej mene. No detaily som nikdy neriesil.
-
*****HERO*****
Guru wannabe
aha yes, je to tam, dikes. a veru ze zaratalo iba tie konverzie, co som explicitne robil cez appku, cize vyber do EUR z CZK konvertila CZ banka. tak to by ma celkom zaujimalo, ze preco tam je taky dobry kurz oproti ostatnym platbam. ale to uz sa teda asi netyka Revolutu.
Čaute, tak som sa nakoniec aj ja dal na revolut, plánujem Rumunsko a Bulharsko, navyše cez link by som mal dostať bonus 20€, tak som si povedal že to vyskúšam. Zatiaľ pohoda, poslal som si tam pár € zatiaľ.
Vyplnil som tam nejaké kurzy a kvízy, dostal som cca 13€ v nejakých krypto menách, čo som ani v živote nepočul. K tomu som dokúpil btc za 10€, čisto len zo študijných dôvodov
.
Vidím aj možnosť investovať do rôznych akcií a ETF.
Chcem sa opýtať, používate niekto revolut aj na takéto investovanie, či už btc, iné krypto, akcie, etf?
Vyplnil som tam nejaké kurzy a kvízy, dostal som cca 13€ v nejakých krypto menách, čo som ani v živote nepočul. K tomu som dokúpil btc za 10€, čisto len zo študijných dôvodov
Vidím aj možnosť investovať do rôznych akcií a ETF.
Chcem sa opýtať, používate niekto revolut aj na takéto investovanie, či už btc, iné krypto, akcie, etf?
Detto sa votriem k otazke baldorexa, kedze som si pred par dnami tiez zalozil Revolut a videl som mozno obchodovania s kryptomenami. Takze by som bol rad, ak niekto zodpovie a poradi na jeho otazky.
Včera som platil kartou, dnes mi došiel ten bonus 20€ (v podmienkach je pripísanie do cca 10 dní). Tak som dokúpil ďalšie btc za 10€ keď to kleslo
.
Škoda že mBank vylúčil dobitie revolut z cashbacku 1% čo poskytuje k mKreditke eshop. Tých 10€ navyše by potešilo
Škoda že mBank vylúčil dobitie revolut z cashbacku 1% čo poskytuje k mKreditke eshop. Tých 10€ navyše by potešilo
Dobitie Revolutu je v mBank stale za 1% cashback 
Revolut zmenil cca rok dozadu MCC a odvtedy to opäť ide. Nevravím, že to tak bude stále, ale asi v mBank stojí systémová zmena viac ako vyplatiť pár sto eur mesačne
Revolut zmenil cca rok dozadu MCC a odvtedy to opäť ide. Nevravím, že to tak bude stále, ale asi v mBank stojí systémová zmena viac ako vyplatiť pár sto eur mesačne
Aha, lebo som čítal že to išlo a potom že už nie, pozeral som si podmienky a sú tam nejaké výluky, tak uvidím ďalší mesiac. Mkreditku plus som vyčerpal, ale eshop som mal iba 400€, takže keby sa tam rátal aj revolut, bolo by to fajn
hodil by som si tam pár sto € na výber z bankomatu a platby v zahraničí.
Autoeditácia príspevku po 18 hod 51 min 24 sek:
Dá sa tam ale zapnúť funkcia zaokrúhľovanie platieb, kedy za tú zaokrúhlenú časť vieš nakupovať krypto podľa svojho výberu. Tieto nákupy sú bez poplatku.
Čiže platíš niekde kartou 9,50€, z účtu sa ti strhne 10€, 9.50 ide obchodníkovi a 0.50 ide na nákup btc bez poplatku. Tú zaokrúhlenú časť vieš násobiť 1-10, keď dáš násobok 10, tak na nákup krypto ide 5€.
To pri dennom používaní karty tam pôjdu celkom slušné sumy a bez toho poplatku. Asi to vyskúšam.
Autoeditácia príspevku po 18 hod 51 min 24 sek:
Keď som kupoval btc za 12€, tak si to strhlo poplatok 0.98€, čiže reálny nákup bol za 11€.heker napísal: 18 júl 2024, 15:52 Detto sa votriem k otazke baldorexa, kedze som si pred par dnami tiez zalozil Revolut a videl som mozno obchodovania s kryptomenami. Takze by som bol rad, ak niekto zodpovie a poradi na jeho otazky.
Dá sa tam ale zapnúť funkcia zaokrúhľovanie platieb, kedy za tú zaokrúhlenú časť vieš nakupovať krypto podľa svojho výberu. Tieto nákupy sú bez poplatku.
Čiže platíš niekde kartou 9,50€, z účtu sa ti strhne 10€, 9.50 ide obchodníkovi a 0.50 ide na nákup btc bez poplatku. Tú zaokrúhlenú časť vieš násobiť 1-10, keď dáš násobok 10, tak na nákup krypto ide 5€.
To pri dennom používaní karty tam pôjdu celkom slušné sumy a bez toho poplatku. Asi to vyskúšam.