je možné že keď zostarne a cíti že prirodne podmienky su už na jeho telo moc drsné, tak zostupi z hôr niekde bližšie k civilizacii. To ale nič nemeni na tom, že ta jeho schopnost vyrovnat sa s chladom je zaujimava.beardie napísal: 27 okt 2023, 16:08 ti ludia
je krasne, ze vies zit ako pustovnik, ked umries v 50ke, to je urcite velka pridana hodnota pre spolocnost
Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
-
starysomar
Hardcore addict
ak chcete sa dozit vela, tak si pozrite na netflixe live to 100. Dost dobre popisane, vo svete su modre zony, kde maju najvacsi podiel ludi nad 100, tak zistovali, ze preco. Jeden typek mal rakovinu, tak siel tam dozit, a zije doteraz.
Nedavno bol na rtvs dokument o Bolivii a o La Paz tusim najvyssie polozenom hl. meste na svete a aby to nebolo malo, tak to mesto este ma taku primestsku aglomeraciu, ktora sa vola El Alto, kde zije neuveritelnych vyse 900 tisic ludi, nieco ako New York v Himalajach, len bez tych mrakodrapov.
Zaujimalo by ma ako tam vsetci ty ludia dokazu zit, mesto bez pomali jedineho stromu, vsetku potravu musia asi denne dovazat, vodu co chvila nebudu mat, kedze andske ladovce sa pomali roztapaju, naskladany dom na dome, najteplejsie tam mavaju teraz v novembri 17C, snezit tam moze hocikedy pocas roka a vsetci tam ziju v nadmorskej vyske od 4000-4150mnm.
Staci si pozriet tie letecke zabery, nieco neskutocne.
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Alto
Zaujimalo by ma ako tam vsetci ty ludia dokazu zit, mesto bez pomali jedineho stromu, vsetku potravu musia asi denne dovazat, vodu co chvila nebudu mat, kedze andske ladovce sa pomali roztapaju, naskladany dom na dome, najteplejsie tam mavaju teraz v novembri 17C, snezit tam moze hocikedy pocas roka a vsetci tam ziju v nadmorskej vyske od 4000-4150mnm.
Staci si pozriet tie letecke zabery, nieco neskutocne.
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Alto
Ja som si napríklad všimol, že keď je v lete zrazu 35-40, tak sa prvých pár dní potím ako prasa a som na zomretie, ale ak tie horúčavy trvajú kontinuálne ďalej, tak sa telo tomu prispôsobi a 38 stupňov mi potom pocitovo pripadá, ako do 30. Najhoršie asi je, keď je cez leto na pár dní 35+, potom to klesne tak na 20 na pár dní a potom to zase vyskočí na 35+.
Takže podľa mňa je to o zvyku. A aj o tom, že asi v jaskyni je plusminus rovnaká teplota celý rok. Tie rôzne severské indiánske národy tiež chodia dosť sporo odetí, keď sú "doma" pri stane/iglú...a naobliekajú sa až vtedy, keď idú na pár týždňov do divočiny na lov alebo keď je počasie aj na ich pomery extrémne (-40 a vietor). Ale keď je len pár stupňov pod nulou, tak tam výskumník z Európy má už zmrazené fúzy a obočie...ale indiánske detičky pobehujú okolo len v nejakých handrách, že je teplo.
Takže podľa mňa je to o zvyku. A aj o tom, že asi v jaskyni je plusminus rovnaká teplota celý rok. Tie rôzne severské indiánske národy tiež chodia dosť sporo odetí, keď sú "doma" pri stane/iglú...a naobliekajú sa až vtedy, keď idú na pár týždňov do divočiny na lov alebo keď je počasie aj na ich pomery extrémne (-40 a vietor). Ale keď je len pár stupňov pod nulou, tak tam výskumník z Európy má už zmrazené fúzy a obočie...ale indiánske detičky pobehujú okolo len v nejakých handrách, že je teplo.
nie je to vlhkostou vzduchu? ak bolo cez 30°C v balkanskych horach po dvoch - troch mesiacoch bez dazda, tak to pre mna nebol problem vydrzat. ale teploty cez 30°C na karibskom pobrezi boli pre mna neznesitelne pre to 'vedro'.
-
starysomar
Hardcore addict
Vlhkosť, vetrík, atmosférický tlak atd.
áno ide o vlhkost. Napr v Egypte clovek pobehuje po púšti cez obednajsie slnko a ked je v tieni tak ma pocit ze je to znesitelne. Ale ked sa vrati na Svk kde je povedzme iba 32st ale vysoka vlhkost, tak subjektivne to pocituje ako namahavejsie, pretoze jeho telo pri vysokej vlhkosti sa nedokaze efektivne potit.
ephramko
Zatial co pustovnik v Himalajach v zime nema ziadne spojenie s vonkajsim svetom/loviť z moralnych dovodov nemôže/
retkvic
do Lapaz sa uz dlhsie chystám,
prave preto ze je to najvyssie polozene take velke mesto na svete.
Trochu ma ale odrádza, že je tam vysoka kriminalita a zaroven inac ako spanielsky sa tam clovek vraj nedohovori.
ephramko
áno, telo sa urcite dokaze do urcitej miery vonkajsim podmienkam prisposobitJa som si napríklad všimol, že keď je v lete zrazu 35-40, tak sa prvých pár dní potím ako prasa a som na zomretie, ale ak tie horúčavy trvajú kontinuálne ďalej, tak sa telo tomu prispôsobi a 38 stupňov mi potom pocitovo pripadá, ako do 30.
to ano, ale tieto severske narody ako napr Inuiti ked sa na nich pozries, tak nie sú chudý ale maju slušné zasoby tuku. Aj ich strava bola pôvodne mimoriadne kalorická, jedli len tučné ryby a tulene.Tie rôzne severské indiánske národy tiež chodia dosť sporo odetí, keď sú "doma" pri stane/iglú...a naobliekajú sa až vtedy, keď idú na pár týždňov do divočiny na lov alebo keď je počasie aj na ich pomery extrémne (-40 a vietor). Ale keď je len pár stupňov pod nulou, tak tam výskumník z Európy má už zmrazené fúzy a obočie...ale indiánske detičky pobehujú okolo len v nejakých handrách, že je teplo.
Zatial co pustovnik v Himalajach v zime nema ziadne spojenie s vonkajsim svetom/loviť z moralnych dovodov nemôže/
retkvic
do Lapaz sa uz dlhsie chystám,
Trochu ma ale odrádza, že je tam vysoka kriminalita a zaroven inac ako spanielsky sa tam clovek vraj nedohovori.
Ano, vlhkost je ten hlavny rozdiel, spominam si na Death Valley, najteplejsie miesto na Zemi, kde je nad 50 stupnov a je tam aj specialne miesto s teplomerom, kde chodi vela turistov a dokazu tam normalne fungovat, prave vdaka nizkej vlhkosti.
Pri vysokej vlhkosti su problemom aj nizsie teploty, tu je k tomu clanok, aj ked neviem, do akej miery je to velka hrozba:
Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu – VTM.cz
Pri vysokej vlhkosti su problemom aj nizsie teploty, tu je k tomu clanok, aj ked neviem, do akej miery je to velka hrozba:
Světu hrozí „vlhká žárovka.“ Měla dorazit až v polovině století, ale už je tu – VTM.cz
Vyskusat sa to da napr navstevou parnej alebo suchej sauny. V tej suchej vydrzat dokazem pomerne dlho, zatial co v parnej iba chvilu.
Vidno to aj na prikladoch Indie a Thajska. India je vacsinou sucha, zatial co Thajsko je ovplyvnene dzunglou a je tam velmi vlhko. Ludia ktorí navstivili Indiu tak sa nezvykli stazovat na teplo/vlhkost, zatial co pri navsteve Thajska tuto okolnost vzdy zvyknu spomenut.
Vidno to aj na prikladoch Indie a Thajska. India je vacsinou sucha, zatial co Thajsko je ovplyvnene dzunglou a je tam velmi vlhko. Ludia ktorí navstivili Indiu tak sa nezvykli stazovat na teplo/vlhkost, zatial co pri navsteve Thajska tuto okolnost vzdy zvyknu spomenut.
Kašlať na tú zimu, ale ako vedia ľudia žiť v prostredí s tak riedkym vzduchom? (4 km nad morom)
Ľudia tam asi moc nešportujú? Autá musia mať veľkú spotrebu. PC musia mať asi vodné chladenia.
Ľudia tam asi moc nešportujú? Autá musia mať veľkú spotrebu. PC musia mať asi vodné chladenia.
Spixy
organizmus sa dokaze priblizne za 2-3tyzdne prisposbit vysokej nadmorskej výške zvýšením hladiny hemoglobinu v krvi. Dalsia vec je, ze národy ktoré ziju v takomto prostredi prirodzene, su uz do znacnej miery na to geneticky prisposobeni.
Co sa tyka aut tak normalne funguju, napr aj v meste La Rinconada /Peru/ktore je vo vyske 5100mnm
organizmus sa dokaze priblizne za 2-3tyzdne prisposbit vysokej nadmorskej výške zvýšením hladiny hemoglobinu v krvi. Dalsia vec je, ze národy ktoré ziju v takomto prostredi prirodzene, su uz do znacnej miery na to geneticky prisposobeni.
Co sa tyka aut tak normalne funguju, napr aj v meste La Rinconada /Peru/ktore je vo vyske 5100mnm
Toto sa mi presne stalo ked som sa zoznamoval s finskou saunou. Vydrzal som tam dlho. Kludne aj polhodku v kuse. Ale raz som nalial vodu na kamene (pri finskej by to nemalo ani byt, ci?). Musel som okamzite vybehnut von lebo som sa citil ako v ohni a keby som nezadrzal dych tak si spalim pluca. Darmo, 80-90 stupnou je uz iny level.gogo956 napísal: 28 okt 2023, 12:39 Vyskusat sa to da napr navstevou parnej alebo suchej sauny. V tej suchej vydrzat dokazem pomerne dlho, zatial co v parnej iba chvilu.
Vsak ani netvrdil ze nefunguju. Auta tam musia mat vacsie turbo a urcite vyrazne viac zeru.
Mna ine velmi zaskocilo. Ako tam dokazu zit (El Alto) v takej zime ked kazdy 4.dom je zatepleny (mozno). Ostatne uplne bez omietky.
vzduch je riedky a nedokaze preniest tolko energie, naproti tomu para/vlhky vzduch je podstatne hustejsi a prenasa energiu ovela lahsie.
Autoeditácia príspevku po 1 min 37 sek:
funguje to aj naopak, riedky vzduch nie je schopny zobrat z tela tolko energie ako ten ten vlhky.
Autoeditácia príspevku po 1 min 37 sek:
funguje to aj naopak, riedky vzduch nie je schopny zobrat z tela tolko energie ako ten ten vlhky.
je to zaujimave, ale podla tabuliek v tom La Paz co je cca 4100mnm velký mráz nemajú ani v najchladnejsich mesiacoch. To je celkom realne, lebo od rovnika to mesto nie je daleko.wladas napísal: 28 okt 2023, 14:03 Mna ine velmi zaskocilo. Ako tam dokazu zit (El Alto) v takej zime ked kazdy 4.dom je zatepleny (mozno). Ostatne uplne bez omietky.
aacid
áno
ja som bol prekvapeny z Velkeho Atlasu. mesto v asi 1800m, z tych 4100+ im tam musi stekat ten ladovy vzduch a domy z ovakovanych kamenov. okno jedna tabulka skla, ak vobec. alebo sme boli ti blci, ktori tam boli pred jarou a letom a museli sme byvat v izbach, v ktorych oni nebyvaju prave pre tu zimu 
mozno to zapadne pobrezie Juznej Ameriky nebude take tazke na zvladnutie ak tam clovek prileti. Mexico City podstane nizsie no kedze som z Maroka vedel, ze nad istu vysku mozem mat problem, to sa v CDMX nestalo. pripisujem to tlakom v lietadle.
mozno to zapadne pobrezie Juznej Ameriky nebude take tazke na zvladnutie ak tam clovek prileti. Mexico City podstane nizsie no kedze som z Maroka vedel, ze nad istu vysku mozem mat problem, to sa v CDMX nestalo. pripisujem to tlakom v lietadle.
Kriminalita je v juznej amerike asi vsade, takze to by potom nechodili do celej juznej ameriky, co som pozeral videa od Balda, tak ten tam bol tiez v La Paz a vyberal si prave tie miesta s najvecsou kriminalitou a zrejme vsetko v pohode(len on vie po spanielsky), urcite by som tam ale nechodil len tak s mobilom/fotakom v ruke, ta spanielcina je hodne plus, ak sa vie clovek dohovorit, precitat si, potom nemusi byt moc problem ani ta kriminalita, ak clovek vie kde a co.gogo956 napísal: 28 okt 2023, 12:31 do Lapaz sa uz dlhsie chystám,prave preto ze je to najvyssie polozene take velke mesto na svete.
Uz dlhsie mam zavezok, ze sa naucim po spanielsky, nejake zaklady clovek ma ale na zostavovane viet to este nestaci, v latinskej amerike si clovek vie s tym vystacit skoro vsade.
To by ma tiez zaujimalo ako to clovek znasa v takych vyskach, to La Paz ma to letisko prave na tom El Alte vo vyske 4060m, ak clovek vystupi z lietadla kde je uz nizsi tlak ako na zemi odkial vylietal, ale stale je vyssi ako tam kde pristava, to musi byt docela neprijemne, v takychto vyskach sa uz moze dostavit aj vyskova choroba. Zreje ale ani domaci nie su nejaky vyskovy superhrdinovia ked tam v kuse zuju tu koku.jackb napísal: 28 okt 2023, 21:48 mozno to zapadne pobrezie Juznej Ameriky nebude take tazke na zvladnutie ak tam clovek prileti. Mexico City podstane nizsie no kedze som z Maroka vedel, ze nad istu vysku mozem mat problem, to sa v CDMX nestalo. pripisujem to tlakom v lietadle.
A z Maroka to bolo nad aku vysku ten problem? Co som vycitaval, tak kabina lietadla je natlakovana tak, ze tam pocas letu je stale tlak cca ako vo vyske 2500m.
Tak v La Paz to bude ine, kedze to Mexico City je 2400m, takze vzduch v lietadle mal idealny tlak.
V Maroku nad 2600 zacalo by neprijmne, ale do chaty v 3200 som dosiel. Zijem v asi 60m takze mozem mat tu toleranciu inu, ako partia Slovakov, s ktorymi som bol. Po 24 hodin relaxu na chatu uz vyjst do 4167 nebol problem. Ludia, ktori na ten Toubkal chodia rovno z Marakesu (len s prespanim na chate) bud velmi dobre vedia co robia, alebo riskuju.
V Maroku nad 2600 zacalo by neprijmne, ale do chaty v 3200 som dosiel. Zijem v asi 60m takze mozem mat tu toleranciu inu, ako partia Slovakov, s ktorymi som bol. Po 24 hodin relaxu na chatu uz vyjst do 4167 nebol problem. Ludia, ktori na ten Toubkal chodia rovno z Marakesu (len s prespanim na chate) bud velmi dobre vedia co robia, alebo riskuju.
Moze byt, z hladiny mora je ta aklimatizacia horsia, podobne to maju aj v Japonsku, ked to davaju skoro z hladiny do tych 3700 ci kolko to ma ta Fuji. Ak ste sa od tych 1800m neaklimatizovali pri vystupe do tych 3200, tak tam sa to mohlo prejavit, 1400m vyskovych je dost, ak je to este bez aklimatizacie.
Tych 1400m z Imliu na chaty pod Toubkalom sa ide na jeden zatah. Po ceste su ale miesta na prestavku, kde domaci odstavuju pomarance na cerstvy dzus a stupanie, az na ten usek okolo 2600m nie je strasne. Takze na vysku je ta etapa ako z Troch studniciek na Krivan, ale roztiahnute.
Napriklad som nikdy nebol na Ben Nevis. Lebo ten nie je vysoky ak sa porovna s Vysokymi ci Nizkymi Tatrami, ale vystup ide od hladiny mora. Okrem toho je na naveternej strane a takze pocasie a midges su dalsi velki nepriatelia.
Napriklad som nikdy nebol na Ben Nevis. Lebo ten nie je vysoky ak sa porovna s Vysokymi ci Nizkymi Tatrami, ale vystup ide od hladiny mora. Okrem toho je na naveternej strane a takze pocasie a midges su dalsi velki nepriatelia.