Veľmi zaujímavá technológia, ktorú poznám a používam tri desaťročia.
Produktová rada obsahuje komponenty do palív, olejov, na rezné nástroje, špeciálne mazivá atd.
Karty bezpečnostných údajov, technické listy TUV NORD certifikáty sú.
Na rozdiel od ostatných prípravkov obsahuje niečo, čo (prevažne v tlaku) vstupuje do reakcie z povrchovou vrstvou kovu, ktorej dohladí mikronerovnosti a vytvrdí ju.
Výsledkom je nižšia hlučnosť, opotrebenie, nižšia spotreba paliva, výrazne menšie trenie, opotrebenie (teda straty), vyšší výkon. Strojov kde dochádza k treniu obecne. Kamarát kedysi robil testy s vŕtaním do antikoru, rozdiel životnosti vrtákov nol niekoľkonásobný. Ja som predvádzal vŕtanie do skla obyčajným vrtákom, ošetreným príslušným Metabondom.
O výhodách používania Metabondu som sa za roky presvedčil, no že dokáže zabrániť poškodeniu motora pri kritickej strate mazania - (commonrailového čerpadla, vstrekovačov, ktoré sú mazané iba naftou a benzín je pre ne kriticky suchý) u nás otestovala až moja pani. Dve hodiny jazdy (skoro 140 kilometrov) na benzín žiadny dieselový motor bežne nemôže vydržať. Jej 1.9JTD nie len že prežil, zatiaľ po skoro 2000 ďalších odjazdených kilometrov nejaví žiadny náznak problému.
Dajú sa nájsť videá - motor bežiaci po ošetrení, najazdení 500 km, vypustení oleja pol hodinu na voľnobeh a pol hodiny ostrej jazdy, skúsenosti pretekárov (Noro Kováčik, Dakar Team atd) aj ukážky záťažových testov aj porovnania použitím Timken testov.
Pre mňa je zaujímavý aj reálnou úsporou (a prínosom k ekológii, čerpaniu prírodných zdrojov) - stojí menej, než ušetrí a mojim presvedčením, že nie je optimálne vyrábať a kupovať a míňať zbytočne viac, ak niečo môže slúžiť lepšie a dlhšie.
Aditíva METABOND
Re: Aditíva METABOND
V com je iny Metabond od inych aditiv a pripravkov do paliva alebo oleja? Su niekds preukazane laboratorne testy? Preco zrovna Metabond je nieco extra na co iny vyrobca v autopriemysle este neprisiel?
- starysomar
- Addict
Sú.
V účinkoch a výsledkoch v praxi. Overený špičkovými pretekármi (napríklad Norbert Kováčik distribuuje Motul, jazdí s Metabondom.) "iny vyrobca v autopriemysle" - sú v predaji aj špičkové oleje pre ťažké podmienky - za iné ceny. Sú extra - drahé.
Neraz som počul otázku, prečo to nedávajú výrobcovia olejov atd - odpoveď sa dá dovtípiť, predpokladám. Tiež že nerobia aditíva? - stačí sa rozhliadnuť, napríklad LIQUI MOLY aj iní vyrábajú oleje, aditíva, čističe atd.
Otázka je, prečo si nespravili a nerobia za desaťročia nejakú efektívnu reklamu - domnievam sa že by výrobky museli byť podstatne drahšie a boli ťažko predajné (vtedy keď som s tým začínal základný metabond do motorového oleja stál 1200 kčs pri platoch 4-5000 korún) a druhá možnosť - nedráždiť konkurenciu. Ani ja ako súkromná odoba by som si nedovolil zverejniť video priameho porovnania záťažového testu ich aditíva a aditíva niektorého veľkého výrobcu.
Mám zo starých čias okolo stovky skenov referencií z priemyslu, firiem aj od súkromníkov (papierové som dávnejšie zlikvidoval) no nemám od nich povolenie niekam/niekomu ich posunúť.
Aditiva Metabond testovány univerzitou v Praze
https://www.metabondcz.com/testovani-univerzitou
Reichert tester
https://utrap.vscht.cz/veda-a-vyzkum/pristroje/14769
Dva protokoly
https://www.metabondcz.com/VSCHT-Metabo ... Spirit.pdf
https://www.metabondcz.com/VSCHT-Metabond-4T.pdf
Bude fungovat auto bez oleje? Podívejte se na test aditiv Metabond od DZ Cars
Metabond aditiva na Dakar Rally 2015
Dá sa nájsť veľa na viacerých zahraničných weboch, články kde napríklad Noro Kováčik písal, že kým ostatní chladili on trénoval, v inom že keď po sezóne 20 pretekov rozobrali motor, ktorý bežne šiel na generálku po Metabonde nebolo treba nič meniť, dajú sa nájsť Metabond výrobky na mnohých stránkach v EU aj vo svete - hoci v Alze, na ebay no za iné ceny...atd. Dá sa presvedčiť odskúšaním (roky zapisujem našim aj minulým autám tankovania, spotreby, občas testnem zrýchlenie - nárast výkonu a zníženie spotreby aj hlučnosti mám aj ja rokmi overené, aj "umúdrenie sa" dvoch prevodoviek).
- alebo sa dá len tak spochybňovať. Možno to spochybňovanie ušetrí - minimálne námahu spoznať a vedieť.
Mne okrem bezchybne fungujúcich motorov, prevodoviek (napriek ich veku a nájazdu) Metabond priamo šetrí na cene za palivo, nepriamo na údržbe (a nesťažujem sa ani na cenu, za ktorú ho mám pre seba a pár známych).
V účinkoch a výsledkoch v praxi. Overený špičkovými pretekármi (napríklad Norbert Kováčik distribuuje Motul, jazdí s Metabondom.) "iny vyrobca v autopriemysle" - sú v predaji aj špičkové oleje pre ťažké podmienky - za iné ceny. Sú extra - drahé.
Neraz som počul otázku, prečo to nedávajú výrobcovia olejov atd - odpoveď sa dá dovtípiť, predpokladám. Tiež že nerobia aditíva? - stačí sa rozhliadnuť, napríklad LIQUI MOLY aj iní vyrábajú oleje, aditíva, čističe atd.
Otázka je, prečo si nespravili a nerobia za desaťročia nejakú efektívnu reklamu - domnievam sa že by výrobky museli byť podstatne drahšie a boli ťažko predajné (vtedy keď som s tým začínal základný metabond do motorového oleja stál 1200 kčs pri platoch 4-5000 korún) a druhá možnosť - nedráždiť konkurenciu. Ani ja ako súkromná odoba by som si nedovolil zverejniť video priameho porovnania záťažového testu ich aditíva a aditíva niektorého veľkého výrobcu.
Mám zo starých čias okolo stovky skenov referencií z priemyslu, firiem aj od súkromníkov (papierové som dávnejšie zlikvidoval) no nemám od nich povolenie niekam/niekomu ich posunúť.
Aditiva Metabond testovány univerzitou v Praze
https://www.metabondcz.com/testovani-univerzitou
Reichert tester
https://utrap.vscht.cz/veda-a-vyzkum/pristroje/14769
Dva protokoly
https://www.metabondcz.com/VSCHT-Metabo ... Spirit.pdf
https://www.metabondcz.com/VSCHT-Metabond-4T.pdf
Bude fungovat auto bez oleje? Podívejte se na test aditiv Metabond od DZ Cars
Metabond aditiva na Dakar Rally 2015
Dá sa nájsť veľa na viacerých zahraničných weboch, články kde napríklad Noro Kováčik písal, že kým ostatní chladili on trénoval, v inom že keď po sezóne 20 pretekov rozobrali motor, ktorý bežne šiel na generálku po Metabonde nebolo treba nič meniť, dajú sa nájsť Metabond výrobky na mnohých stránkach v EU aj vo svete - hoci v Alze, na ebay no za iné ceny...atd. Dá sa presvedčiť odskúšaním (roky zapisujem našim aj minulým autám tankovania, spotreby, občas testnem zrýchlenie - nárast výkonu a zníženie spotreby aj hlučnosti mám aj ja rokmi overené, aj "umúdrenie sa" dvoch prevodoviek).
- alebo sa dá len tak spochybňovať. Možno to spochybňovanie ušetrí - minimálne námahu spoznať a vedieť.

Mne okrem bezchybne fungujúcich motorov, prevodoviek (napriek ich veku a nájazdu) Metabond priamo šetrí na cene za palivo, nepriamo na údržbe (a nesťažujem sa ani na cenu, za ktorú ho mám pre seba a pár známych).
Do naftových autobusov by si ktoré aditíva odporučil? V mojom meste ho zabudli dať, tak bus ostal v zime -28 stáť na hlavnej ceste,zlyhal motor.
- starysomar
- Addict
V prvom rade tankovať solídnu "zimnú" naftu a nie s vodou na "dvorových" čerpačkách. (slovnafťácka máva filtrovateľnosť do mínus 41) a za mrazov pridávať VIF. Metabonďácky Megasel do nafty prv nemal vplyv na parafíy v nafte pri silných mrazoch. Jeho zmysel je v inom. Vodu v palive eliminuje, krystalizacia parafinov je iné. Jedysi tu nevysli busy skrz zmrznutý vzduch v brzdách...
Poobede viac.
Poobede viac.
VIF by sa v mraze nemalo pridavat, lebo inak v tej nafte vznikne pri spojeni s VIFom taky husty sopel. Treba ho pridavat najlepsie este pred mrazom, co sa vsak mnohokrat neda, najma ak sa tankuje 3x tyzdenne.
Predpokladam, za vacsina ludi pridava aditiva pri tankovani paliva kedy je zostatkove palivo uz zohriate, neviem ale ako to je s teplotou nafty zo stojanu.
Horsie je nechavt VIF v kufri ak parkujes vonku a mrzne, vtedy sa z toho stane taka zvlastna konzistencia a to by som sa asi nepokusal pchat do nadrze ani keby uz bola nafta v nej zohriata.
Horsie je nechavt VIF v kufri ak parkujes vonku a mrzne, vtedy sa z toho stane taka zvlastna konzistencia a to by som sa asi nepokusal pchat do nadrze ani keby uz bola nafta v nej zohriata.
- starysomar
- Addict
Presne tak. ZIMNY VIF drzat v teple. Po zmiesani s naftou nie len, ze netuhne, ale brani vyzrazaniu parafinov v nej.
- starysomar
- Addict
1600 - nie výplata, kilometrov od manželkinho kixu. Motor bez náznaku problému. Po komunikácii s importérom (ani oni nemali poznatok o takom extréme) sme sa dohodli, že to publikujeme až po vyše dvoch tisíc km alebo aj neskôr.
Ak niekto máte tip na aspoň podobne fungujúcu technológiu inej značky - dajte.
Nápoveda - "Timken test".
Odkazy na IFWS2 (Nanotech Industrial Solutions Inc) môžu prekvapiť - no nie mňa
Ak niekto máte tip na aspoň podobne fungujúcu technológiu inej značky - dajte.
Nápoveda - "Timken test".
Odkazy na IFWS2 (Nanotech Industrial Solutions Inc) môžu prekvapiť - no nie mňa