Europska únia

Diskusie na politické témy...

Odkial viete informácie o EU

Hlasovanie ukončené 30 nov 2009, 10:21

Z vlastného úsilia kedže ma to zaujíma
5
23%
Vo všeobecnosti z TV, časopisov, atd
13
59%
vobec ma EU nezaujima
4
18%

Celkom hlasov: 22

Používateľov profilový obrázok
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Europska únia

Príspevok od používateľa mLuks »

wladas napísal: 20 nov 2023, 22:40 A ked sa ukaze ze nejake rozhodnutie nebolo spravne? Cesta spat uz nebude...
práve preto na to musia prísť čím skôr, tým lepšie.
wladas napísal: 20 nov 2023, 22:40 Mas predstavu ako efektivne a ekologicke su dnesne motory s euro6 ?
A koľko aut s motormi euro6 dnes jazdí v pomere k celkovému počtu aut? Susedov štvorkový golf má euro6? Tá V3Ska čo furika drevo má euro6? Tak zmeňme zákaz, od 2035 len EV a Euro 6, 7. Euro 1,2,3,4,5 vyradiť z evidencie. Ale gogo ti rýchlo vysvetlí, že ľuia nemajú radi downsizing a nekúpia si preto nové auto.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks

S trieda ma vyhotovenie interieru jednoznačne na vyššej úrovni, staci si pozriet videá.
Ale dobre, berme to že ide o subjektivny nazor :roll: .

kombinovaná spotreba S 350 d je podla oficialnej stranky 5,9 l/100km. To pri 65l nádrži znamená teoretický dojazd 1100km.
Ked berieme do uvahy 95percentne vyuzitie plnej nadrze tak to je cca 1045km.

EQS ma podla https://www.mercedes-benz.de/passengerc ... rview.html
dojazd "až do" 753 km. Pri dodrzani pravidla 20-80 60percent z 753km čo je iba 452km.

To znamena výrazne menej ako polovicny dojazd oproti S 350 d a to neberieme do úvahy rozdiel v rýchlosti opätovneho naplnenia nádrže vs nabitie baterie čo je v prípade dlhej trasy nevyhoda pre EQS nakolko si vyžiada dlhšie zdržanie.

**

EV tires wear down fast, and that’s a pollution problem | Canary Media
https://www.canarymedia.com/articles/el ... on-problem
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

je to subjektivny nazor, pretoze kazdemu sa paci nieco ine.

moj proceed ma v papieroch kombinovanu 5,8l/km, vies ako mam realnu kombinovanu? 6,8 -7,2l/100km. Takze je pekne, ze na papieri ma eSko napisane 5,9l ale realne taku spotrebu nedas. inak mozem sa opytat kolko realne papa eSko 2021 aj eSko 2015, kedze poznam ludi, ktori ich maju.

Znovu tvoje vlastne podmienky len, aby to sedelo do tvojej skladacky system 20-80 mozes pouzivat na bezne pouzivanie. Ale asi ze ked pojdes na dlhu trasu, tak si auto nabijes na 100% a vyrazis s plne nabitou bateriou. To je proste elementarna logika. Navyse ako som uz povedal, uplne ignorujes rekuperaciu a teda dobitie baterie z nej a nasledne zvysenie dojazdu na jedno nabitie. Cize znovu len papierova teoria, ale ziadna prax.

Do tej tvojej teoretickej fyziky, daj aj trosku logiky a reality.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks

ako dobre vieš, batérie v EV sa nikdy nenabíjajú na 100percent ani sa nečaká pokým klesnu pod 20-15percent, lebo taketo spravanie značne skracuje životnosť tejto batérie. Dobre, povedzme ze ratame s využitím od 15-90perc. to by potom vychádzalo na 565km co je ale stale neporovnatelne menej ako 1045km pri S 350 d.
Ak spochybňujes oficiálne údaje pre spotrebu tak potom sa nemáme čoho v rámci diskusie chytiť ako objektívneho faktu.
Čo sa týka rekuperácie, tak jej prinos sa odvíja od toho v akom type premávky prebieha vačšina doby prevádzky. V meste efekt väčší, na dialnici zanedbatelný. Tiež závisi od štýlu jazdy.
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

gogo956 napísal: 21 nov 2023, 7:56 to neberieme do úvahy rozdiel v rýchlosti opätovneho naplnenia nádrže vs nabitie baterie čo je v prípade dlhej trasy nevyhoda pre EQS nakolko si vyžiada dlhšie zdržanie.
zase len teoria ale prax a realita je taka, ze prestavky pri dlhej trase si robis tak ci tak, ci ty das 1000km soferovania na jeden sup, bez akej kolvek prestavky? Ale o tom som uz pisal, ignorujes to a stale si bez zmyslov pises svoje teoreticke ulety. Nebudem sa znovu opakovat, ze nabit auto po 400km jazde na 20minut pocas ktorych si spravis pauzu je too easy. Ale ty tomu aj tak nepochopis, lebo nechces.

Autoeditácia príspevku po 15 min 53 sek:
ako dobre vies, znovu sa mi paci ako pri baterii chces odratavat percenta kvoli zivotnosti baterii a skacovat dojazd ale pri spalovaku chces vyzmykat aj posledne deci paliva, co tak isto vies ze sa proste nerobi, lebo ti to moze zaniest palivovy system. Len aby si ukazal aky maximalny dojazd ma spalovak.

Ano spochybnujem oficialne udaje, lebo kazdemu je jasne, ze papierovej spotrebe z technicaku sa zvycajne v beznej premavke za beznych podmienok nepriblizis.

Zrazu pri rekuperacii riesis styl jazdy, ale pri spalovaku neriesis styl jazdy a deklarujes papierovu spotrebu aj do reality.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mLuks napísal: 21 nov 2023, 8:42 ako dobre vies, znovu sa mi paci ako pri baterii chces odratavat percenta kvoli zivotnosti baterii a skacovat dojazd ale pri spalovaku chces vyzmykat aj posledne deci paliva, co tak isto vies ze sa proste nerobi, lebo ti to moze zaniest palivovy system. Len aby si ukazal aky maximalny dojazd ma spalovak.
pri vypocte spalovaku bolo ponechane mnozstvo paliva pre cca 55km, takže sa nepocitalo s celou nadrzou.

mLuks napísal: 21 nov 2023, 8:42 Ano spochybnujem oficialne udaje, lebo kazdemu je jasne, ze papierovej spotrebe z technicaku sa zvycajne v beznej premavke za beznych podmienok nepriblizis.
potom rovnako môžme spochybniť oficialny maximalny dojazd u EQS
Johnnny
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Johnnny »

mLuks napísal: 20 nov 2023, 23:10 práve preto na to musia prísť čím skôr, tým lepšie.
A koľko aut s motormi euro6 dnes jazdí v pomere k celkovému počtu aut? Susedov štvorkový golf má euro6? Tá V3Ska čo furika drevo má euro6? Tak zmeňme zákaz, od 2035 len EV a Euro 6, 7. Euro 1,2,3,4,5 vyradiť z evidencie. Ale gogo ti rýchlo vysvetlí, že ľuia nemajú radi downsizing a nekúpia si preto nové auto.
Lenze toto je jeden z problemov. Clovek si dnes nove Euro 6 auto kupit jednoducho nemoze, pretoze oproti par rokom dozadu stoja tie auta uplny nezmysel. A aj to je jeden z dosledkov elektromobility (aj ked nie len). A tu je otazka, ci je pre planetu lepsie ak budu ludia jazdit v starych autach a najde sa par vyvolenych v EV, alebo by si kazdy mohol dovolit relativne ekologicke, moderne auto.

Autoeditácia príspevku po 3 min 32 sek:
gogo956 napísal: 21 nov 2023, 8:22 mLuks

ako dobre vieš, batérie v EV sa nikdy nenabíjajú na 100percent ani sa nečaká pokým klesnu pod 20-15percent, lebo taketo spravanie značne skracuje životnosť tejto batérie. Dobre, povedzme ze ratame s využitím od 15-90perc. to by potom vychádzalo na 565km co je ale stale neporovnatelne menej ako 1045km pri S 350 d.
Ak spochybňujes oficiálne údaje pre spotrebu tak potom sa nemáme čoho v rámci diskusie chytiť ako objektívneho faktu.
Čo sa týka rekuperácie, tak jej prinos sa odvíja od toho v akom type premávky prebieha vačšina doby prevádzky. V meste efekt väčší, na dialnici zanedbatelný. Tiež závisi od štýlu jazdy.
Napriklad pri LFP bateriach sa dobijanie na 100% vylozene doporucuje aspon raz za tyzden.
gogo956
Redeemer
Redeemer

toto je mLuksova reakcia na pripomienku že EV su pre strednu triedu cenovo nedostupné :
Že je dnes EV drahé ja viem, nehraj sa už na blbca, niekoľko krát som to tu už dokola zopakoval. Kto na to má, ten si to kupuje a jazdí s tým.
Autoeditácia príspevku po 4 min 52 sek:
Johnnny
Napriklad pri LFP bateriach sa dobijanie na 100% vylozene doporucuje aspon raz za tyzden.
v diskusii sme rozoberali Li-ion baterie ktore su aktualne v EV najrozsirenejsie. Ine typy baterii maju rozdielne niektore parametre.
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

gogo956 napísal: 21 nov 2023, 8:51 pri vypocte spalovaku bolo ponechane mnozstvo paliva pre cca 55km, takže sa nepocitalo s celou nadrzou.
znovu len cisto teoretickym vypoctom.
potom rovnako môžme spochybniť oficialny maximalny dojazd u EQS
ved to robis cely cas. tvoj problem je ten, ze zatial co pri EV autach spochybnujes ich oficialne udavane dojazdy, tak pri spalovacich autach argumentujes prave ich oficialne udavanymi dojazdami. Rovnaky meter na obe strany. Nie oen na tu, ktora ti vyhovuje.
Johnnny
Professional
Professional

Ospravedlnujem sa, necital som to cele, ale prispevok znel dost obecne.

Ono samozrejme aj napriek doporuceniam ich na 100% budu nabijat asi len majitelia domov, kedze na verejnych nabijackach by to uz trvalo dost dlho.

Inak tieto baterky su pokial viem napr v MG4 (ta mensia), alebo T3 Standard, cize uplne minoritne asi nebudu.
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

gogo956 napísal: 21 nov 2023, 9:06 toto je mLuksova reakcia na pripomienku že EV su pre strednu triedu cenovo nedostupné :
nestrapnuj sa takymito prizemnymi poznamkami.

v
diskusii sme rozoberali Li-ion baterie ktore su aktualne v EV najrozsirenejsie. Ine typy baterii maju rozdielne niektore parametre.
ale to co ti napisal Johnny je znovu ukazka, ze tvoje slova, ktore prezentujes ako vseobecne platny fakt, fyzikalny fakt neolatia stale. Znovu ty si napisal, ze EV sa nikdy nema nabijat na 100% a hla, su to EV ktore sa maju aj nabijat na 100%. Tazke vo svoich vyjadreniach nud konkretny a nie vseobecny.

Autoeditácia príspevku po 4 min 34 sek:
Johnnny napísal: 21 nov 2023, 9:00 Lenze toto je jeden z problemov. Clovek si dnes nove Euro 6 auto kupit jednoducho nemoze, pretoze oproti par rokom dozadu stoja tie auta uplny nezmysel. A aj to je jeden z dosledkov elektromobility (aj ked nie len). A tu je otazka, ci je pre planetu lepsie ak budu ludia jazdit v starych autach a najde sa par vyvolenych v EV, alebo by si kazdy mohol dovolit relativne ekologicke, moderne auto.

Autoeditácia príspevku po 3 min 32 sek:

ludia nemaju 15-25k na nove auto s euro6 motorom? a to hovorite, ze EV su cenovo nedostupne pre strednu triedu. Cize kolko chcete aby stali EV pre strednu triedu, ked stredna trieda nema dnes peniaze na auto s euro6, ktore vies kupit za 15-25k?

vy chcete EV s 1000km dojazdom a nabitim za 5 minut za 5000€??
Johnnny
Professional
Professional

Tam ale potom zase treba dodat, ze tie baterky maju zaroven vyhodu aj v tom, ze znesu podstatne viac cyklov, teda maju podstatne vacsiu zivotnost. Zaroven ale plati, ze existuje dovod preco sa davaju prave do lacnejsich verzii EV a sice ten, ze ich energeticka hustota je nizsia. Cize ako som pisal, pri T3 SR je dobijanie do 100% v poho, pri LL plati co pisal gogo. Skor sa to nedoporucuje, resp doporucuje sa to len ak mas v plane ju hned aj vybit.

Autoeditácia príspevku po 5 min 11 sek:
Nepotrebujem auto s dojazdom 1000km. Snazim sa byt prakticky clovek. Ak to spravi 300km bez vsetkych "ale" (akoze musim ist pomaly, akoze musim sa drzat niekde medzi 20-80% atd), tak je to pre mna akceptovatelny kompromis. Ale to sa bavime o autach cez 40k.

Za 15-25k to nekupis. Resp, je tu i30, co je jedno z mala rozumnych aut pre rodinu ktore kupis po 20k, ale take tie obligatne volby ako Octavka a Golf uz zial pre vacsinu ludi fakt nedostupne su. V BA mozno nie, ale mimo BA ano.

Zase netreba cakat, ze ludia sa pohrnu do malych auticok len kvoli ekologii. Prave preto neverim ani tomu, ze chystane lacne EV nieco zmenia. Budu sice lacne, ale inak k hovnu, resp max pre bohatych ako nakupne tasky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

napr ten teraz popularny čínsky MG4 Electric je stale pomerne drahe auto /31K €/ ked berieme do úvahy že podla recenzii je vzadu pre dospele osoby značne obmedzený priestor. Takže pre rodiny s detmi ok ale inác to nie je plnohodnotné auto pre 4dospele osoby. To už viacej dáva logiku si kupit benzinovu Oktávku za 25K €. A zase sme pri tej otazke, kto by si teda mal tie drahe EV kupovat?
Johnnny
Professional
Professional

Otazka je ako je na tom v porovnani s inymi autami nizsej strednej triedy. Ale ano, ja osobne by som za to tie peniaze nedal aj ked je to mozno vyhodne, pre mna je to za tie peniaze prilis velky kompromis.

Rozumne EV, resp jedine rozumne a aj tam mam nemalo vyhrad je T3, dajme tomu ze ta najlacnejsia SR. Lenze ta bez akychkolvek priplatkov stoji bez dane myslim cca 36k. Celkom sa mi paci napriklad e-C4, ale ten dojazd je proste strasne maly.
mLuks
Guru wannabe
Guru wannabe

Johnnny napísal: 21 nov 2023, 9:26 Cize ako som pisal, pri T3 SR je dobijanie do 100% v poho, pri LL plati co pisal gogo. Skor sa to nedoporucuje, resp doporucuje sa to len ak mas v plane ju hned aj vybit.
No vidis a toto aj tvrdim, ze za beznych podmienok vyuzivas bateriu 20-80. A ked raz vyrazis na dlhu trasu, tak ju nabijes na 100% a hned ju jazdou na dlhu trasu aj vybijas. Ty tvdris, ze taky to postup sa doporucuje resp. je mozny, gogo ze nie, ze to vzdy musi byt len 20-80 a nikdy inak.
Za 15-25k to nekupis. Resp, je tu i30, co je jedno z mala rozumnych aut pre rodinu ktore kupis po 20k, ale take tie obligatne volby ako Octavka a Golf uz zial pre vacsinu ludi fakt nedostupne su. V BA mozno nie, ale mimo BA ano.
Kia ceed SW zacina na 17k. Skoda a vw, celkovo VW koncern prestrelil ceny novych aut ale to je ich problem, na trhu su alternativy ku octavii, golfu ci pasatu. Ak nemam na Golf kombi, tak si kupim Ceed kombi a mam mozot s euro6. Ak nemam na Golf kombi a nic ine ani nechcem, tak nemozem plakat, ze nemam na to aby som mal euro6 auto, lebo alternativy existuju, len ja mam svoje individualne osobne preferencie. Ale individualne osobne preferencie nie su chyba trhu.

S ostanymi vecami suhlasim a ako som uz viac krat povedal, to je to s cim sa musi popasovat EV buducnosti. Ale to sa toho zase gogo chyti, lebo on chce EV buducnosti teraz hned za ceny jazdeneho golfu z 2015.
gogo956
Redeemer
Redeemer

the Lithium-Ion batteries that power most electric cars are most efficient working in ranges from roughly 20 to 80%.
Why giving 80% is the best result for your electric car | Electrifying
https://www.electrifying.com/blog/knowl ... ectric-car

**
Ale co sa tyka napr Mg4 Electric tak ten ma baterie LFP to znamena ze pren nie je problem s castym nabijanim cez 80percent kapacity.

mLuks
velmi dobre vies ze tu nejde len o probematicky dojazd Ev ci ich cenu. Skoro celu dobu tu riesime hlavne infrasturu nabijania a dostatku elektrickej energie v pripade ak by malo prejst na Ev väcsina dnesnych spalovakov.
Johnnny
Professional
Professional

Tak ono to nemusi byt 20-80 asi nikdy. V hornej hranici je asi ok 85%, o spodnej hranici popravde neviem, ale ja si skratka neviem predstavit jazdit do poslednych % baterky. Pokial to niekto dava ... kludne, ja fakt nie :)

Dalsia vec ale je, ze tych 80% sa riesi primarne na verejnych nabijackach a primarne kvoli rychlosti nabijania, kde uz moj predchadzajuci argument neobstoji. Dokonca v Kalifornii tusim teraz maju EV, alebo len Tesly, alebo len na SC, neviem presne nejake obmedzenia, ze viac ako 80% im ani auto nedovoli ?

Ano, Kiu som vynechal, ale proste Hyundai/Kia. Oni maju v podstate stale tu vybehovu generaciu aut (nizsia stredna), takze tam maju pricetne ceny. Ale konkurencia, Peugeot, Ford (zacinaju na 22k), tiez Mazda (ta 20k prestrelila este pred krizou tusim) uz je cenou trochu inde. A koncern samozrejme.

A EV konkurencia je aktualne tak Dacia Spring co by som si osobne nekupil ani do mesta.

Ale to samozrejme nie je nic proti EV. Ty mas tusim Mercedes a aj ked sa mi tie ich EV masky extra nepacia (pokial auto nie je v ciernej), maju famozny interier a len tazko by sa mi chcelo presviedcat Ta, ze moj Passat je lepsi lebo na nadrz zvladne 2x tolko km. Za ten Medak by som ho kludne zhodil z utesu. Akurat ze vacsina ludi asi ten Mercedes nekupi :) Ina vec ale je, ze mnoho ludi nadhodnocuje svoje potreby a argumentuje napriklad aj dojazdom len preto, aby mala cim argumentovat, ale 90% tras aj tak nema cez 50km.
gogo956
Redeemer
Redeemer

pravidlo udržiavania nabitia medzi 20-80perc. plati pre všetky Li-ion baterie, pretože sa tym vyrazne zvysuje zivotnost. Pri mobile si clovek moze dovolit ignorovat toto pravidlo, pretoze za 2-3roky aj tak prejde na novy mobil. Ale pri EV je ocakavana zivotnost zo strany majitela predsa len dlhsia, resp. bude mat v buducnosti zaujem ho predat dalej s tym aby kapacita baterie bola co najviac zachovana.
Fyzikalna degradacia Li-ion baterii postupuje uz od vyroby, aj keby sa EV pouzival velmi malo, ci za uplne idealnych podmienok. Spalovaku sa nic taketo netyka, dojazd je rovnaky ci je to auto nove alebo velmi stare.
Johnnny
Professional
Professional

Kvoli udrziavaniu zivotnosti viem, ze sa nedoporucovalo ist myslim cez 85%, ale to je v principe jedno. Mimo tohto je tam stale problem, ze od 80% sa to nabija pomaly a na verejnej nabijacke sa to vacsinou neoplati. Aj preto ten spominany zakaz.

Pod 20% uz si isty nie som. Nejaka spodna hranica tam je, ale neviem ci je to az 20%. V kazdom pripade, ja by som s tym mal psychologicky problem.

Zase inak co sa tyka buduceho predaja, pride mi, ze EV ma celkom slusnu vyhodu v tom, ze je zrejme ovela jednoduchsie vyhodnotit v akom je realnom stave. V podstate Ti staci napichnut to na diagnostiku a zistit stav baterky :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Johnnny napísal: 21 nov 2023, 10:20 Zase inak co sa tyka buduceho predaja, pride mi, ze EV ma celkom slusnu vyhodu v tom, ze je zrejme ovela jednoduchsie vyhodnotit v akom je realnom stave. V podstate Ti staci napichnut to na diagnostiku a zistit stav baterky :)
u jazdeneho EV po zaruke /väcsinou je to myslim cca 8rokov resp 160 000 km/môže kedykolvek nastat situacia že sa nejaký clanok uplne poškodí cim sa EV stava nepojazdnym. Táto sa situácia sa nemusi dať diagnostikou dopredu zistit. Následna pozarucna oprava moze byt velmi drahá.
Dalsia vec je, ze nabijanie na rychlonabijackach tiez znizuje zivotnost baterii, nakolko pri nom sa bateria viacej zahrieva. Takze idealne je ked ma majitel Ev vlastnu nabijacku cez ktoru moze nabijat pocas noci nizsou rychlostou./je to aj lacnejsie oproti nabijaniu na verejnych rychlo nabijackach/
Napísať odpoveď