Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 27 nov 2023, 8:58V 1. 1/4 roku bol 62percent, aktuálne /3. 1/4 roku/
skus pouzit kvartaly
napriklad:
- v prvom kvartali
- v 1. kvartali
- v Q1
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

havarijne poistenie pre Ev je vyššie ako pri spalovakoch. Nemá niekto skusenost o ako velky rozdiel ide?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Nemusí platiť vo všetkých poisťovniach.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
Rast predaja EV v Europe sa zvyšuje. Čo sa postupne znižuje, je zastúpenie europskych značiek a naopak, viacej z predajného koláča stále viacej získavajú ázijskí výrobcovia.
Áno, to že je najblizsi servis pre Teslu az vo Viedni, je pre Slovákov nešikovné. Tesla mala na začiatku velký náskok pred ostatnymi vyrobcami EV, ale v súčasnosti tento náskok sa stale znižuje.
Časy keď sa Europa smiala že v Číne sa vyrába iba druhotriedny či dokonca treťotriedny tovar a ludia tam pracuju za "hrsť ryže" sú už dávno preč.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som vsetkymi desiatimi za azijske automobilky.
europske znacky sa tvaria ze lacny elektromobil sa neoplati vyrabat, tak nech ich nevyrabaju, nech ten segment pohlti cina. tak ako ich pri spalovakoch nicia korejske a japonske automobilky.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 27 nov 2023, 21:17 ja som vsetkymi desiatimi za azijske automobilky.
Aj ked to sposobi v podstate bankrot EU ?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
lacnejsie cinske Ev resp ich vyrobcovia su dotovane Cinou. Maju teda voci europskym vyrobcom vyhodu. Daju sa teoreticky zaviest cla, ale Cina by na to mohla odpovedat napr obmedzenim predaja kovov potrebnych do baterii a elektroniky. Eu sa zamotala do vlastneho "Green dealu".. Napr. vacsina ekonomiky Svk a tiez velka cast nemeckej stoji a pada na automotive.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ked moze cinske automobilky dotovat vlada tak preco nemoze europske dotovat EU?

ako by to sposobilo bankrot eu? ved 90% spotrebneho tovaru je z ciny uz desiatky rokov, zrazu ked sa k tomu pridaju aj auta tak eu zbankrotuje?
wladas
Redeemer
Redeemer

No vsak mala by zacat dotovat.
Auto nie je spotrebny tovar. Ma neporovnatelne inu hodnotu.
beardie
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 27 nov 2023, 21:43 ked moze cinske automobilky dotovat vlada tak preco nemoze europske dotovat EU?
lebo Cina sedi na vzacnych kovoch, ci uz priamo, alebo prenesene, kedze kontroluju velku cast obchodu s litiom a kadmiom

EU nie je schopna Cine v oblasti EV konkurovat
ako by to sposobilo bankrot eu? ved 90% spotrebneho tovaru je z ciny uz desiatky rokov, zrazu ked sa k tomu pridaju aj auta tak eu zbankrotuje?
z Ciny idu lacne veci, tie s pridanou hodnotou sa este stale, podla moznosti , vyrabaju tu
automobilovy priemysel drzi Europu nad vodou, ak o to pride, Europa bude padat
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal: 27 nov 2023, 22:42z Ciny idu lacne veci
toto mozno platilo 10 rokov dozadu.

ja tej logike skratka nechapem, cinania vyrabaju lepsie auta ako europania, takze riesenim EU je tak znevyhodnit nakup cinskych aut ze sa europanovi nakoniec oplatit kupit to horsie auto...
beardie
Redeemer
Redeemer

Lebo tým podporí európskeho výrobcu, čím dá prácu európskym zamestnancom a peniaze zostanú v Európe

Okrem toho, Čína je ekonomický ale aj morálny súper, ja osobne sa snažím nič z Číny nakupovať, nie vždy je to možné a občas som aj nepríjemne prekvapený

Podporovanie Číny akýmkoľvek spôsobom je podľa mňa choré, tá krajina by sa mala izolovať až kým sa dostanú z tej totalitnej bubliny
gogo956
Redeemer
Redeemer

Niektore vyrobky ktore maju label made in Eu v skutocnosti obsahuju suciastky povodom z Ciny.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ja nie som ziadny patriot, nemam potrebu umelo podporovat niekoho len preto ze sme susedia.
to je take ako ked budem radsej jest smutne paradajky bez chuti od susedy ako by som isiel do vedlajsej dediny po pekne velke stavnate len preto aby suseda nebola smutna.
beardie
Redeemer
Redeemer

ale to sa takto neda porovnat
je rozdiel jest paradajky zo Spanielska v lete a svojimi nakupmi podporovat totalitnu krajinu, ktora dava do koncentrakov statisice svojich obcanov a dalsiu miliardu sikanuje cez svoj socialny kredit
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Ako som pisal, nikomu to nevadilo doteraz pri elektronike, tak preco by to malo zacat vadit teraz.
wladas
Redeemer
Redeemer

Lebo su to neporovnatelne rozdielne silne ekonomicke segmenty. Navyse ta elektronika z ciny tu je v podstate od zaciatku. Jedna sa hlavne o lacnejsiu. Premiovejsie znacky (aj z EU) mali a maju stale svoj odbyt.

Tu je ale rec o nahlom preklopeni odbytu. Skus si predstavit kolko pracovnych pozicii to ovplyvni. V Nemecku len samotne motory do aut robi 600k ludi. Celkovy pocet je giganticky. Z toho plynie prijem do statnej kasy a fungovanie statov. A siet dodavatelskych firiem je kludne rovnako velky, ak nie vacsi, nez samotne tovarne na auta.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Je to celé chyba Eu byrokratov a toho ich "Green dealu". Tým že začala vlastný automotive priemysel tlačiť do Ev, tak defacto zobrala jedinu silnú kartu ktoru mala: nemecké automobilky boli známe a vyhľadávané na celom svete pre svoju kvalitu. Ale toto sa nastupom Ev mení, pretože Ev je z hľadiska počtu komponentov podstatne jednoduchšie ako vozidlo so spaľovacím motorom. Preto Čína dokáže na tomto poli Eu konkurovat ovela lepsie, nehovoriac o tom, že "karty" nerastných surovín pre vyrobu baterii ma tiež rozdane ovela lepšie.

Nemecko je ekonomickým ťahúňom celej Eu. A nemecky priemysel z velkej miery stoji na automotive.
Napr slovenska a česká ekonomika su uplne zavisle od toho ako sa darí nemeckym firmam.

Eu bruselskí byrokrati tvrdia ze dôvod prečo je Eu automotive tlačený do Ev sú emicie Co2. To je ale nezmysel, pretože z globalneho hladiska je produkcia CO2 v Eu automobilovou dopravou tak nízka, že nemá na globálne oteplovanie žiaden väčší vplyv.

Pravda bude možno taká, že je to iba obrí podvod ako presmerovať rôzne "zelené dotácie" do spriaznených, akože "eko" spoločností. Dospelo to do stadia ze Eu nuti do utlmovania ťažby ropy a zemneho plynu v Severnom mori, ďalej ťažby uhlia. Negatívne sa tiež stavia k frakovaniu, pritom UK zákaz frakovania zrušila ešte minuly rok. Nikde ale politici nevysvetluju, ako potom môže Eu konkurovať do buducna Číne a Usa, ked si Eu sama podráža nohy.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 28 nov 2023, 20:53 Pravda bude možno taká, že je to iba obrí podvod ako presmerovať rôzne "zelené dotácie" do spriaznených, akože "eko" spoločností.
to písali na autoforum.cz? Lebo pekne konšpiruješ dez dôkazov.
Eu bruselskí byrokrati tvrdia ze dôvod prečo je Eu automotive tlačený do Ev sú emicie Co2. To je ale nezmysel, pretože z globalneho hladiska je produkcia CO2 v Eu automobilovou dopravou tak nízka, že nemá na globálne oteplovanie žiaden väčší vplyv.
Ako som už postoval rôzne články, cieľom sú nulové lokálne emisie Co2, čiže aby sa ľuďom v mestách dýchalo lepšie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Síce ostane menej na potraviny, kúrenie no prekurovať a prežierať sa je aj tak nezdravé a nosiť sa dajú aj staré handry a bývať u rodičov tiež...
Napísať odpoveď