Elektromobil co si o nom myslite?
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: Elektromobil co si o nom myslite?
hmm to uz nie je o com pri tej cene. na dochadzanie do prace je to ideal
bezny Slovak nechodi na vikend z BA do KEcinges napísal: 19 jan 2024, 7:54 pre bezneho Slovaka, ktory ide na vikend z Bratislavy do Kosic je uplne na hovno.
Zaujímavé, pozrel som stránku dacie u nás a prekvapil ma tam výpočet dojazdu podľa vstupných parametrov.Pepo79 napísal: 19 jan 2024, 8:55 Len tak pre zaujimavost ohladom elektroaut, v Nemecku az do Marca priamo Dacia momentalne ponuka dotovany model Spring za cca 12700 Eur.
https://www.autoevolution.com/news/the- ... 27441.html
Napr pri 110 km/h; 0°C a zapnutom vyhrievaní je to 74 km.
Podľa WLTP v kombinovanom cykle má udávaný dojazd 230 km.
-
starysomar
Hardcore addict
Elektromobily nie sú nič nové pod slnkom. Fičali už pred 112 rokmi 
https://www.cas.sk/clanok/2884025/elekt ... lko-stali/
https://www.cas.sk/clanok/2884025/elekt ... lko-stali/
skvela diskusia, nie len o elektromobilite, ale aj sucastnej situacii v cine.
-
starysomar
Hardcore addict
Vyhrocená debata o elektromobilitě! _ Turek _ Vaculík _ Teslička
Na jednej strane racionálny pragmatický, realistický pan Turek - na druhej...hmmm
Na jednej strane racionálny pragmatický, realistický pan Turek - na druhej...hmmm
Turek je vsetko len nie racionalny, pragmaticky, realisticky. Je to klasicky EV hater, ktory svoj hate skryva za “rozumne” vystupovanie, taky rozumny populista. Hovori to co sa paci vacsine a este to zaobali do kvazi rozumnych argumentov.
Prito je len urazeny a ofucany, ze mu niekto chce zobrat naftu/benzin zpod zadku.
Prito je len urazeny a ofucany, ze mu niekto chce zobrat naftu/benzin zpod zadku.
Dalsia pekna diskusia, co by sa realne stalo keby vsetky auta vymenime za ev a budeme ich nabijat vsetky naraz..
Co je nereálna situácia
Hej, v skratke, nikdy ani netankuju vsetky auta naraz - a keby ano, tak to dopadne rovnako. Siet dokazu vymysliet ako "inteligentnu", cize ak bude auto na nabijacke do rana, nema zmysel to nabijat s 22KW. Ked budes chciet rychlejsie nabijat, zadas si to a budes mat drahsi tarif. Auta tak isto budu sluzit ako power to grid, cize pri narazovej spotrebe ti budu moct odoberat energiu z auta a pustat ju do siete - tym padom nebudu musiet stavat elektrarne zalozne baterie pre mesta, keby sa nieco take nahodou stalo.
-
starysomar
Hardcore addict
Nemecko už obmedzuje elektrinu pre elektromobily. A to v čase, keď sú ich len 2 percentá
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... -percenta/
Samozrejme tendenčná novinárčina v snahe ohúriť no bez vybudovania infraštruktúry a zvýšenia výroby elektrickej energie reálny problém. Nie ja som vypočítal, že je potrebné zvýšenie výroby a distribúcie v Európe až o 60%.
Elektromobilita je budúcnosť no nedá sa dosiahnuť nadiktovaním termínov.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... -percenta/
Samozrejme tendenčná novinárčina v snahe ohúriť no bez vybudovania infraštruktúry a zvýšenia výroby elektrickej energie reálny problém. Nie ja som vypočítal, že je potrebné zvýšenie výroby a distribúcie v Európe až o 60%.
Elektromobilita je budúcnosť no nedá sa dosiahnuť nadiktovaním termínov.
Obnova aut je cca 2% rocne. Spocitaj kolko bude trvat kompletna obnova vozoveho parku v europe.
-
starysomar
Hardcore addict
Skúsme vidieť reálne.
Niekde odbúrali dotácie na EV - ich ceny klesli. Aj predaje klesli, prečo? Nemá ten Turek kus pravdy aj v tom, že kto chel a má na to si to už kúpil?
Inde (Taliansko) zvažujú dať 13000 tým z nižšími príjmami.
Dojem, že som proti elektromobilom je niečí omyl. Viem si ho predstaviť ako jedno z dvoch áut v rodine.
Som proti nezmyselnému nátlaku, nereálnym direktívam.
Elektromobilita by sa mala presadzovať svojou výhodnosťou. Sú vhodné na použitie, na aké vhodné sú. Nie ako jediná alternatíva na všetko. Zima v USA ukázala.
Nátlak evokuje u ... dojem, že mocní chcú ľuďom obmedziť mobilitu...
Dotačná politika kriví trhy.
Koexistencia viacerých druhov pohonu je najreálnejšia perspektíva. Vodík, e-palivá atd. Spolu s racionálnym rozvojom elektromobility.
Ekológia? Áno, čiastočne. Vyššia hmotnosť, oter z pneu, bŕzd, zaťaženie ciest atd.
Suroviny zčasti z problematických krajín sú tiež fakt. Ekonomické hľadisko je dôležité "až v prvom rade".
Kto che - vidí celok. Kto vidí iba výhody a odvrátenú stranu vidieť neche, môže sa mračiť koľko chce, realitu tým nezmení.
Niekde odbúrali dotácie na EV - ich ceny klesli. Aj predaje klesli, prečo? Nemá ten Turek kus pravdy aj v tom, že kto chel a má na to si to už kúpil?
Inde (Taliansko) zvažujú dať 13000 tým z nižšími príjmami.
Dojem, že som proti elektromobilom je niečí omyl. Viem si ho predstaviť ako jedno z dvoch áut v rodine.
Elektromobilita by sa mala presadzovať svojou výhodnosťou. Sú vhodné na použitie, na aké vhodné sú. Nie ako jediná alternatíva na všetko. Zima v USA ukázala.
Koexistencia viacerých druhov pohonu je najreálnejšia perspektíva. Vodík, e-palivá atd. Spolu s racionálnym rozvojom elektromobility.
Ekológia? Áno, čiastočne. Vyššia hmotnosť, oter z pneu, bŕzd, zaťaženie ciest atd.
Suroviny zčasti z problematických krajín sú tiež fakt. Ekonomické hľadisko je dôležité "až v prvom rade".
Kto che - vidí celok. Kto vidí iba výhody a odvrátenú stranu vidieť neche, môže sa mračiť koľko chce, realitu tým nezmení.
Ale ved o to ide, ja som teraz kupoval auto a nik pri mne nestal s pistolou, ze si mam kupit elektro auto
Poznam x ludi, ktori momentalne kupuju auto, a zatial nevidim ziaden realny natlak na nich, ze by si mali kupovat ev auto. X ludi si kupi ojazdene auto. Komu sa teraz rozbila 20 rocna fabka, tak nik ho nenuti, ze si ma kupit elektro auto. Moze si kupit 5 rocnu jazdenu fabiu, alebo novu, stale s benzinovym motorom. Ja som si kupil diesla, s ktorym s prehladom vydrzim este 10-15 rokov, a potom uz budu moznosti lepsie na ev auto.
A do elektro aut sa ide z toho dovodu, ze momentalne nic lepsie aj tak neexistuje, ked chceme znizit emisie aut. Napriklad ovela lepsie ako elektro auta by boli auta na vodik. Bohuzial ziadne nebudu, dokial sa nestane zazrak, lebo vodik vyrabame bud elektrolyzou, ktora je sialene neucinna a mas ovela ucinnejsie nabit elektro auto rovno. Alebo vodik ako vedlajsi produkt pri vyrobe ropy. Ine moznosti niesu, cize vodik je pase.
Zaver je taky, ze nik nikoho stale nenuti kupovat ev auta. To ze mas vyhody nejake je + pre toho co to auto chce teraz.
Este velmi dlho si budeme moct kupit normalne auta a velmi dlho po tom budu jazdit jazdenky. Cize minimalne 25 rokov sa bude stale jazdit na benzine a nafte a vela znas uz bude mrtvych. Takze ludia sa zase boja blbosti len preto ze sme vypatlany dementny prorusky narod bez mozgu a racionalneho uvazovania. A realne, to co sa momentalne deje na Slovensku, elektromobilita je asi to najposlednejsie co moze beznemu obcanovi znizit zivotny komfort. Keby tu ludia zarabali normalne na nenehali sa okradat, tak by tu nik nic neriesil.
A do elektro aut sa ide z toho dovodu, ze momentalne nic lepsie aj tak neexistuje, ked chceme znizit emisie aut. Napriklad ovela lepsie ako elektro auta by boli auta na vodik. Bohuzial ziadne nebudu, dokial sa nestane zazrak, lebo vodik vyrabame bud elektrolyzou, ktora je sialene neucinna a mas ovela ucinnejsie nabit elektro auto rovno. Alebo vodik ako vedlajsi produkt pri vyrobe ropy. Ine moznosti niesu, cize vodik je pase.
Zaver je taky, ze nik nikoho stale nenuti kupovat ev auta. To ze mas vyhody nejake je + pre toho co to auto chce teraz.
Este velmi dlho si budeme moct kupit normalne auta a velmi dlho po tom budu jazdit jazdenky. Cize minimalne 25 rokov sa bude stale jazdit na benzine a nafte a vela znas uz bude mrtvych. Takze ludia sa zase boja blbosti len preto ze sme vypatlany dementny prorusky narod bez mozgu a racionalneho uvazovania. A realne, to co sa momentalne deje na Slovensku, elektromobilita je asi to najposlednejsie co moze beznemu obcanovi znizit zivotny komfort. Keby tu ludia zarabali normalne na nenehali sa okradat, tak by tu nik nic neriesil.
-
starysomar
Hardcore addict
"zákaz predaja nových áut na benzín a naftu od roku..." iste je vodík drahý, zatiaľ. Ak sa bude venovať aspoň časť sumy jeho rozvoju ako sa tlačí do elektromobility, nebude tak drahý. Dúfam aj vo vývoj lepších akumulátorov.
Elminovať "dymovnice" - som všetkými desiatimi za. Nie rozumný prístup môže spôsobiť, že ich ľudia budú držať pri živote dlhšie. Serie ma ak je predo mnou také auto. Máme 19/20 ročné Euro II no nedymia a emisné spĺňajú hlboko pod limity (samozrejme Euro III).
S posledným odsekom za 100% stotožňujem. Vo všetkom. Vzhľadm k môjmu veku aj poznaniu Slopače.
Elminovať "dymovnice" - som všetkými desiatimi za. Nie rozumný prístup môže spôsobiť, že ich ľudia budú držať pri živote dlhšie. Serie ma ak je predo mnou také auto. Máme 19/20 ročné Euro II no nedymia a emisné spĺňajú hlboko pod limity (samozrejme Euro III).
S posledným odsekom za 100% stotožňujem. Vo všetkom. Vzhľadm k môjmu veku aj poznaniu Slopače.
Praveze je - euro 6cinges napísal: 08 feb 2024, 10:40A do elektro aut sa ide z toho dovodu, ze momentalne nic lepsie aj tak neexistuje, ked chceme znizit emisie aut.
Stacilo by ho viac sprisnit formou ochran aby sa nedalo nic obist. AdBlue je velmi efektivne hlavne kvoli smogu v mestach
ako hej, ale nejde len o smog ako taky, ale o co2 ako sklenikovy plyn.
-
starysomar
Hardcore addict
Viacero serióznych výskumov, zdrojov uvádza vyššiu produkciu CO2 elektromobilov voči spaľovákom. A to ešte nechápem, ako prišli na vyše 200 pri dieseloch, indikácia cez Torque (samozrejme nemusí byť presná) mi ukáže na našich smraďochoch (ktoré si smradiť nesmú dovoliť) 90-130 pri dlhších jazdách a ani v meste nie 200.
Nema, pretoze ja by som aj chcel, ale vzhladom na to, ze budem opustat byvanie v dome sa mi EV momentalne neoplati.starysomar napísal: 08 feb 2024, 10:18 Nemá ten Turek kus pravdy aj v tom, že kto chel a má na to si to už kúpil?
Euro normy su tak isto len direktiva, ktore navyse predrazuju spalovacie auta a ich sprisnivanie sa da nazvat pre niekojo nezmyselnym natlakom.
“mocni” …kto su to ti mocni? a co z toho budu mat, ze obmedzia ludom mobilitu?
Ale ked bol nedavno dotovany benzin a nafta u juznych susedov, tak vacsine ludi vobec neprekazal pokriveny trh, praveze tam chodili tankovat este aj do IBC kontajnerov a pozadovali, aby rovnake dotacie na benzin a naftu boli aj u nas.
vsetko toto sa da aplikovat aj na spalovacie auta, len z nejakych zahadnych dovodov ludom tieto veci pri spalovacich autach nevadia, ale pri EV uz ano.Ekológia? Áno, čiastočne. Vyššia hmotnosť, oter z pneu, bŕzd, zaťaženie ciest atd.
Autoeditácia príspevku po 10 min 46 sek:
minule som tu linkoval nieco ine, tak mozes teraz ty skusit na linkovat tych viacero serioznych vyskumovstarysomar napísal: 08 feb 2024, 12:54 Viacero serióznych výskumov, zdrojov uvádza vyššiu produkciu CO2 elektromobilov voči spaľovákom.
ako fakt ides porovnavat data z cinskej appky, ktora berie data z obd a snimacov na aute s certifikovanymi meraniami? Este mi povedz, ako rozoznas ci ten snimac dava spravne alebo nespravne hodnoty?
[img]Screenshot 2024-02-08 at 13.22.54.jpg[/attachment]