Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

malo kupujem bio, vacsinou je ale skutocne o nieco chutnejsie. Posledne napr mandarinky. Aj zvonka inac trochu vyzeraju- menej leskla a menej oranzova šupa. Ale chut taka jemnejsia a zaroven bohatsia, asi sa da povedat ze lepsia.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

wladas napísal: 17 feb 2024, 18:29 Hej. Banany len bio (napr v tescu tie co su uplne hore paskou obtiahnute). Paradajky len z SK sklenikov (ale oficialne bio oznacenie nemaju myslim)
tie bio banany chutia vyrazne lepsie ako nebio? lebo sa casto spominaju ako ovocie, ktoreho bio verzia nema ziadny zmysel.

k otazke: bio veci kupujem len nahodne, ak ich vychytam v zlave a podobne. ale rodicia maju dom so zahradou, kde im pomaham a prakticky od maja do oktobra-zaciatku novembra(+cosi v mrazaku) mam nestriekane ovocie odtial. ale tie mandarinky vyskusam, ak su naozaj lepsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

gogo956 napísal: 17 feb 2024, 16:28 1/Kupujete aspon obcas Bio ovocie/zeleninu?
2/cítite aspo niekedy chuťový rozdiel oproti ne-bio?
my stale viac a viac kupujeme zeleninu a ovocie v blizkom "farmarskom stanku" a drahe to je riadne (kludne aj 2x co v retazci) ale ten rozdiel je brutalny. ako dobry kus ovocia z retazca mozno bude chutit podobne ale cim dalej tym vacsi problem mam tie dobre kusy hladat. aspon v 3 najblizsich retazcoch je to ovocie furt horsie a horsie. nezrele, kysle alebo kludne ciastocne plesnive.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ale nezrele ovocie neznamena, ze je zle. Len sa obralo predcasne, aby bol cas na transport, predaj a konzumaciu. Ak niekde v Taliansku maju farmu a vyprodukuju mesacne 100 ton zeleniny, tak to robia podla urcite hormonogramu, aby splnili svoje zmluvne zavazky. Bezne si kupis paradajky, polozis na parapetu a nechas 2 dni dozriet.

Pre mna tie bio chutia rovnako. Ci uz vajcia, paradajky alebo aj jablka. Nevidim v tom rozdiel. A to mam pristup ak k domacim produktom pestovavym vo vlastnej zahrade, bez chemie a postrekov.

Aj teraz v sobotu som v Lidli kupoval paradajky, neboli najlacnejsie, ani najdrahsie, ovonal som cez sacok, mali vonu a ked som ich doma rozbalil a rozkrojil, tak krasa. Masite, stavnate, krasna vona a aj chut.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

potreboval by som obycajne tlacitkove vypinace ale aby mali co najnizsi profil, aby boli co najplytsie. potrebujem pod ne strcit zbmini-l2 a s klasickym valena life tlacitkom sa tam nezmestia. takze hladam nejake co mi vytvoria tak 5mm (idealne viac) miesta navic. netusim ako to hladat, ci jedina moznost je pobehat obchody a porovnavat alebo je na to nejaky specialny nazov... uz som videl vypinace do ktorych sa pchali droty z boku, nie zozadu, aj to by pomohlo...
Prílohy
20240219_195727.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Skús googliť "vypínač slim"

Príklad:
https://www.nay.sk/solight-5b102-c-1-vy ... X4QAvD_BwE

Alebo zásjť do dobrého elektra
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim. Chcel by som pracovat na zivnost a potrebujem si k tomu dokupit kopec naradia etc. Ak si to naradie chcem dat neskor do nakladov tak musi byt na danom blocku nejake potvrdenie ze to nieje kupovane na osobne ucely? Pri kupe cez internet som totiz neraz videl moznost "kupit na firmu". Zivnost je vlastne tiez firma respektive forma podnikania 🤷🏻. Vdaka za reakcie
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Stránka Kukaj.to skončila ? alebo im padol web, či niečo iné ? Nejdú prehrávať videá seriálov, filmov. Díky za odpoveď.
curta
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa curta »

Mne ide kukaj.io, ktore samo presmeruje na kukaj.me
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

curta napísal: 20 feb 2024, 16:38 Mne ide kukaj.io, ktore samo presmeruje na kukaj.me
Samotné videá seriálov, filmov nezobrazí v obraze, nech už kliknem na MON,NET,TAP,MIX.
heker
Redeemer
Redeemer

TK1991 napísal: 20 feb 2024, 12:46 Zdravim. Chcel by som pracovat na zivnost a potrebujem si k tomu dokupit kopec naradia etc. Ak si to naradie chcem dat neskor do nakladov tak musi byt na danom blocku nejake potvrdenie ze to nieje kupovane na osobne ucely? Pri kupe cez internet som totiz neraz videl moznost "kupit na firmu". Zivnost je vlastne tiez firma respektive forma podnikania 🤷🏻. Vdaka za reakcie
A oplati sa ti to? Lebo pokial nemas velke naklady, tak ti je lepsie uplatnit 60 percentne pausalne vydavky. Tie sa pocitaju tak, ze z tvojho prijmu sa odrataju pausalne vydavky, odvody, odrata sa nezdanitelna cast zakladu dane (okolo 4000 eur). A to co ostane, tak z toho platis dan.

Dokazes nazbierat viac nakladov ako tych 60 percent? Nemyslim si.

Ano, aj zivnostnik je vlastne ako firma, cize tam vyplnas tie udaje. Meno fiemu bude vlastne nazov tvojej zivnosti (tvoj meno a priezvisko).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"kukaj" mi ide - síce vyskočia jedna-dve iné stránky a na pôvodnej reklama v menšom okne no po ich zatvorení a zakliknutí tej reklamy krížikom filmy hrajú (nepozerám, teda mi je to jedno)
TK1991
Star
Star

heker napísal: 20 feb 2024, 17:50 A oplati sa ti to? Lebo pokial nemas velke naklady, tak ti je lepsie uplatnit 60 percentne pausalne vydavky. Tie sa pocitaju tak, ze z tvojho prijmu sa odrataju pausalne vydavky, odvody, odrata sa nezdanitelna cast zakladu dane (okolo 4000 eur). A to co ostane, tak z toho platis dan.

Dokazes nazbierat viac nakladov ako tych 60 percent? Nemyslim si.

Ano, aj zivnostnik je vlastne ako firma, cize tam vyplnas tie udaje. Meno fiemu bude vlastne nazov tvojej zivnosti (tvoj meno a priezvisko).
No dost dobrý point.🤦 predsalen nad 20 000 si pausalne uplatnit neviem takze nebude zle tie blocky mat 🤷🏻. Ci?
heker
Redeemer
Redeemer

Odhadovany rocny prijem budes mat aky?
TK1991
Star
Star

Tipujem to na tych 25 000.
heker
Redeemer
Redeemer

Opytam sa teoreticky. Pokial vies 20 tisic spravit cez pausalne vydavky, takze ti dan vyjde mozno 300 eur z tych 20 tisic a plus ten rozdiel z sumy 5 tisic, tak dokazes realne spravit vydavky na sumu 20-25 tisic eur? Lebo ak si stavbar alebo mas krcmu, tak realne veci nakupis, nahodis si tam 15 percent, priratas svoju pracu a mame vysledok. Lenze ak si peogramator alebo maliar, tak dostanes farbu, tu kupis, vymalujes a uctujes. A teda ako clovek poskytujuci sluzby sa nikdy nedostane cez lepsi vysledok nez poskytuju pausalne vydavky. Ak ak kupis pocitace, nahodis si 7 percent a predas ich, tak je to ina situacia.

Ja by som ti odporucil, aby si si nasiel uctovnicku, pripadne zaplatil hodinu konzultacie a prebral tieto zakladne veci. Potom uvidis aky format ucto sa ti oplati a aky nie.
TK1991
Star
Star

Doteraz som si na živnosť robil len bokovky a tam mi to vychádzalo zopar tisic ročne tak som tieto veci neriešil. Ztoho dôvodu som si myslel že to funguje jednoduchšie. To poradenstvo bude najlepšia cesta. Vďaka :)
heker
Redeemer
Redeemer

Tu je take laicke vysvetlenie k tomu celemu - https://www.tatrabanka.sk/sk/business/n ... e-vydavky/

No a este kalkulacka do ktorej si mozes nahadzat sumy a co to ti to vypocita - https://www.podnikajte.sk/pausalne-vydavky-kalkulacka
TK1991
Star
Star

Pozriem sa nato. Vdaka 🙂
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Sú kmín a rasca odlisne korenia? Viem o rasci a doteraz som si myslel, ze kmin je inacejsi nazov pre rascu, alebo zeby nie?
Pozeral som recept pre tunisku harissu a tam by to mali byt teda dve korenia. Cumin - rasca rímska ako pre rascu a caraway - rasca lúčna pre kmin. V zasade by to malo byt to iste?
Napísať odpoveď