Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
457
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 572

Používateľov profilový obrázok
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa Blastbit »

JCM01 napísal: 26 feb 2024, 12:23 To je blud, a ak to tak naozaj niekde je, tak firma poručuje zákon.
Minimálka musí byť dodržaná bez ohľadu na príplatky, teda ak niekto robí nočné, víkendy a ešte nedajbože víkendy, tak mzda nemôže byť "kúsok nad minimálku".
Jasné pokiaľ človek robí 27 dní (napr s povinnými sobotami = nadčasy ) miesto bežných 20 - 21 prac.dní v mesiaci sa nebavíme o minimálke.
Hodinová minimálka v hrubom na deň je 4,310 x 7,5 hod = 32 eur x 21 dní = 680 eur v hrubom + bonusy alebo príplatky k tomu = 750 v hrubom.
Naštastie tieto prípady niesu nejak časté, kedže za klasickú minimálku robí minimum ludí, no vela ich robí kúsok nad minimálkou.
Kúsok nad minimálkou je aj 850 v hrubom a tam sú tiež už zahrnuté napr variabilná zložka - výkonnostný, funkčný, dochádzkový bonus a pod.
Dokázané, že Slováci pracujú najviac v EU, za pomaly najmenšie peniaze v EU a nerobí to z nich nenažrancov, sú často donútený majitelmi.
Potom ľudia fluktujú a to sú náklady naviac pre každú firmu, ktorá ich nechce zaplatiť a ešte sa k nim správa ako k číslu ktoré lahko nahradia.
Porušovanie zákonov Zakonnika práce je realita, no pokial úradníci idu do firiem len na kávičky nie je to tolko medializované čo sa kde deje.
Stát v tomto ale musí zasiahnuť, teda pokial niesu politici nejako previazaný s majitelmi firiem,aj toto sa stáva.
Ty si samizdá spomínal ako zamestnávaš ludí v strojarine či niečo také? Myslím že na živnosť? Zivnosť ľudí môže odrádzať aj keď plat bol vysoko nadpriemerný. Ako môže byť problém aj s nedostatkom ich kvalifikácie. Ved každá minca má nielen dve strany, ale aj hrany - komplexný problém.Problém ktorý nie je adekvátne riešený pri všetkých kauzách a propagandách vlád ktoré tu vládli a riešia aj problemy cudzích krajín, hlavne ked doma majú problémov vyše hlavy ktoré neriešia.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

Blastbit napísal: 18 feb 2024, 0:16 Vo fabrikách, malé firmičky to nebýva samozrejmosť, len velmi ojedinele, napr takto dá majster svojmu kamošovi, rodine a pod.
V malych stavebnych firmach je bezna prax, ze clovek je so zamestnavatelom dohodnuty napr. na 1500€/mesiac ale s tym, ze na papieri je miminalka a zvysok pekne v cashi. Ziadne, ze len rodine a kamaratom. Zamestnavatelovi sa nechu platit vysoke odvody.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mLuks napísal: 26 feb 2024, 13:16 V malych stavebnych firmach je bezna prax, ze clovek je so zamestnavatelom dohodnuty napr. na 1500€/mesiac ale s tym, ze na papieri je miminalka a zvysok pekne v cashi. Ziadne, ze len rodine a kamaratom. Zamestnavatelovi sa nechu platit vysoke odvody.
je to bežné nielen v stavebníctve, ale aj inde. Že je to nezakonne? Je, ale pokial to firma robi šikovne, tak sa to v podstate neda dokazat.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Blastbit napísal: 26 feb 2024, 13:08 Jasné pokiaľ človek robí 27 dní (napr s povinnými sobotami = nadčasy ) miesto bežných 20 - 21 prac.dní v mesiaci sa nebavíme o minimálke.
Hodinová minimálka v hrubom na deň je 4,310 x 7,5 hod = 32 eur x 21 dní = 680 eur v hrubom + bonusy alebo príplatky k tomu = 750 v hrubom.
Naštastie tieto prípady niesu nejak časté, kedže za klasickú minimálku robí minimum ludí, no vela ich robí kúsok nad minimálkou.
Kúsok nad minimálkou je aj 850 v hrubom a tam sú tiež už zahrnuté napr variabilná zložka - výkonnostný, funkčný, dochádzkový bonus a pod.
Dokázané, že Slováci pracujú najviac v EU, za pomaly najmenšie peniaze v EU a nerobí to z nich nenažrancov, sú často donútený majitelmi.
Potom ľudia fluktujú a to sú náklady naviac pre každú firmu, ktorá ich nechce zaplatiť a ešte sa k nim správa ako k číslu ktoré lahko nahradia.
Porušovanie zákonov Zakonnika práce je realita, no pokial úradníci idu do firiem len na kávičky nie je to tolko medializované čo sa kde deje.
Stát v tomto ale musí zasiahnuť, teda pokial niesu politici nejako previazaný s majitelmi firiem,aj toto sa stáva.
Ty si samizdá spomínal ako zamestnávaš ludí v strojarine či niečo také? Myslím že na živnosť? Zivnosť ľudí môže odrádzať aj keď plat bol vysoko nadpriemerný. Ako môže byť problém aj s nedostatkom ich kvalifikácie. Ved každá minca má nielen dve strany, ale aj hrany - komplexný problém.Problém ktorý nie je adekvátne riešený pri všetkých kauzách a propagandách vlád ktoré tu vládli a riešia aj problemy cudzích krajín, hlavne ked doma majú problémov vyše hlavy ktoré neriešia.
Ja nechápem, či ty žiješ v nejakom meste, kde stále platí nevoľníctvo, ale majiteľ firmy nemôže nikoho donútiť pracovať za minimálku. Plat je vždy na dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ak je niekto ochotný pracovať za minimálku, tak je to jeho problém, nie problém jeho zamestnávateľa.

Ja som tu už spomínal, že si hľadám prácu, keďže nie som spokojný so svojím terajším platom. Aktuálny zamestnávateľ mi už odmieta zvýšiť plat, tak som sa začal pozerať po inej firme, ktorá by mi zaplatila lepšie. Absolvoval som jeden pohovor, kde sme sa nedohodli na platových podmienkach a o niekoľko dní druhý pohovor v inej firme, kde mi už ponúkli plat, ktorý som bol ochotný akceptovať.

Ja fakt neviem, ako by som sa ocitol v situácii, kedy by som MUSEL pracovať pre svojho zamestnávateľa za plat, ktorý by som neakceptoval. To, že niekomu nestojí za tú námahu hľadať si nový lepšie platený job a/alebo si zlepšovať svoje skilly po večeroch, naozaj nie je problém jeho zamestnávateľa...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Blastbit
chápem že ludia ktorí nemajú dostatocne vzdelanie či skilly ktoré by im umoznili sa dostat na lepsie platene miesta su z tej situácie frustrovaní. Má pravdu aj Pilifo že dodatočne sa vzdelávať či ísť pracovať do zahranicia dokaže skoro každý.
Ale aby ste mali predstavu aký záujem je o miesta s nizkym vzdelaním v Ba, ide o realny prípad o ktorom viem z prvej ruky: ponuka miesta recepcnej na ubytovni/pozícia aj s ubytovaním/, prišlo v kratkom čase cez 300žiadostí a potom tie ďalšie už prestali počítať..
Proste ak nemá človek čo veľmi ponúknuť svojmu potenciálnemu zamestnavatelovi, nejakú aspon čiastočnú špecializáciu, tak musí ráta s tým, že v rámci systemu "ponuka" - "dopyt" musi konkurovať obrovskej mase zamestnancov. Zatial čo keď má človek specializaciu-skilly tak množina potenciálnych konkurentov zo strany ostatnych zaujemcov o pracu je vyrazne nižšia a tým rastie aj ochota zamestnavatela platiť vyššie mzdy.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Blastbit napísal: 26 feb 2024, 13:08 Jasné pokiaľ človek robí 27 dní (napr s povinnými sobotami = nadčasy ) miesto bežných 20 - 21 prac.dní v mesiaci sa nebavíme o minimálke.
Nie, tak sa to neráta, minimálna mzda musí byť splnená bez ohľadu na príplatky, príplatky sú on top of - ak sa bavíme samozrejme o zákonnom riešní.

Ľudí mám aj živnostníkov aj na TPP - pracovník si môže zvoliť čo mu viac vyhovuje. (prepočet mzdy je jednoduchý - pre živnostníka 1,5 x hrubá mzda ktorú by dostal na TPP.)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Odpoved mLuksovi, gogovi, Pilifovi, JCM01
Hold každý má iné skúsenosti a stretne s niečim, s čím sa možno nikto nestretne, pokiaľ to neuvidí na vlastné oči, nepocíti na vlastnej koži.
Presne ako v témach LVP ohľadom žien, kým človek nezažije nepochopí, taká vie byť aj práca a vztahy medzi zamestnavatelmi a zamestnancami.
SR je v rôznych ukazovateloch medzi najhoršími v EU a rozhodne za to nemozu iba pracujuci za minimálku, takze tak :)
Aj pracovať za priemerný slovenský plat nie je v rámci EU žiadna výhra, potom to aj vo SR ešte horšie dopadne ak to ludia budú ignorovať.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ale veď dnes v dobe internetov nemusíš pracovať pre slovenského otrokára, ale kľudne pre americkú/nemeckú/švajčiarsku firmu za €5k+ mesačne vzdialene, bývať pritom v Sobranciach a mať náklady na život do €1k mesačne.

To, čo ťa delí od tohto scenáru, je len tvoja lenivosť :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 26 feb 2024, 20:38 Ale veď dnes v dobe internetov nemusíš pracovať pre slovenského otrokára, ale kľudne pre americkú/nemeckú/švajčiarsku firmu za €5k+ mesačne vzdialene, bývať pritom v Sobranciach a mať náklady na život do €1k mesačne.

To, čo ťa delí od tohto scenáru, je len tvoja lenivosť :)
Sú možnosti nepopieram, ale nemám nato intelektuálne predpoklady, nemám moc jazykové predpoklady, ani nič k tomu aby som zvládal IT alebo niečo s tým súvisiace. Som celkom pilný človek aj sa viem v niečom prekonávať, ale programovanie, IT, medicina to zrovna nie je.
Nie som ani moc zaťažený na peniaze, len som nesúhlasil s tým čo si písal, že človek pracujúci za minimálku je nenažraný :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pilifo - je ti jasne, ze nie kazdy moze byt IT-ckar.

Blastbit - stale mozes prerazit na onlyfans :D to je praca cez internet.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

harrison314 napísal: 26 feb 2024, 20:53 Pilifo - je ti jasne, ze nie kazdy moze byt IT-ckar.
Je mi to jasné, ale veď cez internety sa dá robiť tak veľa rôznych zamestnaní, napr. markeťák, obchoďák, virtuálny asistent, grafik, učiteľ, copywriter, účtovník, manažér sociek, atď.

Ak niekto kope kanály, tak to samozrejme vzdialene robiť nemôže, ale našťastie to nie je doživotná diagnóza a nejaký nový skill sa môže naučiť každý.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Nie len v IT to takto funguje. Aj napr v technickych poziciach to tak funguje lebo vyskolit technika trva kludne 2r. Samozrejme tu uz nejde az o 5k ale pointa je rovnaka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono tu vidime dve krajne myšlienky. Jedna je, že sa spochybnuje moznost zmenit svoj profesný zivot k lepsiemu. Druha krajnost je tvdiť, že hocikto kto dovtedy pracoval napr iba manualne a ma nizsie vzdelanie, môže sa pomerne rychlo prekvalifikovat na vysoko ohodnotene pracovne miesto.
Pracovat na svojej situacii sa da vzdy. Ale kazdy sme iny a mame svoje limity, takže posuvat sa vieme iba v rámci urciteho rozsahu. Takze niekto to robil cely zivot jednoduchu pracu tazko sa nauci byt programatorom za 5K mesačne.
Samozrejme existuju pomerne vzacne vynimky potvrdzujuce pravidlo.
Ludia ktorí su prirodzene šikovní maju tendenciu prehliadat, že dusevne vlasnosti a schopnosti nie su distribuované v populacii rovnomerne ale naopak niekedy aj s velkymi disproporciami.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som presvedčený o tom, že pre drvivú väčšinu ľudí je to len o ich snaživosti a dravosti.

Príklad - môj dobrý kamoš a jeho brat. Obidvaja vyštudovaní inžinieri z rovnakej technickej VŠ (pomerne dosť renomovanej), takže inteligenčne by som povedal, že sú na tom dosť podobne. Kamoš je ženatý, má vlastný byt, robí vzdialene pre zahraničnú firmu a žije si život podľa seba. Jeho brat taký drive zďaleka nemá, po VŠ bol snáď rok nezamestnaný a nakoniec si našiel prácu v rodnom menšom meste s tým, že zostal bývať u rodičov. Ak mu to vyhovuje, tak je to jeho vec, každopádne určite by mal na viac, keby v sebe našiel nejaké odhodlanie svoju situáciu zmeniť, keď je navyše stále bez akýchkoľvek záväzkov...

Blastbit tu zase závidel rôznym ľuďom, ktorí si podľa neho nezaslúžia vysoké platy. Potom sú tie reči o tom, že nie je na peniaze a nie je závistlivý, celkom komické :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 26 feb 2024, 21:22Druha krajnost je tvdiť, že hocikto kto dovtedy pracoval napr iba manualne a ma nizsie vzdelanie, môže sa pomerne rychlo prekvalifikovat na vysoko ohodnotene pracovne miesto.
https://video.aktualne.cz/dvtv/z-hornik ... 47ab5f122/
gogo956
Redeemer
Redeemer

Pilifo napísal: 26 feb 2024, 21:38 Ja som presvedčený o tom, že pre drvivú väčšinu ľudí je to len o ich snaživosti a dravosti.

Príklad - môj dobrý kamoš a jeho brat. Obidvaja vyštudovaní inžinieri z rovnakej technickej VŠ (pomerne dosť renomovanej), takže inteligenčne by som povedal, že sú na tom dosť podobne. Kamoš je ženatý, má vlastný byt, robí vzdialene pre zahraničnú firmu a žije si život podľa seba. Jeho brat taký drive zďaleka nemá, po VŠ bol snáď rok nezamestnaný a nakoniec si našiel prácu v rodnom menšom meste s tým, že zostal bývať u rodičov. Ak mu to vyhovuje, tak je to jeho vec, každopádne určite by mal na viac, ak by v sebe našiel nejaké odhodlanie svoju situáciu zmeniť.
ale to je prave ta skutocnost ze dusevne vlastnosti či povaha je u kazdeho trochu iná.
Niektorí ludia napr ked dostanu moznost robit prácu za viacej penazi tak odmietnu, lebo v tej chvili pre nich je dolezitejsi iny faktor na ich aktualnom mieste, napr kolektív či čokolvek iné. Napr toho brata čo zostal byvat s rodicmi chapem. Proste ho to neťahá ist zit do vacsieho mesta a citi sa s rodičmi dobre. A rovnako chapem aj toho prveho, ktorý ma ten drive a ma vlastnost ze je aktivnejsi v zivote. Ale ani jedno nepovazujem, za lepsie ci horsie, su to iba ine povahy.

beardie
ako uz bolo napisane, vynimky samozrejme existuju, ale statisticky ich nie je až tak vela. V poslednom Nota bene je zase napr pripad ITčkara ktorý sa rozhodol skoncit so starym aj ked vyborne platenym zamestnaním a teraz robí hrnčiarstvo. :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 26 feb 2024, 21:38 Ja som presvedčený o tom, že pre drvivú väčšinu ľudí je to len o ich snaživosti a dravosti.

Príklad - môj dobrý kamoš a jeho brat. Obidvaja vyštudovaní inžinieri z rovnakej technickej VŠ (pomerne dosť renomovanej), takže inteligenčne by som povedal, že sú na tom dosť podobne. Kamoš je ženatý, má vlastný byt, robí vzdialene pre zahraničnú firmu a žije si život podľa seba. Jeho brat taký drive zďaleka nemá, po VŠ bol snáď rok nezamestnaný a nakoniec si našiel prácu v rodnom menšom meste s tým, že zostal bývať u rodičov. Ak mu to vyhovuje, tak je to jeho vec, každopádne určite by mal na viac, keby v sebe našiel nejaké odhodlanie svoju situáciu zmeniť, keď je navyše stále bez akýchkoľvek záväzkov...

Blastbit tu zase závidel rôznym ľuďom, ktorí si podľa neho nezaslúžia vysoké platy. Potom sú tie reči o tom, že nie je na peniaze a nie je závistlivý, celkom komické :)
Kde som komu čo závidel? Ved ohľadom teba som niekoľkokrát napísal, že ak si odborník v IT že sú tebou spokojný aj klienti, že kludne maj vyšší plat a kludne si aj vyšší plat aj pýtaj, tak čo to tu teraz ako trepeš o závidení? :)
Uvedom sa, ako sa aj uvedom v tom, že človek pracujúci za slovenskú minimálku nie je nenažraný ani voči zbytku sveta ktoré si žije zase po svojom.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Blastbit napísal: ...určití lekári/lekárky, zdravotníci ktorí nemajú výsledky svojej práce a navyše sú k pacientom nepríjemní, hoci ich plat je už teraz taký, že vyžijú v pohode aj ušetria, aj si dovolia, 5. podobní prípad učitelia/ky ktorích platiť podla toho, ako dokážu deti naučiť a ako sa k nim správajú, takze premna je irelavantné, že zrovna takí chcú zvýšenú mzdu, 6. vo firme nadriadený ktorí nemá prehlad ohľadom riadenia úseku firmy a kolektívu, dostal flek po známosti a jeho neprefesionálne nasadenie nezodpovedá mzde ktorú dostáva, 7. ked futbalista sediaci na lavičke kvôli nevýkonnosti vydiera, aby mal zvýšený už tak dosť vysoký plat, 8. žena na peniaze arogantným + povýšeneckým správaním, ktorá získala blaho len vďaka zámožnému partnerovi, atd atd nech nezapíšem celú stranu
Toto je definícia závisti, kámo :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mna by skor zaujimalo ako skoncil po roku alebo viac. Lebo poslednych par rokov to vidim na forach casto, ludia co si myslia, ze si programovanim lahko zarobia bez namahavej prace, co nie je celkom pravda, lebo uz nevidia kolko casu a driny trebalo dat do toho stat sa programatorom.
Pre co je to teraz caste a poplarne vidim z dvoch dovodov:
1, syndrom prezivsieho - nik nepride na fora referovat, ze to vzdal, alebo nezvladol
2, firmy co robia IT kurzy a rekvalifikacie vrazaju dost do marketingu a na veciach ako je hento dost zarabaju, takze ten sen prizivuju
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Pilifo napísal: 26 feb 2024, 21:54 Toto je definícia závisti, kámo :)
Platit ich podla výkonu nie je prejav závisti kámo. Prečo by učitel/učitelka ktorí síce majú prax 30 rokov, ale si zasadnú na väčšinu žiakov mali mať vyšší plat ako učitel/učitelka s ročnou praxou, ale dokážu naučiť žiakov a ešte ich tí žiaci majú radi?
A nie nie je spravodlivé pre výrobu a jej náležitosti aby riadiacu funkciu dostal niekto len po známosti, pokial si neprešiel úsekmi výroby, ani jej nerozumie ked sa ho podriadený pýta ako sa má v nejakej kritickej situácii zariadit.
Pokial sa niekto prepracuje z najnižšej pozicie vo výrobe vyššie a vyššie a platovo rastie proti tomu absolútne nič nemám :!:
Napísať odpoveď