Excel - Generovanie datumov pracovnych dni len za urcite obdobie?
Excel - Generovanie datumov pracovnych dni len za urcite obdobie?
Caute, dopredu pisem, ze v exceli sa nijako zvlast nevyznam, ale potrebujem dostat do buniek jedneho stlpca datumy pracovnych dni (bez vikendov a sviatkov, aj velkonocnych), ale iba v urcitom obdobi.
Cize priklad: Do stpca potrebujem vpisat datumy prac. dni od 20.11.2023 do 5.2.2024
Poradi mi s tym niekto? Diky moc.
Cize priklad: Do stpca potrebujem vpisat datumy prac. dni od 20.11.2023 do 5.2.2024
Poradi mi s tym niekto? Diky moc.
Re: Excel - Generovanie datumov pracovnych dni len za urcite obdobie?
Bez víkendov sa to ešte dá automaticky, ale sviatky musíš zadať manuálne.
https://www.extendoffice.com/documents/ ... idays.html
https://www.extendoffice.com/documents/ ... idays.html
chcel som skopirovat vzorec z toho clanku, ale excel hlasi chybu vzorca:
Samozrejme, ze do stlpca D som zadal datumy nasich sviatkov.
Kód: Vybrať všetko
=WORKDAY(A2,A3,$D$2:$D$16)
Namiesto čiarok daj bodkočiarky ;
diky, zatial sa zda, ze to funguje. Este by som mal jednu, taku narocnejsiu otazku:
Mam v exceli dva stlpce, v jednom su nejake ciselne hodnoty a v druhom nejaky text. Z tychto dvoch stlpcov potrebujem, aby excel nahodne kopiroval bunky do inych stlpcov, v inom harku ale vzdy rovnaky par - ciselna hodnota a text, len akoby nahodne vybrany par a skopirovany na ine miesto, tj. iny harok v exceli.
Dufam, ze som to napisal aspon ako tak zrozumitelne
Este predsa doplnim: Predstavoval by som si to tak, ze oznacim dva stlpce, v ktorych su parove bunky a z ktorych si ma excel nahodne vybrat par. Potom oznacim ine dva stlpce do ktorych ma excel prilepit nahodne vybrany par na nahodne vybrany riadok v harku.
Mam v exceli dva stlpce, v jednom su nejake ciselne hodnoty a v druhom nejaky text. Z tychto dvoch stlpcov potrebujem, aby excel nahodne kopiroval bunky do inych stlpcov, v inom harku ale vzdy rovnaky par - ciselna hodnota a text, len akoby nahodne vybrany par a skopirovany na ine miesto, tj. iny harok v exceli.
Dufam, ze som to napisal aspon ako tak zrozumitelne

Este predsa doplnim: Predstavoval by som si to tak, ze oznacim dva stlpce, v ktorych su parove bunky a z ktorych si ma excel nahodne vybrat par. Potom oznacim ine dva stlpce do ktorych ma excel prilepit nahodne vybrany par na nahodne vybrany riadok v harku.
Spojil by som text tých dvoch stĺpcov do jedného pomocou vzorca:
=A1&" "&B1
Potom by som urobil náhodný výber spojených textov pomocou vzorca:
=INDEX(C:C;RANDBETWEEN(1;10))
Potom stlačením F9 sa ti vždy urobí náhodný výber.
=A1&" "&B1
Potom by som urobil náhodný výber spojených textov pomocou vzorca:
=INDEX(C:C;RANDBETWEEN(1;10))
Potom stlačením F9 sa ti vždy urobí náhodný výber.
diky, tak ako si to napisal mi to v podstate funguje, az na to, ze ja potrebujem, aby ten vysledok "zrebbovania" nebol v jednej bunke, ale cislo v jednom stlpci a text vo vedlajsom.
Ešte otázka. Má to žrebovať pár ako je uvedený v stĺpci C alebo to má byť úplne náhodný pár, napríklad "2 H" alebo "5 A" ?
musi vzdy "vyzrebovat" vopred definovanu dvojicu, nemoze tvorit nahodne dvojice, ale vyzrebovana dvojica musi byt rozdelena v dvoch bunkach a dvoch stlpcoch - napr. slpec A cislo, stlpec B text.
=INDEX(A:A;RANDBETWEEN(1;10))
Údaj zo stĺpca B budeme priraďovať k tomu vyžrebovanému údaju zo stĺpca A pomocou vzorca:
=VLOOKUP(E1;A:B;2;TRUE)
asi ti uz dojde trpezlivost, ale toto nemozem pouzit pretoze, ak dobre chapem, tak je to zalozene na predpoklade, ze kazde cislo ma svoj unikatny text a len ten patri k danemu cislu vzdy, ale nie je to tak. Skusim byt teda presnejsi:
V jednom stlpci mam definovane rozne aktivity (texty) a v druhom mam urceny pocet hodin pre danu aktivitu, a kazada aktivita je ina, ale urceny pocet hodin sa pre niektore aktivity zhoduje.
V jednom stlpci mam definovane rozne aktivity (texty) a v druhom mam urceny pocet hodin pre danu aktivitu, a kazada aktivita je ina, ale urceny pocet hodin sa pre niektore aktivity zhoduje.
Trpezlivosť mám, ale netuším čo presne chceš 
Chceš náhodný údaj zo stĺpca A a zároveň náhodný údaj zo stĺpca B ?
Najlepšie by bolo keby sem pošleš screenshot alebo rovno dokument.

Chceš náhodný údaj zo stĺpca A a zároveň náhodný údaj zo stĺpca B ?
Najlepšie by bolo keby sem pošleš screenshot alebo rovno dokument.
To čo napísal Paťko tvoje podmienky spĺňa.Googler1 napísal: ↑15 apr 2024, 17:43 asi ti uz dojde trpezlivost, ale toto nemozem pouzit pretoze, ak dobre chapem, tak je to zalozene na predpoklade, ze kazde cislo ma svoj unikatny text a len ten patri k danemu cislu vzdy, ale nie je to tak. Skusim byt teda presnejsi:
Vlookup len nájde náhodne vyžrebovanú bunku z prvého stĺpca a priradí k nej prislúchajúcu hodnotu z druhého stĺpca.
Nefungovalo by to jedine ak by si mal v prvom stĺpci viacero rovnakých stringov s rôznymi údajmi v druhom stĺpci.
Nerozumiem, písal si:
Ak máš teda v prvom stĺpci aktivity, tak by sa nemali opakovať..?V jednom stlpci mam definovane rozne aktivity (texty) a v druhom mam urceny pocet hodin pre danu aktivitu, a kazada aktivita je ina, ale urceny pocet hodin sa pre niektore aktivity zhoduje.