Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

Spixy
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa Spixy »

gogo956 napísal: 02 máj 2024, 9:14Keď na tychto strechach budu FTV panely ktoré maju cierny povrch, tak teplo nebude odrážané nazad do atmosfery ale bude sa kumulovatv tom panely. Takže v konečnom dosledky nárast teploty v mestach. /zmena albeda/
Možno áno, ale predsa všetko má svoje výhody a nevýhodu a za mňa tu výhody predčia negatíva.

Dojazd sa do 5 rokov vyrieši lepšími batériami.

starysomar: súhlasím
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Spixy napísal: 08 máj 2024, 14:15 Možno áno, ale predsa všetko má svoje výhody a nevýhodu a za mňa tu výhody predčia negatíva.

Dojazd sa do 5 rokov vyrieši lepšími batériami.

starysomar: súhlasím
technologicky vývoj je velmi rýchly a v EV je nepochybne buducnost. Raz ked budu existovat komercne elektrarne na jadrovu fuziu, tak ludstvo bude mat v podstate nekonecne mnozstvo lacnej a ekologickej elektrickej energie. :)
Aj dnes maju Ev svoj vyznam pre niekoho, kto sa pohybuje vacsinu casu v meste a nevadi mu vyssia nadobudacia cena oproti spalovakom. Ja osobne sa nechavam vozit Ev rád, hlavne kvoli vnutornemu tichu.
Spixy
Professional
Professional

No jo, keď nerátam všetky neduhy BEV*, asi najviac by mi na BEV chýbala manuálna prevodovka. :(

* Všetky neduhy BEV:
- cena - pomaly už klesá :)
- dojazd - opraví sa do 5 rokov lepšími batériami :)
- nemožnosť parkovania v podzemných garážach - bol som na prehliadke novostavby v centre Brna a kvôli požiarnym predpisom je tam zákaz BEV, snáď sa teda predpisy upravia, tipujem 5 rokov ale som asi trochu optimista :?
- chýbajúca (alebo nespoľahlivá) infraštruktúra - druhá novostavba mimo centra, v garáži pre stovky áut je len zopár nabíjačiek, v práci máme rok starú novú podzemnú garáž a neviem že by tam bola nabíjačka (možno tam 1-2 sú), ale to je jedno lebo aj tak je poradník plný a nedostanem tam ani miesto...
Takže tu som skeptickejší, rast infraštruktúry musí byť o trochu rýchlejší ako rast počtu BEV, takže dobrá infraštruktúra bude tak za cca 10-15 rokov :?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Som dávnejsej hovoril s jednym chlapikom ktory projektoval jednu velku budovu v Ba a hovoril aky je to velky problem ked ma byt na jednom mieste väčšie rychlonabijaciek kvoli prenosovej kapacite a neviem este comu, ja sa v tom nevyznam. Proste ze to nie je až tak easy v realite. Ked som to tu v threade spomenul, tak som bol automaticky oznaceny za "petrolheada", "Ev hatera" a skeptika a neviem co este..
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

V bytovke alebo v kancelarskej budove nie je dovod mat v garazi rychlonabijanie. Za 8h sa da dost nabit aj klasickym nabijanim.
gogo956
Redeemer
Redeemer

wladas napísal: 08 máj 2024, 16:12 V bytovke alebo v kancelarskej budove nie je dovod mat v garazi rychlonabijanie. Za 8h sa da dost nabit aj klasickym nabijanim.
len ono to je na západe vo officoch pre korporaty bežné že maju aj rychlonabijacky tak preto to chcu mat tak aj tu
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Spixy napísal: 08 máj 2024, 15:28 No jo, keď nerátam všetky neduhy BEV*, asi najviac by mi na BEV chýbala manuálna prevodovka. :(
- nemožnosť parkovania v podzemných garážach - bol som na prehliadke novostavby v centre Brna a kvôli požiarnym predpisom je tam zákaz BEV, snáď sa teda predpisy upravia, tipujem 5 rokov ale som asi trochu optimista :?
nakupné centrá ich majú bežne v podzemných garažiach, minimálne tu na slovensku. Ak tomu tak je aj v čechách, tak je potom otázne na aký predpis sa odvolávali pri neumožnení nabíjačiek v garaži pri konkrétne tejto novostavbe. Protipožiarne predpisy sú dané a na kolaudačky chodí hasič, ktorý musí dať stempel na papiere.
Takže tu som skeptickejší, rast infraštruktúry musí byť o trochu rýchlejší ako rast počtu BEV, takže dobrá infraštruktúra bude tak za cca 10-15 rokov :?
O to sa neboj, keďže gogo píše, že EV teraz nikto nechce a nepredávajú sa, tak infraštruktúra máš čas rásť a keď sa začnú predávať, už to bude ok.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Riešiť dopad soláru na strechách budov, keď 71 % povrchu zeme je oceán (nie bledý) a na ďalších vyšších percentách je tmavý les, je úplne absurdné
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 08 máj 2024, 16:34 len ono to je na západe vo officoch pre korporaty bežné že maju aj rychlonabijacky tak preto to chcu mat tak aj tu
To ti povedali priamo všetky západné korporáty alebo zase len tvoja myšlienka? Tak keď západný korporát chce, tak nech vybuduje aj sieť. Alebo nech sa uspokojí s tým čo tu je momentálne dostupné. Ak je niekto 8h v office si vie čiastočne dobiť EV aj z 240 zásuvky, stačí mať pár nabíjacích rychlonabíjacích bodov, na ktoré by v rámci officu mal príspu každý po nabití preparkovať auto a uvolniť stojan. Nič čo by interné pravidlá nevyriešili.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

beardie napísal: 08 máj 2024, 17:36 Riešiť dopad soláru na strechách budov, keď 71 % povrchu zeme je oceán (nie bledý) a na ďalších vyšších percentách je tmavý les, je úplne absurdné
ja by som strasne chcel vediet, ci mu tieto veci napadaju proste zaroven ako to grcia do klavesnice alebo seriozne nad tym rozmysla pred zaspavanim :D
Tie zakazy vjazdov do garazi su vacsinu vyplodom lokalnych dezolatov, ktory vedia, ze im to tam urcite cele vyhori - niekde som o tom cital clanok, ze to nema oporu v zakone.
gogo956
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 08 máj 2024, 17:36 Riešiť dopad soláru na strechách budov, keď 71 % povrchu zeme je oceán (nie bledý) a na ďalších vyšších percentách je tmavý les, je úplne absurdné
1/Ako funguje zelená plocha, napr listnatý les v lete? Stromy cez listy uvolňujú vlhkosť do vzduchu, čím ochladzujú bezprostredne prostredie.
2/Ked si bol niekedy u mora, asi si všimol, že je tam chlednejsi vzduch ako vo vnutrozemí. Je to hlavne tým, že morské prudy prirodzene miešajú teplú vodu z povrchu mora so studenšou vodou z väčších hĺbok čím vzniká teplotny rozdiel medzi vzduchom pri mori a vzduchom nad pevninou.
3/Asi už aj sám chápeš, že porovnanie vyššie spomenutych dvoch pripadov s pripadom tepla generovaného odrazom slnecneho ziarenia resp absorbciou daneho materialu podla albeda povrchu v rámci mestskej zástavby nie je moc relevantné :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Naozaj nehľadajme protizámery, len reálne fakty. Batérie sa vyvíjajú a budú, výroba "alternatívnej-zelenej" elektriny tiež.
Príklad veľmi perspektívneho akumulátoru (...batérie):
https://www.autoviny.sk/novinky/2745514 ... RaN0b0Mhpk

Jediným problémom ostáva, že nie je možné dostať na jedno miesto výkon, potrebný pre veľa rýchlonabíjačiek.
Ten môže časom vyriešiť jej výroba (a prípadne skladovanie) "na mieste". Napríklad generátory na palivové články alebo niečo, o čom ešte nevieme.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

gogo956 napísal: 08 máj 2024, 19:58absorbciou daneho materialu podla albeda povrchu v rámci mestskej zástavby nie je moc relevantné :)
ano, albedo povrchu v ramci mestskej zastavby sa po instalacii solaru zmeni tak zanedbatelne, ze to nema zmysel riesit
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Písal som dávnejšie, že tuším v PAríži okiolo roku 1950 jazdili elektrotaxi s výmennými akublokmi. Číňania pochopili:

https://www.facebook.com/reel/1011641433624896
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

starysomar napísal: 22 máj 2024, 9:25Písal som dávnejšie, že tuším v PAríži okiolo roku 1950 jazdili elektrotaxi s výmennými akublokmi. Číňania pochopili:

https://www.facebook.com/reel/1011641433624896
Moj prispevok z roku 2014:
Dreamer napísal: 17 okt 2014, 16:42Dojazd je stale najvacsi problem, mna nieco napadlo, cudujem sa ze vyrobcov este nie, AFAIK...

Elektromobil by mal standardnu bateriu mensiu a dalsiu vymenitelnu (univerzalnu), ktora by sa vyberala ako zasuvka, taketo by boli na benzinkach a inych miestach, vo vymennych automatoch, vybita by sa tam vlozila a vyhodilo by to nabitu (za urcity poplatok). Ak by nebola blizko benzinka, po rozsireni by stacilo stopnut si iny elektromobil a vymenit si vymennu bateriu (opat za dohodnutu sumu).

Vidim aj mozne nevyhody, no vsetky by sa dali vyriesit:

- vysoka vaha, mohli by byt aj 2 ci 3 vymenne baterie, stale by bola vymena kratsia ako dotankovanie
- rozny "vek" baterii, to by sa mohli vyriesit prenajmom vymennej baterie na urcite obdobie

Teoreticky by sa mohli "zasuvkove" baterie/clanky pouzivat namiesto celej baterie, viem ze tie baterie su tazke, ale myslim ze by nebol velky problem vytvorit stroj ktory by vymenil baterie automaticky, aj bez vystupenia z auta.

Ak by boli vsetky baterie vymenne, tak by sa to dalo aj vyuzit, baterie by sa mohli prenajimat, bud na urcite obdobie, alebo na kilometre, tym by sa mohol odstranit po dojazde aj druhy najvacsi problem elektromobilov a to cena, predavali by sa auta bez baterii a tie by sa mohli prenajat napr. na mesiace, roky alebo tie kilometre. Takto by cena mohla klesnut mozno aj na polovicu.

Samozrejme ze baterie by neponukala jedina firma, mohla by byt konkurencia, dve alebo viac firiem by ponukali svoje automaty, vsetky baterie by boli kompatibilne, takze za poplatok by sa mohla bateria vymenit aj na konkurencnom automate, podobne ako funguju bankomaty.

Takze teraz zhrniem vyhody:

- vyrazne nizsia cena elektromobilu
- dojazd prakticky neobmedzeny (pri vymenach baterii na benzinkach)
- odpada nutnost vlastnit garaz
- "nabitie", teda vymena casovo porovnatelna s dotankovanim
- teoreticky moznost "upgrade" baterii
- benzinky a vymenne miesta by mohli pouzivat na nabijanie solarne panely, veterne turbiny*...
- * vdaka vyuzitiu obnovitelnych zdrojov by mohli byt vymenne automaty aj na odlahlych miestach, stacila by obcasna udrzba, odpada nutnost platit zamestnanca a opat tym moze klesat cena
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tuším čínske NIO je v tom celkom "rozbehnuté".
Spixy
Professional
Professional

Kým sa výrobcovia nedohodnú na spoločnom štandarde batérie, vymeniteľné baterky na benzinkach atď... nebudú.
A výrobcovia sa nedohodnú. Môže ich prinútiť EÚ, ale tá na to nemá motiváciu, žiadne európska automobilka vymeniteľné baterky nemá.
gogo956
Redeemer
Redeemer

nie je to nova myslienka, ale nie je prilis prakticka a pomerne drahá. Nejaky "vymenny automat" je nonsens, keď každy elektromobil je trochu iny a pouzivaju sa rozne typy baterii. Nehovoriac o tom, ze baterie su zamerne ulozene v podlahe, takze nejake ich rychle vymienanie na počkanie, len tak, je nerealne. Naviac by to viedlo k tomu, ze by kolovali v obehu rôzne kvalitne baterie /s roznym vekom, s rôznym nájazdom/ co by uzivatelom urcite nevyhovovalo. Dalsia vec je, ze vela ludi ma EV preto ze mozu nabijat doma resp v praci, tj sa vyhybaju tomu aby niekam museli jazdit napr na neustalu vymenu baterie. Pre predstavu, baterie v sucasnych EV vážia v rozmedzí 450-900kg.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Standardizacia je zaklad, je skoda, ze to ani EU nechape, riesi jednotne nabijacky a konektory na mobiloch, ale potrebne su vymenitelne a standardizovane baterie pre elektroniku a tiez pre elektromobily, to by okrem ineho zvysilo ako konkurenciu a znizilo ceny.

Uz som o tom pisal, vymena by nebola povinna, pri osobnych autach by mohla byt hlavna bateria napevno a vymenitelna by bola mensia, mozno niekolko, tie by sa mohli aj prenajimat, takze ta hlavna by bola na minimalny dojazd a dalsie by sa mohli prenajat podla potreby, pri potrebe cestovat mimo mesto raz za mesiac, alebo ceste na dovolenku a pod., na jazdu v meste by tak stacila zakladna bateria, co by znamenalo aj nizsiu vahu a spotrebu a stale by bolo mozne auto vyuzit aj na dlhsie cesty.

Vymenitelne baterie by mohli byt nasadene prave pri vacsich autach, dodavkach, autobusoch, ktore jazdia cely den a rychlost je tam dolezita.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Takze jedna velka napevno a druha mala na nakupy? A ked sa rozhodnes zrazu ze potrebujes ist vacsiu vzdialenost tak aj budes musiet dobit tu velku bateriu. Koncept dvoch baterii by to cele len urobil zlozitejsim.
A v meste by si nic neusetril, lebo tazko sa niekto bude natahovat s veljou bateriou ktora ma cez pol tonu. Proste uplne neprakticke. Pozri sa na obrazok ako je standardna bateria ulozena v podlahe- to je uplne nerealne to furt nejako vysuvat zasuvat. A kam by si tu velju baterku dal? Do obyvacky? Nie kazdy ma garaz.
Napísať odpoveď