4. Ficova vláda (2023-202x)

Diskusie na politické témy...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: 4. Ficova vláda (2023-202x)

Príspevok od používateľa mLuks »

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 14:56 mozno bude najlepsie zistit preco to spravil, koho chodi volit v prezidentskych volbach, parlamentych. Aby sme sa vyhli offtopicu.
nech sa páči, možeš sa ho ísť opýtať do väzby. miesto toho si tu začal balast o tom, že bol na Šimečkovom proteste. A čo to značí, že bol na jeho proteste? Nič o jeho politickej príslušnosti.

Autoeditácia príspevku po 2 min 30 sek:
M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 15:41 Harrison314: ja som napísal že to bude nezmysel, keďže chodil na simeckove protesty. Ak sú to podľa teba blbosti, nereaguj na mňa dik.
táto tvoje myšlenka nie je ničím podložená, opäť je to len tvoj dohad, nie fakt. A reagovať treba, pretože dezinfomácie aké sa tu snažíš ty predkladať treba negovať. Akceptovaním šírenia dezinfo sme sa dostali tam, kde sme teraz. Teda kde je fico teraz.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

retkvic napísal: 16 máj 2024, 15:33 Ta fotka, kde je vyfoteny s brancami je podla ministra vnutra urobena pri prilezitosti kedy im vysvetloval, ze zbrane su zle, alebo nieco v tom zmysle, spominal to Sutaj Estok na tlacovke, on teda vystupil proti nim a nebol ani clen tejto polovojenskej skupiny.
toto nevyzerá že by "vystupil proti nim", ale su to jednoznačne vyjadrené jeho sympatie k tej skupine:
Juraj C. v príspevku, ktorý zdieľali Slovenskí branci, opisuje, čo ho v tom čase upútalo na tejto proruskej skupine. Ako prvý dôvod uvádza „schopnosť konať bez príkazu štátu“, ako druhý „nezištnú zanietenosť“. Tvrdí, že do Európy prichádzajú „státisíce migrantov“, pričom branci chcú ako „vlastenci“ chrániť Slovensko pred ich vplyvom.
https://dennikn.sk/3993177/podozrivym-z ... h/?ref=tit

A Branci zase maju kontakty na Nočných vlkov z Ruska.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

gogo956 napísal: 16 máj 2024, 16:11 toto nevyzerá že by "vystupil proti nim", ale su to jednoznačne vyjadrené jeho sympatie k tej skupine:
https://dennikn.sk/3993177/podozrivym-z ... h/?ref=tit
Ty oponuješ ministrovi vnutra, ktory monitoruje diskusne skupiny? :)
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Pele vraj bola prekročená červená čiara. No to hej, ale tá čiara bola prekročená ešte omnoho skôr, keď sa ich hlavným programom stali podrazy, klamstvá a podvody, že ich programom je likvidácia prokuratúry a vyhadzovanie vyšetrovateľov, čo vyšetrovali politikov, veď oni sú tí rovnejší, ich nemôžu vyšetrovať.

Aj keď je tento čin atentátu strašný nebude to mať žiaden efekt, oni hovoria o vine novinárov a opozície ani slovo o tom, že veci čo spravili alebo plánujú robiť sa prehodnotia alebo aspoň čiastočne upravia.

Ja tipujem, že aj keď sa Fico dá do pôvodného stavu bude pokračovať tam, kde prestal predvčerom, oni nemajú žiadnu sebakritiku, vidia len vlastné obohatenie, aby v kľude mohli spáchať tresnú činnosť, a aby si pozametali vlastnú trestnú činnosť z minulosti, pod koberec a to je asi všetko.

Ako ten Taraba, keď povedal, že ten zákon o úprave trestného zákona že by vydal v zbierke pár sekúnd pred uplynutím termínu na zverejnenie. To je ich štandardná metóda, podrazy, podvody a robenie z ľudí debilov a to hoci aj z ústavných sudcov by spravili debilov, veď oni môžu všetko. Ako povedal iný smerák: Vyhraj voľby a môžeš všetko. A toto robili, robia a robiť budú naďalej. Aj súčasné vyhlásenia toto len potvdzujú, ani minimálna sebereflexia, žiaden kompromis nie je možný, bude to, čo chcú a bodka.

Anno aj Mečiar čo narobil za svinstvá bolo všetko buď zákonné alebo nie protizákonné, čím si vlastnú špinu obhajujú aj tieto svine vrátane Harabina. Ukázali ľuďom, že špinavosti sa dajú robiť zákonne, podrazmi, poznajú medzery v zákonoch, čo oni napísali, ktoré aj využívajú naplno. Veď nič protizákonné sa nestalo, aj keď spravia extrémne nespravodlivé, nemorálne, to je jedno, to sa môže.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

mluks: pre teba, 35 sekunda. https://t.me/neCT24/55950
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

gogo956 napísal: 16 máj 2024, 15:06Čo sa týka osoby strelca, mne z toho súkromne vychádza toto, na základe preštudovania dostupnych materiálov, akým spôsobom sa dotyčný v minulosti prezentoval: môže ísť o patologickú snahu o pritiahnutie pozornosti na svoju vlastnú osobu čo nie je u niektorých typov vrahov nič nezvyčajné.
RTV Prievidza ma na youtube video z incidentu kde mozes vidiet ako strielal. Medzi vytiahnutim zbrane a zacatim strelby je to ~1 sekunda (takze "fazu vahania" mal za sebou) ale na tak malu vzdialenost nedokazal vystrelit na hrud.
Je tu ista sanca, ze nebol dostatocne pripraveny alebo kompetentny strelec alebo nezvladol natlak adrenalinu. Cize podcenil pripravu takze jeho cin mi pride skor z dlhodobej frustracie ako snaha o pozornost (to by sme si uz vsetci mohli precitat dlhy a velkolepy manifest).
(ak budem mat cas tak to video checknem frame by frame a mozno zmenim nazor)

Podla toho co som videl ja (FB Hnutia proti nasiliu, jeho tvorba, cas kedy napisal protiromsku knihu a fotil sa z brancami) to je/bol jednotlivec ktory o veciach uvazoval a svoje nazory pocas zivota menil. Takze si nemyslim,zeby slo o pozornost alebo uznanie.

Atentat samozrejme odsudzujem, nasilie do politiky civilizovaneho statu jednoducho nepatri.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ano. Zastanca Zapadu velebil slovenske cvrcky trenovane ruskymi agentami, ktore sa chvalili ako budu vrazdit slovenskych vojakov. Vy ste v tej dezolatnej scene este viac padnuti na hlavy ako sa zdalo predvcerom. A "zdroj" ma byt rusky srackomet. Ale to je zase neprekvapive, to je Miskovo zamestnanie - zvysovat dosah odpadu.

stary Kali a Zollstock vulgarne utocili na redaktorku BBC? to je dobre v keli.
mLuks
Addict
Addict

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 16:50 mluks: pre teba, 35 sekunda. https://t.me/neCT24/55950
. telegram nemám, nie som ten čo sa registruje na zahraničné sociálne siete aby tam mohol na nich pindat, ako to robia dezoláti na americkom FB a IG, kde pindaju na ameriku a zlý západ. Video mi tým pádom nespustí, píše že je veľké.

Vyčítal som z toho, že to povedal sused (čiže to podľa teba automaticky musí byť pravda, lebo veď sused nemôže klamať) a zdieľa to kanál "ne CT24" "Zpravodajství pro ty, kteří používají zdravý selský rozum." A čo má čaputová spoločné so šimečkovími protestami. Keď nájdeš jeho konkrétne vyjadrenie, že volil PSko a urobil to preto lebo ho k tomu šimečka vyburcoval potom sa ozvi. Dovtedy mlč radšej.
Professional
Professional

toho suseda podplatil lubos blaha, a od dneska viem ze rusky kolabornt znamena proti rusky. Pozeram ze sa z teba stal, junior bota_b.
mLuks
Addict
Addict

ad hominem si nechaj doma a príď s reálnymi dôkazmi, teda s výpoveďou útočníka, potom ti uznám, že máš pravdu.

ale keď ty tak rád košpiruješ, tak by som sa ani nečudoval, keby toho suseda ten ľuboš aj podplatil, lebo aby potom mohol vykrikovať, že zato môžu slniečkári.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 18:02 toho suseda
To bol ten co vravel ze ho 30 rokov poznal ale ze uplne v pohode chlap? Ze ho naposledy videl v sobotu kedy sa sli prejst s manzelkou? Telegram nemam, este ze tak.
jackb
Redeemer
Redeemer

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 18:02 toho suseda podplatil lubos blaha, a od dneska viem ze rusky kolabornt znamena proti rusky. Pozeram ze sa z teba stal, junior bota_b.
akeho suseda? uz roky vieme, ze veris kazdej sracke, no poslednych 24 hodin sa prekonavas. snad ti ale za to dobre platia.
mLuks
Addict
Addict

https://t.me/neCT24/55935
podľa tohto postu tej dezinfo stranky ano to bol on, ten sused.

Inak páči sa mi ako tá stranka pozbierala sceerny z jeho FB atď, má tam že volím čaputovú. Ale nikde tam nevidím tu infomáciu, že "volím PS" alebo "som Šimečkovec" ...takže na majkiho mám stále tú istú otázku, ako účasť na proteste dokazuje, že aj reálne to hodil PSku, resp. koho volil?
jackb
Redeemer
Redeemer

nerob mu take skarede veci. jemu nakreslia prezidentku s dlhym a krivym nosom ci o desiatky kil tazsiu, on tomu veri a zdiela to a ty chces od neho, aby ti nieco vysvetlit?
hlavne ked na protesty bezne chodi protistrana. ked napriklad Matovic prisiel na akciu Smeru a kopali tam do neho. alebo ked na Blahovu akciu prisiel student, rozprestrel ukrajinsku vlajku a fyzicky ho tam napadli. mozno len dedo tu jurajsku stuhu nevytiahol :)
Professional
Professional

mluks: ja neviem koho volil, debata začala že to je rusky kolaborant, ja som napísal že to nedáva zmysel, keďže chodil na simeckove protesty. Potom jeho sused povedal že je protirusky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

No to, ze bol (ak vobec bol) na protivladnom proteste znamena len tolko, ze je/bol proti Ficovej vlade.
mLuks
Addict
Addict

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 14:56 mozno bude najlepsie zistit preco to spravil, koho chodi volit v prezidentskych volbach, parlamentych. Aby sme sa vyhli offtopicu.
tak práve v tomto poste sa na to snažíš poukázať. Mimochodm, voľba čaputovej bola 2019, mala proti sebe šefčoviča a bol to rok po vražde Jána a Martiny, takže nič aktuálne a nič čo by o ňom niečo vypovedalo v súčasnej dobe.

Tak opravim to vyjadrenie, bývalý ruský kolaborant, resp. vytriezvený ruský kolaborant, ktorý v dávnych dobách minulých velebil brancov, kotlebu, po vražde volil čaputovú a vytriezvel pri ruskej agresii, teda vojne na ukrajine, ktorú mimochodom ten tvoj dezinfo kanál z telegramu nazýva stále operaciou.

A ako ti to už opakujem xkrát, to že bol na tom proteste neznamnená abslútne nič.
jackb
Redeemer
Redeemer

M4jk1:-) napísal: 16 máj 2024, 18:34 mluks: ja neviem koho volil, debata začala že to je rusky kolaborant, ja som napísal že to nedáva zmysel, keďže chodil na simeckove protesty. Potom jeho sused povedal že je protirusky.
Aky sused? V akej si realite dnes? Aky Simeckov protest? Ruski kolaboranti, ktori sa chvalili ako budu v pripade vojny s Ruskom vrazdit slovenskych vojakov s nim pozovali. To je realita a nie kazdu hodiny iny sused, spoluziak zo skolky a ine blbosti na ruskych bludweboch. Spamataj sa.

Rusky bludweb niekoho oznaci za suseda a ty tomu tak veris, ze to spomenies v kazdom poste. Ty si nezdravy. Tak isto ako velmi zly photoshop hlavy v dave ako "dokaz". Nemozes by takto hlupy. Za toto musia velmi dobre platit.
Professional
Professional

Minule niekto chcel video kovbojov korcoka a peleho, a aby som nekazil moralku, ak tu nejaká ešte je, tak som ju postol z youtube, dostal som hate. Teraz som dal jeho fotku z aktuálnych protestov, že ťažko bude rusky kolaborant, dostal som hate. Sú len dve možnosti buď máš nazor ako má dennik n, alebo si antiwaxer, dezolat, popierac vedy. Iná možnosť neExyStuJe.
bot_b: ty ked niekomu nadavas alebo nalepkujes, to svedci o tebe, nie o tom druhom.
mLuks
Addict
Addict

Konšpirácie o útoku na premiéra šíri aj Alex Jones. Ľudia hľadajú vysvetlenie šokujúcej udalosti, hovorí vedkyňa
To, že za útok sú zodpovedné médiá, naznačil vo štvrtok aj raper Rytmus na svojom instagramovom účte s viac ako 760-tisíc sledovateľmi. Raper, vlastným menom Patrik Vrbovský, zdieľal zostrihané video, ktoré obsahuje vyjadrenia Fica spred mesiaca, ako aj zábery zo stredajšieho útoku.

Premiér vo videu spred mesiaca takisto hovorí, že čaká, kedy sa frustrácia „pretaví do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov“, a kritizuje médiá za to, že nabádajú voliča, aby bol „hulvátsky a agresívny“. Na videu sa na pár sekúnd objaví aj citát šéfa PS Michala Šimečku, ktorý vlani pred voľbami povedal, že strana urobí všetko, aby Fico nevládol.

Účelom použitia tohto citátu v kontexte videa je zrejme naznačiť, že PS schvaľuje násilie.

Šimečka však tieto slová povedal v reakcii na otázku, či by bol ochotný po parlamentných voľbách spraviť voči strane Hlas veľké ústupky, ak by to garantovalo, že Fico nezostaví vládu.
Takže aj psí trus sa nám do toho už zaplietol, musel dostať pekne sľubené vtedy n úrade vlády :)
Spoiler
„Naša psychológia je skonštruovaná takým spôsobom, že stačí, že vysvetlenie sa nám javí dostatočne pravdepodobné, nemusí byť pravdivé,“ hovorí o šírení dezinformácií vedkyňa Magdalena Adamus zo SAV.

Atentát na premiéra Roberta Fica je momentálne ústrednou témou dezinformačnej scény na Slovensku aj v zahraničí. Príspevky sa týkajú motívu páchateľa, jeho súčasných aj bývalých politických sympatií či samotného priebehu atentátu.

Kým slovenská dezinformačná scéna sa pokúša spojiť páchateľa s Progresívnym Slovenskom a opozíciou, za hranicami rezonuje línia, že atentát je pomstou za to, že predseda vlády odmietol podporiť novú medzinárodnú pandemickú zmluvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či členstvo Ukrajiny v NATO.

Ľudia hľadajú vysvetlenie šokujúcej udalosti

Poľská vedkyňa Magdalena Adamus z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV nie je prekvapená intenzitou šírenia konšpiračných teórií. Stále si pamätá na reakciu spoločnosti po leteckom nešťastí v Smolensku v roku 2010, pri ktorom zahynul poľský prezident. Aj vtedy sa okamžite začali šíriť dezinformácie.

„V dnešnej dobe nemyslíme na to, že by sme my alebo naši politici boli v ohrození. Keď sa niečo také stane, je to veľmi šokujúce a potrebujeme si to vysvetliť,“ približuje s tým, že tieto vysvetlenia nemusia byť založené na pravde.

„Naša psychológia je skonštruovaná takým spôsobom, že stačí, že vysvetlenie sa nám javí dostatočne pravdepodobné. Nemusí byť pravdivé, stačí, že nám vysvetľuje udalosť, ktorá nás šokuje alebo ohrozuje,“ dodáva.

Podľa nej je dôležité nielen to, aby médiá zverejňovali len overené informácie, mali by aj jednoznačne informovať, čo ešte nie je zrejmé alebo oficiálne potvrdené. „Aby bolo jasné, že je tam ešte nejaká medzera v našom poznaní. Lebo ak si ľudia začnú tú medzeru zaplňovať sami, tak potom už je ťažké im tie ich interné teórie vyvrátiť,“ vysvetľuje.

Priznanie medzier v poznaní môže podľa Adamusovej prispieť k tomu, že daná osoba bude potom opatrnejšie pristupovať k neovereným informáciám, ktoré sa snažia udalosť vysvetliť.

Dezinformačné weby spájajú páchateľa s PS

Facebooková stránka Hoaxy a podvody ministerstva vnútra krátko po útoku vyzvala ľudí, aby počkali na vyjadrenia oficiálnych orgánov.

„Dá sa predpokladať, že sa v krátkom čase začnú v informačnom priestore v súvislosti s touto udalosťou šíriť dezinformačné naratívy. Apelujeme preto na občanov, aby boli zdržanliví, nešírili neoverené informácie a nepodporovali nenávisť a výzvy k násiliu,“ uviedlo ministerstvo.

Slovenská dezinformačná scéna to však ignoruje.

Antisemita a internetový agresor Daniel Bombic zverejnil fotografiu občianskeho preukazu páchateľa. Bombic fotografiu následne zmazal, no uverejnil fotografiu páchateľa len pár minút po zadržaní, na ktorej má poranenia hlavy po policajnom zásahu.

Na internete začal v podstate hneď od zverejnenia identity podozrivého boj o to, do ktorého politického tábora patrí. Súbežne sa šíria domnienky a špekulácie o jeho motíve.

Na dezinformačných kanáloch prevládala snaha informovať ľudí, že útočník bol zrejme volič prezidentky Zuzany Čaputovej a aktívne sa zúčastňoval na protivládnych protestoch, objavujú sa fotografie aj videá z protestov, na ktorých je v dave.

Poukazujú na to, že bol medzi skupinou protestujúcich, ktorí kričali „Nech žije Ukrajina“, preto odmietajú, že je strelec proruský. „Progresívna mafia je odhalená, že sa ho chcú zrieknuť. Ale je to veľmi jasne ich človek,“ tvrdia ľudia na Telegrame.

Priaznivci opozície zase na internete zdieľajú, že podozrivý sa v minulosti zúčastnil mítingu nacionalistického zoskupenia Slovenskí branci a že sa necitlivo vyjadroval o Rómoch.

„V prípade takýchto útokov je väčšinou politický zisk na strane obete, a to znamená, že politická strata je na strane tých, ktorí sú z toho obviňovaní. A preto je politicky veľmi výhodné obviňovať svojich súperov či politických nepriateľov z toho, že sú za útok zodpovední,“ vysvetľuje vedkyňa Magdalena Adamus.

Minister vnútra hovoril, že dôvodom útoku páchateľa Juraja C. bolo politické dianie – jeho politický nesúhlas so zastavením vojenskej pomoci na Ukrajine, so zrušením špeciálnej prokuratúry, so zásahmi vlády do RTVS či s odvolaním predsedu súdnej rady. Dostupné informácie nasvedčujú tomu, že útočník konal sám.

Bezprostredne po útoku niektorí predstavitelia koalície vinili médiá a opozíciu. „Toto je vaša robota,“ povedal v stredu v parlamente Ľuboš Blaha (Smer) smerom k opozičným poslancom.

„My nikoho neviníme,“ odpovedal vo štvrtok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na otázku, či budú prijímať opatrenia voči médiám, ktoré časť koaličných politikov viní za atentát na premiéra.

Útok ostro odsúdili všetci predstavitelia opozície aj občianskej spoločnosti. Viacerí vystríhali pred vyjadreniami a krokmi, ktoré by mohli prispieť k stupňovaniu napätia. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) boli vo svojich vyjadreniach zmierlivejší ako predseda SNS Andrej Danko.

„My, samozrejme, nevieme, prečo to ten človek spravil, a väčšinou v takých prípadoch ide o človeka, ktorý je z nejakého dôvodu nešťastný. Myslím, že namiesto špekulácií, aký bol politický dôvod, je namieste sa pozastaviť nad tým, prečo sa ten človek cítil taký nešťastný alebo taký ochromený, že ho to motivovalo až do takéhoto útoku,“ hovorí Adamus.

Boli aj viaceré pokusy spojiť páchateľa so stranou Progresívne Slovensko. Predseda PS Michal Šimečka ešte v stredu poobede dementoval správy, že podozrivý bol členom strany. „Neexistuje ani vôbec žiadne iné jeho prepojenie na našu stranu alebo našich členov,“ povedal šéf PS.

Projekt Demagog.sk vo štvrtok upozornil na príspevok na sociálnych sieťach, ktorého autori tvrdili, že na fotke s útočníkom je Martin Milan Šimečka, otec šéfa PS a komentátor Denníka N.

„V skutočnosti však o Šimečku nejde, fotografia pochádza z krstu útočníkovej knihy a sú na nej pravdepodobne krstní rodičia. Identitu muža na fotografii poznáme, neradi by sme ju však šírili, aby sa nestal terčom nenávisti,“ informovala Veronika Frankovská z Demagog.sk.

Projekt identifikoval aj ďalšie dezinformačné správy. Jeden facebookový účet zdieľal video, na ktorom policajti podozrivého vedú v putách s komentárom „PS je schopné tvrdiť, že konal v mene dobra“.

Zatiaľ menej šírené sú aj dezinformácie, ktoré spochybňujú pravosť videa z atentátu, prípadne útok označujú za zinscenovaný. Šíri sa aj informácia, že páchateľ bol eštebák, čo však podľa Frankovskej nie je pravda. „Bol len záujmovou a preverovanou osobou.“

Dezinformačné kanály prekvapivo prišli ako prvé aj s videom páchateľa zo zadržania na policajnej stanici.

Video zdieľal telegramový kanál Slovenský medveď, následne ho šíril aj generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Nezávislý projekt Hoaxy a podvody v súvislosti s videom napísal, že zaznamenal opakovaný únik informácií zo štátnych zložiek. „Zverejnili ich anonymné stránky, ktoré takýmito údajmi nemôžu disponovať,“ uviedol projekt na Facebooku.

„Nejde len o meno strelca, ale aj o jeho vyjadrenie nahrané do mobilného telefónu pravdepodobne príslušníkom Policajného zboru po zadržaní či dokonca o lekársku správu opisujúcu zdravotný stav premiéra,“ pokračuje projekt, ktorý založil bývalý administrátor sociálnych sietí polície a súčasný poslanecký asistent Jaroslav Spišiaka (PS) Dávid Púchovský.

Takýto rýchly únik informácií podľa projektu naznačuje „koordináciu osôb, respektíve inštitúcií, ktoré nimi legálne disponujú“ a „plnenie cieľa, ktorý niekto sleduje nelegálnym posúvaním správ“.

Minister vnútra informoval, že únik informácií prešetria.

Neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin z atentátu na premiéra viní mainstreamové média, mimovládky a opozičných politikov, „ktorí sústavne ohlupujú verejnosť vymyslenými kauzami a hecujú davy na námestiach“.

„Je načase dať do poriadku verejnoprávne médiá, zahraničných agentov v mimovládkach a podať návrh na rozpustenie strany Progresívne Slovensko, ktoré spolu so stranou OĽaNO nesie za tento stav politickú zodpovednosť,“ tvrdí Harabin.

To, že za útok sú zodpovedné médiá, naznačil vo štvrtok aj raper Rytmus na svojom instagramovom účte s viac ako 760-tisíc sledovateľmi. Raper, vlastným menom Patrik Vrbovský, zdieľal zostrihané video, ktoré obsahuje vyjadrenia Fica spred mesiaca, ako aj zábery zo stredajšieho útoku.

Premiér vo videu spred mesiaca takisto hovorí, že čaká, kedy sa frustrácia „pretaví do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov“, a kritizuje médiá za to, že nabádajú voliča, aby bol „hulvátsky a agresívny“. Na videu sa na pár sekúnd objaví aj citát šéfa PS Michala Šimečku, ktorý vlani pred voľbami povedal, že strana urobí všetko, aby Fico nevládol.

Účelom použitia tohto citátu v kontexte videa je zrejme naznačiť, že PS schvaľuje násilie.

Šimečka však tieto slová povedal v reakcii na otázku, či by bol ochotný po parlamentných voľbách spraviť voči strane Hlas veľké ústupky, ak by to garantovalo, že Fico nezostaví vládu.

Na telegramovom účte Bombica sa šíri aj ničím nepodložená informácia, že strelec mal väzby na bývalého šéfa finančnej polície Bernarda Slobodníka. Po tom, čo Slobodníka zadržala NAKA, začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. „Známy kajúcnik vo vykonštruovaných kauzách, ktoré mali dať zavrieť smerákov,“ opisuje Slobodníka Bombic.

Slobodník pre Denník N uviedol, že Juraja C. vôbec nepozná.

Atentátu sa chytil aj Alex Jones

Známy americký konšpirátor Alex Jones na sociálnej sieti X včera zdieľal svojim 2,3 milióna sledovateľom článok z januára, v ktorom Fico hovorí, že bude vetovať prípadné rozšírenie NATO o Ukrajinu s komentárom „Zaujímalo by ma, kto by chcel, aby [Robert Fico] zomrel.“

Dezinformácie šírila aj šéfredaktorka ruskej televízie RT Margarita Simonianová. Atentát na premiéra spája s jeho postojom voči ruskej agresii na Ukrajine.

„Premiér Slovenska ranený. To je ten, ktorý hovoril, že sa špeciálna vojenská operácia začala v dôsledku konania ukrajinských neonacistov a Putin nemal iné východisko. Nuž, takto fungujú,“ povedala Simonianová.

Bývalý rozhlasový moderátor Maajid Nawaz, ktorý pravidelne šíri konšpiračné teórie o covide a očkovaní, zdieľal video z útoku s komentárom: „Toto sa stalo len niekoľko dní po tom, čo Fico formálne a verejne odmietol medzinárodnú pandemickú zmluvu WHO.“ Zároveň naznačil, že „korporátne médiá“ momentálne hľadajú vinníka.

Tieto dezinformácie zdieľajú desiatky prominentných účtov na sociálnej sieti X, ktoré majú dokopy milióny skladovateľov.

Všimla si to aj britská verejnoprávna televízia BBC. Podľa hlavnej medzinárodnej spravodajkyne britskej televízie Lyse Doucetovej je znepokojujúce, akou rýchlosťou sa známe konšpiračné teórie začali priživovať na útoku na predsedu slovenskej vlády.

„Stále opakujeme, že keď príde takáto kríza, tak to nie je len o samotnej kríze, ale aj o reakcii na ňu. A táto je v plnom prúde a blikajú všetky výstražné kontrolky,“ povedala.

Ocenila, že atentát odsúdili strany naprieč celým politickým spektrom, všimla si však aj reakciu predstaviteľov koalície na stredajšej tlačovej konferencii v parlamente.

„Vyzvali síce na pokoj, ale vzápätí hovorili prítomným novinárom, nech sa pozrú do zrkadla a na príspevky, ktoré zdieľali na sociálnych médiách. Viem, že teraz asi nie je správny čas o tom hovoriť, ale to isté by sa dalo povedať o tom, čo na sociálnych sieťach šíril Fico a jeho spojenci. Aj to pomohlo vytvoriť túto zlomyseľnú politickú atmosféru, v ktorej si nikto nič nedaruje,“ dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca Peter Pellegrini vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci. Čaputová oznámila, že spolu s novým prezidentom pozvú do Prezidentského paláca lídrov politických strán, aby tým prispeli k upokojeniu situácie v spoločnosti.

Prečítajte si
Čaputová a Pellegrini urobili prvé gesto a vystúpili spoločne. Do paláca pozývajú lídrov strán
„Ak sa máme ako národ zmieriť a ak sa takéto atentáty na demokraciu nemajú nikdy viac zopakovať, musia všetci prejaviť obrovskú zodpovednosť: politici, mienkotvorné osobnosti, spoločenské skupiny i médiá,“ dodal Pellegrini.
Napísať odpoveď