Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa gogo956 »

Lotus odhalil elektromobil, který se nabije rychleji než váš smartphone — Svět Huawei
https://svethuawei.eu/lotus-odhalil-ele ... d=29949285
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Krista, to su provnania. Uz tesla je na tom tak dobre, ze sa dobije skor, nez ja prejdem peso z Trnavy do Bratislavy. Super, nie?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Veď pohoda - pol megawattu na nabíjačku na jeden, krát trebárs desať tisíc.
Dajú sa postaviť nové elektrárne, naťahať tisíce kilometrov distribučných vedenia VVN, desaťtisíce VN - veď už je to skoro hotové.
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

gogo956 napísal: 14 jún 2024, 19:45 Lotus odhalil elektromobil, který se nabije rychleji než váš smartphone — Svět Huawei
https://svethuawei.eu/lotus-odhalil-ele ... d=29949285
vy sa tu pretekate kto sem da debilnejsi clanok ze ano ? :D preboha
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kazdy preferuje to svoje :) Napr taky Novy Cas ma stale velmi vela citatelov.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 15 jún 2024, 9:34 Veď pohoda - pol megawattu na nabíjačku na jeden, krát trebárs desať tisíc.
Dajú sa postaviť nové elektrárne, naťahať tisíce kilometrov distribučných vedenia VVN, desaťtisíce VN - veď už je to skoro hotové.
za 20-30 rokov sa dá naťahať viac km káblov než ty si počas celého svojho profesineho života na distribúcii videl. Stačí na to pustiť €. skôr to nebude treba, vzhľadom na to, že predpokladám, že tesne pred zákazom predaja spaľovákov ľudia húfne nakúpia ešte posledné dostupné a budú na nich jazdiť ďalších 10-15 rokov. Čiže naozaj potrvá taký 30. viac rokov, než počet EV na cestách prevíši počet spaľovákov, nechcem vyznieť kruto, ale toho sa v podstate ty ani nedožiješ.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

To je v pohode. Je nevyhnutné riešiť zvýšenie výroby a distribúcie. Na to poukazujeme obaja aj keď každý z iného pohľadu. Zákazy ani príkazy to nevybudujú, akurát môžu narobiť veľa škody.
Ja tvrdím hoci to zrejme naozaj nedožijem no Ty zrejme áno že ostanú popri sebe elektromobily aj spaľováky.
Koľko som čoho za profesný život videl a v čom mám nie zlý prehľad, netušíš no budem (...bol by som) rád, ak by ekologické riešenia vrátane čistej dopravy napredovali rýchlešie než v súčasnosti. A takopvediac koncepčne, nie horúcimi rozhodnutiami. Mám deti, vnúčence - nie je mi jedno v akom svete a prostredí budú žiť.
:)
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

ale tak modernizacia sa stale deje vid: https://www.mojelektromobil.sk/moderniz ... slovensko/.
Inac vedel by mi niekto vysvetlit ako funguje vyroba a spotreba el. v noci? Napr v Ramci SK alebo inych krajin? Ked predpokladam ze najvecsi odber el. je prave cez den, a v noci je utlm. Ako stym operuju elektrarne? Dost casto diskutujete ze elektromobil potrebuje rychlo nabit baterku, len kolko %percent ludi to naozaj potrebuje vyuzivat, ze denne najazdi cez 600km. Ak kazdu noc dokazem nabit auto v case 22-06 cca 60kw a zabezpecit si dojazd 300km a viac, zatazujem tym siet?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Uz to davno neplati ze v noci je vyrazne mensi odber. Servery, klimy, kurenie, 3 zmenne tovarne. Domacnosti to ovplyvnia velmi malo.
Chvilkove prebytky sa riesia operativne zazmluvnenymi zakaznikmi ktorym na dialku pustaju zdroj odberu elektriny a za to im este aj platia.
Cela siet je dnes digitalizovana a ovladana na dialku.
mLuks
Addict
Addict

starysomar napísal: 15 jún 2024, 14:35 To je v pohode. Je nevyhnutné riešiť zvýšenie výroby a distribúcie. Na to poukazujeme obaja aj keď každý z iného pohľadu. Zákazy ani príkazy to nevybudujú, akurát môžu narobiť veľa škody.
Ja tvrdím hoci to zrejme naozaj nedožijem no Ty zrejme áno že ostanú popri sebe elektromobily aj spaľováky.
Koľko som čoho za profesný život videl a v čom mám nie zlý prehľad, netušíš no budem (...bol by som) rád, ak by ekologické riešenia vrátane čistej dopravy napredovali rýchlešie než v súčasnosti. A takopvediac koncepčne, nie horúcimi rozhodnutiami. Mám deti, vnúčence - nie je mi jedno v akom svete a prostredí budú žiť.
:)
aj súčasné euro normy sú zákazy/príkazy, neviem prečo ťa tak veľmi rozčuľuje ten konkrétny zákaz výroby, resp. predaja nových spaľovacích aút po roku 2035.
Ano budú ešte dlhé desaťročia fungovať spolu EV a spaľovacie autá, veď V3S jazdia do dnes a aj ty jazdíš na starých šunkách s Euro3 napriek tomu, že scjválená je už euro7 a vo výrobe euro6.
AK ti nie je jedno v akom svete budú žiť tvoj vnúčence, tak potom nechápem prečo tu zdieľaš a berieš informácie z bludwebov, ktorých jedinou úlohou je šíriť hate na EV bez konštruktívnej kritiky a ešte si to hlúpo obhajuješ ako zamyslenie a komplexný pohľad.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Síce EÚ zakazuje prikuzeje, len že toto je zákaz ktorí sa dotkne každého občana EÚ viac ako nejaký zákaz lighting káblov napríklad. Preto to ľudí tak štve. Nemám vyslovene nič proti elektrike, a viem si predstaviť že by časom elektrické auta vedeli pekne koexitovat so spaľovacími autami. Ale toto rušenie a príkazovanie euro 6 a 7 noriem je totálny nezmysel. Hlavne keď si vezmeme že znečistenie áut v EÚ je zanedbateľné percento oproti celému svetu.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

aacid napísal: 12 jún 2024, 8:43hlavne teda v meste primarne nabijas doma a v praci
Na to, že nabíjať doma v panelákoch sa prakticky nedá, si si odpovedal.

Nabíjanie v práci je ešte horšie, nie každý pracuje v moderných office parkoch s podzemnými garážami, plus tam musí mať aj rezervované svoje miesto, pretože napríklad v našej garáži zaparkuje maximálne 20% ľudí čo pracujú v budove.
(i keď počul som že od covidu sú niektoré firmy a ich garáže prázdne, ale príde mi hovadina si vyberať firmy podľa toho či tam môžem alebo nemôžem nabiť EV, mám iné priority)
mLuks
Addict
Addict

lukas9206 napísal: 16 jún 2024, 8:34 Hlavne keď si vezmeme že znečistenie áut v EÚ je zanedbateľné percento oproti celému svetu.
Tento argument tak nemám rád, ciže ak v číne jedia psov, tak aj my jedzme psov, ak v indii je krava posvätná, tak aj my sa vzdajme hovädzieho atď. Ak v Rusku ľudia serú do latrín, tak serme aj my, vyhoďme naše Geberity, Cersanity a iné značky splachovacích záchodov a buďme ako Rusi. Prečo sa musíme pozerať na iné krajiny? Prečo nemôžme byť v niečom iní/lepší. Navyše ak sa pozrieš na to, že aj v takej Číne sa vyrábajú EV a oni dokážu svoj trh prekopať oveľa, oveľa rýchlejšie na EV ako EU. Ak si Čína zmyslí, že od nového roku bude elektrická, tak bude a žiadny občan tam nebude mať právo ani protestovať proti tomu.
Síce EÚ zakazuje prikuzeje, len že toto je zákaz ktorí sa dotkne každého občana EÚ viac ako nejaký zákaz lighting káblov napríklad. Preto to ľudí tak štve.
euro normy sa takisto dotýkajú každého občana EU a okrem pár drblých petrolheadov, ktorí si kúpia nové auto a hneď robia DPF off, EGR off, Adblue off, asistenti off, lebo fuj fuj zlá EU, som si nevšimol, že by to niekomu vadilo. Bežný človek si kúpi auto a jazdí. Nerieši, že do starého golfa nemusel tankovať adblue a do nového už musí, nesnaží sa s tým vychcať, len preto lebo niekde na nete prečítal, že je to zlé, alebo mu nejaký garážmajster povedal, že sa to kazí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

To ze si ludia odstrania DPF filtre, alebo ich auta z ineho dovodu nesplnaju emisnu normu pre dan typ, tak to treba riesit s konkretnym majitelom auta. V Nemecku to tak davno funguje, ze policia v rámci cestnej kontroly môže vykonať aj priamo na mieste test vyfukovych spalín, su na to technicky vybavení. A najnovšie su už aj z Čiech správy, že sa to začalo kontrolovat. Nadlimitne emisie nerobia moderne spalováky, ale velmi stare auta/dodavky s odstranenymi filtrami, s nenaštelovaným spravne spalovanim a pod.
Prečo sa taketo kontroly už nerobia aj u nás??
Na to vari zrazu peniaze či vôla nie su?
mLuks
Addict
Addict

Gogo, vieš prečo? Lebo slovák. Slovák by ti na to povedal, že policajný štát, policajná buzerácia a okrádanie bežných ľudí. Stačí otovriť komentáre na FB pod článkami o niečom takom alebo v skupinách ako "dopravný servis" atď., alebo komentárovú skeciu pod článkami na spravodajských portáloch.

Meranie rýchlosti na mieste, tender na nákup stacionárnych radarov, váženie kamiónov, nákladných aút a dodáviek, kontrolovanie stopiek, zákazov odbočení, pásov či mobilov - to všetko je slovákmi označované ako buzerácia slušných ľudí, okrádanie slušných ľudí a policajný štát.

Pritom maďari maju na dialnci povinné preváženie nad 7,5t, rakúšania mobilné EK/STK, úsekové meriania atď, atď. Tam sú ale slováci ticho. Len doma sa rozkrikujú.

Problém je v tomto národe a slovenskej mentalite.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Prečo dehonestuješ celoplošne niekoho na základe národnosti?
Neraz vídavam na dopravných servisoch aj inde pozitívne reakcie, pochvaly ak niekde dávajú vodičom fúkať.
lukas9206
Addict
Addict

mLuks napísal: 16 jún 2024, 8:58 Tento argument tak nemám rád, ciže ak v číne jedia psov, tak aj my jedzme psov, ak v indii je krava posvätná, tak aj my sa vzdajme hovädzieho atď. Ak v Rusku ľudia serú do latrín, tak serme aj my, vyhoďme naše Geberity, Cersanity a iné značky splachovacích záchodov a buďme ako Rusi. Prečo sa musíme pozerať na iné krajiny? Prečo nemôžme byť v niečom iní/lepší. Navyše ak sa pozrieš na to, že aj v takej Číne sa vyrábajú EV a oni dokážu svoj trh prekopať oveľa, oveľa rýchlejšie na EV ako EU. Ak si Čína zmyslí, že od nového roku bude elektrická, tak bude a žiadny občan tam nebude mať právo ani protestovať proti tomu.

euro normy sa takisto dotýkajú každého občana EU a okrem pár drblých petrolheadov, ktorí si kúpia nové auto a hneď robia DPF off, EGR off, Adblue off, asistenti off, lebo fuj fuj zlá EU, som si nevšimol, že by to niekomu vadilo. Bežný človek si kúpi auto a jazdí. Nerieši, že do starého golfa nemusel tankovať adblue a do nového už musí, nesnaží sa s tým vychcať, len preto lebo niekde na nete prečítal, že je to zlé, alebo mu nejaký garážmajster povedal, že sa to kazí.
No neviem o čo ti ide, ale evidente tomu vôbec nerozumieš a znieš mi ako nejaký krčmovy mudrc.

Zákaz ma byť už o 10 rokov a stále kopec veci okolo elektromobility nie je vyriešených. Od ťažby ťažkých kovov, po výrobu a recykláciu batérií distribúciu energie atď. Ani zďaleka to dnes nieje tak ekologické a do 10 rokov sa to zázračné isto nezmení. Takisto ako je nezmysel norma euro 7 ktorá je už tuším v platnosti? No stále niesu spôsobí ako ju kontrolovať. Emisie z bŕzd, pneumatík atď. Toto je len práca lobystov a nikoho pričetneho.
Takýto skorý zákaz akurát spraví presný opak a po cestách bude jazdiť stále viac starých áut keďže si ľudia nebudú moc dovoliť vlastniť elektro.

Jasne že v Číne sa to zmení lusknutim prstov keď rám majú režim aký majú. Snáď tu chceš mať opäť komunizmus, alebo ako chápať tento argument?

Po druhé Čína na to tlači lebo vlastný plno bani na ťažbu kovov a je momentálne monopol co sa týka ťažby a výroby batérií.
A po tretie koľko ľudí vlastní auto v Číne a koľko v Európe? V Číne je to možno 20% ľudí? Ak to tam Čína nákaže aj tak si bežný človek v Číne auto nedovolí. To sa s EÚ porovnávať nedá.

Mame skvele auta, skvelý automobilový priemysel a toto je len strela do vlastnej nohy. Ak sa zákaz posunie do roku 2050 a ostane norma euro 6, tak sa stavím, že by automobilky prišli s oveľa ekologickejšimy spaľovacími motormi ako dnešné eletro auta. Greendeal tak ako je dnes, je podľa mňa úplne nesplniteľni a len to zhorší život EÚ obyvateľom. To ale neznamena, že by sme nemali byť viac zelený voči prírode. Len to treba robiť z rozumom.
mLuks
Addict
Addict

starysomar
vidíš, že by som spomenul niekde fúkanie? Ale aj na fúkanie si pindá, keďže je také slovenské vypiť si. V košickom kraji bolo za posledné dva-tri mesiace niekoľko celoplošných akcií zameraných proti alkoholu za volantom. Celoplošných rozumej, ráno sa postavili početné hliadky na všetky vstupy do Košíc a fúkal každý jeden vodič ktorý vchádzal do KE. O týždeň neskôr to urobili na jednej frekventovanej ceste priamo v KE. Neboli z toho len pochvalné komentáre vo FB skupine.

Neviem čo je dohonestujúce ak popíšem pravdivo slovenskú náturu, (resp. náturu väčšiny slovákov), ktorí vždy hľadajú cestičky ako obísť zákony/pravidlá, ako so systémom vybabrať, atď.

Autoeditácia príspevku po 56 sek:
lukas9206 napísal: 16 jún 2024, 10:23 Zákaz ma byť už o 10 rokov a stále kopec veci okolo elektromobility nie je vyriešených
.Je tpo zákaz predaja, nie zákaz používania.
Od ťažby ťažkých kovov, po výrobu a recykláciu batérií distribúciu energie atď.
Po druhé Čína na to tlači lebo vlastný plno bani na ťažbu kovov a je momentálne monopol co sa týka ťažby a výroby batérií.
Nórsko objavilo najväčšie európske ložisko kovov vzácnych zemín.
Spoiler
Nórsko objavilo najväčšie európske ložisko kovov vzácnych zemín. Používajú sa napríklad vo výrobe elektromobilov alebo vojenského vybavenia a líderstvo v ich ťažení drží Čína. Európa je závislá od dovozu týchto kovov, pričom dopyt sa zvyšuje.

Spoločnosť Rare Earths Norway uviedla, že v komplexe Fen na juhovýchode krajiny, viac ako 200 kilometrov juhozápadne od Osla, je 8,8 milióna ton celkových oxidov vzácnych zemín (TREO) s primeranou perspektívou ekonomickej ťažby.

Z toho 1,5 milióna ton súvisí s magnetmi, ktoré možno využiť v elektromobiloch a veterných turbínach.

Tento objav zatieňuje aj obrovské ložisko nájdené v minulom roku v susednom Švédsku.

Cieľom EÚ je, aby do roku 2030 bolo možné v regióne vyťažiť aspoň desať percent kovov vzácnych zemín, ktoré Únia potrebuje. Rare Earths Norway dúfa, že k tomuto cieľu prispeje.

Čo sú kovy vzácnych zemín:

Do skupiny patrí 17 nerastov, sú to prevažne prvky v spodnej časti Mendelejevovej tabuľky. Ide napríklad o neodym, praseodym, europium či terbium. Niektoré z nich sa používajú napríklad pri výrobe obrazoviek, kde fungujú ako luminofory. Iné zohrávajú nezastupiteľnú úlohu pri výrobe laserov, magnetov, batériových článkov pre hybridné a elektrické vozne alebo pri výrobe systémov na produkciu energie z obnoviteľných zdrojov. (čtk, e)
Ani zďaleka to dnes nieje tak ekologické a do 10 rokov sa to zázračné isto nezmení.
za posledných 10 rokov, išiel pokrok EV tak dopredu, že za ďalších 10 rokov môže byť kľudne jediným brzdičom EV technologie energetická sieť, ktorú spomína starýsomár.
Takýto skorý zákaz akurát spraví presný opak a po cestách bude jazdiť stále viac starých áut keďže si ľudia nebudú moc dovoliť vlastniť elektro.
A po tretie koľko ľudí vlastní auto v Číne a koľko v Európe? V Číne je to možno 20% ľudí? Ak to tam Čína nákaže aj tak si bežný človek v Číne auto nedovolí. To sa s EÚ porovnávať nedá.
Tak na jednej strane povieš, ako si europania nebudú mocť dovoliť nove EV na druhej strane povieš, ako si europania môžu ľahko dovoliť kupovať nové autá oproti číňanom.
Autá zdraželi, ale ľudia ich kupujú čoraz viac. Vysvetľujeme, ako ich môžete financovať
Spoiler
Kým pri kúpe bytu mnohí ľudia vyčkávajú na zlacnenie alebo nižšie úrokové sadzby, s nákupom nového automobilu toľko neotáľajú. Predaje áut rastú, hoci výrazne zdraželi a ich financovanie cez spotrebné úvery alebo lízing tiež.

„Ceny nových vozidiel v posledných troch rokoch stúpli o 20 až 30 percent, a hoci sme si mysleli, že už prišiel čas, keď začnú pribúdať cenové akcie, zrejme nás čaká ďalšie zdražovanie,“ hovorí šéf Asociácie lízingových spoločností na Slovensku Richard Daubner. Od júla totiž začnú platiť nové európske pravidlá požadujúce ako súčasť bežnej výbavy nových áut viaceré bezpečnostné systémy, ako napríklad sledovanie jazdných pruhov. To môže tlačiť ceny nahor, hoci na trh pribudnú aj lacné čínske elektroautá.

Zdraženie sa nevyhlo ani jazdeným vozom, tie dokonca za posledné roky zdraželi ešte výraznejšie než nové. Priemerná cena starších vozidiel stúpla podľa spoločnosti Aures Holdings, ktorá prevádzkuje AAA AUTO a Mototechnu, od roku 2021 až o polovicu.

Ľudia však aj tak majú o autá čoraz väčší záujem. Predaje nových osobných áut stúpajú podľa Daubnera už od vlaňajšej jari, keď sa zmierňovali problémy s nedostatkom čipov. Registrácií nových osobných áut bolo aj pre dobiehanie slabého roka 2022 vlani o 12 percent viac. Podobný rastový trend pokračuje zatiaľ aj tento rok. Tri pätiny všetkých nových registrácií robia firmy obnovujúce vozové parky, zvyšok kupujú bežní ľudia.

Tento rok sa mobilizuje aj biznis s jazdenými vozmi, ich najväčší predajca AAA Auto hovorí, že ponuka je najvyššia za päť rokov a aprílové predaje boli najvyššie v histórii. „Ľudia po rokoch pandemického a postpandemického pôstu túžia po modernejšom aute,“ hovorí generálny riaditeľ AURES Holdings Petr Vaněček.
Jasne že v Číne sa to zmení lusknutim prstov keď rám majú režim aký majú. Snáď tu chceš mať opäť komunizmus, alebo ako chápať tento argument?
TY si poukázal na to, že prečo my v EU máme zakazovať spaľovacie autá, keď inde to nerobia a inde majú väčšiu produkciu emisii z dopravy ako v EU. Ja sa ťa pýtam, či kde inde skočia z mosta skočíme aj my z mosta? Prečo ten ačohentizmus? Mňa nezaujíme či sa ide na svete ľudia v mestách udusia, keď tam budú jazdiť aj na uhoľné autá. Mňa zaujíma EU lebo žijem v EU.
Mame skvele auta, skvelý automobilový priemysel a toto je len strela do vlastnej nohy. Ak sa zákaz posunie do roku 2050 a ostane norma euro 6
ůž som o tom minule písal a aj teraz som to spomínal, autá môžu byť skvelé, euro6 môže byť postačujúca ale ľudia sú hlúpi, ľudia si to sami kazia, Euro6 má aj Octavia III z 2015, koľko takých behá ešte s funkčným DPFkom? A čo robia ľudia, keď sa pokazí DPF? Idú a kupia nové za 600€? Prd makový, DPF off, vykuchať a jazdiť veselo bez neho. A zrazu si Euro6 môžeš strčiť do prdele.
že by automobilky prišli s oveľa ekologickejšimy spaľovacími motormi ako dnešné eletro auta.
Akú by mali automobilky motiváciu prichádzať s eko riešeniami bez príkazov euro normiem? Každé jedno takéto eko riešenie predražuje auto, čiže si ho môže dovoliť nemej ľudí, čiže menšie predaje.

Autoeditácia príspevku po 6 min 17 sek:
inak súčasťou Euro7 má byť práve to zamedzenie softvérového vypínania DPF/OPF/EGR/Adblue. Proste budú musieť výrobcovia vyrobiť RJ tak, aby sa nedala prepísať a vypnúť tieto veci.
lukas9206
Addict
Addict

To je pekne, ale myslíš že ťažba v Nórsku bude taka lacná ako ťažba niekde v Afrike?

Vieš prečo auta zdraželi? Práve kvôli týmto eco normám. Z trhu v podstate zmyzly alebo zmyznu malé autá lebo nie je ich možné lacno vyrobiť. Euro 7 v podstate zničila trh malých a lacných áut.

Ako som vravel, nemám nič proti elektro autám. Sam už pol roka uvažujem nad kúpou elektra. A to mometlane vlastným benzínový osemvalec. Ale zákaz predaja a výroby v 2035 je nezmysel a nemá to nič s spoločne s ekológiou. A tie 2% emesii ktoré budú z áut v EÚ nižšie nestoja za tu cenu ekonomickej rany pre EU.

K tomu vyberaní dpf. Neviem ako to je na SK, ale veď máme STK. Ako je možné že to prejde STK? Ako že to v EÚ funguje a na sk nie? Nie problém potom na sk? Aj tak si myslím, že tí ľudia čo toto robia sú mašina. A tých pár tisíc áut bez filtra opäť nijak ne zhorší situáciu. Ľudia čo obchádzajú systém tu stále boli a stále sú.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Môj názor je - odchytávať "dymovnice" a autá s vykuchanými DPF, AdBlue, odstavenými EGR, kat na cestách s poriadnymi pokutami. Zas keď si tu dovolí vyše 300 000 áut jazdiť bez PZP a podobne - otázna je účinnosť takého riešenia no prospelo by.
Sú motory a sú motory. Nepofušované JTD by prešlo emisnou aj bez EGR, katalyzátora - má nízke emisie "z princípu".
Nejedna štúdia preukázala podstatne vyššie skutočné emisie (v reálnej premávke) motorov spĺňajúcich papierovo vyšše "euro". Ani vodík nieje samospasiteľný skrz NOx.
A áno - nevyhnutné investície do rozvoja výroby a distribúcie elektriny - do ktorých sa energetické podniky nehrnú. Jednak chýbajú peniaze, tiež niečo ako spoločenská objednávka - za ďaľšie sa v rámci čoraz rýchlejšieho vývoja môže objaviť alternatíva, ktorá môže pochovať investície do vybudovania výroby a tranzitu - k čomu budú predimenzované siete ak sa ukážu ako nadbytočné?
Popri ekológii je možno závažnejšie ekonomické hľadisko v súčasnosti. Čas ukáže.
Napísať odpoveď